dlatego, że jako fanka makaronów, składnika doskonałego w kuchni „za grosik”, zawsze znajdę sposób, żeby niewielkim wysiłkiem czasowym i finansowym nakarmić niemałą grupkę. Dziś proponuję Wam fantastyczną zapiekankę z tuńczykiem, pomidorami, kukurydzą i groszkiem. Połączenie proste i pyszne, a w dodatku niedrogie: danie dla ok. 4 osób kosztować Was będzie jakieś 15 zł. Można? Można! Składniki: 40 g kostki masła(...)kopiatej łyżki mąki 350 ml mleka sól, biały pieprz 400 g makaronu rurki 1 puszka pomidorów krojonych 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku sól, świeży pieprz 100 g żółtego sera pietruszka Sos beszamelowy Masło roztopić, następnie wsypać mąkę i podsmażać, cały czas dokładnie mieszając. Mleko wlać do zasmażki i mieszać, żeby
Magda KucharzySeler znany z tego, że ma bardzo dużo witamin lubię w różnych sałatkach, tym razem z tuńczykiem. Składniki: puszka tuńczyka w puszce w sosie własnym 4-5 łodyg selera naciowego 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 cebula (ja dałam czerwoną) sól, pieprz majonez Selera naciowego oczyścić z włókien i pokroić na półplasterki lub drobniej jeśli są duże łodygi. Cebulę obrać(...)drobno posiekać. Kukurydzę i tuńczyka dobrze odsączyć z zalewy. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz majonezem. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościZapraszam na pyszną i szybka sałatkę ryżową z tuńczykiem, groszkiem i jajkami.Łatwa w przygotowaniu super sprawdza się na różnych imprezach. Do sałatki użyłam groszku firmy Jamar . Zapraszam do wypróbowania :) 2 woreczki ugotowanego ryżu 5 jajek ugotowanych na twardo kawałek pora 2 puszki tuńczyka 1 puszka groszku ja użyłam Jamar sól, pieprz do smaku 4, 5 łyżek majonezu(...)średnich ogórków korniszonych 1 łyżeczka musztardy Jajka, ogórki, cebulkę kroimy w kostkę, porę w cieniutkie paseczki. Do miski przekładamy ugotowany i zimny ryż, następnie dodajemy odsączonego z wody tuńczyka, jajka, cebulę, por,ogórki,szczypiorek, odsączony z wody groszek i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprze, musztardą i majonezem, wszystko dobrze mieszamy.Sałatka powinna być lekko ostrawa. Sałatkę przekładamy
Sama słodycz i szczypta chiliskładniki: 200 g makaronu kokardki lub penne 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie spora garść rukoli (lub więcej) 6 pomidorków koktajlowych wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Makaron, pokrojone(...)suszone pomidory, oliwki oraz rukolę, polewamy winegretem i mieszamy. Na koniec dodajemy kawałki tuńczyka oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. składniki na miodowy winegret: 1-2 łyżki ostu jabłkowego ok. 5 łyżek oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka miodu, płynnego sól, pieprz wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w słoiczku, zakręcamy i energicznie nim potrząsamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaTuńczyk to chuda ryba, więc nie grilluje się go zbyt długo, aby nie był zbyt suchy i twardy. Przy grillowaniu steków wystarczą zaledwie 2-3 minuty z każdej strony, powinny być delikatnie różowe w środku. Składniki: stek z tuńczyka oliwa sok z cytryny rozmaryn suszony sól, pieprz Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła(...)temperatury pokojowej. Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował. Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami
wyzwania kuchennekasza gryczana , czy wersja klasyczna z makrelą i ryżem - zawsze jest pysznie. I zdrowo, czego już chyba nie muszę dodawać 😊. Dziś zapraszam na paprykarz z tuńczyka, z dodatkiem kolorowego ryżu. Koniecznie wypróbujcie przepis. Składniki: (na dużą porcję) 4 puszki tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 woreczki(...)kolorowego ryżu sól pieprz słodka i ostra sproszkowana papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Tuńczyka odcedzamy z zalewy, przekładamy na miseczkę. Ryż wkładamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy ok 20 minut. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Walijskie PichcenieJajka możemy faszerować na dziesiątki sposobów, dzięki czemu każdy znajdzie swój ulubiony smak. Dodatek wyrazistego tuńczyka doskonale komponuje się z delikatnym smakiem jajka a rzeżucha dodatkowo go zaostrza. Sk ł adniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 6 rzodkiewek rzeżucha ś wie ż o zmielony czarny pieprz Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie(...)Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Tuńczyka odsączamy z zalewy, mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać drobno posiekanego szczypiorku. Na każda polówkę jajka nakładamy porcję farszu oraz rzeżuchę i kawałki posiekanej rzodkiewki. Oprószamy świeżo mielonym pieprzem
Pyry na GazCiekawe połączenie smaków : jajka, kawior i pasta z tuńczyka. Wypróbujcie koniecznie. Składniki 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki majonezu 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na półtwardo. Obrałem, przekroiłem na połówki. Tuńczyka lekko osączyłem, połączyłem z majonezem. Doprawiłem do smaku. Pastę nałożyłem łyżeczką na połówki jajek
R'n'G KitchenCukinia faszerowana komosą ryżową i tuńczykiem Składniki – 2 porcje: Cukinia – 2 sztuki Komosa ryżowa – 150g Tuńczyk - 100g Groszek zielony – 50g Kukurydza – 50g Parmezan – 3 łyżki starte+ do posypania Sól, pieprz, suszony rozmaryn, czarnuszka Wykonanie: Komosę ryżową ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Komosę wymieszać z tuńczykiem, groszkiem, kukurydzą, parmezanem i przyprawami. Farsz
Kuchnia Bon Appetitkrokami. Już niedługo będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego. SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól i pieprz do smaku(...)puszki kukurydzy 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Suszona bazylia do posypania PRZYGOTOWANIE: Jajka przekrajam na połówki. Tuńczyka odcedzam z oleju, dodaję do miseczki. Kukurydzę odcedzam. Szalotkę obieram i drobno siekam. Składniki przekładam do miseczki. Dodaję majonez, jogurt oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam na żółtko farsz
Gotowanie PatkiProsty przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem. Sałatka nadaje się na różne okazje, możecie wykonać ją w wersji warstwowej, wtedy prezentuje się jeszcze bardziej efektownie. Na dziś wybrałam tradycyjną formę tej sałatki z dodatkiem pysznego sosu z jogurtu , majonezu i musztardy. składniki: 1 puszka tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy 1 duży ogórek(...)kiszony 50 g żółtego sera duży pęczek grubego szczypioru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wykonanie: Tuńczyka i kukurydzę odsączam z zalewy i przekładam do miski. Dodaję pokrojone w grubą kostkę jajka i ogórek, ser starty na tarce o grubych oczkach i posiekany szczypiorek. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec delikatnie mieszam
babka w formieCzas odświeżyć wpisy na blogu. Dzisiaj sałatka warstwowa z tuńczykiem. Bardzo smaczna i szybka przystawka. SKŁADNIKI 1 puszka tuńczyka 5 jajek ugotowanych na twardo 3-4 łyżki majonezu 2-3 cebule 20 dag sera żółtego ( twardy) sól, pieprz pęczek szczypiorku WYKONANIE Sałatkę układamy w szerokiej salaterce . Dobrze wygląda w przezroczystej. Jajka obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Pierwsza warstwa(...)starte na grubych oczkach białka, które lekko solimy i pieprzymy. Na białka wykładamy połowę tuńczyka, na to połowa pokrojonej w kostkę cebuli. Cebulę również solimy i pieprzymy. Następnie smarujemy majonezem. Jeśli lubimy grubiej to dwie łyżki, jeśli nie to jedna. Ostatnia warstwa to starty na drobnych oczkach żółty ser. Następnie wszystko zaczynamy od początku, jednak ser również smarujemy
W kuchennym oknie EwySzczypta pomysłu, trochę gotowych warzyw, puszka z tuńczyka, przyprawy i sałatka gotowa. Rozejrzyjcie się po kuchni, lodówce i szafkach a sałatka wyczaruje się w oka mgnieniu. A teraz moja wersja wyczarowanej sałatki. Składniki: Mieszanka warzywna z groszkiem i kukurydzą 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach 2 jabłka 3 kiszone ogórki 4 jajka ugotowane na twardo 2 puszki tuńczyka w oleju Majonez(...)Sól Pieprz Wykonanie: Mieszankę warzywną odsączamy na sicie, tak samo postępujemy z tuńczykiem. Jabłka i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Wszystkie przygotowane produkty łączymy ze sobą. Dodajemy majonez i przyprawiamy solą i pieprzem. Delikatnie mieszamy. I sałatka wyczarowana. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyDziś zapraszam Was na pyszną, sycącą i zdrową sałatkę z tuńczykiem, kaszą jęczmienną i dodatkami. Uwielbiam przygotowywać takie sałatki. Kasza jęczmienna, to bogactwo witamin, skrobi, błonnika, a także wieku składników mineralnych takich jak wapń, magnez fosfor czy żelazo. Idealnie pasuje z najróżniejszymi sosami zarówno mięsnymi, jak i na pieczarkowymi. Ale również, jak kolejny raz staram się Wam pokazać, jest(...)ofertą firmy „Rubi” http://rubi-kasze.pl/ Przepraszam Was za zdjęcia Moja sałatka była podana na pyszną i późną kolację. Składniki: 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej średniej Rubi* 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 185 g około 2 cm zielonego ogórka około 2 cm pora 4-5 małych pomidorków sól i pieprz do smaku (u mnie sól himalajska i świeżo
Słodkie okruszkisamymi owsiankami ciężko dogodzić mojemu Mężczyźnie, a nawet dwóm (dobrze, że trzeci jeszcze nie jest taki wybredny...), to dziś proponuję pastę na bazie jajek i sera, wzbogaconą delikatnie tuńczykiem. Jego smak jest na tyle subtelny, że nikomu nie przeszkadza :) Jeśli tylko ugotujecie jajka ciut wcześniej, to samo przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 10 minut- wszystko zależy od tego, ile sił(...)słoiczku i wraz z chlebem lub innymi dodatkami podać na pięknej palonej deseczce. O niej słów kilka tuż pod przepisem ;) Składniki: 5 jajek 100g białego sera (półtłustego) 1 puszka tuńczyka (150g) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Wyjmujemy żółtka i wraz z białym serem przecieramy przez
Kuchnia w czekoladzie