jutrzejszy obiad polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z fasolką i boczkiem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. SKŁADNIKI: ½ kg ziemniaków, 300g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, 250g boczku wędzonego parzonego, 5 plastrów sera żółtego, 5 łyżek śmietany 18%, tymianek, sól, pieprz, masło. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz fasolkę gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki kroję w plastry(...)kroję w cienkie paski. Ser żółty kroję w paski. 2. Dno naczynia żaroodpornego smaruję masłem. Następnie nakładam porcję ziemniaków i fasolki. Warzywa posypuję żółtym serem. Na warstwę serową wykładam boczek. Całość posypuję tymiankiem, solą oraz pieprzem. Na wierzchu zapiekanki robię kleksy ze śmietany. 3. Potrawę zapiekam około 30 minut w temperaturze 190 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasidosłownie kilka minut. Jeśli lubicie takie połączenie smaków, to polecam Wam spróbować Zawsze powtarzam, że w prostocie tkwi siła. To taka moja wersja błyskawicznej a la zapiekanki. Składniki: 1 opakowanie warzyw na patelnię (dobrze, żeby to była wersja z plasterkami ziemniaków i grzybami) kawałek szynki z pieprzem Duda (ilość według gustu) 1 łyżka śmietany 12 % 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Słodkie okruszkiDziś dla odmiany chcę zaproponować danie z ryby. Zapiekanka jest bardzo smaczna i u mnie w domu wszyscy bardzo ją lubią. często przygotowuję ją dla mojej rocznej córeczki, bo ją uwielbia. Oczywiście wtedy robię wersję bez sera i mniej przyprawioną. Przepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu z przepisami dla dzieci :) Składniki: 500g filetów z ryby morskiej(...)zagotowaniu wlać jeszcze pół szklanki mleka, dodać gałke muszkatołową, sól i pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego
kuchnia doskiZdecydowałam się na przygotowanie tej zapiekanki, ale jakiegoś szału nie oczekiwałam, a tu proszę – danie to tak bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, że już planuję powtórkę w wersji rozbudowanej o inne warzywa (np bakłażan czy paprykę). Danie jest bardzo proste do przygotowania, nie ma tutaj żadnych wymyślnych przypraw, jedynie sól i pieprz, a całość smakuje tak, że nie sposób się(...)warzy w blaszce (skórkę pomidorów odrzucamy). Skrapiamy oliwą. Posypujemy słuszną porcją soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy. Ważne też by użyć większego naczynia, tak by warzywa nie były rozłożone zbyt grubą warstwą (np 22x33cm lub większe). Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 90 minut. Po około godzinie sprawdzamy warzywa i w razie potrzeby podlewamy niewielką
Smaki Na Talerzuprzesmaczna zapiekanka grecka. Kiedyś przepis znalazłam w internecie i tak ją już robię od dwóch lat. Smak ze względu na użycie ziół jest wyborny, pomieszanie warzyw daje lekkie danie, które chętnie łączę z mięsem. Zapiekanka na każdą okazję. Zapraszam... Skala smaku 10/10- warzywa powinny być zrumienione wtedy są o wiele lepsze. SKŁADNIKI 4 średnich cukinii, pokrojonych
Kubki smakuPrzepis na prostą zapiekankę z ziemniaków. Nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych, a zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom Składniki: ok 8 średnich ziemniaków 2 pomidory 200 g kiełbasy
e-PrzepisyKulinarnewyśmienicie same, jako danie wegetariańskie, ale stanowią też idealny dodatek do mięs czy ryb. Podczas pieczenia wysoka temperatura wydobywa z warzyw całą słodycz, intensywny smak i aromat. Jeśli lubicie dania, które robią się same (no może prawie same) to zapiekanka warzywna to idealna propozycja. Ser feta możecie też zastąpić tofu. Do zapiekanki możecie podać dip jogurtowy z ulubionymi ziołami(...)obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy oliwę i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Wyjmujemy zapiekankę i dodajemy pokrojony w kostkę ser feta. Ponownie zapiekamy przez 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnyuzyskałam przez dodanie do masy jajecznej młodych liści szpinaku. Jako dodatek proponuję lekko ostry sos jogurtowy z dużą ilością zielonego szczypioru, zainspirowany przez Anię z bloga Cooka.pl . Zapiekanka z dużą ilością warzyw to bardzo dobry patent na powiększenie ilości jedzenia, kiedy wpadną niespodziewani goście np. w porze obiadowej. Akurat miałam w planie upiec rybę, kiedy okazało się, że będą jeszcze(...)Poszperałam w zakamarkach lodówki, znalazłam marchewkę i gotowaną kukurydzę, jajka (które zawsze muszą być „na stanie”), a także szpinak i w mojej głowie narodził się pomysł na zapiekankę rybno-jajeczną. A jak już mnie trochę znacie, to wiecie, że u mnie od pomysłu do realizacji bardzo krótka droga. Zapraszam Was do częstowania się przepisem na przepyszną zieloną frittatę
DietologDzisj przepis na zapiekankę na pomysł której wpadł mój mąż 🙂 Kasza jaglana zapiekana z warzywami to pyszne i sycące danie, które zrobicie bardzo szybko. W sam raz dla wszystkich miłośników kaszy jaglanej. Bakłażan w panierce dodaje jej interesującego posmaku, a całość komponuje się naprawdę świetnie! Składniki: – 1 szklanka kaszy jaglanej – 1/2 cebuli Czytaj więcej → Artykuł KASZA JAGLANA ZAPIEKANA
greengoodiesJesień nadeszła i coraz częściej na obiad przyrządzam różnego rodzaju rozgrzewające zapiekanki. Makaronowe zapiekanki przyrządza się szybko, są sycące i bardzo smaczne. Szczególnie ta z kremową dynią, warzywami i parmezanem :) 200 g makaronu bezglutenowego (użyłam kukurydzianych świderków) puszka filetów z tunczyka szklanka puree z dyni dymka ze szczypiorkiem 1/4 łyżeczki wędzonej, słodkiej papryki sól i pieprz do smaku żółta(...)puree z dyni, odsączonym tuńczykiem oraz posiekanym szczypiorkiem i przyprawami. Przekładamy do naczynia żaroodpornego a na wierzch wykładamy podsmażone warzywa. Posypujemy startym parmezanem i pieczemy w 180 stopniach około 10 minut. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka makaronowo-dyniowa pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogJarmuż to zdrowe, choć może niezbyt znane i popularne u nas warzywo. Jest bardzo uniwersalny w zastosowaniu, a w smaku podobny do kapusty, której jest odmianą. Dlatego możemy go stosować m.in. tam gdzie kapustę, chociaż niektórzy zastępują nim również bardzo zdrowy szpinak. Z tym ostatnim ma wspólną cechę tego rodzaju, że podczas obróbki termicznej bardzo mocno zmniejsza objętość. Dlatego jeśli(...)użyliśmy sporej porcji wędzonego boczku. Może to jednak być również kiełbasa, a gdybyście zechcieli przygotować wersję wegetariańsko-wegańską, to zamiast dodawać takie lub inne mięso podlejcie warzywa niewielką ilością mocnego bulionu warzywnego. Zapiekanka z ziemniaków i jarmużu 2016-10-10 13:12:52 Prosta i pożywna zapiekanka z ziemniaków i jarmużu. W przepisie z dodatkiem wędzonego boczku, ale można przygotować
Kulinarna PokusaRyż zapiekany z warzywami. Jedzonko nie tylko dla dorosłych, ale również dla dzieci.To danie sycące, szybkie i smaczne. Idealna zapiekanka obiadowa. Na moim blogu znajdziecie już dość pokaźną ilośc różnych zapiekanek. Z kaszą, makaronem czy ziemniakami. Wszystkie przepisy znajdziecie tutaj Postaram się jeszcze kilka przepisów na inne smaczne zapiekanki dodać. Czasami coś ugotuję, ale albo zdjęcie mi się(...)Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Śmietanę wymieszać z tomaterą, doprawić solą i pieprzem i wlać na wierzch zapiekanki, Na wierzch ułożyć plastry cukinii i kawałki marchewki. Piec w piekarniku w 180 stopniach C około 40 minut pod przykryciem. ryż zapiekany z warzywami
O kuchni z uczuciemaromatyczna i lekko goryczkowata, którą chętnie stosuje się do barwienia potraw. W kuchni dodawana zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Znana głównie z potraw na bazie ryżu oraz warzyw a także jako składnik curry. Można dodawać ją do kompotów owocowych a także napoi po treningu . Kurkuma wykazuje działanie antynowotworowe oraz(...)kosmetyce natomiast idealnie sprawdza się przy robieniu maseczek leczących trądzik . Tymianek , charakteryzuje się pikantno-cytrynowym aromatem. Można dodawać go do każdego dania mięsnego oraz rybnego, zup, zapiekanek, pieczonych oraz grillowanych warzyw ( u mnie szczególnie pieczonych w piecu ziemniaków i marchwi). Posiada właściwości lecznicze, łagodzi infekcje jamy ustnej, gardła
Życie na widelcuTaka owsianka doskonale nadaje się na śniadanie lub podwieczorek. Szczególnie o tej porze roku dobrze jest zjeść rano coś ciepłego, a ta owsianka świetnie się do
kuchnia doskiTarta z mięsem i warzywami to dobry pomysł na uniwersalne, prawie jednogarnkowe danie obiadowe. W przypadku tarty wystarczy tylko tortownica i patelnia do obsmażenia mięsa. Ciasto na spód, zamarynowanie mięsa to czynności, które można wykonać kilka godzin a nawet dzień wcześniej. Potem, po powrocie z pracy, wymieszajcie tylko składniki farszu i do pieca! Za mniej więcej godzinę wyciągacie z pieca(...)tart to ja gorąco namawiam Was do ich przyrządzania. Dają duże pole do popisu i można w nich wykorzystać prawie wszystko co macie w lodówce. Spróbujcie też zapiekanki z kurczakiem i warzywami - to także dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza