słoika zupy, ale te sałatki akurat są dość pożywne, na bazie soczewicy, makaronu i warzyw strączkowych i dwie z nich można też zjeść na ciepło. Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem zdjęcie powyżej 4 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz ½ ogórka ½ czerwonej cebuli ½ puszki ciecierzycy puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym garść sałaty Na dno litrowego słoika(...)wylać oliwę, sok z cytryny, dodać sól i pieprz, delikatnie zamieszać. Następnie układać warstwami, zaczynając od dołu: pokrojonego w plasterki ogórka, pokrojoną w półplasterki czerwoną cebulę, ciecierzycę, tuńczyka i wypełnić resztę sałatą. W pracy wyłożyć wszystko na talerz i wymieszać albo zajadać prosto ze słoika. Sałatka makaronowa z pesto, pieczoną papryką i orzeszkami ziemnymi 3 łyżki pesto – ja użyłam
Cooking for EmilySałatka z tuńczykiem i ajwarem tuńczyk 100g kapusta pekińska 200g fenkuł (koper włoski) 50g papryka 50g pomidor 100g kiełki lucerny dodatki: goja żurawina dynia prażona suszona pokrzywa otręby żytnie sos: 2 łyżeczki ajwaru 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu 10% 4 łyżeczki oliwy z oliwek Przygotowanie: Kapustę pekińską, fenkuł oraz paprykę pokroić w drobne paski. Pomidora oraz tuńczyka pokroić
Pij soki wyciskanedanie typu mięso, ziemniaki i surówka. Nawet nie myślałam, że ta tarta będzie taka smaczna. Delikatna masa serowa, zatopiony w niej chrupiący brokuł i aromatyczny tuńczyk, a wszystko to w cieście francuskim. Gorąco polecam do spróbowania. Składniki: • 1 opakowanie ciasta francuskiego • 1 brokuł • puszka tuńczyka w kawałkach • 300 g sera białego(...)pieprzem. • Białka ubić i wymieszać z masą serową, po czym wylać na ciasto francuskie. • Poukładać na wierzchu różyczki brokuła i kawałki osączonego tuńczyka. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut, następnie zmniejszyć tempetarurę do 160 st.C i piec jeszcze 20 minut
To co kochamskład aminokwasowy i dlatego jest świetnym zamiennikiem mięsa. Zawiera również błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy. Cieciorka w sałatce przyjemnie chrupie, dobrze komponuje się z tuńczykiem i również chrupiącym selerem naciowym. Składniki: • 1 puszka tuńczyka • 1 puszka cieciorki • 3 cienkie łodygi selera naciowego • sok z 1/2 cytryny • 1 łyżka majonezu • 2 łyżki oliwy • sól(...)pieprz do smaku Wykonanie: • Seler pokroić na cienkie krążki, wymieszać z odcedzonym tuńczykiem i cieciorką. • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą i majonezem. • Przed podaniem schłodzić w lodówce
To co kochamimprez, ulubiona przekąska mojego M, coś co można 'złapać' w locie z lodówki i zatrzymać się na chwilę rozpływając się nad tym cudownym smakiem. Składniki: - dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym - 5 niewielkich ziemniaków ugotowanych w mundurkach - 3 duże cebule - sok z połowy cytryny - curry (zużywam zwykle 2/3 opakowania) - sól, szczypta chilli - jajko - 2 łyżki mleka - bułka(...)tarta - olej do smażenia 1. Cebulę drobno siekam, szklę na oleju. 2. Dodaję odsączonego z wody tuńczyka, solę, dodaję część curry, dokładnie mieszam i smażę wszystko razem. 3. Ugotowane ziemniaki obieram, przeciskam przez praskę i dodaję do tuńczyka i cebuli. Dosypuję resztę curry, chilli i sok z cytryny. Zmniejszam ogień i mieszam wszystko razem drewnianą łopatką
Cook&Lovewraz z zestawem ulubionych surówek podałam je na obiad i okazały się być bardzo sycącym daniem, polecam :) 6 jajek 2 łyżki jogurtu pół żółtej papryki duży pomidor puszka tuńczyka w kawałkach pol pęczka szczypiorku mała dymka 50 g parmezanu sól i pieprz łyżeczka oliwy do natłuszczenia foremek Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka roztrzepujemy z jogurtem i przyprawami. Dodajemy odsączonego(...)tuńczyka, pokrojone w kosteczkę warzywa i posiekaną dymkę ze szczypiorkiem. Ścieramy paremezan, dodajemy go do masy i mieszamy. Przelewamy do foremek na babeczki i pieczemy około 30 minut. Smacznego :) Artykuł Babeczki jajeczne z warzywami i tuńczykiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogpóźna jesień, zima i wczesna wiosna to nie czas na pomidory. Właśnie dlatego to ostatnie sztuki jakie uchowały się w domu i ostatnie danie z nimi. Sałatka z tuńczyka i ryżu z pomidorami składniki: 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym 2 pomidory 200 g ryżu - najlepszy będzie brązowy, ja użyłam Basmati 0,5 łyżeczki kurkumy 1 mała szalotka 1 łyżeczka(...)papryki w proszku natka pietruszki sól, pieprz wykonanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Po ugotowaniu odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. Do ryżu dodajemy pokrojone pomidory i tuńczyka rozdrobnionego widelcem. Szalotkę drobno siekamy i dodajemy do sałatki. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Posypujemy natka pietruszki
Przysmaki Karolkiłatwe w przygotowaniu. Polecam zrobić. Co do sosu, można podawać jaki tylko macie ochotę. Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 1/2 słoiczka marynowanej papryki 1 pęczek szczypiorku 1 jajko przyprawy do smaku, pieprz Cebulę pokroić w mniejsze(...)kawałki, paprykę odsączyć z zalewy i także pokroić w mniejsze kawałki. Wylać wodę z tuńczyka, wyjąć go z puszki i pokroić na mniejsze części. Wszystkie składniki, łącznie z mięsem wrzucić do miski i wymieszać. Poszatkować szczypiorek. Dodać do miski, przyprawić wg uznania. Jajko roztrzepać widelcem i dodać do miski, można ewentualnie dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej
Gotuję Testujęsmakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g) tuńczyka (u mnie w oleju Rio Mare ) Dodatkowo: 2 ziarna ziela(...)wody.) Po tym czasie dodać pomidory (z zalewą). Po zredukowaniu się sosu (nie do końca) wyjąć listek i ziele angielskie, a zawartość patelni wymieszać z ryżem i następnie z tuńczykiem odsączonym z oleju. Paprykarz doprawić do smaku i po ostygnięciu (*) - schłodzić w lodówce. (Smaki powinny się przegryźć.) (*) Gorący paprykarz można przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia
Di gotujewłaśnie chodzi. Health is a process you improve daily, not in a day. Zdrowie to proces, który poprawiasz codziennie, a nie w jednym dniu. Składniki: Potrzebne nam będą: puszka tuńczyka, słoiczek kukurydzy, główka sałaty, 2-3 pomidory, garść czarnych oliwek. Przygotowanie: Kroimy pomidorki. Odsączamy ziarna kukurydzy. Szatkujemy sałatę. Odsączamy puszkę tuńczyka. Wypestkowujemy oliwki. Mieszamy razem. Doprawiamy do smaku. Ostatnio(...)jestem bezapelacyjną fanką octu balsamicznego z Modeny lub sosu winegret. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 24 total views, 24 views today Tweetnij The post Sałatka: pomidory, tuńczyk, oliwki, kukurydza, sałata. appeared first on MODA
MODA NA BIOKiedy nam się znudzą wędliny i sery możemy zrobić sobie taką smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy otworzyć puszkę z tuńczykiem,dorzucić kilka dodatków i pasta gotowa. 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 jajka 2- 3 łodygi selera naciowego 1 mała czerwona cebula 1 łyżka posiekanego koperku 2 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Jajka ugotować na twardo,wystudzić,obrać(...)skorupek i rozgnieść ( ja użyłam widelca). Tuńczyka odsączyć z zalewy,seler i cebulkę drobno posiekać. Połączyć z jajkami,dodać majonez,koperek,doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i pasta gotowa
Kolorowa kuchnia Elkipucharki): Sałatka: 1 garść młodego szpinaku 1 mała puszka kukurydzy (170 g) lub 1/2 standardowej 1 pomidor 1/2 pieczonej papryki (może być ze słoika) 1 puszka tuńczyka (w kawałkach, w sosie własnym) 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 małego, dojrzałego awokado 1 jajko ugotowane na twardo Dressing: 1 łyżka oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu 2 szczypty soli(...)bazylii Wykonanie: Szpinak opłukać, wysuszyć i pokroić na paski. Pomidora pokroić w kostkę (odrzucić nasionka). Paprykę pokroić w kostkę (jeżeli pieczemy sami - obrać ze skórki) i wymieszać z pomidorem. Tuńczyka odsączyć i z grubsza rozdrobnić. Cebulę pokroić w kostkę. Awokado obrać i pokroić w kawałki. Jajko pokroić w ćwiartki lub 1/8. Przygotować dressing: wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Składniki sałatki układać
zadanie-gotowaniemiała również wpływ na smak sałatki. Proporcje składników dressingu tak dobrałam, aby był on zrównoważony i żaden smak nie dominował. Składniki: kilka pomidorów (najlepiej gruntowych, w różnych kolorach) puszka tuńczyka w sosie własnym świeże liście bazylii tajskiej lub innej ulubionej zieleniny (bazylia, kolendra, natka pietruszki, tymianek) Dressing: 2 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych lub nerkowców (bez soli) 1,5 łyżeczki sosu(...)szczypiorkiem 2 ząbki czosnku sok z połowy dużej cytryny kilka kropli oleju sezamowego 1 łyżka oliwy z oliwek kilka kropli (6-8) sosu habanero lub sosu tabasco Przygotowanie: Tuńczyka odcedzić z zalewy na sicie. Pomidory umyć i pokroić na plastry lub w ósemki Orzechy i czosnek drobno posiekać za pomocą ostrego noża. Dymkę również drobno pokroić. Wszystkie składniki dressingu przełożyć
Codziennik Kuchennyjakie dobre ciacho. No ciacha dziś u mnie nie ma, ale dobrą sałatkę mam :-). Tak na smaka, na szybko, na śniadanie. Pieczarki marynowane, jajka, marynowana papryka, groszek, kukurydza, tuńczyk i cebulka dymka razem zieloną częścią. No dla mnie rewelacja, bo takie sałatki lubię, no prawie wszystkie lubię he he :-). Udanego dnia Wam życzę, jutro zapraszam na recenzję bardzo ciekawej książki(...)konkurs, gdzie będzie można właśnie książki wygrać :-))) Składniki: 1/2 dużego słoika pieczarek marynowanych lub mały słoiczek 1/2 słoika papryki marynowanej 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki groszku 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki z zieloną częścią 5 jajek M sól pieprz 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego Pieczarki, paprykę kroję na drobniej, kukurydzę i groszek odsączam. Wszystko
kruche babeczkiKrótki, bardzo prosty i niewymagający przepis – pasta z tuńczyka. Do kanapek, do nadziewania jajek, ogórków, papryczek, na przystawkę, do lunchboxa do pracy, na piknik. Do zagryzania krakersami, chipsami tortilli lub świeżymi warzywami. Lekka, świeża i przepyszna. Do pasty wybierzcie kawałki tuńczyka – rozdrobniony nie nadaje się. Oliwę z puszki odlewamy. Seler naciowy myjemy i łodygę bardzo, bardzo drobno siekamy. Cebulkę(...)koniecznie. Nie potrzeba wiele – źdźbło szczypioru, listki selera, kawałek rzodkiewki. Niech miska nie odpycha swoim nudnym i byle jakim wyglądem, bo pasta jest naprawdę przepyszna! SKŁADNIKI 1 puszka kawałków tuńczyka w oleju/oliwie (140-150g mięsa po odcieku) 1 opakowanie twarożku kanapkowego (150g) 1 mała szalotka lub 1/3 czerwonej cebulki 2 jajka M ugotowane na twardo 1 łodyga selera naciowego
Karo in the Kitchen