zjedliśmy w formie tradycyjnej jako dodatek do pieczonego kurczaka . Trzeba było zagospodarować drugą połowę i pozostałe udko kurczaka. I tak powstał pomysł obiadowy na następny dzień. Postanowiłam przygotować prostą zapiekankę z wykorzystaniem składników pozostałych z poprzedniego obiadu, aby nie marnować jedzenia i nie nudzić się tymi samymi smakami Składniki: 1/2 ugotowanego kalafiora mięso z jednej upieczonej ćwiartki kurczaka(...)kości, pieczone mięso kurczaka. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Podpiekamy przez jakieś 15 minut, tak by mięsko zaczęło się rumienić. W tym samym czasie na patelni podsmażamy szpinak z masłem i startym ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z jogurtem i zestawiamy z gazu. Kiedy mięso uznamy za wystarczająco przyrumienione zalewamy je szpinakiem
Kuchnia po mojemuSzybka i bardzo pyszna zapiekanka na bazie makaronu. Dzięki oliwkom, przyprawie gyros do mięsa i przyprawie do dań kuchni włoskiej ma fajny lekko pikantny smak. Składniki: 1 szklanka suchego makaronu (u mnie były to kolanka) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 papryki czerwonej (użyłam mrożonej) garść pieczarek pokrojonych w plasterki (użyłam mrożonych) przyprawa do drobiu (np. gyros) 1/2 szklanki śmietany(...)wodą. 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę, obficie posypać przyprawą do gyrosa i dodać trochę oleju. Całość wymieszać i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie mięso usmażyć na patelni. Kiedy mięso się podsmaży, dodać do niego pieczarki i paprykę pokrojone w kostkę. Dusić razem przez 5 minut. 3. Makaron, mięso z warzywami wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego
Kuchnia domowa Anigroszkiem Wrapy z szarpaną „wołowiną” z boczniaków Zapiekanka z ryżu z kalafiora i kuskusu Życzymy udanego wypoczynku, jeśli jesteś już na wakacjach, „siedzisz” na home office lub w biurze – przyjemnej pogody! Sprawdź: Foodbook 1800 kcal Foodbook 1638 kcal Szybkie sycące sałatki w roli obiadu Artykuł Menu na tydzień: Szybkie dania z patelni pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzBardzo pożywna, aromatyczna zapiekanka na bazie makaronu, soczystego, pachnącego curry kurczaka i bukietu wiosennych warzyw, z wyraźnym akcentem sosu czosnkowego to świetna propozycja na błyskawiczny, łatwy w przygotowaniu, pełnowartościowy obiad. Składniki: 200g makaronu mini rurki 5 warzyw 700g fileta z kurczaka 500g brokuł 450g mrożonych warzyw na patelnię 200 żółtego sera 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka kurkumy garść posiekanego tymianku
Szalona Kuchnia Ewelinypotrawy smażone potrawy z piekarnika - pasztety, ciasta, zapiekanki tradycyjne posiłki, które powinny być przyrządzane na prawdziwym kamieniu Nieprzywierająca powłoka bez dodatku związków PFOA Garnek kamienny Stone Legend wyposażono w nieprzywierającą kamienną powłokę, do powstania której nie użyto związków PFOA oraz innych szkodliwych substancji, które są powszechnie stosowane do produkcji garnków i patelni. Docenisz jej zalety: doskonała odporność na uszkodzenia
Zdrowie na języku :Pniezwykle prostą w przyrządzeniu i efektowną zapiekankę uzupełnioną w bogate wita miny i minerały. Składniki: filet z kurczaka przyprawa do złotego kurczaka Knorr świeżo mielony pieprz olej – 15 mililitrów 2 pomidory 1 brokuł 2 kulki sera mozzarela makaron Garofalo – rurki Sos: śmietana 5 ząbków czosnku Sposób wykonania: Na rozgrzanym na patelni oleju smażymy pokrojoną pierś z kurczaka
Podróż w kulinariaserem w piekarniku. Sycąca i smaczna zapiekanka z rybą. Rybę można wykorzystać dowolną, ale musi być to filet bez ości. Składniki: Ryba 750 g filetów z dorsza 2 łyżki mąki sól pieprz olej do smażenia Rybę podzielić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek ryby obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i smażyć rybę na rumiano z dwóch
O kuchni z uczuciemczyścimy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Czekamy aż masło przestanie się pienić i wsypujemy grzyby. Smażymy kilka minut. Grzyby początkowo powinny wchłonąć masło, a kiedy się przyrumienią „oddać”. Dodajemy połowe łyżki siekanej cebuli, sól i pieprz, smażymy chwilkę i zestawiamy z ognia. Naczynie do zapiekanek smarujemy niewielką ilością beszamelu i posypujemy dwoma
Kolizje SmakówŚwięta świętami, ale normalny obiad na co dzień też zjeść trzeba. Dziś mam dla Was zapiekankę z makaronem, i pewnie obco brzmiącym dla niektórych kalerosse - właśnie co to takiego ? Sama pierwszy raz jadłam J W oparciu o naturalne metody upraw, powstało nowe warzywo, łączące w sobie to, co brukselka i jarmuż mają najlepsze. Zdrowe, pachnące lekko orzechowym smakiem, atrakcyjne(...)pokroić w kostkę , cebulę i por posiekać, kalerosse przekroić na połówki, tak samo pokroić cukinię razem ze skórką oraz wędlinę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni rozgrzać masło, dodać por z cebulą oraz resztę pokrojonych warzyw i wędliną , dusić pod przykryciem 7-8 minut mieszając od czasu do czasu, doprawić solą i pieprzem
Wanilia i Kardamonobiad, który zadowoli każdego. A przede wszystkim zabiegane Mamy, bo takie danie można zrobić na dwa dni i zaoszczędzić sporo czasu. Oto pyszna zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią. Rewelacyjna i bardzo sycąca. Polecam, palce lizać! Zapiekanka z kurczakiem, pieczarkami i cukinią – składniki (na 4-5 porcji): około 400g makaronu (ja użyłam makaron świderki, 3 kolory), 500g piersi(...)pieczarki siekam w plasterki. Makaron gotuję al dente w lekko osolonym wrzątku. Następnie rozgrzewam na patelni oliwę z oliwek i podsmażam cebulkę wraz z czosnkiem. Po chwili dodaję także kurczaka i przesmażam, aż mięso zmieni kolor. Zdejmuję z patelni. Później, na tej samej patelni przesmażam pieczarki oraz cukinię do momentu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaję do nich ponownie kurczaka
Natka PietruszkiTworząc przepis na zapiekankę chlebową, nie spodziewałam się, że będzie tak rewelacyjna w smaku. Miała być na dwa dni, a tymczasem zostało trochę na kolację ;-) Do zrobienia tej zapiekanki skłonił mnie czerstwy chleb z urodzin męża. Z jednej strony szkoda go było wyrzucić, więc się go jadło, a z drugiej śniadania smakowały coraz mniej. Zamiast marnować żywność warto ją wykorzystać(...)WYKONANIE Kromki chleba pokroić w kostkę. Szpinak odmrozić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą i przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu, do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Następnie dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podgrzewać mieszając. Zmniejszyć
Passions hobbies lifeJeśli przy okazji zagonimy do kuchni drugą parę rąki i damy jej zajęcie, wtedy mamy przynajmniej chwilę spokoju bo hałaśliwy obiekt chwilowo ucichnie zajęty krojeniem i mieszaniem. Początkowo te zapiekanki miałam zamiar zrobić na długiej bagietce, ale masz ci los nie było takowych już w piekarni. Brały więc gały co widziały i padło na zwykłe kajzerki. Porcją, którą robiłam(...)ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 9 kajzerek masło czosnek granulowany 20 dag sera żółtego Pieczarki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i wrzucamy cebulę. Smażymy, aż stanie się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i chwilę smażymy. Dodajemy sól, pieprz i słodką paprykę. Wszystko mieszamy i smażymy dopóki pieczarki nie zmiękną. Kajzerki kroimy
My simple kitchenPyszna zapiekanka spaghetti ze szpinakiem, sosem pomidorowym i mięsem mielonym pod beszamelem to propozycja na niebanalny obiad. Zasmakuje wszystkim miłośnikom makaronów. Składniki: ok 250 g makaronu spaghetti puszka pomidorów cebula 250 g mięsa mielonego 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 150 g sera żółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra, pieprz ziołowy Beszamel: 1,5 szklanki mleka(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Kiedy oba składniki się usmażą dodajemy zmiksowane pomidory z puszki. Całość przyprawiamy do smaku i dusimy przez chwilę. Do sosu pomidorowego dodajemy makaron i całość mieszamy. Na osobnej
e-PrzepisyKulinarnePlanowałam zrobić tradycyjną zapiekankę pasterską ale nie mogłam zakupić wszystkich składników, dlatego przygotowałam zapiekankę na zasadzie "co mam w lodówce leci do gara" :)Składniki:1 kg mięsa mielonego wołowego (może być też wieprzowe albo mieszane)1 kilogram ziemniaków (jeśli chcemy zrobić 2 warstwy ziemniaków to 1,5 kg)2 cebule3 ząbki czosnku 2 marchewkiszklanka świeżego albo mrożonego groszku200(...)mleka2 łyżki olejułyżka mąkisól, pieprztymianek, majeraneknatka pietruszki Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i ubijamy z masłem i mlekiem. Dodajemy tymianek, majeranek oraz pieprz. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy na nim mięso wraz z pokrojonymi cebulami i ząbkami czosnku. Marchew obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i zalewamy mięso bulionem. Kilka chwil prażymy. Doprawiamy solą
Bon Appetit Małgorzatyprzypomina. Prosty i szybki obiad. Można przygotować go także z różnymi dodatkami. Do faszu kapuścianego można z powodzeniem dodać suszone grzyby, w wersji mięsnej – boczek lub kiełbasę. Taka zapiekanka wymaga dobrego przyprawienia. Z pomocą przyjdzie mielony kminek, czarny pieprz oraz sól. Szczypta majeranku też mile widziana. To jak? Wpisane w tygodniowe menu? Składniki 2/3 opakowania makaronu łazanek 1/3 główki(...)dodatkiem soli. Po ugotowaniu przecedzamy, przelewamy wodą i przekładamy do garnka. Ugotowaną kapustę odcedzamy z wody i mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w malakserze. Przekładamy do makaronu. Na patelni stapiamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę, smażymy na złoty kolor. Podsmażoną cebulę przekładamy do garnka z makaronem, dodajemy sól (dałam ok. 1 łyżeczki), sporo czarnego pieprzu (lubię jego smak w daniach
Raj dla Podniebienia