Szufladkowa zapiekanka z karkówką Pyszna zapiekanka z karkówką. Szufladkowa bo układana jak skarpetki w szufladzie na zakładkę Wspaniała roszada warzyw , mięsa i ziemniaków .. Wiem ziemniak to warzywo ale jednak , takie mocno treściwe Namawiam do wypróbowania przepisu , jest prosty i doskonale nadaje się do odgrzania , nawet następnego dnia po przyrządzeniu . Moi chłopcy uwielbiają zapiekanki , każdego rodzaju , więc ta także zdobyła(...)plastry , a każdy plaster na mniejsze kawałki . Rozklepujemy delikatnie tłuczkiem , niezbyt mocno . Każdy plaster obsypujemy przyprawą do gyrosa i solą do smaku . Obsmażamy na oleju z obu stron . Wszystkie warzywa skrawamy na mandolinie do warzyw na cienkie plasterki . Boczek kroimy na kawałki , najlepiej w takiej ilości , ile mamy kawałków karkówki . W żaroodpornej foremce do zapiekania , wysmarowanej olejem układamy na zakładkę
Ogrodnik w podróżyogórki, mają ciekawy smak. Kiszone ogórki znamy wszyscy, ale ukiszone pomidory potrafią zaskoczyć smakiem. Pomidory zawierają w środku nieco bąbelków gazu, dlatego lekko łaskoczą podniebienie. Te kiszone warzywa są pysznym dodatkiem do zapiekanek makaronowych i mięs pieczonych i duszonych. Składniki: 1 kg pomidorków koktajlowych 1 kg małych ogórków korzeń chrzanu 8-10 ząbków czosnku kilka łodyg kopru
Codziennik Kuchennypomaga utrzymać odpowiednią ilość witamin i kolor. Podobną funkcję posiadają lodówki Siemens, zapewniające odpowiednie ustawienia poziomu temperatury i wilgotności. System hyperFresh plus z regulacją wilgotności wydłuża świeżość owoców i warzyw dwukrotnie, natomiast komora hyperFresh 0° plus zachowa świeżość ryb i mięsa do 2 x dłużej z możliwością elastycznego wysunięcia komory. Wymienione modele lodówek można znaleźć w ofercie Media Markt. Sieć(...)kopytka lub kluski śląskie. Czerstwe bagietki, chleb lub bułki są idealne do zapiekanych puddingów na słodko z bakaliami, czekoladą, karmelem lub na wytrawnie z serem, boczkiem i warzywami. Poniżej znajdziecie przepis na zapiekankę z tym, co akurat miałam w lodówce: kawałek wędliny, różyczka brokułów, ćwiartka papryki, 2 plastry sera, łyżka kukurydzy z puszki. Wszystko razem świetnie się sprawdziło jako nadzienie
Obiad gotowyZapiekanka porowa jest czymś, co robię czasami sam dla siebie. Dla własnej przyjemności. Jednak czy można tak prostym daniem przekonać szerszą publiczność? Dlaczego nie - trzeba spróbować. Por to warzywo o niezliczonych właściwościach zdrowotnych. Był uprawiany i doceniany już od tysięcy lat. Mówi się, że zbudowano dzięki niemu piramidy, choć osobiście powątpiewam by E.T. stosowali(...)jako napęd w swoich maszynach budowlanych;) Jednak Egipcjanie rzeczywiście zajadali pora tonami. Zajadał go również Neron, a Hipokrates leczył nim na swojej wyspie Kos. Moja zapiekanka nie dość, że wykorzystuje super warzywo jako główny składnik, to jeszcze w lekkostrawnej duszonej formie. W zdecydowanie wegańskim towarzystwie. Przepis jest portugalski, a pochodzi ze słowackiej książki, którą kupiłem przed laty w domu
zadanie-gotowanieZapiekanka z tortellini Dziś pomysł na kolejną zapiekankę – tym razem z tortellini, kurczakiem i warzywami, a to wszystko zalane sosem beszamelowo – serowym. Spróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki z tortellini: Podstawa zapiekanki: 1 opakowanie dowolnego tortellini, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 czerwona papryka, 200g fasoli szparagowej (może być mrożona), sól, pieprz
Gotuj Się Kto MożeProsta i bardzo fajna zapiekanka, którą zrobi każdy. Jest mięsko, są warzywa , zapiekane ziemniaczki i mozzarella to chyba musi zasmakować każdemu. Mówię na nią zapiekane spaghetti, bo dolna baza bez warzyw smakuje jak domowe dobre spaghetti. Z racji tego że domownicy wybyli a musiałem sobie coś ugotować na obiad wpadł pomysł właśnie na ta zapiekankę, dlatego też podane proporcje
Smacznie Pysznie KalorycznieDzisiaj proponuję Wam zapiekankę z mięsem, ziemniakami i cukinią. Warzywa zapiekłam w mięsnym sosie pomidorowym. Dzięki takiemu sposobowi przygotowania, ziemniaków nie trzeba wcześniej gotować, a my mamy mniej pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek
Smak mojego domuProsta w przygotowaniu i niezwykle smaczna zapiekanka z kaszy gryczanej. Kompozycja dodanych warzyw jest zupełnie dowolna. Ja wybrałam brokuła i dynię /u mnie świeża , dostępna w sklepach nawet o tej porze roku/. Zapiekankę można podać zarówno na obiad jak i na kolację. Doskonale smakuje również na zimno, świetnie kroi
Zakamarki mojej kuchniSierpień i wrzesień to cudowna pora roku pełna wspaniałych, kolorowych warzyw. Ten ogrom pięknych warzyw trzeba koniecznie wykorzystać! W pierwszej kolejności postanowiłam przygotować zapiekankę z fenkuła, ziemniaków i pomidorów . Muszę przyznać, że po raz pierwszy wykorzystałam fenkuła, bardziej znanego jako koper włoski, ale jestem tym warzywem zachwycona! Bardzo odpowiada mi jego anyżkowy smak i zapach. Fenkuł świetnie sprawdza się(...)gotowania, jak choćby w tym przypadku do przygotowania warzywnej potrawki. Zapiekanka warzywna jest fantastyczna, sycąca i aromatyczna. Gorąco polecam! Przepis przygotowałam wraz z Mopsikiem do akcji wspólnego gotowania - gulasz warzywny. Zajrzyjcie do Ani, aby zobaczyć jej pomysł na letni, wegetariański gulasz. Ponadto wpis dodaję do akcji warzywa psiankowate . Gulasz z pieczonego fenkuła, ziemniaków i pomidorów Składniki
Codzienne Gotowaniezapiekanka smakuje jak lekki posiłek w upalny, letni dzień. Najlepsze w niej jest jednak to, że robi się nią bardzo szybko – wystarczy pokroić warzywa, ładnie je ułożyć i wstawić do piekarnika. Zapiekanka może być także dobrym dodatkiem do dania mięsnego zamiast klasycznych ziemniaków z wody. Spróbujcie : ) Wykonanie Obierz, umyj i pokrój w plastry szerokości 7 mm ziemniaki. Wrzuć
Eat me! Fit me!sezonowymi owocami i warzywami. Często przemycam choć te zagraniczne do obiadu, pomimo, że nie są tak smakowite jak bym tego chciała :) Kiedy będzie sezon na kapustę, można użyć zamiast pekińskiej - młodą białą kapustą. Kalafior i kapustę połączyłam z rozkłóconym jajkiem i jogurtem greckim, natomiast piersi posypałam serem. Chyba nie muszę pisać, że cała zapiekanka jest wyśmienita? Jeżeli lubisz kalafiora(...)Robić je tłuczkiem, oprószyć przyprawami, pozostawić na minimum godzinę w lodówce do przegryzienia. Kalafior umyć, podzielić na różyczki, włożyć na posolony wrzątek i blanszować około 6 minut - tak by warzywo wyraźnie zmiękło, jednak by nadal było pół surowe. Z kapusty usunąć głębie, poszatkować ją w kostkę i posolić by zmiękła. Jajka zmiksować z jogurtem greckim, dodać do nich przyprawy
Poezja Smaków - blog kulinarnypodrzędne mrożonki. Zamawiać jedzenia też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :) Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś nadspodziewanie smaczny pomysł na ciepłą kolację lub imprezową przekąskę. Zapiekankę tę koniecznie należy jeś ć gorącą, najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika, na zimno
Kulinarne zapędy KokosaDawno już nie było zapiekanki na blogu, a przyznam, że często ostatnio na obiad robiłam jakąś zapiekankę. Pora nadrobić :) Dziś zapraszam na danie z mięsem z rosołu. Składniki: mięso z dwóch udek z rosołu przyprawa do gyrosa kilka pieczarek 1/2 niedużego brokuła olej garść zielonych oliwek 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki majonezu 100 g tartego żółtego sera 2 ząbki(...)mięsem mieszamy, dodajemy oliwki. 5. Mieszamy śmietanę, majonez, zmiażdżone ząbki czosnku, tarty żółty ser, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 6. Naczynie żaroodporne napełniamy mięsem z warzywami, całość zalewamy sosem. 7. Zapiekankę pieczemy 30 minut w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa AniWyrazista w smaku, pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z łososiem w towarzystwie świeżych warzyw oraz aromatycznych przypraw. Składniki: 600g fileta z łososia 1 ostra papryka chilli sok i skórka z 1/2 cytryny 1kg ziemniaków 3 czerwone cebule 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 por 1 łyżeczka pieprzu w ziarnkach 1 łyżeczka kminu rzymskiego sól olej rzepakowy Wykonanie(...)Doprawić solą i pieprzem. 5. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć liśćmi pora, przełożyć podduszone ziemniaki, podsmażone warzywa a na wierzchu ułożyć zamarynowanego łososia. 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 25-30 minut. 7. Upieczoną zapiekankę polewać z sosem czosnkowym
Szalona Kuchnia Eweliny