sobotni obiad, gdy zmarznięci wracamy po spacerze do domu. Najlepiej zapiekankę jeść kiedy jest świeża i ciepła, ponieważ kolejnego dnia traci na smaku. Przepis dodaję do akcji „Zapiekanki” na durszlak.pl Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka pokrojona w kostkę 6 dużych ziemniaków, obranych, pokrojonych w plastry o grubości ok 1cm, ugotowanych al dente 400ml pomidorów w puszce(...)piórka sól, pieprz, papryka wędzona, zielona czubryca olej do smażenia masło Przygotowanie: Pierś kurczaka przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki oleju, łyżeczkę zielonej czubrycy i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni by na mięsie zrobiła się chrupiąca skórka. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy por i podsmażamy do by stracił nieco ostrości. Wlewamy pomidory, wrzucamy kurczaka i dokładnie mieszamy. Gotujemy
Życie ze smakiemmakaronu niskowęlowodanowego 400g piersi z kurczaka 200g koncentratu pomidorowego 200g serka wiejskiego jajko sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka, smażymy z każdej ze stron, aż się zbrązowi i wysmaży dodajemy mieszankę warzyw, przyprawę dołączoną do opakowania (smażymy pod przykryciem) raz po raz mieszając, aż się rozmrozi(...)opakowaniu do warzyw i kurczaka dodajemy makaron, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy tak przygotowany mix przekładamy do żaroodpornego naczynia serek blendujemy z jajkiem i powstałą mieszanką polewamy naszą zapiekankę pieczemy w temp. 180 stopni, aż góra się wypiecze i zbrązowi (około 30 minut), żeby powstała fajna skorupka, pod koniec możecie włączyć termoobieg, ja niestety takim automatem nie dysponuję ;p SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćstanęłam przy kuchennym blacie i zrobiłam spontaniczną zapiekankę ;) fajnie było ... nawet nie zdawałam sobie sprawy jak mi tego brakuje. Efekt gotowania też zadowalający. Mimo szwankującej dolnej grzałki piekarnika zapiekanka wyszła smakowicie ;) Receptura warta wypróbowania. Taka jak lubię - prosta, a pełna smaku. Sprawdźcie sami. Składniki: (na średnie naczynie żaroodporne): 1/2 opakowania makaronu (u mnie świderki) 1/2 średniej piersi z kurczaka(...)pieprz, pieprz cytrynowy, zioła do drobiu. Podsmażamy lekko na odrobinie oliwy. Salami kroimy w paski i podsmażamy wraz z piórami cebuli. Na koniec podsmażamy pomidorki z czosnkiem na rozgrzanej patelni (chwile). Na patelnię wrzucamy makaron i lekko podgrzewamy na tłuszczu pozostałym z podsmażania pomidorów. Wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę zmieszaną z ziołami prowansalskimi i solą oraz salami, mięso i pomidorki
Kuchnia po mojemuZapiekanka gyros z makaronem Szybka, pyszna i kolorowa zapiekanka na obiadek, imprezę albo uroczystość rodzinną. Bardzo prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawa do gyrosa 200g makaronu świderki 10 dkg pieczarek 1 cebula 1 puszka mieszanki warzywnej (groszek, kukurydza, marchew, fasola) 20 dkg żółtego sera olej do smażenia Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki(...)gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Mięso z kurczaka kroimy w kosteczkę posypujemy przyprawą gyros i mieszamy- tak aby całe mięso było nią pokryte. Następnie podsmażamy krótko na patelni ciągle mieszając i studzimy *** *** Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą *** *** Przygotowujemy sos: majonez łączymy z jogurtem i ketchupem, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i dokładnie mieszamy
Blog z Apetytemzapiekanki z bakłażanem - Parmigiana di melanzane : 1. Odetnij oba końce bakłażana. Następnie przy pomocy obieraczki do jarzyn zdejmij skórkę po dwóch stronach warzywa. Dzięki temu wszystkie plastry bakłażana w zapiekance będą miały tylko cienkie paski skórki naokoło, żaden nie będzie cały nią pokryty. Bakłażana pokrój wzdłuż na plastry o grubości ok. 0,5 cm. 2. Rozłóż plastry bakłażana na blasze(...)dwie blachy naraz, to zajmie to nieco więcej czasu, 25-30 min. Pamiętaj, aby w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami. 4. Gdy bakłażany się pieką, możesz zrobić sos. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i wrzuć na nią cebulę pokrojoną w kostkę. Smaż na średnim ogniu aż się zeszkli, ok. 5 min. 5. Dodaj posiekane ząbki czosnku i smaż przez
Chilli Czosnek i Oliwaminut, aż odparuje z nich wilgoć. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw. Na dno przygotowanego naczynia do zapiekania wyłóż w równej warstwie 1/3 ziemniaków, na nie wyłóż 1/3 pieczarek i następnie 1/3 mozzarelli lub innego sera. Powtórz te czynności kolejne dwa razy i posyp całość parmezanem. Przykryj zapiekankę folią aluminiową (matową stroną do góry) pozostawiając lufcik z brzegu na ujście
karmelowyDzisiaj proponuję Wam kolejny mój przepis z kurczakiem. Tym razem jest to zapiekanka z kurczaka i pora, danie ma moc, jest mega smaczne.Polecam też:Kotlety siekane z kurczaka i pieczarek,Smażone kotleciki z kurczakaĆwiartki kurczaka faszerowane mięsemKrucha sałatka z panierowanym kurczakiemZapiekanka jest przeznaczona dla dwóch osób, jest smaczna i sycąca. Bardzo niewiele potrzeba aby to danie przygotować, wystarczy 1 ćwiartka(...)mąki100 ml mleka1 łyżka natki pietruszkiPrzygotowanie:Umytą i osuszoną ćwiartkę kurczaka luzujemy z kości, ściągamy skórę i kroimy w małą kostkę. Pora kroimy w plasterki. Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem i podsmażamy, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i doprawiamy pieprzem, dodajemy pora i chwilkę jeszcze trzymamy całość na patelni. Jeśli ktoś jest bardzo ortodoksyjny w sprawach kostek bulionowych niech
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięboczku 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 200 g żółtego sera sól, pieprz wykonanie: Cukinię myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Boczek kroimy w kostkę, przekładamy na patelnie dodajemy obraną i posiekaną cebulę. Smażymy aż, cebula zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodajemy plastry cukinii, doprawiamy sola oraz pieprze. Całość dusimy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie. składniki(...)mąkę i mieszamy, żeby nie powstały grudni. Następnie powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż mleko się zredukuje i powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. wykonanie zapiekanki: Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy trochę sosu. Układamy warstwę makaronu, kilka plastrów cukinii, trochę boczku z cebulą. Następnie trochę sosu i ścieramy trochę sera. Układamy kolejna warstwę makaronu, cukinii, boczku
Domowy Smak JedzeniaSzybka zapiekanka którą naje się cała rodzina. Wykorzystałam świeże kolby kukurydzy bo są bardzo słodkie, ale można dodać kukurydze z puszki odsączoną. Ryż dochodzi w zapiekance więc nie trzeba go wcześniej gotować. Skraca nam to czas przygotowania. U mnie znikła bardzo szybko, a myślałam że zostanie jeszcze na kolację. 2 kolby kukurydzy 1/2 papryki czerwonej 1 por biała część(...)małe kawałki, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, paprykę wędzoną, słodką, chili, oregano suszone. Wlewam kilka łyżek oleju, mieszam i odstawiam na godzinę do lodówki. Na oleju w głębokiej patelni przesmażam cebulę pokrojoną i czosnek, dodaję por pokrojony i dalej smażę. Dodaje paprykę pokrojoną. Kolby kukurydzy obkrawam z nasion i dodaje same nasiona do warzyw, ryż i kurczaka. Chwilę przesmażam
wesoła kuchniaZapiekanka Gyros to bardzo proste danie i bardzo ciekawy pomysł na przygotowanie mięsa w nie co innym stylu. Bardzo smaczne, aromatyczne i sycące. Szczerze polecam niewiele pracy a zaspokoi na długo głód łakomczuchów na kwarantannie:) Składniki 500 g mięsa wieprzowego, pokrojonego na mniejsze kawałki 200 g makaronu, ugotowanego, krótkiego papryka pokrojona w kostkę 1 cebula posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane(...)łyżki przyprawy gyros 1 łyżka papryki słodkiej w proszku sól, pieprz olej Mięso posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy na min 30 minut do lodówki. Następnie rozgrzewamy olej na patelni i wrzucamy partiami mięso, ma się tylko zarumienić. Odkładamy do miski. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i czosnek, następnie włożyć pozostałe warzywa. Chwilę dusimy, dodajemy mięso, posypujemy łyżką mąki. Całość
gotuj ze mnąZapiekanka z mięsa mielonego i warzyw, w której najistotniejszą częścią jest wierzch przypieczonego puree z ziemniaków. Zapiekankę przygotowałam w pojedynczych kokilkach, aby każdy miał swoją porcję, ale można ją też przygotować w większym naczyniu. 1 cebula 1 marchewka 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 szklanka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 200 g groszku zielonego mrożonego Hortex olej rzepakowy(...)sól PUREE ZIEMNIACZANE: 700 g ziemniaków ugotowanych 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% przyprawa do ziemniaków pieprz czarny sól Cebulę pokroić w kostkę, a marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć jarzyny. Zalać wodą, tak aby je przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamNawet bym nie pomyślał, że zapiekanka może być z kaszy gryczanej. I oczywiście nie pomyślałem! Przewijając się przez kuchnie widziałem kaszę w garnku, a przez moją głowę przeleciało kilka projektów z dotychczasowej kulinarnej twórczości Agnieszki. Zadałem sobie pytanie: "Ciekawe co z tego będzie tym razem?" i wróciłem do swoich zadań... I co? I było zaskoczenie(...)opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę plus papryczkę chili. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię. Wszystko razem smażymy 10 minut, następnie dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy do ugotowanej kaszy, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje się bardziej bogatszy. Serdecznie zapraszam:-) Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego typu kolanka 2 puszki pomidorów lub 5-6 całych, sparzonych, pozbawionych skórki i szypułek 100 g wędzonego boczku 1 cebula(...)parmezan lub grana padano 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, bazylia, tymianek, szczypta cukru, sproszkowana papryka słodka oliwa z wytłoczyn do smażenia Wykonanie: 1. Gotujemy makaron jak zwykle. Na patelni smażymy boczek pokrojony w kosteczkę (z odrobiną oliwy), jak się zezłoci to wtedy dodajemy do niego pokrojoną w półtalarki cebulę, chwilę smażymy do zezłocenia i odstawiamy na bok patelnię
Kawa z mlekiempowinno być suche. Przygotowanie makaronu – do każdej muszelki makaronowej nałożyć farsz za pomocą łyżeczki. Rozłożyć muszelki na dnie dużego żaroodpornego naczynia. Odstawić na bok. Sos pomidorowy – na patelni rozgrzać olej. Dodać posiekaną cebulkę, smażyć aż cebulka nabierze złotego kolory. Wlać pomidory z puszki, wywar warzywny lub kostkę rosołową rozmieszaną w gorącej wodzie. Zagotować i doprać do smaku solą(...)zdjąć z ognia. Zmielić na jednolitą masę za pomocą blendera lub malaksera. Dodać ser, wymieszać. Zostawić trochę sera do posypania na górze. Wylać sos na makaron. Pieczenie – włożyć zapiekankę do nagrzanego piekarnika do 200 C. Naczynie z zapiekanką musi być przykryte. Piec godzinę, 10 minut przed końcem odkryć naczynie i posypać pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia PokoleńSmażymy na patelni do czasu aż mięso straci surowiznę. Mielone wykładamy równomiernie na ryż. Paprykę kroimy w kostkę. Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cukinię mieszamy z papryką i wykładamy na warstwę mięsa. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę i jajka. Dodajemy wystudzony bulion. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Masą polewamy zapiekankę. Mozarellę ścieramy
Pobite gary Barbary