ładnie wygląda ułożona w szklanych pucharkach takich do podania na raz, doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Sposób przygotowania: 4 szklane pucharki: 5 jaj od szczęśliwych kurek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 10 dag ostrego sera żółtego np cheddar 10 dag zmrożonego masła 3 cebule dymki ze szczypiorem Majonez do posmarowania Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać, oddzielić(...)osobno żółtka i osobno białka, każde zetrzeć na tarce do dwóch misek. Dymkę umyć posiekać, ser zetrzeć na tarce jarzynowej, tuńczyka osączyć z zalewy rozdrobnić. Sałatkę układać warstwowo w szklanych pucharkach wg kolejności: - Starte białka - Ser żółty - Tuńczyk - Grubsza warstwa majonezu - Zmrożone starte masło - Część pokrojonej dymki - Żółtka - Reszta pokrojonej dymki Tak przygotowaną sałatkę wstawić od razu do lodówki, dobrze
Wanilia i KardamonCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem tuńczyka i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 4 osób będziemy potrzebować: - porcję makaronu (u mnie pappardelle z suszonymi pomidorami) - 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (każda po 130 g po odsączeniu) - kilka pomidorków koktajlowych - 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę - tarty parmezan - sok z cytryny - 2 łyżki masła - 4 łyżki oleju(...)podsmażamy przez kolejne 3 minuty. 4. Po tym czasie dodajemy sok z cytryny oraz chochlę wody z gotowania makaronu. 5. Na końcu na patelni ląduje rozdrobniony na mniejsze kawałki tuńczyk oraz odcedzony makaron. 6. Całość doprawiamy i mieszamy jeszcze przez kilka chwil na patelni. 7. Makaron podajemy posypany startym parmezanem. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepis na makaron z łososiem
Bez CebuliNiezbyt skomplikowana w wykonaniu sałatka, której głównym składnikiem jest tuńczyk oraz makaron w kształcie ryżu. Dodałam też dużo świeżego kopru oraz ogórki kiszone i kukurydzę. Zapraszam po przepis :) Składniki: 2/2 szklanki makaronu w kształcie ryżu 2 puszki tuńczyka w kawałkach w wodzie 1 puszka kukurydzy l5-6 ogórków kiszonych 3 gałązki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki(...)jogurtu naturalnego lub śmietany sól i pieprz do smaku Makaron ugotować, odcedzić, przepłukać w zimnej wodzie (ma być zupełnie zimny). Ogórki pokroić w kostkę, tuńczyka odcedzić i rozdrobnić widelcem. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Koperek posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce. Połączyć z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić
Czerwień i błękitprzekarmione. I najlepiej, aby kobiety w ciąży, karmiące oraz małe dzieci ograniczyły spożycie ryb bałtyckich (niestety nasze morze nie należy do najczystszych), takich jak szproty, czy łososie. Poza tym tuńczyki także powinny być jadane w mniejszych ilościach. Ryby świeże, w puszkach, wędzone... Nie wszyscy przepadają za świeżymi rybami i chętniej sięgają po te w puszkach(...)szkodzi! Ryby w konserwach zachowują większość składników odżywczych, choć zdarzają się wyjątki. Puszka sardynek zalecana jest osobom zmagającym się np. z osteoporozą, a już tuńczyk zawiera chociażby 50% mniej witaminy D w stosunku do ryby świeżej. Zresztą tuńczyk to troszkę kontrowersyjna ryba..., ponieważ żyje około 40 lat i właśnie starsze okazy "pakuje się" do konserw. Mogą być one źródłem
Di gotujeWschodzie podaje się je z kawiorem, śmietaną, różnymi rybami i innymi dodatkami, w zależności od tego, kto przygotowuje i z jakiej okazji. Ja proponuję łatwą i szybką sałatkę z tuńczyka. By bliny ładnie wyglądały, można je smażyć na patelni do przygotowywania pancaków. U mnie ta patelnia jest wciąż marzeniem... Składniki : Placki 230 mąki pszennej 120 g mąki gryczanej (ponieważ(...)razową mąką orkiszową) 2 jajka 10 g drożdży 250 ml ciepłej wody 200 ml ciepłego mleka 30 g masła łyżeczka cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia Sałatka puszka tuńczyka w oleju pół białej rzodkwi sól pieprz kilka liści mięty Do miski wsypać mąkę pszenną. Wkruszyć do niej drożdże i wlać ciepłą wodę. Łyżką wyrobić gładkie ciasto. Przykryć miskę wilgotną
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: ryż, papryka świeża, cebula czerwona. kukurydza z puszki, fasola czerwona z puszki, tuńczyk w oleju, majonez, sól, pieprz Przygotowanie: ryż ugotować, przestudzić. Do zimnego ryżu dodać pokrojoną paprykę i cebulę, odsączoną z zalewy kukurydze i fasolę oraz tuńczyka i trochę oliwy z puszki z tuńczykiem.Przyprawić solą, pieprzem dodać majonezu, ale nie za dużo żeby nie zrobić papki
Państwo Wojtczuk gotująElegancka, lekka sałatka, która świetnie sprawdzi się jako przystawka przed daniem głównym. Wyrazisty smak tuńczyka, współgra z smażonym koprem włoskim i pieczarką. SKŁADNIKI: (na dwie porcje) 2 duże pieczarki mieszanka sałaty 1 fenkuł (koper włoski) 1 czerwona cebula puszka tuńczyka w sosie własnym winegret: łyżka octu winnego łyżka oliwy z oliwek łyżka wody ½ łyżeczki cukru sól, świeżo mielonym czarny pieprz(...)talarki czerwonej cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem
Pyry na GazSałatka ryżowa z tuńczykiem to moja kolejna tuńczykowa propozycja. Nadaje się na każdą okazję- kolacje rodzinne, imprezy czy też na święta. Jest bardzo smaczna i pożywna. Polecam :) Składniki: * 1 woreczek ryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu(...)smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smacznieUwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności MolkiKlasyczny przepis na domową, pyszną pastę jajeczną z tuńczykiem. Jest obłędnie pyszna a najlepiej smakuje z miękkim chlebem, najlepiej tostowym. Pastę przygotowuje się bardzo szybko i wystarcza na 2-3 dni. Musicie koniecznie spróbować :) Składniki: * 10 jaj * 2 puszki tuńczyka w wodzie * majonez * sól i pieprz poziom trudności: łatwy kaloryczność: duża porcja: 20 kanapek czas przygotowania: 20 minut (plus godzina(...)Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu wkładamy je do zimnej wody i czekamy 10 minut. Po tym czasie możemy swobodnie obrać je z łupinek. Jajka kroimy na drobną kostkę. Tuńczyka odcedzamy i w miseczce rozdrabiamy widelcem. Dodajemy jajka oraz na razie 3 łyżki majonezu. Przyprawiamy do smaku (około 1 łyżki soli i pieprzu). Jeśli majonezu jest za mało, należy dodać
Klasyka Gotowaniarozkruszyłam je w dłoniach, bez użycia noża. Wyszył idealne i odczarowałam sałatki z "żółtą posypką". Z podanej porcji przygotujecie porcję dla czterech osób. Składniki: 100g kosmosy ryżowej białej 170g tuńczyka w sosie własnym (jedna puszka) 170g kukurydzy (mała puszka) 100g sera żółtego 4 jajka ugotowane na twardo 4 ogórki kiszone czerwona papryka 2 łyżki majonezu do białek2 łyżki majonezu(...)sera sól, pieprz Komosę gotujemy we wrzątku przez 8 minut, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, oddzielamy żółtka od białek i zostawiamy również do wystudzenia. Tuńczyka odsączamy z zalewy, ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę, żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Wystudzone białka jajek siekamy, mieszamy z majonezem i doprawiamy solą i pieprzem. Żółty
Gotowanie i blogowanieSkładniki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki pesto z suszonych pomidorów 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy posiekana dymka sól, pieprz Przygotowanie Najpierw zróbcie pesto z suszonych pomidorów, najlepiej z tego przepisu . Z tuńczyka odlejcie sos- potrzebne będzie nam tylko mięso. Kiedy już to zrobicie, po prostu połączcie wszystkie składniki (pesto, tuńczyk i musztardę), wymieszajcie
OliveandThymeSkładniki ok 150 g dowolnego makaronu (u nas gemelli) ok 200-300 g bobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 (pół?) pęczek dymki dressing: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska) 2 łyżeczki ketchupu dobra sól, świeżo zmielony pieprz(...)Przygotowanie Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku. Ugotujcie jaja, makaron (zgodnie z przepisem na opakowaniu- powinien być al dente) i bób (w osolonej wodzie). Tuńczyka odsączcie z zalewy, pomidory pokrójcie na dowolne kawałki, posiekajcie dymkę. Bób obierzcie ze skórek. Wymieszajcie bób, makaron, tuńczyka i pomidory. Rozłóżcie na talerzach lub w misie. Na górze poukładajcie pokrojone
OliveandThymeSkładniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana natka pietruszki trochę masła do smażenia sól, świeżo zmielony pieprz ocet balsamiczny Przygotowanie Fasolkę umyjcie, pokrójcie na kawałki, ugotujcie w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po ugotowaniu przelejcie zimną wodą. Posiekajcie cebulę(...)pomidory umyjcie i pokrójcie na dowolne kawałki. Tuńczyka odcedźcie. Na patelni rozgrzejcie masło, zeszklijcie na nim posiekaną cebulę. Wymieszajcie fasolkę z ciepłą jeszcze cebulą, tuńczykiem i pomidorem. Doprawcie dobra solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypcie natka pietruszki i skropcie octem balsamicznym. Pyszna na ciepło i na zimno
OliveandThymeRyż czerwony z pieczarkami, curry i tuńczykiem połączony. 🍛 Danie niedrogie i w przygotowaniu nieskomplikowane, za to smaczne jest jego zjadanie :) 🍴 Składniki: · 100 g ryżu czerwonego, · 150 g pieczarek, · 1 puszka tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym(...)białą cebulę posiekaną w drobną kostkę z dodatkiem soli i cukru. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy, wlewamy wino. Całość podgrzewamy do momentu odparowania wina. Do ryżu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, oliwki, pieczarki, nać pietruszki, mieszamy i doprawiamy pieprzem do smaku. Ryż podajemy z posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Moniki Smakołyki