pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od pokrojenia w kostkę warzyw: selera, marchewki, pietruszki i cebuli. Nie przejmujcie się specjalnie grubością, robimy przecież zapiekankę pasterską, a żaden pasterz kozikiem nie siekał warzyw drobno jak na sałatkę ziemniaczaną. Krok 2 Rozgrzewamy na mocnym ogniu rondel, wkładamy do niego dwie łyżki masła klarowanego lub oleju. Chwilę podgrzewamy i wykładamy na gorący(...)przygotowujemy pure do zapiekanki. Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Możemy też posiekać zielony głąb, jest smaczny po ugotowaniu. Pietruszkę po umyciu i obraniu siekamy na małe kawałki i razem z kalafiorem wkładamy do garnka do gotowania na parze lub zalewamy niewielką ilością zimnej wody i zagotowujemy. Czas gotowania około 10 minut, tak żeby warzywa były bardzo miękkie. Kiedy
Niedzielny kucharzUwielbiam gotować i improwizować nigdy ściśle nie trzymam się żadnego przepisu , wolę do każdego dołożyć swoje trzy grosze , czasem jest to przyprawa a czasem składniki
Wanilia i Kardamoncebule 20 dag mielonego mięsa 10 dag kiełbasy 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego ok 3 pomidory ( w zależności od wielkości naczynia w którym będzie zapiekanka) 1 cukinia 1 szklanka śmietany 3 jajka sól, pieprz ser żółty szczypta ostrej papryki zioła prowansalskie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Cebulę obieramy(...)wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec 30 min w 180 st, ok 10 min przed wyłączeniem piekarnika
Gotuj z AgnesDziś wielu z Was zastanawia się "Co na obiad?" Sama zresztą się nad tym zastanawiałam, bo akurat jestem z tych osób, które wszelkich postów starają się
Kuchnia w czekoladziegałki muszkatołowej. 9. Farsz mięsno warzywny przykrywamy puree ziemniaczanym i pieczemy w 200 stopniach C ok. 25-30 min. 10. Po upieczeniu zapiekankę posypujemy posiekanym koperkiem. Zapiekanka z kurczakiem i warzywami jest bogata w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z piersi kurczaka). Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 655 g Energia: 459,0 kcal Białko: 38,0 g Tłuszcze
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachObłędnie pyszne i proste w przygotowaniu zapiekane naleśniki z warzywami 🙂 To moja propozycja na pyszny, letni obiad. Jako nadzienie możecie użyć tego, co najbardziej lubicie. Zapraszam
greengoodies1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl. mąki graham 125 g masła 2 żółtka szczypta soli 1 łyżeczka cukru szczypta proszku do pieczenia 100 g twargu
Gotowanie jest łatwewartościowym dodatkiem do makaronu stir fry, farszu do pierogów lub ravioli. Wołowina z zupy może być podstawą do pysznego mięsno-krewetkowego farszu w azjatyckich pierożkach, a gotowane warzywa bazą sosu w zapiekance pasterskiej (zamiast nudnej sałatki jarzynowej). Krok 6. Zacznij mrozić Mrożenie domowych obiadów to najlepszy sposób by zdrowo jeść i jak najmniej czasu spędzać w kuchni. Do zamrażalnika trafić
Niedzielny kucharzKilka najprostszych dodatków, a efekt wychodzi wyśmienity. Pachnące faszerowane bakłażany to miła odmiana dla klasycznych potraw z mięsa mielonego. Składniki (4 porcje) -2 duże bakłażany -100
Zielona KuchniaMam dziś propozycję na śniadanie w jeden z przedświątecznych dni. Pożywne i sycące danie zaspokoi głód i zapotrzebowanie na mikro i makroelementy. Doda nam również energii
Moje Małe CzarowanieTo danie, a właściwie przekąska jest nie dość, że banalna, to jeszcze nie zajmuje wiele czasu na przygotowanie. Pieczenie to oczywiście inna sprawa, bo tego nie
Kuchnia w czekoladzieMarzena zastanawiała się w ostatnim poście, czy mnie też wymyślanie potraw w tygodniu dowolnego gotowania sprawia problem. Może niespodziewanie i nawet lekko bezczelnie odpowiem - nie. ;) No
zadanie-gotowaniesię fajny aromatyczny smak😇 Podam Wam od razu propozycję, do czego możecie wykorzystać ten zdrowy smakołyk: KOKOSOWY BUDYŃ JAGLANY ŁACIATY MURZYNEK Z TWAROGIEM I KASZĄ JAGLANA ZAPIEKANKA Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI FIT 3 BIT KULKI TRUSKAWKOWE PIECZONE JABŁUSZKO Z NADZIENIEM CIASTECZKA JAGLANE Z MUSEM OWOCOWYM KASZOTTO Z WARZYWAMI BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ JAJA Z KASZĄ JAGLANĄ I BROKUŁEM (adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzuNa śmierć o nich zapomniałam! Sezon na szparagi powoli dobiega końca, a ja się łaskawie obudziłam, że przecież gdzieś coś mam takiego, co być może Was
Kuchnia w czekoladzieKurczak pieczony na ryżu z warzywami Dania jednogarnkowe , to moja specjalność , powoli dochodzę do perfekcji , a wszystko za sprawą braku czasu " class="wp-smiley" style="height
Ogrodnik w podróży