cukinią będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 cukinia (około 300 g) 1 czerwona papryka (około 200 g) 1 żółta papryka (około 200 g) 1 cebula czerwona 1 puszka tuńczyka w kawałkach 1 łyżka usiekanej natki pietruszki olej do smażenia na sos: 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej do smaku sól(...)doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie kaszki kuskus: Napęczniałą kaszkę dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, odsączony tuńczyk, przestudzone warzywa z patelni nie muszą być zupełnie zimne, mogą być letnie), polewam sosem i całość dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem
Uwaga Babcia GotujeDziś mam dla Was coś wyjątkowego i niecodziennego, coś na specjalne okazje ;) Na tuńczyka polowałam długo i strasznie byłam ciekawa jak smakuje. Nie potrafię dobrać słów, ponieważ jest po prostu WSPANIAŁY :) Delikatne mięso, rozpływa się w ustach. Gdyby ktoś podał mi go pierwszy raz nie mówiąc że to ryba, mogłabym nie uwierzyć. Do tego sos, bardzo intensywny, jednak(...)mimo tego nie był w stanie przyćmić smaku ryby, stworzył z nią po prostu jedność, idealny smak, którego nie da się zapomnieć. Polecam! :) Składniki: 2 steki z tuńczyka grubości 2cm 1/4 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki wody oliwa z oliwek rozmaryn świeży (ostrożnie z ilością, dosłownie kilka igiełek) pieprz świeżo mielony 3 łyżeczki miodu 3 łyżeczki cukru trzcinowego
Czerwona Porzeczkachce mi się tworzyć wielodaniowego, skomplikowanego posiłku, tylko przyrządzam dla siebie coś "na szybko" z dostępnych akurat w mojej lodówce produktów. Tym razem wykorzystałam połowę puszki zapomnianego już niemalże tuńczyka , trochę przyklapniętą zieloną paprykę i resztkę młodej cukinii , jaka mi ostała się w szufladzie z warzywami. Do tego nad wyraz dojrzały pomidor , trochę ziół i przypraw oraz garść ugotowanego makaronu(...)cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek - 28 lipca 2017r . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki na 2 porcję: 50g makaronu - ważony "suchy", przed gotowaniem 1/2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym - wraz z wodą z puszki 1/2 średniej cebuli 1 średni pomidor - u mnie malinowy 1/2 małej młodej cukinii - zużyłam kawałek ok 10cm długości 1/2 średniej zielonej papryki
Grunt to przepis!nasionami granatu. Możesz też użyć np. malin, jagód lub truskawek. II ŚNIADANIE K:247.9 / B:16.4 / T:11.9 / W:17.5 / Błonnik:6.2 KANAPKA Z PASTĄ AWOKADO Z TUŃCZYKIEM Papryka czerwona (świeża) – 10 g (0.07 x Sztuka) Sok z cytryny – 6 g (1 x Łyżka) Koper ogrodowy – 8 g (1 x Łyżka) Tuńczyk w kawałkach (w sosie(...)Łyżka) Awokado – 70 g (0.5 x Sztuka) Chleb żytni razowy – 30 g (1 x Kromka) Czas przygotowania: 10 minut 1. Zmiksuj blenderem tuńczyka, awokado i sok z cytryny (lub rozgnieć widelcem). Dopraw do smaku. 2. Pieczywo posmaruj pastą, nałóż kawałki papryki i koperek. OBIAD K:426.5 / B:11.4 / T:6.0 / W:79.5 / Błonnik:15.2 DUSZONA PAPRYKA
Powiedz dietom niezbyt dużo czasu na wymyślanie wykwintnych i skomplikowanych dań przygotowuję makaron "na szybko" tym razem w wersji z tuńczykiem i pomidorami. SKŁADNIKI 100 g sera feta, puszka tuńczyka w zalewie, 2 pomidory pokrojone w kostkę, 4 pomidory suszone drobno pokrojone, cebula, sól, pieprz, 1-2 łyżki masła makaron kokardki lub inny WYKONANIE Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę(...)kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy pomidory, pomidory krojone, podlewamy niewielką ilością wody, dusimy 5 minut. Dodajemy tuńczyka, chwilę gotujemy. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy fetą
słodki bratekwizyta w madryckim Yakitoro , gdzie szef kuchni Alberto Chicote łączy tradycję kuchni iberyjskiej z japońską. Jadłam tam pyszny mini szaszłyk z grzybów shitake podany z niezwykle aromatycznymi płatkami suszonego tuńczyka. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie ten składnik, natychmiast musiałam podjąć próbę odtworzenia tego dania, ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zestawiła go z quinoą ;) Podaję przepis(...)porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej trzykolorowej quinoy 6 świeżych grzybów shitake 4 łyżki suszonych płatków tuńczyka 2 łyżki klarowanego masła sos sojowy bezglutenowy Wykonanie: Do ugotowanej quinoy dodajemy pół łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego i dokładnie mieszamy, wykładamy ją na talerzyki. Grzyby shitake delikatnie przesmarowujemy sosem sojowym, nadziewamy po trzy na wykałaczki i wrzucamy na lekko rozgrzane klarowane masło, dusimy
Quinoa Raz!Bardzo fajny sposób na podanie sałatki. Na pewno zachwyci gości. Wszystkie składniki pasują do siebie idealnie Składniki: 1 cykoria puszka tuńczyka w sosie własnym 1 ogórek typu wąż 1 czerwona cebula 1 cebulka dymka ze szczypiorem łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Tuńczyka osączamy z zalewy, rozdrabniamy widelcem. Cykorię dzielimy na listki. Mniejsze ze środka zostawiamy jako łódeczki(...)sztuk, pozostałe listki drobno siekamy. Ogórek, cebulki, szczypiorek drobno kroimy. Wszystko mieszamy razem z tuńczykiem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Farszem napełniamy cykoriowe łódeczki. Podajemy schłodzone
Z Majeczką w kuchniktóre fajnie rozgrzewa, więc przyrządzam je w chłodniejsze dni. A, że takich w maju nie brakowało, to piekłam warzywa na okrągło ;) 3 małe okrągłe cukinie 150 g ricotty puszka tuńczyka 3 łyżki passaty pomidorowej jajko 2 łyżki posiekanej bazylii 0/5 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki łyżka suszonych pomidorów (nie z oleju) sól i pieprz łyżka oliwy starty twardy ser do posypania(...)użyłam hiszpańskiego queso curado) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cukinię myjemy, przekrawamy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Ricottę mieszamy z odsączonym tuńczykiem, passatą pomidorową i roztrzepanym jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wędzoną papryką i swieżą bazylią. Przekrojone na pół, wydrążone cukinie nadziewamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i posypujemy startym serem. Pieczemy około 30 minut. Danie
Mienta blogBardzo smaczny makaron domowej roboty z dodatkiem tuńczyka, pomidorów suszonych, pieczarek i kukurydzy. Makaron: 2 szklanki mąki 3-4 jajka szczypta soli Sos: 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 pomidory suszone olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki ketchupu kieleckiego pikantnego 3 łyżki śmietany 18 % 1 puszka tuńczyka 2 łyżki kukurydzy sól do smaku pieprz do smaku Robimy(...)wielkości makaron. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy i podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i pieczarki, dodajemy czosnek i pokrojone suszone pomidory, następnie dajemy śmietanę i ketchup . Pod koniec smażenia dajemy tuńczyka z puszki i kukurydzę, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotujemy makaron, dodajemy go do sosu, mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkiprzyszłość liczę na to, że zdąży się jeszcze pojawić tradycyjna wielkanocna babka. Tymczasem pozwólcie, że zaserwuję smaczną porcję zieleniny. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 jajka 8 pomidorków cherry 10 zielonych oliwek 2 łyżki nasion słonecznika Winegret miodowy: 4-5 łyżej oliwy z oliwek lub oleju 1 czubata łyżeczka(...)umyć, delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 2) Jajka ugotować na twardo, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. 3) Następnie dołożyć umyte, pokrojone pomidorki. 4) Dodać oliwki oraz tuńczyka i wszystko posypać słonecznikiem podprażonym na suchej patelni. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu
Fitsweet.mebrzuchu burczy. Dodatkowo to idalna propozycja na pyszny obiad ze znajomymi, w której zasmakuje chyba każdy. Składniki (2 porcje): 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 puszka (180 g) tuńczyka w sosie własnym 2-3 łyżki oliwy z oliwek 0,5 cebuli 1 duży ząbek czosnku 1 garść liści świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo(...)przez praskę lub posiekać i delikatnie zeszklić na rozgrzanej patelni z oliwą. 3) Dodać pomidory, doprawić solą oraz pieprzem i gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. 4) Dodać odsączonego tuńczyka, posiekane listki bazylii oraz tymianek i wymieszać (w razie potrzeby dodać jeszcze soli lub pieprzu). 5) Na koniec dorzucić ugotowany makaron i połączyć z sosem. 6) Podawać posypane startym parmezanem
Fitsweet.mePyszna, lekka sałatka z rukolą, tuńczykiem, jajkiem, czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi. Wszystko posypane suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki: 1 puszka tuńczyka 4 jajka ugotowane na twardo świeża rukola kilka pomidorków koktajlowych oliwki czarne suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Jajka gotujemy na twardo, rukolę myjemy, przekładamy do miski, pomidorki(...)oliwki kroimy na połówki, tuńczyka odsączmy z zalewy. Jajka po ugotowaniu i obraniu kroimy na ćwiartki. Składniki przekładamy do miski, posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem, możemy lekko skropić oliwą extra virgin :-) Smacznego
kruche babeczkiCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na bardzo prostą pastę kanapkową z tuńczyka i ciecierzycy. Do przygotowania potrzebujemy: - puszkę ciecierzycy (400 g, po odsączeniu 240 g) - puszkę tuńczyka w sosie własnym (170 g, po odsączeniu 120 g) - 1-2 łyżki majonezu (można zamienić na jogurt grecki) - 1-2 łyżki pikantnego ketchupu - sól i pieprz do smaku 1. Ciecierzycę oraz tuńczyka odsączamy
Bez Cebulimoim domu bardzo smakowała. 500 gram ugotowanych przepuszczonych przez praskę 1 jako 1 łyżka oregano ząbek czosnku sól 200 ml passaty pomidorowej ząbek czosnku 1 stek z tuńczyka oliwa z oliwek 2 łyżki kaparów kilka czarnych oliwek kilka filecików anchois pół szklanki zielonego groszku liście bazylii Do ziemniaków dodaj oregano, sól zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę (ok pół szklanki(...)międzyczasie przygotuj sos. Do passaty wciśnij czosnek, dodaj sól, oliwę, oregano. Wymieszaj Wylej na podpieczony spód. Rozłóż kapary oliwki i groszek. zapiekaj jeszcze 15 minut. Usmaż stek z tuńczyka oprószonego solą i pieprzem na patelni grillowej. Po wyjęciu pizzy rozłóż kawałki tuńczyka i dodaj listki bazylii
AZgotuj!garście dużych kiełków - u mnie słonecznik 2 łodygi selera naciowego - jeśli młode, mogą być wraz z listkami 1 pęczek rzodkiewek 2 ogórki gruntowe 1 garść szczypiorku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym DRESSING: 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy - można zastąpić miodem, lub w ogóle pominąć 3 łyżeczki oleju rzepakowego sól, pieprz - do smaku(...)Kiełki opłukać z ewentualnych łupinek. Łodygi selera naciowego pokroić w małe kawałki. Rzodkiewki i obranego ze skóry ogórka pokroić w plasterki. Szczypiorek drobno posiekać. Tuńczyka z puszki lekko podrobić. Przygotować dressing. W małym naczynku wymieszać dokładnie sok z cytryny, syrop z agawy i olej rzepakowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W dużej misce wymieszać kiełki, warzywa i tuńczyka. Polać
Grunt to przepis!