Znudziły się Wam tradycyjne kanapki? Lubicie domowe pasty? Oto przepis dla Was - pomidory nadziewane pastą z twarogiem i tuńczykiem. Według mnie do faszerowania najlepiej użyć miękkich pomidorów. Jeżeli nie przepadacie za skórką - przed pokrojeniem pomidorów, zalejcie je wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Ale pamiętajcie - pomidory bez skórki bardzo mocno ślizgają się w dłoni, więc ich wydrążanie może być utrudnione(...)Pora na pomidora! i Faszerujemy 2014! Składniki: kilka sztuk pomidorów(najlepiej odmiana lima, ponieważ są małe i podłużne) 125 g twarogu półtłustego (pół kostki) 1 puszka tuńczyka we własnej zalewie 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% szczypiorek sól, pieprz Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Z każdego pomidora wydrążyć miąższ, a pomidory ułożyć na papierze do góry
Ugotowaćrestauracji natknąłem się na to danie. Często do niego wracam. Czego nam trzeba i ile to będzie kosztować? -ziemniaki ok 16 sztuk; koszt 0,53zł/kg; koszt zużytych 0,86zł -tuńczyk w sosie własnym; 28,69zł/kg; potrzebujemy 200 gr, koszt 5,73zł -kukurydza 3 łyżki; 6,98zł/kg; koszt zużyty 0,31zł gr -ogórek kiszony; 4,99zł/kg; koszt 0,19gr -majonez, łyżka(...)żaroodpornego dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wrzucamy ziemniaki, przyprawiamy papryką, tymiankiem i solą, i podrzucając delikatnie naczyniem doprowadzamy do przytwierdzenia przypraw do ziemniaków. Wkładamy na około 20 minut do piekarnika. Tuńczyka osuszamy, łączymy z kukurydzą, pokrojonym w kostkę ogórkiem kiszonym (wersja na bogato, oryginalna tylko z kukurydzą) oraz majonezem. Pieprzymy do smaku. Fasolkę podgrzewamy, doprawiamy tylko pieprzem. Czytajcie skład na opakowaniu
BaRepasMakaron z tuńczykiem, czosnkiem, natką pietruszki i żółtym serem to znakomity sposób na błyskawiczny obiad lub gorącą, sycącą kolację. Polecam to banalnie proste i naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu danie. składniki na 3 porcje 300 g makaronu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki 20 dag sera żółtego 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)pietruszki siekamy a obrane ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Do miski, na tarce o drobnych oczkach ścieramy żółty ser. Na patelni z rozgrzaną oliwą delikatnie przesmażamy czosnek, dodajemy tuńczyka i wszystko mieszamy, wrzucamy posiekaną natkę pietruszki, ugotowany makaron i całość razem łączymy. Na końcu makaron posypujemy startym serem żółtym serem, jeszcze raz wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Danie
Smakowite Daniaistotne nie jest natrętne w smaku, wręcz bardzo delikatne i można je przygotować w 15 minut. Bazuje na tym co możemy zgromadzić w kuchennej szafce. Makaron z tuńczykiem i ricotta 500 g makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny(...)Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy
Dzieje kuchennej WiewióryDziś mam dla Was coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;) Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje. Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach. Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym go pomylić z bardzo delikatnym, mięsem wieprzowym- wybaczcie(...)intensywny, jednak mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn, imbir mielony, pieprz 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki wódki(opcjonalnie) Przygotowujemy marynatę
Czerwona PorzeczkaPopularna warzywna pasta kanapkowa z ryżem i rybą. Smaczna i niezwykle prosta do przygotowania . Warzywa można połączyć z ryżem i tuńczykiem w sosie własnym . Zamiast ryżu do warzyw z powodzeniem można dodać kaszę jaglaną. Składniki: 2 marchewki 2 cebule kawałek selera korzeniowego 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)łyżeczki papryki słodkiej szczypta papryki ostrej szczypta cynamonu i mielonych goździków szczypta lubczyku 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz /do smaku 150 ryżu pełnoziarnistego mała puszka tuńczyka w sosie własnym Wykonanie: -Umyte warzywa obrać, cebulę i paprykę pokroić w kostkę , marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę
Zakamarki mojej kuchniSałatka z tuńczyka jest dobrym pomysłem jak szybko i smacznie zaspokoić głód domowników po powrocie np. z pracy. Zdjęcie sałatki może zbytnio nie zachęcać do jej zrobienia, robiąc ją tak na szybko nie przywiązywałam zbyt dużej uwagi do równiutkiego smarowania i układania warstw (głód poganiał). Zapewniam jednak, że z jej smaku powinien być zadowolony każdy. Składniki: 1 puszka(...)tuńczyka w oleju lub sosie własnym (może być więcej) 1 torebka ryżu 150 g żółtego sera (może być Gouda) 1 mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 1 słoik gęstego majonezu (300 ml) pieprz sól Wykonanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu), odcisnąć wodę i wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać i zetrzeć
Kuchcik gotujeTakie faszerowane jajeczka to szybka przekąska-przystawka imprezowa a jednocześnie doskonała propozycja na śniadanie wielkanocne. Ja osobiście nie przepadam za typową pastą z tuńczyka wymieszaną z tylko żółtkiem, więc swoją pastę postanowiłam nieco urozmaicić i dodałam do niej maleńkiego korniszona i łyżeczkę keczupu.... niby nic a zmienia smak. Wyszło naprawdę smacznie...Polecam spróbować :) Składniki - 6 jajek ugotowanych na twardo - puszka(...)rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - 1 malutki korniszon ( może być ogórek konserwowy ) - 1 łyżka majonezu - 1 łyżeczka keczupu ( pikantny lub łagodny w/g gustu) - sol, pieprz Wykonanie Ugotowane i obrane ze skorupki jajka przecinam wzdłuż na połówki, ostrożnie wyjmuję żółtka. Do żółtek dodaję odsączonego z zalewy tuńczyka, łyżkę majonezu, łyżeczkę keczupu, sól i pieprz. Całość ucieram bardzo dokładnie na jednolitą masę
Kuchnia z widokiem na ogródDobra pasta z tuńczyka nigdy nie jest zła. Pasta tuńczykowa na śniadanie to dobry start i udany dzień. 1 wędzony tuńczyk 2 jajka ugotowane na twardo 100 g białego twarogu 1 łyżka majonezu sól, pieprz Tuńczyka, ser i jajka zmielić na gładką masę, dodać majonez i przyprawy, dokładnie wymieszać
Jadło i czytadłoPasztet niekoniecznie musi być praco i czasochłonny, może być szybki, prosty i smaczny. Taki właśnie jest pasztet z tuńczyka z serkiem. Doskonała przystawka podana z pieczywem, lub w formie pasty na chlebek. 1 puszka tuńczyka w oleju 1 serek śmietankowy APETINA 1 bułka mleczna pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Tuńczyka należy porządnie odsączyć z zalewy. Bułkę pokroić
Jadło i czytadłopara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ puszki fasoli czerwonej czerwona papryka 2 cebule ½ małego pora kilka czarnych oliwek 2 ząbki czosnku makaron świderki sól, pieprz, oregano, bazylia, zioła prowansalskie 4 łyżki jogurtu naturalnego słoiczek przecieru pomidorowego(...)łyżka oleju Przygotowanie: Kroimy w małe kawałki cebulę, czosnek, por, paprykę i oliwki, a następnie podsmażamy na patelni na oleju. Równocześnie gotujemy makaron al dente. Zalewę z tuńczyka, przecier pomidorowy, jogurt i przyprawy łączymy tworząc sos. Następnie do podsmażonych warzyw dokładamy tuńczyka, makaron, fasole i polewamy sosem, wszystko mieszamy. Trzymamy na ogniu jeszcze około 10 minut. Smacznego
Symfonia smakowaindyka oraz wołowinę. Ponieważ jest to kraj muzułmański, w Tunezji nie spożywa się wieprzowiny (wyjątkiem są hotele, w których serwuje się ją turystom). Popularne są tu ryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem(...)cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja pozostało płynne. Potrawa jest pyszna, a jej zjedzenie tak, aby się nie pobrudzić jest nie lada wyzwaniem. Tunezyjska przystawka, obowiązkowo z jajkiem na twardo, tuńczykiem i limonką. Obok mini wersja brick'a W Tunezji
Zawsze głodna!Ostatnio coś mnie tuńczyk śledzi :) A ponieważ sałatka nie jest bardzo "lejąca" to można ją zapakować w pojemnik i wziąć gdzieś ze sobą :D Składniki: 1 szklanka ryżu lub dwa woreczki 1 papryka 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka 1 nieduża cebula 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól pieprz Ryż ugotować w osolonej wodzie Paprykę pokroić w cienkie(...)kawałeczki - najpierw w paski, a potem w kostkę Cebulę pokroić w piórka Tuńczyka odcedzić z zalewy Składniki przełożyć do salaterki Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym... ... i przełożyć do sałatki - wszystko dokładnie wymieszać Na zdrowie :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut. Cała filozofia to przełożenie składników do jednej miski i ich wymieszanie. Niemniej jednak składniki te pasują do siebie, a ja jestem zadowolona, że mam podaną kolację. Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą SKŁADNIKI: 1 puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym sól pieprz 1/3 pora (środkowa część) 4 ogórki konserwowe 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy koperek(...)Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Pora pokroić na cieniutkie plasterki i dodać do miski. Ja przekładam pora najpierw na sitko i przelewam gorąca wodą. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Dodać majonez, musztardę i wymieszać. Doprawić solą i sporą ilością pieprzu. Z wierzchu posypać posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZapraszam na pyszne brzoskwinie nadziewane tuńczykiem . Przepis na tą przystawkę dostałam od cioci z Francji gdzie często ją podają. Pewnie się zastanawiacie jak może smakować ryba z brzoskwinią , też tak się zastanawiałam dopóki nie spróbowałam . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1Puszka brzoskwiń 2 Puszki tuńczyka 1 cebula(...)łyżeczki szczypiorku suszonego Majonez Pieprz , sól do smaku Pomidorki koktajlowe do dekoracji Wykonanie : Tuńczyka odsączyć z wody lub oleju i delikatnie podusić widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulkę,szczypiorek , przyprawić do smaku pieprzem i solą. Wymieszać z 2 łyżkami majonezu. Nadziewać środek brzoskwinki. Udekorować majonezem i pomidorkami koktajlowymi . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chili