Dziś na obiad zapiekanka, ale nietypowa. Tradycyjne bolognese zapiekane pod puree z kalafiora i batata. Proste i obłędne w smaku. porcja na 4 osoby Składniki: bolognese 500 g mielonego mięsa wołowego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 400 ml passaty pomidorowej garść świeżej bazylii 1 łyżeczka papryki wędzonej odrobina chilli sól i pieprz do smaku łyżka masła puree(...)kalafiora duża łyżka masła Przygotowanie: Batata obrać i pokroić w kostkę, przełożyć do garnka i dodać różyczki kalafiora. Zalać wodą i gotować bez soli do miękkości. na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy
Niezły MłynekZapiekanka jest bardzo sycąca. Taka ilość wystarczy dla 4-6 osób. Osoby które nie lubią śmietany mogą ją pominąć i wierzch zapiekanki posypać tylko serem. Składniki: 1 kg ziemniaków 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 400 g pieczarek 500 g przecieru pomidorowego 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (150 g) 150 g sera żółtego (ja użyłam wędzonego) 4 ząbki czosnku (przeciśniętego przez(...)praskę) 1-2 łyżki tymianku 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć razem z mięsem i czosnkiem na głębokiej patelni. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, tymianek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić mięso i cebulę do miękkości Pieczarki pokroić w talarki i również podsmażyć tak aby wyparowała z nich woda
IMPRESJA SMAKUkukurydzy i z ciekawością końcowego smaku od razu następnego dnia zabraliśmy się za przyrządzanie. Przepis odrobinę uprościliśmy, żeby po część składników wystarczyło sięgnąć do lodówki lub szafki. Składniki na zapiekankę z puree kukurydzianym Puree kukurydziano-ziemniaczane: 1 puszka kukurydzy 50 ml mleka 2 ząbki czosnku 400 g ziemniaków 50 g miękkiego masła 4 duże łyżki śmietany 18% kilkanaście listków świeżej(...)patelni na złoty kolor – w piekarniku mięso będzie krótko, dlatego należy wcześniej je usmażyć. Pomidory umyć, pokroić na grube plasterki. Mozzarellę pokroić na plasterki. Wykonanie Całe puree kukurydziano-ziemniaczane wyłożyć w naczyniu do pieczenia, na nim ułożyć mięso, lekko je dociskając, następnie pomidory i na sam koniec mozzarellę. Piekarnik rozgrzać do 180 o C ( z termoobiegiem ), zapiekankę z puree
niecodziennikparymoja propozycja na smaczny syty obiad. Można wykorzystać ziemniaki ugotowane z dnia poprzedniego, które zostały z obiadu. Po upieczeniu można polać ketchupem lub sosem czosnkowym. Na blogu w dziale Zapiekanki znajdziecie mnóstwo pomysłów na zapiekane dania z piekarnika. Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję. Składniki: 700 g ugotowanych(...)cebula 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki bulionu mięsnego 6 pieczarek 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta gałki muszkatołowej 3 łyzki oleju koperek 1 łyzeczka słodkiej papryki sól pieprz Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć chwilę mieszając, a następnie dodać mięso mielone i smażyć przez około
O kuchni z uczuciemprzepisy na potrawy z ziemniaków temat rzeka, można je gotować, smażyć, piec i w każdej postaci są przepyszne. W tym poście przestawię mój pomysł na pyszną i szybką zapiekankę ziemniaczaną. Kilka prostych składników połączonych ze sobą daje niesamowity efekt. No to zaczynamy. Składniki: 1,5 kg dużych ziemniaków 300g boczku 300g pora 300g startego sera sól,pieprz +sos beszamelowy (przepis(...)Ziemniaczki kroimy na cienkie plastry, boczek w kostkę a pora w talarki/półtalarki. Wrzucamy pokrojonego pora na patelkę i chwile dusimy na odrobinie masła aż zmięknie. Zdejmujemy pora z patelni i wrzucamy na nią boczuś żeby się wysmażył. W rondelku przyrządzamy sos beszamelowy (jak przygotować podaję w przepisie na lasagne link do przepisu ). I w zasadzie mamy wszystko gotowe, możemy
Smacznie Pysznie KalorycznieRyżowa zapiekanka z indykiem Zapiekanka to zawsze dobry obiad . Łatwy w przygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu nie brakuje jej amatorów Poniższy przepis jest dla tych co lubią mięsa w sosie słodko kwaśnym . Nieco w stylu azjatyckim . Polecam , szczególnie jeśli macie ciężki dzień lub musicie przygotować obiad dzień wcześniej . Składniki(...)zalewy i zawartość patelni . Całość doprawiamy do smaku kolendrą , solą . Układamy w foremce do zapiekania , wysmarowanej masłem lub oliwą. Zalewamy śmietaną . Wierzch pokrywamy sosem słodko kwaśnym . Całość osłaniamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku , w temperaturze 160 C , około 40 minut . Dekorujemy parmezanem ,sadzonymi jajkami przepiórki i serwujemy na gorąco Smacznego ! Artykuł Ryżowa zapiekanka z indykiem pochodzi z serwisu Ogrodnik
Ogrodnik w podróżyDziś coś dobrego od Ewy z bloga Z cukrem pudrem . Prosta, smaczna i bardzo sycąca zapiekanka. Przepis cytuję za autorką. Składniki: 1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków 1 duży por 1 strąk czerwonej papryki 2 - 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 150 g wędzonego boczku 300 ml śmietanki słodkiej 12 % 2 jaja(...)pieprz gałka muszkatołowa słodka i ostra papryka Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać z łupinek, pokroić na plasterki. Pora, czosnek i cebulę pokroić na plasterki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać olej, krótko przesmażyć pora, paprykę, cebulę i czosnek, do zeszklenia. Boczek pokroić na plastry, podsmażyć na średnio chrupko. Śmietankę dobrze wymieszać z jajami, dodać odrobinę soli, sporo pieprzu, dwie
Na Ciasteczkowych Papierachniemal wszystko, tak więc zapiekanki doskonale nadają się nie tylko na codzienny obiad, ale i na wykwintny obiad ze znajomymi. Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować zapiekankę z brokułami i kurczakiem . Zapiekanki z ziemniaków i warzyw są bardzo smaczne i bardzo sycące. Składniki: 0,6 kg ziemniaków, 1 duży brokuł, 1 czerwona papryka, 1 duża pierś z kurczaka, przyprawa gyros, sól, pieprz(...)miękkości. Brokuł dzielimy na różyczki. Myjemy. Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię smażymy dopóki mięso nie będzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także
Kuchnia Pełna Pasjizapas, kiedy nie będę miała czasu na wymyślanie czegoś nowego i właśnie nadeszła ta chwila, bo w tym tygodniu nie jadłam nic specjalnego. Z uwagi, że przygotowałam tą zapiekankę w polowych warunkach bez dostępu do piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać(...)soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano sól, pieprz 450g mrożonej brukselki brukselki Sposób przygotowania: Mięso mielone wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię i smaży z niewielką ilością wody, co jakiś czas mieszając kiedy mięso nie będzie już surowe dodajemy koncentrat, sporą ilość świeżego oregano (listki) oraz sól i pieprz wg. smaku dusimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćWymarzyła mi się zapiekanka z makaronem. Dumałam, dumałam i wydumałam wersję dla alergików – bez sera i śmietany. Zapiekanka wyszła przepyszna. Sos jest kremowy i wyrazisty. Doskonale komponuje się z makaronem. 250 g makaronu (np. rurek, świderków) 3 kiełbasy* 14 pieczarek (niedużych) 2 cebule pół litra mleka owsianego 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz Z kiełbas usuwamy osłonkę(...)kroimy je w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i drobno szatkujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy kiełbasę, aż do wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy cebulę. Gdy się zarumieni dorzucamy pieczarki. Po chwili pieczarki puszczą sok. Całość dusimy kilka minut. Pod koniec duszenia odrobinę solimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wedle przepisu z paczki. Odcedzamy go, gdy jeszcze będzie
Dieta bez mlekakoniec do potrawy dokładamy kawałki sera camembert, a patelnię zdejmujemy z ognia. [caption id="attachment_7763" align="aligncenter" width="1024"] Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym[/caption] [caption id="attachment_7762" align="aligncenter" width="685"] Kurczak ze szpinakiem w sosie śmietanowym[/caption] Zobaczy inne przepisy ze szpinakiem: Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym Makaron Ze Szpinakiem
e-PrzepisyKulinarnedania - nadziana brokułem, kalafiorem i pomidorkami koktajlowymi. Całość posypana żółtym serem i pokrojoną gorgonzolą. Spód na mące orkiszowej jest miękki, a zarazem lekko chrupiący. Dodatkowo, aby zapiekanka miała nieco inny smak dodałam do niej wędzony boczek. Poniższe danie najlepiej smakuje podane na ciepło. Składniki na 1 tartę: spód orkiszowy niepełna 1 szklanka mąki orkiszowej chlebowej(...)samej wodzie ugotować brokuła. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i przesmażyć drobno posiekaną cebulkę. Ser gorgonzola i boczek pokroić w kostkę. Pomidory koktajlowe przekroić na 2 części. Na podpieczony spód ułożyć lekko ugotowane różyczki brokuła, kalafiora, połówki pomidorków, a na sam koniec pomiędzy warzywa dodać boczek, starty żółty ser i gorgonzolę. Całą zapiekankę posypać z wierzchu solą oraz
Ugotowaćcytryny 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 2 łyżki oleju sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich garść pokrojonych oliwek odrobina sera do posypania zapiekanki listki bazylii do ozdoby(...)solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Układamy na sicie do parowania i gotujemy na parze około 15 minut. Jeżeli nie mamy garnka do gotowania na parze, filety dusimy na patelni beztłuszczowej lekko polewając je wodą. Warzywa kroimy, marchew ścieramy na tarce jarzynowej. W wysokiej patelni podpiekamy na oleju cebulę i czosnek, następnie dodajemy warzywa, pomidory, ciecierzycę i przyprawy. Prużymy
Kulinarne Fantazje MarioliGołąbkowa zapiekanka wg Marty 1 woreczek ryżu 1 woreczek kaszy gryczanej smażone pieczarki 250 dkg mięsa mielonego 1 główka kapusty świeżej 3-4 ząbki czosnku masło oliwa 2 łyżki mąki gryczanej przecier/koncentrat pomidorowy Ryż gotujemy. Kaszę gotujemy. Mięso podsmażyłam na patelni. Kapustę poszatkowałam, ale zanim to zrobiłam odłożyłam kilka całych liści. Potem do gotującej się wody włożyłam całe liście
Tradycyjna kuchnia inaczejTakie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser. składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa(...)pizzy olej do smażenia słodka papryka masło do posmarowania bułek Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Monia miesza i gotuje