Sałatka warstwowa z tuńczykiem Przepyszna sałatka warstwowa na kolację. Sałatka szybka i łatwa w przygotowaniu. Przepis zaczerpnięty z żródło Składniki: jajka -4 szt ryż - 100 g (1 woreczek) szczypiorek - 1 pęczek tuńczyk rozdrobniony w oleju - 2 puszki ser żółty gouda - 170 g sól i pieprz majonez - 6 łyżek Przygotowanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, zetrzeć(...)tarce. Ryż ugotować w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu. Szczypiorek opłukać, osączyć, pokroić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Do salaterki wyłożyć ryż, posmarować ryż majonezem. Wyłożyć puszki tuńczyka w oleju, posmarować majonezem, posypać szczypiorkiem i żółtym startym serem. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem. Ser przykryć majonezem i posypać startymi jajkami. Udekorować sałatkę natką pietruszki. Smacznego! (function
Kuchnia DanusiTuńczyk z puszki może generalnie super zdrowy nie jest, ale czasami warto go wykorzystać do sałatek lub past. Duża zaleta takiej sałatki to jej szybkie przygotowanie i składniki ,które raczej w każdym domu mamy pod ręką. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 4 średnie ogórki kiszone 6 jajek 2 średnie cebule 10 dag sera żółtego ( dowolny(...)mieszamy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ogórki kroimy w kostkę. Jajka obieramy ze skorupki i również kroimy w kostkę, jajka delikatnie solimy i pieprzymy. Z tuńczyka odlewamy zalewę. wszystkie składniki łączymy ze sobą razem z majonezem. Mieszamy. Opcjonalnie można dodać szczypiorek lub jak lubimy pół puszki kukurydzy. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli
W kuchennym oknie Ewyinny rodzaj ryżu – parboiled, który nie wchłania “soków” z pozostałych składników i sałatka nie jest przeleżała, tylko bardzo świeża. Zobacz też przepisy na: Sałatka ryżowa z tuńczykiem, kukurydzą i ananasem Pasta jajeczna z tuńczykiem i ogórkiem Ekspresowa sałatka z tuńczykiem Przepis na sałatkę wędzoną z rybą Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki
Kuchnia BazyliiBardzo dawno nie było faszerowanej papryki. Tym razem z kaszą orkiszową, tuńczykiem, do tego starta na tarce dynia, oliwki zielone i suszone pomidory. Całość posypana żółtym serem i zapieczona. Uwielbiam faszerowaną paprykę, tak samo jak cukinię. Można nadziać czym się lubi, zapiec i obiadek gotowy :-) Miłego dnia :-) Składniki: 4 papryki czerwone 100 g kaszy orkiszowej 1 puszka tuńczyka w sosie(...)pół, wydrążyć środek, natrzeć oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Dynię zetrzeć na tarce, pomidory kroimy w drobną kostkę, oliwki w plasterki, tuńczyka odsączamy z zalewy. Ugotowaną kaszę przekładamy do miski, dodajemy resztę składników, mieszamy, dodajemy zioła i doprawiamy. Ponownie mieszamy. 3. Tak przygotowany farsz nakładamy do papryk, które wkładamy do naczynia
kruche babeczkiBardzo szybka i smaczna sałatka. Doskonała na każdą okazję. Dobra na śniadanie, kolację, ale również na imprezę. SKŁADNIKI 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 6 jajek 2 cebule 15 dag żółtego sera Sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy WYKONANIE Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, oddzielamy białko od żółtka. Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)Składniki na sos łączymy ze sobą. Sałatkę układamy w salaterce w następującej kolejności. Pierwsza warstwa połowa startych na grubej tarce białek, na to wykładamy jedną puszkę odsączonego z zalewy tuńczyka, na to połowa pokrojonej cebuli. Cebulę smarujemy połową rozrobionego sosu, na sos połowa żółtego sera. Przechodzimy do następnej warstwy. Czyli białka, tuńczyk, cebula, żółty ser , sos i ostatnia warstwa
W kuchennym oknie EwyDzień dobry! Ale pięknie za oknem... Zamiast do pracy to mam ochotę pospacerować.... Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę z tuńczykiem i ryżem. Szybka, smaczna (uwielbiam do niej świeżą bagietkę z samym masłem lub dodatkiem camembertu). Zapraszam... Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 woreczek ugotowanego ryżu 3/4 małego słoiczka ogórków korniszonków (u mnie te z Lidla(...)puszka kukurydzy, np. Develey 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka groszku 2-3 łyżki majonezu 1/4 posiekanej czerwonej cebuli 1 mały jogurt naturalny sól pieprz Wykonanie: Tuńczyka przecedzić, wrzucić do miski. Dodać ostudzony ryż, czerwoną cebulę, przecedzoną kukurydzę, groszek i fasolę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Dodać jogurt i majonez. Doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać i oprószyć koperkiem. Smacznego
Trufelkowołatwa do zrobienia z ogólno dostępnych składników. Na pewno na stałe zagości w niejednym domu. Polecam. Składniki: 15 dag sera żółtego edamski lub gouda 6 jajek 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 mała cebula Kawałek pora 1 puszka kukurydzy z chili 1 puszka groszku 5 łyżek majonezu 2 łyżki śmietany kremówki 1 czubata łyżeczka delikatesowej musztardy Pęczek cienkiego szczypiorku(...)Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób wykonania sałatki: Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki wydrążyć żółtka, zetrzeć na tarce jarzynowej osobno zetrzeć białka. Tuńczyka, kukurydzę oraz groszek osączyć z zalewy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szczypiorek, por oraz cebulę pokroić. Majonez wymieszać z musztardą oraz ze śmietaną. Sałatkę układać w szklanej salaterce
Wanilia i Kardamondodatkiem koncentratu bulionu drobiowego Krakus, nabrał pysznego smaku i aromatu. Polecam #krakus #smacznieiszybko Składniki: 1 szkl czerwonego ryżu 200ml wody + 300 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (185 g) 1 mała puszka kukurydzy (212g) 1 zielony świeży ogórek ( średni) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka suszonych pomidorów krojonych sól, pieprz Przygotowanie: Wodę(...)drobiowego Krakus wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego się wywaru wsypujemy czerwony ryż i gotujemy go na mały ogniu przez ok. 20 minut-do miękkości. Ugotowany ryż studzimy. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z płynu, rybę rozdrabniamy. Ogórek myjemy i kroimy w niewielką kostkę wraz ze skórką. Do zimnego ryżu dodajemy tuńczyka, kukurydzę i ogórka, mieszamy razem. Dodajemy majonez, jogurt
słodkie i nie tylko historie kulinarneSKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 bułki 1 zielony ogórek 1 papryka zielona 1 /2 cebuli 3 łyżki koperku 10 dag sera żółtego 1 puszka tuńczyka stek w oleju lub wodzie Sól i pieprz do smaku 2 łyżki musztardy 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzam. Dodaję pokrojony w kostkę ser żółty. Ogórka i cebulę obieram i kroję w kostkę. Paprykę(...)myję i kroję w kostkę. Koperek myję i drobno siekam. Wszystkie składniki łącze ze sobą, doprawiam solą i pieprzem, dodaję musztardę oraz majonez. Mieszam. Bułkę przekrajam. Nakładam porcję tuńczyka. Piekę ok 2-3 min aż całość się zarumieni i bułka będzie chrupiąca
Gotowanie PatkiBardzo łatwa, do tego pyszna i zdrowa sałatka na kolację, śniadanie czy lunch do pracy. Polecam :) 1 dojrzałe awokado 1 pomidor puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 czerwonej cebulki 2 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Tuńczyka odsączyć z zalewy. Pomidora i awokado pokroić w kostkę, cebulkę posiekać. Białka zetrzeć na drobnej tarce. W pucharkach układać warstwami: pomidor, cebulka(...)awokado, tuńczyk, cebulka, białko, pokruszone żółtko. Warstwy przyprawić solą i pieprzem wg własnego upodobania
Smakołyki Asiświeżo wyciśniętej cytryny. Rybę połóż na talerzu, a na wierzchu wyłóż podsmażone pory. Tak przygotowaną rybę możesz podawać z ryżem, kaszą gryczaną, pieczonymi ziemniakami lub innymi dodatkami. Zapiekanka z tuńczykiem Chociaż czas przygotowania tego dania wynosi nawet 60 minut, jest bardzo proste w przygotowaniu. Zaskakuje swoim smakiem – jest tak samo pyszne jak wiele rybnych dań serwowanych przez restauracje w Gdyni(...)Niezbędne składniki to: 1 szklanka ryżu, 2 szklanki warzywnego bulionu, 1 puszka tuńczyka (najlepiej w kawałkach), 1 duża cebula, 1 mały ząbek czosnku, kilka pomidorów, ser żółty (starty), 1 jajko, zioła (tymianek, bazylia, pieprz ziołowy). Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj drobno pokrojony czosnek i suchy ryż, a następnie zalej gorącym bulionem. Duś pod przykryciem
Moja smaczna kuchniaSkładniki: -5 ziemniaków surowych i jeden gotowany -10 dkg kaszy gryczanej -2 cebule -1-2 jajka -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju roślinnym -papryka, ogórek, pomidor -plastry żółtego sera -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, harissa -sos czosnkowy Kaszę gotujemy na sypko w bulionie warzywnym. Ugotowanego ziemniaka zgniatamy. Surowe ziemniaki i jedną cebulę ścieramy. Zlewamy nadmiar wody. Ziemniaki łączymy i mieszamy(...)jajkiem. Dodajemy kaszę gryczaną, przyprawiamy i mieszamy. Tuńczyka odsączamy i dodajemy drobno pokrojoną cebulkę. Warzywa kroimy. Na blaszce kładziemy papier do pieczenia, delikatnie natłuszczamy olejem i nakładamy ciasto ziemniaczano-gryczane formując placki. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 170 st. C. Układamy plastry żółtego sera. Nakładamy tuńczyka, sos, warzywa i jeszcze raz sos. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyPyszna,zupełnie inna.Odmieniona wersja klasycznej faszerowanej papryki u mnie z kuskusem,tuńczykiem i cukinią -dzięki temu zrobisz ją w 15 min potem już tylko pieczenie. Spróbujcie sami.....polecam gorąco Składniki: 2-3 papryki 3/4 szkl. kaszki kuskus puszka tuńczyka w oleju 1 duża czerwona cebulka jedna mała cukinia (ok 250-300g) ulubione zioła(prowansalskie,toskańskie(...)dodaję odrobinę soli) . cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju,dorzucamy pokrojoną w kosteczkę cukinię i jeszcze chwilę smażymy. gotowe dodajemy do kaszki,dodajemy również odsączony z oleju tuńczyk,mieszamy wszystko dokładnie i doprawiamy do smaku ziołami i solą i pieprzem. Papryki rozkrajamy wzdłuż na pół i usuwamy nasionka,układamy ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.Napełniamy farszem. Posypujemy
Swojskie jedzonkoRyby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam. SKŁADNIKI : 1 świeży stek z tuńczyka około 300 g sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek(...)PRZYGOTOWANIE : Stek z tuńczyka nacieramy odrobiną soli i pieprzu, polewamy oliwą i odkładamy na 30 minut aby mięso naszło. Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę
Kulinarne Fantazje Marioliczęsto, ta owsiana wersja jest szybsza do zrobienia i spokojnie mogą ją zjeść osoby, które się odchudzają/zdrowo odżywiają w ramach obiadu lub kolacji. Ja swoją przygotowałam z tuńczykiem, czerwoną papryką i oliwkami, bo tylko takie składniki znalazłam w lodówce. Jak zawsze dodam, że możecie na wierzch dodać to, co lubicie :) Inspiracja: Kulinarna Ja Składniki na 2 porcje: Spód(...)inny tłuszcz do wysmarowania formy sos pomidorowy: 300 ml przecieru pomidorowego 1-2 ząbki czosnku w zależności od wielkości sól pieprz bazylia oregano Dodatki: 1/2 kulki mozzarelli 50g tuńczyka z puszki w sosie własnym 1/3 czerwonej papryki Kilka zielonych oliwek Przygotowanie: Tortownicę (o średnicy ok. 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj za pomocą pędzla olejem. Płatki owsiane
Fabryka pomysłów