z zielonym ogórkiem - 500 przepisów (strona:17/34)

Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 697

Ciepłe majowe dni kojarzą nam się przede wszystkim z daniami z grilla. Jednakże nie tylko grill króluje, gdy za oknem jest 27 stopni na plusie. Innym

Kolizje Smaków
Pizza kebab 314

Dzisiaj chciałybyśmy zaproponować bardzo nietypową pizzę, a mianowicie pizzę kebab. Ciasto przygotowuje się jak w tradycyjnej pizzy, ale farsz już nie koniecznie:). Stanowi  go mięso

Kolizje Smaków
Salatka na Dzien Czosnku 5797

Tak sie sklada, ze dzisiejszy "Dzien Czosnku" to tez dobra okazja do rozpoczecia sezonu grillowego. Wszystko za sprawa mojego przepisu na salatke, ktora doskonale pasuje do

Przysmaki Karolki
Obiad w promieniach slonca 286

Maj to zdecydowanie moj najukochanszy miesiac. Tyle sie teraz dzieje i nie mam tu na mysli wszelakich uroczystosci rodzinnych, ktorych w kalendarzu jest az za duzo.Stragany

Przysmaki Karolki
Na poprawe humoru 167

No i prosze na chwile wrocilo lato. Przez minione dwa dni delektowalam sie sloncem i ladna pogoda. Wyletnilam tez domowe menu.Jednak dzis podobnie jak przed tygodniem

Przysmaki Karolki
Sałatka grecka 227

używają sałaty i taką też wersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin.  W przypadku wszystkich dań opartych(...)cebulą czerwoną) pokroiłem w piórka, porozdzielałem je palcami i posypałem je po wierzchu ogórka i pomidorów. Pół zielonej papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i białych błon, które są dość gorzkie i pokroiłem w cienkie paski, które ułożyłem na wierzchu sałaty. Następnie całość posypałem obficie zielonymi i czarnymi oliwkami. Na zdjęciu można dostrzec, że użyłem oliwek, które zostały zamarynowane w pikantnej

Wyprawy kulinarne
Ponadczasowa klasyka na talerzu 174

jest to romantyczna kolacja we dwoje, a Młody cichutko śpi ;)) Po cudownie spędzonym dniu. W sam raz! Imieninowo. 2- 3 duże pomidory ogórki konserwowe (lub zielony, dla mnie na przykład ;)) 1 cebula kilka zielonych oliwek 2 jajka ugotowane na twardo zielone pesto sól, pieprz Pomidory pokroiłam w ósemki, ogórka w plasterki, cebulę w piórka, oliwki na połówki

bastalena
Ogórki konserwowe z oregano 202

podzieliła się ze mną moja sąsiadka, ona tez dostała go od kogoś, a ten ktoś też pewnie otrzymał go od jakieś wielbicielki ogórków konserwowych.... Składniki : 4 kg zielonych, nie za wielkich ogórków 6 łyżek soli Przygotowanie : Ogórki umyć, pokroić  wzdłuż na 4 części, jeśli większe to drobniej tzn. kroimy cieńsze paseczki Solimy, mieszamy i pozostawiamy na 6 godz

Proste Potrawy
Szopska sałatka 343

Składniki na 6 osób: 3 pomidory 100g ogórka 2 długie zielone papryki 100g bryndzy 2 łyżki oliwy pieprz Przygotowanie: Pomidor, ogórek i paprykę myjemy, a także osuszamy. Wszystkie warzywa krojimy w dosyć dużą kostkę. W misie układamy warzywa i polewamy oliwą, i pieprzymy (nie solimy, bo bryndza jest słona). Na górę kruszymy bryndzę

Kuchnia Łukasza
Zielona sałatka z groszkiem i ananasem 371

jajek3 plastry ananasa1 puszka groszku konserwowego1 słoik selera (najepiej z ananasem)2 średnie ogórki kiszonepor zielony (około 15 cm)1 łyżeczka musztardy3 łyżki majonezusólpieprzDziś propozycje na nowy sałatkowy kolor. Zielony. Sałatka jest lekka i ma przyjemny lekko słodkawy posmak.Jajka ugotować na twardo. Wystudzić. Ugotowane jajka, ananasa i ogórki pokroić w dość drobną kostkę. Seler wyjąć ze słoika, przełożyć na sitko

Świat Domowej Kuchni
Hit ostatnich dni - polecam zielone gazpacho. 165

Green gazpacho-hit in recent days. Doskonała zupka na letnie obiadki. Składniki. 1 duży ogórek 30 dag winogron zielonych 0,5 szt.  papryki białej 1 pajdka chleba ½ melona żółtego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwki z orzeszków ziemnych 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka pistacji pieprz Wykonanie. ¾ ogórka pokroić i zmiksować z połówkami winogron na krem. Połowę pokrojonego(...)zmiksować. Dodać zmiażdżony czosnek ,ocet ryżowy lub winny i pieprz. Paprykę pokroić w paseczki i dodać do mieszaniny . Resztę ogórka pokroić w plasterki, ćwiartki. Również resztę melona pokroić w kostkę i dodać do zupki, otrzymaliśmy ładne, zielone gazpacho. Kilka winogron przekroić na pół i zdjąć skórkę. Obrane pistacje posiekać. Gazpacho nałożyć do miseczek, dodać kilka winogron, posypać pistacjami

Kulinarny karnet Christophera
Papryka faszerowana Toskanią – test brytfanny od Florina 212

której więcej pisałam TUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak(...)Zapiekałam około 2 godzin, można więcej. Ale nie polecam, gdyż papryka się rozlezie. Po upływie swojego czasu, wyciągnij paprykę z piekarnika.  Przygotuj sałatkę- paprykę czerwoną, zieloną, żółtą, surową dynię oraz ogórka poszatkuj w paski, dodaj oliwek zielonej i czarnej, dodaj bazylii, soli, pieprzu i octu balsamicznego z Modeny. Wyłóż sałatkę na talerz, dodaj paprykę, kawałek dyni – nie jedz skóry

Z Kuchni Do Kuchni
OGÓRKI KISZONE - MAŁOSOLNE 308

podane poniżej:) Nie podaję jaka powinna być ilość ogórków, czosnku itp. ponieważ każdy lubi mniej lub bardziej "przyprawione", dlatego też pozostawiam to do Waszej dyspozycji. Składniki: - jędrne, świeże ogórki ogrodowe -koper zielony (najlepiej żeby miał grubsze łodyżki) -suche, niezaprawiane ziarna kopru (szczypta) -czosnek i korzeń chrzanu (wedle uznania) -sól kamienna do zapraw (najlepiej niejodowana) - 3 łyżeczki na 1litr wody -gorąca

Smaczne Zdrowe
Spring rollsy z warzywami 329

papryka, ostra papryczka chili czy awokado. Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego typu nitki kilka liści ulubionej, chrupiącej sałaty 1 marchewka 1 ogórek szklarniowy 1/2 pęczka szczypiorku lub zielonych części dymki kiełki fasoli mung z puszki/słoika lub pędy bambusa świeże liście mięty świeże liście kolendry Sos do maczania: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)łyżeczki ziaren sezamu Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem z czajnika i odstawiamy na trzy minuty. Po tym czasie odlewamy go i przelewamy zimną wodą. Marchewkę obieramy i kroimy w słupki. Ogórka także obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy łyżką gniazda nasienne i kroimy w podłużne paski. Pozostałe warzywa i zioła przygotowujemy, aby mieć je pod ręką. Do miski wlewamy ciepłą wodę. Zanurzamy

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania