Jajka faszerowane muszą być obowiązkowo na Wielkanocnym stole. A więc zapraszam po przepis na jajka faszerowane białym serem i tuńczykiem. Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka 20 dkg sera białego twarogowego sól pieprz dowolna dekoracja Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Biały ser miksujemy w blenderze, dodajemy do niego tuńczyka
Kuchnia u BietkiBardzo lubię jajka faszerowane tuńczykiem, są smaczne, często podaję je na śniadanie Wielkanocne. Możemy je również podać na kolację lub na inne uroczystości. Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki majonezu Sól, pieprz Pół pęczka szczypiorku Sposób przygotowania: Ostudzone jajka obieramy, kroimy na pół. Żółtka wyjmujemy, przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, szczypiorek drobno(...)siekamy, tuńczyka odsączamy z zalewy, dodajemy do żółtek, dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki jajek, wierzch możemy posypać posiekanym szczypiorkiem
Bajeczna KuchniaBardzo lubię tradycyjną sałatkę z tuńczyka (znajdziecie ją tutaj ), jednak ze względu na majonez staram się ją jeść dość rzadko. Natomiast doskonałym jego zamiennikiem będzie jogurt naturalny wymieszany z odrobiną musztardy, który nada się także do innych sałatek. :) Ostatnio nie miałam za bardzo pomysłu na kolację, chodziła za mną ryba i przypomniałam sobie przepis na szybką sałatkę, którą zobaczyłam(...)blogu Feel eat . Trochę ją zmodyfikowałam. Składniki na 2 porcje: Puszka tuńczyka w sosie własnym lub w wodzie jeden por (biała część) dwa jajka ugotowane na twardo 4 ogórki konserwowe Mała puszka kukurydzy mały kubek jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy Dijon pieprz i sól Przygotowanie: Pora pokroić w cienkie paski, sparzyć. Tuńczyka odsączyć z puszki, dodać do miski wraz z porem
Fabryka pomysłówTaki obiad zrobiłam ostatnio z sentymentu do dawnych czasów. Puszkowany tuńczyk z sosem lub przecierem pomidorowym i do tego makaron to danie typowo studenckie (przynajmniej w czasach moich studiów). Łatwe do wykonania, szybkie i niedrogie. Danie można podkręcić ziołami i różnymi dodatkami (u mnie czarne oliwki). Składniki (na 3 porcje): 300 g makaronu typu spaghetti puszka tuńczyka w sosie własnym(...)parmezanu, ale jakiego studenta stać na taki wydatek?) Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron, który należy gotować al dente. Na patelnię wylać przecier pomidorowy. Zagotować. Tuńczyka odsączyć z wody i dodać do przecieru. Wymieszać. Gotować na małym ogniu. Do sosu dodać pokrojone na połówki oliwki i pokruszone oregano. Doprawić sos do smaku pieprzem (sól moim zdaniem
Weekendy w domu i ogrodziestołach wówczas królują jajka. Ja chyba lubię je pod każdą postacią, na miękko, na twardo, faszerowane, czy też z samym majonezem lub z dodatkiem kawioru. Dzisiaj proponuję jajka z tuńczykiem nie tylko na święta ale również na zwykły dzień. Składniki: Dowolna ilość jajek ugotowanych na twardo Tuńczyk z puszki w sosie własnym Ogórki konserwowe ( 2 na 8 jajek ) Natka pietruszki(...)kilka gałązek ) Musztarda Majonez Sól Pieprz Wykonanie: Jajka przecinamy na połowę wzdłuż i wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy odsączonego tuńczyka z puszki. Ogórki kroimy na drobną kostkę a natkę pietruszki siekamy. Do całości dodajemy majonez oraz musztardę ( około 1 łyżeczkę musztardy ). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka rozdrabniamy widelcem, mieszamy i masą wypełniamy miejsca w jajkach po żółtkach
Smaki EwyJest to sałatka z mojego dzieciństwa. Moja mama ją robiła głównie na święta. Prosta, ale za to przepyszna. To, co robimy :) Składniki: 400 g kukurydzy z puszki 100 g tuńczyka z puszki ( ja użyłam tuńczyka w oleju ) 120-125 g żółtego sera 3-4 łyżki majonezu ( jak ktoś woli można pół na pół z jogurtem naturalnym) opcjonalnie łyżeczka musztardy(...)pominęłam) Dodatkowo : miska, łyżka, łyżeczka Sposób wykonania : Kukurydzę odsączyć ( można na sitku lub lekko uchylając wieczko puszki odlać nadmiar płynu) Tuńczyka też odsączyć z nadmiaru oleju. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez i musztardę – dokładnie wymieszać i gotowe
Niebieski kubek z kawaWyrazisty tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka. Składniki: 6 jajek puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby) 2 łyżeczki pesto pomidorowego 2 łyżki majonezu sól, czarny pieprz opcjonalnie papryczka chilii rzeżucha Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w wodzie(...)dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka. Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto, majonez i opcjonalnie papryczkę chilli. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki. Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą
Pyry na Gazprzystawkę. Myślę, że potwierdza, iż przy odrobinie wyobraźni z prostego ziemniaka można stworzyć naprawdę fajne danie. ZIEMNIAKI PIECZONE FASZEROWANE (roasted potatoes) Składniki: 4 ziemniaki 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki 1/2 cebuli szczypiorek pomidorki koktajlowe sól i pieprz do smaku oliwa do posmarowania ziemniaków parmezan do posypania Przygotowanie: Ziemniaków nie obieramy,a dokładnie je myjemy(...)Skrapiamy je lekko oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50-60 minut (należy sprawdzić patyczkiem czy są miękkie). W tym czasie można przygotować farsz. Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę, paprykę i szczypiorek kroimy. Wszystkie składniki mieszamy w miseczce, doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z upieczonych, przestudzonych ziemniaków wydrążamy łyżką miąższ
Bon appetit mon amiemojej kuchni zawsze można znaleźć puszkę tuńczyka, którego wykorzystuję do szybkiego przygotowania różnego rodzaju sałatek. Tym razem połączyłam go z ciecierzycą (cieciorką), suszonymi pomidorami i papryką konserwową, a do sosu dodałam curry. Sałatka wyszła bardzo smaczna, a do tego zdrowa. Pozostałe składniki dodały koloru i oczywiście dodatkowego smaku. Składniki: 1/2 szklanki suchej ciecierzycy (cieciorki) 1 puszka tuńczyka w sosie(...)papryki dostosować do tego jak bardzo jest w niej wyczuwalny ocet (bardzo octowej dodać mniej). Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Jajka obrać i drobno pokroić. Tuńczyka, kukurydzę i groszek odsączyć z zalewy. Składniki sosu dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Wszystkie składniki połączyć, dodać sos, wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatka jest
Kuchcik gotujewpłynęła na moje umiejętności rozszerzenia znajomości i popełniam podręcznikowe błędy, zrażając to siebie kolejne osoby. I minus dziesięć kilo nic w tym zakresie nie zmienia. OMLET Z SOCZEWICĄ I TUŃCZYKIEM Składniki na omlet: - 2 jajka - pół pęczka szczypiorku - pieprz - sól Przygotowanie omletu: Szkoły są dwie. Pierwsza zakłada, że oddzielamy biała od żółtek, białka ubijamy i pianę dodajemy do żółtek. Wtedy(...)ścięcia się powierzchni mieszanki jajecznej. Składniki na farsz: - 100 gramów soczewicy czerwonej - 1 puszka pomidorów bez skóry - 2 ogórki konserwowe (około 70 gramów) - 50 gramów pora - 1 puszka tuńczyka - pieprz - sól Przygotowanie farszu: Soczewicę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tak, żeby była lekko twarda. Siekamy pora i lekko zarumieniamy go na patelni. Dodajemy pomidory, osączonego tuńczyka i posiekane
Życie zamknięte w smakuSzybkie w przygotowaniu wrapy z tortilli są świetną propozycją na imprezową przekąskę lub lekki obiad do pracy. Wypełnione świeżymi warzywami i pełnym białka tuńczykiem są zdrowa i smaczna propozycja dla dbających o dietę. Składniki: 3 pełnoziarniste placki tortilla strąk czerwonej papryki czerwona cebula sałata serek kanapkowy śmietankowy tuńczyk w sosie własnym Sposób przygotowania: Placki tortilli podsmażamy na suchej patelni(...)się ogrzeją i lekko zbrązowieją. Ewentualnie możemy podgrzać je kilka sekund w mikrofalówce. Na placku rozsmarowujemy równą warstwę serka kanapkowego. Układamy liście świeżej sałaty, kawałki tuńczyka oraz pokrojoną w cienkie plasterki czerwoną cebulę i paprykę. Zawijamy jeden z boków w rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy ostrym nożem na 5 kawałków
Pyry na GazPizza z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą i cebulą – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Pizza z tuńczykiem, oliwkami, kukurydzą i cebulą
Jakugotujesz.plpolnety (drobnej kaszki kukurydzanej) 2 i 3/4 szklanki wody 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 1/3 łyżeczki solo himalajskiej 1 łyżka oregano listki rukoli czarne oliwki Pasta z tuńczykiem: 1 puszka tuńczyka w oleju 1 opakowanie serka śmietankowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka sosu Worcestershire sól pieprz listki natki pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pastę bulionową(...)formy o wymiarach 18 x 18 cm i odstawiamy do wystudzenia. Gdy będzie zimna wkładamy ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia robimy pastę. Serek i tuńczyka przekładamy do miski, dodajemy koncentrat, rozdrabniamy widelcem i mieszamy. Wszystko solimy, pieprzymy, dodajemy sos. Jeszcze raz mieszamy. Polentę delikatnie wyjmujemy na deskę, kroimy w trójkąty, smarujemy pastą, ozdabiamy oliwkami, rukolą
Kulinarne przygody Gatitypudełka ( ostatnio dosyć modne ). Takie śniadania robiłam już wielokrotnie. Nie wiem dlaczego dopiero teraz zdecydowałam się na ich publikowanie. Ale lepiej późno niż wcale. Na dzisiaj proponuję sałatkę z tuńczykiem. Danie jest dietetyczne z odrobiną majonezu light. Podana ilość przewidziana jest na dwa pudełka. Mam nadzieję, że publikacje przypadną Wam do gustu. Składniki: Mix sałat ( około ½ opakowania ) Tuńczyk z puszki(...)twardo Szczypiorek Sól Pieprz Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majonezu light 2 łyżeczki jogurtu naturalnego Wykonanie: Na dno pudełka wykładamy sałatę, ścieramy niewielką ilość sera a następnie odsączony tuńczyk z puszki. W dalszej kolejności dodajemy po łyżce mieszanki groszku z marchewką oraz pokrojone marnowane pieczarki razem z pokrojonymi pomidorkami. Całość lekko doprawiamy solą i pieprze. W ostatniej kolejności wykładamy
Smaki EwyZnakomita, lekka i szybka pasta z tuńczyka na kanapki. Idealna nie tylko na śniadanie czy kolacje ale również do pracy. Pyszna alternatywa dla osób które dbają o linię. SKŁADNIKI: Puszka Tuńczyka w Sosie Własnym 4 Ogórki Konserwowe 1 Cebula lub 3 Szalotki sól i pieprz 4 Łyżki jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam z wody, przekładam
Gotowanie Patki