z zielonym ogórkiem - 500 przepisów (strona:27/34)

Czas na sałatki. 2581

cukier, sok z cytryny do smaku Wykonanie. Rzepę obrać, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem i ugotować ,nie rozgotować. Odcedzić i ostudzić. Jajka i ogórki również pokroić w kostkę, ogórki drobniej. Wszystko połączyć ,dodać kapary, wymieszać z majonezem i keczupem. Doprawić do smaku .Posypać listkami tymianku. Przełożyć do salaterki i udekorować. Sałatka śniadaniowa z awokado. Odżywcze i orzeźwiające połączenie owoców(...)cukier. Mieszankę owocowa polać i podawać. Rada. Oczywiście ,taką sałatkę możemy skomponować zastępując truskawki, malinami, a grapefruit, pomarańczą. Sałatka z pora i bryndzy. 2 spore kawałki pora bez zielonych liści  1 jabłko 2 łyżki soku z cytryny  100g bryndzy 1/2 pomarańczy 100ml jogurtu naturalnego garść orzechów włoskich sól ,pieprz do smaku natka pietruszki lub kolendry Por pokroić

Kulinarny karnet Christophera
Roladki z polędwicy wieprzowej i sezonowych warzyw 264

zimowa sola sauté, nietypowe klopsiki w delikatnym sosie pomidorowym, delikatna zupa porowa z kukurydzą i kurczakiem, proste i szybkie, wegetariańskie leczo, zupa pomidorowo-imbirowa z zieloną soczewicą. Przyzwyczajam się do tego, by piec, zamiast smażyć i wykorzystywać w kuchni jak najwięcej warzyw. Przepis, który chcę dziś zaprezentować to kwintesencja zdrowego, pięknego, a także pysznego jedzenia :) Roladki(...)każdy kawałek. Oprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i odstawiamy na bok. 1/2 cukinii kroimy wzdłuż na cieniutkie plasterki (ja użyłam do tego tej strony tarki, która pozwala kroić np. ogórki na mizerię), które następnie docinamy tak, by zmieściły się na naszej polędwicy. 1/4 czerwonej i żółtej papryki kroimy w paseczki. Plastry cukinii układamy na mięsie, a na niej, z jednej

Ratunku obiad
Śledzik , wtorek 4 -go marca. 249

To właśnie fantazji szlachty zawdzięczamy bogatą tradycję hucznych zabaw tuż przed Wielkim Postem, przy suto zastawionym stole pełnym wysokoprocentowych trunków. Wszyscy jedli i pili do upadłego

Kulinarny karnet Christophera
Z dalekich wypraw #2 "Po prostu weź dużo dobrego sera i jakieś ciasto" 292

czegoś więcej dowiedzieć, to odsyłam na blog, któremu zawdzięczam dzisiejszy obiad. Myślałam, że ten przepis odwlecze się w czasie z powodu braku głównego składnika. Jednak cudownym zbiegiem okoliczności, kolega od ogórków nie zawiódł i tym razem. Gruzińskie chaczapuri z kolorowymi warzywami Ciasto drożdżowe: o,5 kg mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 0,5 szklanki jogurtu naturalnego 1 jajko(...)pewno jest kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam!Wierzch:3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną, zieloną i pomarańczową)mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzyprzyprawy (wg uznania)2 łyżki koncentratu pomidorowego0,5 szklanki bulionu warzywnegooliwa do smażeniaZaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę, doprawiłam przyprawami

bastalena
Tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli 257

oliwki są w Maroku produktami pierwszej potrzeby, dostępnymi na każdym miejscowym targu - często ułożonymi obok siebie w dekoracyjne stosy. Wiele gospodyń kisi własne cytryny, tak jak my kisimy ogórki czy kapustę. Tradycja ich przygotowywania zrodziła się z prostej chęci dalszego cieszenia się ich smakiem, gdy sezon na cytryny dobiegał końca. Przyprawy wykorzystane w Djaj Mqualii - mielony imbir, szafran, kolendra(...)grubo pokrojone 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki pęczek świeżej kolendry 2-3 małe kiszone cytryny lub 1 kiszona cytryna domowej roboty bez pestek, posiekana 80 g czarnych i zielonych oliwek, wydrylowanych spora szczypta szafranu 500 ml gorącego bulionu drobiowego (ja użyłam warzywnego) na marynatę: 1 czubata łyżeczka nasion kolendry, rozgniecionych w moździerzu (lub w proszku) 1 płaska łyżeczka

Chilli Czosnek i Oliwa
Testowanie produktów producenta Agros Nova 207

skład sałatki wchodzą ogórki (53%), woda, cukier, ocet, sól, gorczyca i koper. To tradycyjne składniki jakich ja sama używam , gdy konserwuję w całości ogórki na zimę.Tutaj ogórki pokrojone są w dość cienkie plastry, według mnie zbyt cienkie.Część jest pokrojona w plasterki, część w półplasterki tak cienkie, że pewnie podczas układania w słoje zostały zupełnie poszarpane. Gdy je wyjmowałam(...)sporządzono go z agrestu- 20 % i owoców kiwi - 15 %. Substancją zagęszczającą jest  guma guar, żelującą  pektyna. Patrząc na konsystencję produktu wygląda dość zachęcająco, kolor ma intensywnie zielony. Pojemność taka jak dżemów poprzednich tzn. 280 g. Sporządzono go z 35 g owoców na 100 g produktu. Jeśli miałabym ustalić kolejność testowanych dżemów to najbardziej smakował

Proste Potrawy
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 289

przedwojennej  cegły. Od kilku lat mieszkam na wsi, 15 minut od Gdyni i obserwuję lokale w mojej okolicy. Większość  z nich jest nowa, bardzo ładnie położona, dużo zieleni w okolicy, miejsce zabaw dla dzieci  i co bardzo ważne ,swoim wystrojem i wyposażeniem niejednokrotnie przewyższają  te w mieście. Ceny wesel znacznie różnią się, a różnice dochodzą(...)tymbaliki ,  marynaty i śledzie. Co powinno się znaleźć na  stole wiejskim - kiełbasy swojskie, balerony, salcesony, kaszanka, pasztety, boczek pieczony, pieczenie, jakieś pierogi i  oczywiście domowy smalec, ogórki kiszone, chrzan, musztarda i pieczywo wiejskie. Godzina 23:00 - czas na gorące danie. Tutaj możemy na bogato,  podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami

Kulinarny karnet Christophera