zakąski - 676 przepisów (strona:38/46)

Verrines. 142

Amerykańskie cupcakes zawojowały świat kilka lat temu, a przebojem ostatniego roku są francuskie przystaweczki ,przekąseczki "Verrines", spolszczone to verinki. Verrines podajemy w małych, przezroczystych szklaneczkach o

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan czyli gruszka miłości 216

Składniki:3  bakłażany 20 dkg groszek zielony blanszowany 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 pomidor pokrojony w kostkę

Kulinarny karnet Christophera
Arystokratyczna rozpusta – ziemniaki z kawiorem. 129

Składniki:2 ziemniaki50 gr czarnego kawioru2 plastry bekonusos cytrynowy  Ziemniaki wyszorować. Zawinąć w lekko natłuszczoną folię aluminiową i upiec w piekarniku. Upieczone, gorące ziemniaki, lekko

Kulinarny karnet Christophera
Śledź opiekany. 178

Składniki: 1 kg śledź świeży Liść laurowy i ziele angielskie Food&Joy [TUTAJ] 2 cebule pokrojone w piórka 1 szk. ocet spirytusowy  6% 2

Kulinarny karnet Christophera
Śledź w śmietanie. 180

2 szt. śledź  matias 100 ml. śmietana 18% 1 cebula pokrojona w kostkę 1 małe jabłko winne ½ łyżeczki tarty chrzan ½ sok z cytryny Pieprz

Kulinarny karnet Christophera
Śledziowa wieża. 168

Składniki: Papryka konserwowa firmy Food&Joy [TUTAJ] 1 ugotowany ziemniak w łupinie, 1 łyżka majonezu 1 śledź matias w oleju pokrojony w paski ½ cebulki drobno

Kulinarny karnet Christophera
Coctail z avokado ..... 122

1 awokado, dojrzałe1/2 ananasa świeżego lub z puszkisok z 1 limety lub cytryny2 łyżki brandy2 łyżki konfitury limonkowej z tymiankiem 100 g szynka wędzona Pestki 1

Kulinarny karnet Christophera
Clafoutis ze szparagami. 221

Clafoutis (klafuti) wiśniowe to tradycyjny francuski deser ,który już zaprezentowałem na blogu.Teraz proponuję wersję z majowymi szparagami. Tę zapiekankę możemy potraktować jako przekąskę lub danie obiadowe.Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Curry z bananami w szynce. 196

Składniki: 100g ryżu długoziarnistego250ml bulionu warzywnego1 łyżka curry50g rodzynek125ml soku pomarańczowego1-2 banany2-4 plastry szynki 1 łyżka masła1 łyżka pietruszki Wykonanie:Sparzone  i

Kulinarny karnet Christophera
Cukiniowe "Hot dogi". 157

Składniki: 3 małe, młode cukinie3 małe parówki2 pomidory zioła świeże lub prowansalskiesól ,pieprzłyżeczka oliwyCukinie sparzyć ,odciąć końce i wydrążyć tunel .Posypać środek przyprawami i ziołami

Kulinarny karnet Christophera
Szparagi w cieście biszkoptowym. 222

Szparagi w cieście biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do winka ,piwa lub prosto z pieca z dodatkiem sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje

Kulinarny karnet Christophera
Zapiekany duet - pieczarka + jajko. 161

Składniki: Duże pieczarki i tyle samo jajek ,mogą być małe. Plastry pomidorów. Sól, pieprz. Szczypiorek. Oczyszczone kapelusze pieczarek oprószyć solą i pieprzem  . Do każdego kapelusza

Kulinarny karnet Christophera
Kaszanka to rarytas nie tylko dla ubogich. 169

Wychowałem się w domu gdzie była szynka i była  kaszanka, którą do dzisiaj lubię. Za kilogram dobrej kaszanki  trzeba zapłacić ponad 20 zł. Pewne

Kulinarny karnet Christophera
Polska na chipsach z winogronami. 149

Składniki: 2 szt. kiełbasa polska surowa ( może być biała) 70 ml. wino białe hiszpańskie 5 dag winogrona białe 5 dag winogrona ciemne 2 ziemniaki surowe rozmaryn

Kulinarny karnet Christophera