SKLADNIKI500 g mielonej piersi drobiowej200 g szynki gotowanej 1 jajko 3 łyżki błyskawicznych płatków owsianych(...)łyżki mleka 2 łyżki tartego sera typu Parmezan nać pietruszkiPANIERKA1 jajko2 łyżki mlekaszczypta soli bułka tartaolej do smażenia SPOSÓB POSTEPOWANIAZmielić szynkę.Wymieszać w naczyniu zmieloną pierś drobiowa, jajko, zmielona szynkę, błyskawiczne płatki owsiane, 3 łyżki mleka, tarty ser, pokrojoną nać pietruszki.Roztrzepać 1 jajko z 2 łyżkami mleka i szczyptą
zielonacukinkaChętnie jadam je na kolację, ale fantastycznie sprawdzą się również na imprezowym stole. Nadzienie możemy dowolnie modyfikować w zależności od tego co aktualnie mamy w lodówce. Roladki: 200g szynki konserwowej w plasterkach 100g suchej kaszy jaglanej 2 jajka 1/2 pęczka szczypiorku puszka kukurydzy 1/2 kostki sera feta 4 kawałki papryki w occie 4 łyżki majonezu/jogurtu naturalnego sól, pieprz(...)Kaszę, jajka, ser feta, szczypior, paprykę, kukurydzę i jogurt/majonez mieszamy w misce. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 5. 1-2 łyżki przygotowanego farszu wykładamy na każdy plasterek szynki i zwijamy w roladki. Układamy w naczyniu. 6. Przygotowujemy galaretę: do gorącego bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy by nie było grudek. Studzimy i tężejącą galaretką zalewamy roladki. Chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchniSkładniki:5 plasterków szynki parmeńskiej garść umytej rukoli1 upieczony burak (1h, 180 stopni)50 gam twardego, koziego seraNa plasterku szynki parmeńskiej układamy kilka liści rukoli, kawałek koziego sera oraz 2 ćwiartki upieczonego buraka, całość zawijamy i gotowe
Mango Papajachudej szynki wieprzowej lubię zdecydowanie więcej niż te z wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe.Składniki:1,5 kg chudej szynki wieprzowej2-3 ogórki kiszone2 cebulekawałek boczku wędzonegołyżeczka musztardy sarepskiejsól,pieprzziele angielskieliść laurowybulionłyżka mąki (do sosu)trochę śmietany 18% (do sosu)Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie
Walijskie Pichceniesuszonym pomidorom w oleju PONTI. Składniki: 100 g szynki konserwowej60 g (lub więcej) pomidorów suszonych w oleju PONTIopcjonalnie ząbek czosnkubazylia do smakuWykonanie:Odsączone pomidory z oleju, szynkę, opcjonalnie czosnek miksujemy blenderem do uzyskania dość gładkiej konsystencji. Podajemy z ulubionym pieczywem, posypując świeżą, bądź suszoną bazylią do smaku.Polecam Wam dystrybutora produktów śródziemnomorskich i słodyczy. Tu można znaleźć masę
Malinowe Pocałunki100g pieczarek100g szynki (lub innej chudej wędliny)ser mozzarella ok 50gsólpieprzostra paprykaolejbułka tartakoperek zielony (świeży lub mrożony)2 jajka3-4 kromki chleba2 gotowane na twardo jajkaWykonanie:Pieczarki i szynkę kroimy na drobną kosteczkę. Przesmażamy na minimalnej ilości oleju. Studzimy. Chleb kroimy w kosteczkę. Jajka ścieramy na tarce na oczkach lub kroimy nożem na drobną kostkę. W misce mieszamy
Walijskie Pichcenieogórki konserwowe 150g szynki konserwowej lub drobiowej sol pieprz majonez Wykonanie:Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą, aby pozbyć się resztek zalewy, odcedzamy. Seler naciowy, paprykę konserwową, szynkę oraz ogórki konserwowe kroimy w paski. Kukurydzę odcedzamy. W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki. Dodajemy majonez (nie wiele, tylko tyle, aby składniki połączyły się) sól, świeżo zmielony pieprz. Mieszamy
Walijskie Pichcenienaprawdę spróbować, zwłaszcza, że nazywane są też "pomidorami smakosza" :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku, 150 g pomidorków koktajlowych Green Tiger, 150 g sera pleśniowego (np. Lazur), 100 g szynki Jamón Serrano. Dressing: sok 1,5 cytryny,2 łyżki płynnego miodu,6 łyżek oliwy z oliwek,sól, pieprz do smaku. Sok wymieszać z miodem dodać sól, pieprz(...)strumieniem wlewać oliwę i mieszać. Szpinak (po umyciu i osuszeniu) układamy na półmisku, pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Szynkę (najczęściej jest do kupienia w plasterkach) kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy dresingiem i życzymy sobie smacznego
Delicious Titbitsszynką, np. z wędzoną szynką westfalską, parmeńską czy też inną świetnie komponują się i smakują. Szynka wędzona nie powinna być pokrojona zbyt grubo, gdyż wtedy nie można jej zwijać w urocze różyczki, które apetycznie prezentują się na talerzu, najlepiej gdy plasterki szynki są cieniutka jak mgiełka. Ja bardzo lubię szynkę westfalską. Świeże figi z szynką westfalską wystarczy ułożyć(...)figa szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • chili z młynka • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią Przygotowanie: Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce, jeśli robimy większą ilość to składniki wlewamy do słoiczka, zakręcamy i łączymy przez potrząsanie. Szpinak układamy na talerzu, na powierzchni układamy zwinięte w różyczki plasterki szynki, kawałki figi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 40 dkg mielonej szynki 10 dkg otrąb owsianych 1 średnia cebula pokrojoną w drobną kostkę 1/2 papryki czerwonej pokrojoną drobną kostkę 1 ząbek czosnku roztartego 2 łyżeczki dowolnych suszonych ziół 2 łyżki ketchupu 1 jajo roztrzepane łyżeczka posiekanej pietruszki pieprz świeżo zmielony sól do smaku tłuszcz do smażenia kotletów 10 dużych pieczarek które wkładamy po podsmażeniu kotletów
kgwjanczewoDzisiaj coś z jednego z moich ulubionych blogów - gulasz według Margarytki. Polecam - ten gulasz jest wyborny! Pasuje zarówno do ziemniaków, klusek śląskich jak i kasz :) My
Kuchnia domowa AniW ten deszczowy poniedziałkowy zimowy dzień zapraszam na pyszne roladki z wędliny i masy jajeczno chrzanowej. Pyszne na sniadanko, u mnie sprawdzają się też jako przystawka
Z Majeczką w kuchniinnych składników. Ale ja lubię czasami przygotować bardzo prostą wersję tylko z kiełbaską. Bo smak tkwi w prostocie ... Składniki: 250g makaronu wstążki 1 cebula 5 kiełbasek z szynki koncentrat pomidorowy papryka ostra papryka słodka sól bazylia liść laurowy ziele angielskie bulion warzywny 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany 12% natka pietruszki olej Wykonanie:Makaron gotujemy w lekko
Walijskie Pichceniecebula 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/4 szklanki czosnku ząbki utrzeć w moździerzu z odrobiną cukru na papkę i dać do mielonej szynki dodać pokrojoną w kostkę cebulkę, kucharka, jajko, pieprz, odciśniętą z mleka bułkę i bułki tartej tyle, aby masa nie była za luźna - masę wyrobić dobrze i odstawić
W Mojej Kuchni LubięLubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc wspomagać się piekarnikiem lub szynkowarem. Przygotowanie domowej wędliny zaczynamy od zapeklowania mięsa. Można to zrobić na sucho lub na mokro. Ja pokażę wam jak to zrobić tą drugą metodą
Polska Zupa