patrz zdjęcia poniżej) bułka tarta do obtaczania kotletów, przesiej przez sitko sól, czarny pieprz sok z cytryny oliwa i masło do smażenia ok. 500 ml zimnej wody Przygotowanie filety, szynkę, rozmaryn, sól, pieprz i sok z cytryny umieść w robocie kuchennym wszystkie składniki drobno posiekaj do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę (jeśli nie masz robota kuchennego, użyj maszynki do mielenia(...)posiekaj drobniutko mięso i szynkę nożem, następnie połącz z pozostałymi składnikami) z powstałej masy uformuj jeden kotlecik i usmaż, skosztuj i w razie potrzeby dopraw resztę masy przygotuj: blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, miseczkę z zimną wodą, bułkę tartą w miseczce, utarty parmezan i kosteczki masła gotową masę nabieraj dłonią zwilżoną w zimnej wodzie
Szybko Szybkowarszynki prosciutto / parmeńskiej1 ser pleśniowyparę plasterków suszonych pomidorówciasto kroimy w kwadraty o wymiarach: 6 cm x 6 cm. Na każdy kwadracik kładziemy plasterek sera, pomidorów i szynki. Cztery końce rogów ciasta zwijamy do siebie. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach C. Idealnie smakują z barszczykiem. paszteciki z ciasta francuskiego
Bon Appetit Małgorzatyidealna na każde domowe przyjęcie. Farsz można robić z przeróżnych dodatków. Składniki:kilka dużych pieczarek (u mnie 5)pół pora (obojętnie która część)3 jajka na twardo100 g szynki szwarcwaldzkiej albo parmeńskiej / serrano1 łyżka majonezuszczypioreksól, pieprzmąka do panierkiolej do smażeniabułka tarta do panierki2 jajka do panierkiPieczarki czyścimy szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie urywamy ogonki (ogonki dodamy do farszu(...)oleju. Pieczemy około 15 minut aż będą rumiane. Gdy pieczarki się pieką w tym czasie szykujemy farsz. Farsz: ogonki pieczarek kroimy w drobną kostkę, por kroimy w piórka, szynkę kroimy w drobne paseczki. Wszystko podsmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo, następnie ścieramy je na tarce. Do jajek dodajemy podsmażone pieczarki, szynkę i por, wszystko
Bon Appetit Małgorzatybrokułów z serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK.Składniki:1 mały brokuł15-20 dag szynki w plasterkach15 dag domowej fetySos:2 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu(...)naturalnego2 ząbki czosnkuodrobina soli i cukru do smakuSposób przygotowania:1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić.2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos.3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać.Smacznego
Kuchnia domowa Anicienkich sznycli cielęcych- po 2 na osobę 8 plasterków szynki parmeńskiej8 liści szałwiikieliszek białego winasóloliwa + masło do smażeniaPrzygotowanieSznycle można lekko rozbić tłuczkiem. Na każdym układać plaster szynki i duży liść szałwii. Spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, smażyć sznycle po parę minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco
Stare GaryNiedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki1 kg szynki2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte
Stare GaryPyszna i szybka przekąska na ciepło - wersja exclusive Roladek z serem Można przygotować wcześniej, a przy gościach tylko usmażyć i gotowe!Podawać z sosem czosnkowym
Kto ugości moich gości?przecieru i postanowiłam (nie sugerując się przepisami z sieci) wymyślić coś "po polsku". A cóż bardziej polskiego jak nie szynka wieprzowa i cebula?Poniższy przepis dedykuję ze specjalnymi pozdrowieniami Kamie, jednej z moich najwierniejszych czytelniczek :)Składniki:około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej),1 większa cebula,2 łyżeczki sambal oelek,około 3/4 szklanki soku pomidorowego,sól.Szynkę kroimy
Codzienna kuchnia niecodziennaTestuje smaki i konsystencję wielu szyneczek tym razem padło na szynkę z indyka i kurczaka. Szynka jest miękka idealna dla dzieci. Kiełbaskę sobie przygotowałam w barierkach osłonowych z tej porcji mięsa otrzymałam dwie kiełbaski o wadze ok 60 dag. Własna produkcja daję nam to, że możemy eksperymentować i znaleźć swój idealny smak i dodatki. Jeśli ktoś lubi paprykę(...)wkładamy do woreczka(lub osłonek barierowych) i umieszczamy go w szynkowarze, zamykamy i wkładamy do lodówki na 6 godzin.- po upływie tego czasu wkładamy szynkowar do wody i parzymy szynkę w tem. 80 stopni przez 1,5 h godziny - czas zaczynamy mierzyć od uzyskania odpowiedniej temperatury.- po wyjęciu z wody studzimy i wkładamy do lodówki na 8 godzin
Basia w kuchniSzynka..truskawki..dla niektórych duet nie do pomyślenia i przełknięcia...Ja namawiam jednak do spróbowania..UWIELBIAM!! Składniki:2 garście rukoli10 truskawek kaszubskich5 plastrów szynki szwarcwaldzkiej2 łyżki octu winnegokilka kropel soku z cytrynysól,pieprzWykonanie:Na talerzu układamy rukolę, na niej poprzekrajane na pół truskawki. Szynkę koimy w małe paseczki, układamy na talerzu. Ocet mieszamy z sokiem z cytryny, solą
Z Majeczką w kuchniPyszneeeeeeee...... Składniki:4 pory 8 plastrów szynki parmeńskiejszklanka śmietany 30%szklanka tartej mozzarellasól morska KamisWykonanie:Porom obcinamy zielone części, zostawiamy(...)tylko białe kawałki.Układamy pory w garnku zalewamy wodą, solimy, gotujemy od zagotowania wody ok 15 minut. Po tym czasie pory odcedzamy, studzimy. Każego pora zawijamy w 2 plastry szynki, układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy śmietanką, posypujemy tartą mozzarellą. Przykrywamy, wkładamy do piekarnika na ok 20 minut. Po tym czasie odkrywamy,podpiekamy dozrumienienia sera
Z Majeczką w kuchnigram mąki orkiszowej typ 20001/4 kostki drożdży3/4 szklanki mlekałyżka cukru trzcinowego nierafinowanegosól2 łyżki oliwy z oliwek1 pomidor2 ząbki czosnkuświeża bazylia1/2 cebuli15 czarnych oliwek2 kule sera mozzarella5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelekpieprzoreganoZ drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto, z którego formujemy kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Ciasto(...)pizze wałkujemy by miało grubość około 1 cm i ponownie odstawiamy by wyrosło, na około 25 minut. Po t6ym czasie ciasto smarujemy sosem pomidorowym, układamy na nim plastry szynki parmeńskiej oraz pokrojone w plasterki czarne oliwki. Całość pokrywamy pokrojoną mozzarellą. Pizze wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut. Po tym czasie pizza powinna być gotowa
Mango Papajaminut na rowerku :-)Składniki:ugotowane ziemniakikilka plasterków szynki1 cebula1 marchewkasłodka śmietankasklarowane masłosól, pieprzkoperekWykonanie:Marchewkę gotujemy (lub wykorzystujemy z zupy).Na sklarowanym maśle podsmażamy na złoty kolor cebulkę i szynkę pokrojone w kostkę. Ugotowane ziemniaki należy odparować przez ok 1 minutę a następnie przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy słodką śmietankę, przesmażoną szynkę i cebulę wraz z roztopionym
Walijskie Pichcenienaleśnikach lub pierogach - a ja jeśli już go przygotowuję to bardzo klasycznie: podsmażając z czosnkiem, szynką i odrobiną śmietany :)) i podaję z jajkiem sadzonym lub w koszulce. Składniki: 500 g świeżego szpinaku łyżka klarowanego masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka śmietany 200g szynki Wykonanie:Na rozgrzanym maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę oraz posiekany czosnek, a następnie dodajemy
Walijskie PichcenieDodatkowo, w czasie smażenia szynka tworzy chrupiącą skorupkę, którą wprost uwielbiam! Przygotowując dzisiejsze danie zainspirowałam się włoską potrawą pochodzącą z Rzymu, saltimbocca alla romana, która tradycyjnie składa się z cienkich sznycli cielęcych zawiniętych w roladkę z plasterkiem prosciutto i listkami szałwii. Zamiast podlewać mięso białym winem, wybrałam odświeżający sok z cytryny, który fajnie przełamuje słoność szynki. Wyciśnięty pod koniec(...)przekrój na pół. Ułóż mięso na desce, przykryj folią plastikową i rozbij przy pomocy tłuczka. Delikatnie posyp pieprzem (soli nie używamy, ponieważ szynka jest słona). Na każdym kawałku kurczaka ułóż po 2 listki szałwii, następnie owiń plasterkiem szynki (1 plaster szynki na 1 kawałek kurczaka). Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej kurczaka, tak aby brzegi szynki
Chilli Czosnek i Oliwa