łyżka cukru trzcinowego) skórka z połowy cytryny garść listków mięty 1 łyżka octu jabłkowego sok wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą
Symfonia Smakówśrednia cebula - pół puszki kukurydzy konserwowej - pół czerwonej papryki - 5 łyżek jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka oleju (u mnie słonecznikowy Zielony Nurt ) - 2 łyżki octu winnego (u mnie winny od Kamis) Przygotowanie: Kapustę poszatkować, ogórki i papryką pokroić w kostkę, cebulę cienko pokroić w półtalarki, dodać kukurydzę i pozostałe składniki. Wymieszać. Zajadać ze smakiem :) Prosta a taaaka pyszna
Zdrowie na języku :Płyżki octu winnego 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 2 kromki białego chleba bez skórki sól, pieprz do przybrania: drobno pokrojone 1/2 ogórka, 1/2 czerwonej cebuli lub 2 cebulki dymki, 1/2 zielonej papryki Przygotowanie: Chleb podsusz przez 5-7 min. w rozgrzanym piekarniku. Uważaj, aby nie zbrązowiał. Pokrusz go na mniejsze kawałki. Pomidory pokrój na ćwiartki, wytnij
Chilli Czosnek i Oliwaznów o rok starsi, o rok bardziej doświadczeni i obyci w świecie. SAŁATKA JARZYNOWA Z SURIMI. /przepis własny/ 300g paluszków surimi puszka kukurydzy konserwowej puszka zielonego groszku konserwowego 6 jajek ugotowanych na twardo 6 ogórków konserwowych 12 pieczarek marynowanych pęczek posiekanej pietruszki łyżka musztardy 5 łyżek majonezu dekoracyjnego Winiary 2-3 łyżki jogurtu naturalnego Paluszki surimi kroję w drobną kostkę
W kuchni Karmel-itkiCała zielona. Taka zwykła zielona, a jaka pyszna. Składniki: 2 garście roszponki 1 ogórek 1 pęczek szczypiorku 2-3 łyżki śmietany sól pieprz Wykonanie: Cóż, banalne. Umyć i wysuszyć roszponkę, ogórka i szczypior. Ogórka obrać, pokroić w plasterki. Szczypior drobno pokroić. Wszystkie składniki wrzucić do miski i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujedomowych hot-dogów. Latem trzeba się trochę napracować, żeby w zimie móc z tych dobrodziejstw korzystać. Ale warto. Składniki: 2 kg ogórków gruntowych 250 g cebuli 250 g marchewki 2 papryki czerwone 5 ząbków czosnku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka soli Zalewa: 0,5 szk octu 10% Jamar 1,5 szk wody 0,5 szk cukru(...)ziarenek pieprzu 3 goździki 4 listki laurowe Przygotowanie: Ogórki umyć i razem z skórką pokroić w cienkie plasterki, cebulę obrać i pokroić w piórka, paprykę oczyścić z nasion i pokroić w cienkie paski, marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce, czosnek pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie warzywa razem z zieloną pietruszką zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić
Ala piecze i gotujeZielonej Góry wybrałam się we wtorek razem z koleżanką. Właściwie miały to być zakupy w Focus Mall, ale idąc przez cały deptak trudno było przejść obojętnie obok tych wszystkich stoisk. Na Jarmarku można kupić wszystko. Od przypraw, kaw i herbat po środek do czyszczenia okularów. Wzdłuż całej ulicy Kupieckiej rozłożone były stoiska z malowanymi kubkami , filiżankami i porcelaną oraz antyki(...)jedzeniowych budek zauważyłam gofry , mini pączki , naleśniki francuskie czy pierogi wileńskie. Oczywiście pajda chleba ze smalcem czy masłem czosnkowym z mięsem , cebulą i kiszonym ogórkiem. Oraz szaszłyki , kiełbaski z grilla bądź golonki. My w Zielonej Górze spędziłyśmy tylko parę godzin , ale było warto. Winobranie trwa od 7 września jeszcze do niedzieli czyli 15 . Także jeśli ktoś jeszcze
Magiczne Życie MartyNajbardziej tradycyjna z tradycyjnych: Sałatka jarzynowa :))Wg mnie przebija smakiem wszystkie sałatki świata! Kiedyś, jak byłam dzieckiem tylko taka sałatka była robiona na święta i
Walijskie Pichceniegotujemy ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie. Jajka gotujemy na twardo (6 minut na wrzątku) i studzimy w zimnej wodzie. Jabłko i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko kroimy w kostkę. Kawałek pora (zieloną część ok. 2 cm) kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy kilka łyżek kukurydzy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.Sałatkę najlepiej
prawdziwe jedzenieKolejny domowy fast food. Nie lubię już jadać na mieście - oduczyłam się. Kiedyś jadałam często. Teraz zdrowe i dietetyczne odżywianie górą! W końcu troszkę mi ubyło
Czarnawisienkadoprawić jogurt, żeby zyskał indyjski charakter? Cały sekret tkwi w kminie rzymskim.Składnikiszklanka jogurtu naturalnegoszczypta soliszczypta pieprzuszczypta cukru1/2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiegopół ogórka startego na tarce lub dwa plasterki pokrojonego w kostkę ananasa lub pół kubka ugotowanego zielonego groszkuSposób przygotowaniaMieszamy wszystkie składniki odstawiamy do lodówki na 30 minut, żeby składniki się przegryzły.Jak widzicie nie jest to żadna filozofia. Trochę
W kuchni wieczoremwędzone od Polsoja -tofu tradycyjne od Polsoja -Słoneczne Pola od Ziarenkowo-mieszanka prażonych ziarenek -na sałatkę- to co macie w domu-ja dałam ogórek,sałatę lodową,pomidora,suszone pomidory,koperek,czerwoną i żółtą paprykę, zielone i czarne oliwki, ser tofu -sól morska, oliwa z oliwek,ocet winny 6% z czerwonego wina Wrzuć na wodę kiełbaski,międzyczasie przygotuj sałatkę.Pokrojone
Z Kuchni Do Kuchnistale zagniatając powoli wlewać wodę. Odrywać małe porcje ciasto, rozwałkowywać i smażyć na odrobinie oleju, z obu stron. Farsz: 1 marchewka, czerwona papryka, zielona papryka, 250g chudego twarogu, sól, pieprz, wędzona pierś z kurczaka, ogórek, dip czosnkowy Prymat, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego. Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę. Warzywa umyć, marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych
Z miłości do słodkościszczypiorkiem, na mieszaninie kefiru, jogurtu naturalnego z kwaśną śmietaną. Chłodnik doprawiłam solą i pieprzem. Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem na jogurcie i kwaśniej śmietanie jest idealny nie tylko na upały. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 miska szczawiu leśnego 200 ml wody 2 łyżki siekanego młodego koperku 2 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis pochodzi z książki M. Tombaka " Droga do zdrowia " ... samo zdrowie.Składniki : marchew -280 g ogórek - 85 g burak - 85 g Przygotowanie ; Warzywa doskonale umyć , z marchewki odciąć zielone końcówki Przepuścić przez sokowirówkę w celu uzyskania soków Wszystkie 3 soki połączyć , wymieszać i pić małymi łyczkami zaraz po przygotowaniu - najwartościowsze ŚWIEŻO przyrządzone . Jest
Proste Potrawymożna podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym chlebem dodatkowo można dodać ogórka kwaszonego lub inny ulubiony dodatek :) Bardzo dobre są tez do tego "marynowane zielone pomidory", na które przepis podam w którymś z kolejnych postów... Gotowe danie Marynowane zielone pomidory
Zainspiruj się kuchniąPomysł na soczystą pierś kurczaka z papryką Winiary;4 wraps'y multigrain;1/2 dużej czerwonej cebuli lub 1 mała pokrojone w piórka;1 zielona papryka;1/2 puszki kukurydzy;2 garści kiełków rzodkiewki;1/4 główki sałaty;mały ogórek pokrojony w plasterki;2 pomidory podzielone na ćwiartki;2 łyżki oliwy z oliwek; opcjonalnie: ser żółty pokrojony w kostkę w ilości jaką lubimy
Miksturownik