Risotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego drobno(...)wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu. Kiedy ryż będzie już gotowy (al dente) dodajemy odsączone z oleju kawałki tuńczyka, delikatnie mieszamy łącząc składniki. Na sam koniec dodajemy starty ser żółty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Przykrywamy na kilka chwil pokrywą, żeby ryż zmiękł, a smaki się zmieszały
Moniki SmakołykiTuńczyk z puszki ostatnio wszędzie mnie "prześladował" więc musiało powstać jakieś danie z jego udziałem;) Ciekawa propozycja na zaserwowanie ziemniaków i na dodatek tania, gdyż podane proporcje wystarczą, żeby nakarmić do syta 4 osoby. Składniki: 10 średniej wielkości ziemniaków 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach 1 jajo 100 g startego sera mozzarella 1 mała cebula(...)blaszkę skórką do dołu i zapiekamy około 1 godziny, aby zmiękły. Kiedy troszkę ostygną wydrążamy łyżeczką z ziemniaków miąższ, pozostawiając trochę przy skórce. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a tuńczyka odcedzamy z zalewy. W misce rozgniatamy widelcem miąższ z ziemniaków, dodajemy jajko, natkę pietruszki, szczypiorek, mozzarellę, wrzucamy cebulę oraz tuńczyka i przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Wszystko dokładnie mieszamy
Symfonia smakowaNasi ś wiąteczni biesiadnicy też zastanawiali się, co to za ciasto w towarzystwie rzeżuchy :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli ogórek konserwowy / lub papryczka chilli/ tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz Ugotowane na twardo jajka studzimy i obieramy. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka kruszymy. Białka drobno siekamy, dodajemy(...)łyżki majonezu, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Ser ścieramy na tarce na dużych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Ogórka i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Krakersy są słone, dlatego musimy oprzeć się pokusie doprawienia solą poszczególnych mas:) Układamy kolejne warstwy: warstwa w kształcie prostokąta
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaLekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają całości. 1 niewielka kapusta pekińska 3 ogórki gruntowe 8 pomidorków koktajlowych 8 rzodkiewek ½ puszki zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dressing: 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 łyżki sosu(...)łyżeczka granulowanego czosnku sól, pieprz Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem. Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać. Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać
Trzeci talerzSmak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków… 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 200 g tagliatelle o smaku szpinakowym 100 g żółtego sera 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła(...)muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (robimy
VioletoweKucharzenieDziś kolejna wielkanocna propozycja na świąteczne śniadanie. Wiadomo, że nie może się ono obyć bez jajek. Tym razem będą to jajka faszerowane z tuńczykiem. Pasta do faszerowania jest bardzo łatwa do zrobienia, więc można spokojnie do jej przygotowania zatrudnić dzieci. Niech też mają swój wkład w święta. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na faszerowane jajka: Jajka faszerowane(...)ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem i pomidorami Jajka w żółtym sosie chrzanowym Jajka faszerowane pastą krabową Jajka faszerowane pastą łososiową Jajka faszerowane z tuńczykiem Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 6 osób Składniki: 6 ugotowanych jajek 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz kiełki rzodkiewki sos Worchestershire Wykonanie: Jajka obieramy
Kulinarne przygody Gatityskładniki: 180 g tuńczyka w oleju 30 g cebuli 70 g sera żółtego 3 jajka 6 łyżek majonezu słodka papryka w proszku pieprz szczypiorek 27 szt solonych krakersów wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Przekrawamy na wzdłuż i oddzielamy białka od żółtek. Białka ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka(...)rozdrabniamy widelcem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju i dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę oraz doprawiamy sproszkowaną papryką. Ser ścieramy na grubych oczkach i mieszamy z pozostałym majonezem i doprawiamy pieprzem. Na deseczce rozkładamy warstwę krakersów 9 szt., wykładamy na nie ser z majonezem, warstwę krakersów, tuńczyka, warstwę krakersów, dociskamy. Następnie wykładamy białka z majonezem i żółtka. Całość schładzamy
Domowy Smak JedzeniaPyszna sałatka z pomidorów, ogórków kiszonych ,cebuli i tuńczyka jak zwykle pyszna i prosta w przygotowaniu. Jest świetną przekąską i szybkim poczęstunkiem dla niespodziewanych gości. składniki na 4 porcje 4 pomidory 3 ogórki kiszone 1 cebula puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pieprz przepis Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy(...)kostkę. Cebulę i ogórki kiszone również kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy .Tuńczyka odsączamy z sosu własnego . Do miski wrzucamy pokrojone pomidory, cebulę, ogórki kiszone i odsączonego tuńczyka, dodajemy posiekany szczypiorek , majonez i jogurt, doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona
Smakowite DaniaBłyskawiczna i bardzo smaczna sałatka warstwowa z tuńczykiem może być doskonałą propozycją przekąski na domową imprezę i nie tylko. Idealnie komponuje się z ugotowanymi na twardo jajkami, czerwoną cebulą i żółtym serem a dopełnieniem smaku sałatki jest dobry majonez. składniki na 4 porcje 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 czerwone cebule 5 jajek ugotowanych na twardo(...)etapie warstwami układamy poszczególne składniki sałatki. Białka jajek ścieramy na dno salaterki, na warstwie białek układamy połowę startego żółtego sera, na ser kładziemy odsączonego z sosu własnego i rozdrobnionego tuńczyka, na warstwie tuńczyka rozprowadzamy majonez, warstwę majonezu posypujemy drugą połowę startego żółtego sera. Na ser układamy warstwę pokrojonej cebuli a na sam wierzch sałatki ścieramy na tarce o małych oczkach
Smakowite Daniaprawdopodobnie dopiero w maju ;) Póki co kolejna propozycja na obiad w pół godziny. Bo przecież każdemu może czasami brakować czasu, siły lub ochoty na stanie przy garach ;) Makaron z tuńczykiem, świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami porcja dla 4 osób Należy przygotować: 250 g grubego makaronu (u mnie razowe penne) 2 puszki tuńczyka w kawałkach, w sosie własnym (każda(...)siekamy drobniutko, pomidory odcedzamy i kroimy w paski, a oliwki w plasterki. Szpinak oraz bazylię płuczemy, osuszamy i rwiemy lub grubo siekamy. (Kilka listków bazylii możemy zostawić do dekoracji). Tuńczyka odsączamy z zalewy i lekko rozdrabniamy, zachowując jednak trochę większych kawałków. W garnku lub szerokim rondlu podgrzewamy oliwę. Dodajemy czosnek i smażymy 1-2 min. Następnie dodajemy szpinak i śmietankę
Ratunku obiadświetnie smakuje :) Nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dlatego od podstawowego przepisu mój się trochę różni :) Składniki: 27 sztuk słonych krakersów 50g sera żółtego pół cebuli papryczka chili tuńczyk sałatkowy w oleju 3 jajka 5 łyżek majonezu pieprz (u mnie pieprz kolorowy, ale jeśli nie macie spokojnie można dodać normalny) szczypiorek do dekoracji Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy(...)drobno i mieszamy z 2 łyżkami majonezu, doprawiamy pieprzem. Żółtka rozdrabniamy widelcem. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z 3 łyżkami majonezu, możemy doprawić pieprzem. Z tuńczyka odlewamy nadmiar oleju. Papryczkę i cebulę siekamy drobno, dodajemy do tuńczyka, mieszamy. Doprawiamy pieprzem. Żadnej z masy nie solimy, ponieważ krakersy są i słone. Układam warstwami: warstwa w kształcie prostokąta
Czerwona PorzeczkaKuskus, tuńczyk, pesto - pięknie się składniki połączyły i tort kolorowy utworzyły. Tort ten w całości zjadamy i wyrzutów sumienia nie mamy, bo nie dość, że jest nietypowy, to jest bardzo zdrowy. Więc torty takie przygotowujcie i nim się na obiad lub przystawkę delektujcie. Składniki: 120 g kuskusu, 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym(...)Kuskus dzielimy na trzy części. Jedną mieszamy z rozdrobnioną marchewką, drugą z kalafiorem. Do brokułów dodajemy posiekany świeży tymianek, doprawiamy zielonym pieprzem i mieszamy z trzecią częścią kuskusu. Tuńczyka odcedzamy z nadmiaru sosu. Na talerzu, do okrągłej foremki wkładamy warstwami kuskus z brokułami i kuskus z marchewką. Następnie nakładamy tuńczyka i dokładamy kuskus z kalafiorem. Na samą górę nakładamy
Moniki Smakołykiznów nie Robert. Tylko Cucurbita pepo. A w środku pyszny, pożywny i co najważniejsze błyskawiczny sos z tuńczykiem i kaparami. W ten sposób jednocześnie sprostamy dwóm wyzwaniom: co zrobić z patisonem i co dziś na obiad. Sos będący nadzieniem patisona nauczyłam się robić dawno temu dzięki koledze zwanym Nizi. Spaghetti z tym sosem zrobił podczas sylwestrowego wyjazdu, czym zaimponował wszystkim(...)dookoła. Wiele lat później znalazłam przepis na podobny sos pod nazwą "Spaghetti po sycylijsku". Z czasem zaczęłam dodawać do niego kapary, bo dobrze komponują mi się z tuńczykiem. PATISONY NADZIEWANE SOSEM SYCYLIJSKIM Z KAPARAMI (2 porcje) 2 średniej wielkości patisony 3-4 łyżki oliwy 1 średnia cebula 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90g) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g
les mirabellesdlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną kuchnię. SOS POMIDOROWY Z TUŃCZYKIEM I CUKINIĄ DO MAKARONU 1 średnia (ok 400g) cukinia (nasza!) 1 puszka kawałków tuńczyka w oliwie 1 średnia cebula 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego ok 20 pomidorków koktajlowych (nasze!) sól(...)pieprz, oregano i sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) do smaku Cukinię myjemy, obcinamy końcówki i trzemy na grubej tarce. Odstawiamy na kilkanaście minut. Tuńczyka otwieramy i odlewamy trochę oliwy do garnka, podgrzewamy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na gorącym oleju. Dodajemy tartą cukinię, najpierw odcedzając puszczony sok i mieszając trzymamy chwilę na ogniu. Dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy
les mirabelles