z szynki - 3000 przepisów (strona:7/200)

Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 229

niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej

Słodka Strona
Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem 127

czekać podczas drugiego śniadania. Oto jedna z moich propozycji!Co do kanapki?ciabatta lub inne ulubione pieczywoserek kozi do smarowaniamała garstka rukolikilka plasterków buraka (pieczonego lub gotowanego)2 plastry szynki szwarcwaldzkiejtapenada z czarnych oliwek i anchoviesTapenadę warto zrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku(...)zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki buraczka i szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę posmarować tapenadą. Przykryć drugą połówką pieczywa i zapakować do szkoły/pracy lub spożywać na miejscu :).*Wpis uczestniczy w akcji Co do kanapki? organizowanej przez Durszlak

Food Square
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 149

lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej(...)nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam

Kitchens Alphabet
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 169

pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody  łyżka oleju  Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek  sól pieprz  Ponad to 3 plastry szynki łososiowej  pomidorki koktajlowe czarne oliwki  ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę. Na koniec kruszymy drożdże i dokładnie mieszamy(...)części, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.  Koncentrat pomidorowy mieszamy z przyprawami i odkładamy. Szynkę i mozzarellę kroimy w cieniutkie paseczki. Pomidory kroimy na pół.  Ciasto ugniatamy jeszcze raz, formujemy kule i wałkujemy. Gotowe placki smarujemy sosem, układamy plastry szynki, kawałki pomidorów, oliwki i mozzarellę. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10/15 minut

KuukBuuk
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 214

Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 161

Lecimy z przepisem! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Szynka: 1100 g szynki wieprzowej 1 płaska łyżeczka soli peklowej 1/4 łyżeczki papryki chili mielonej  1 płaska łyżeczka młotkowanego pieprzu z kolendrą 1 łyżka papryki słodkiej mielonej Skworcu 2 łyżki majeranku suszonego Skworcu(...)zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy słodko-kwaśnej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Galaretka z szynką i warzywami 126

napisałam 1 opakowanie żelfixu a redakcja 1 łyżeczka żelatyny, to za mało na 1,5 litra bulionu! czytajcie przepisy z rozwagą :)Jak wykorzystać rosół z poprzedniego dnia i zalegającą szynkę w lodówce? Robimy galantynę :)Składniki:Słoik groszku zielonego z marchewką i kukurydzą30 dag szynki1 opakowanie żelfixu (nie jedna łyżeczka żelatyny jak podała redakcja)1,5 litra rosołu drobiowegonatka pietruszkiodrobina oleju(...)smażeniaDo gotującego się rosołu dodajemy łyżeczkę żelatyny, gotujemy przez kolejne 2 minuty. szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Mini tarty z gruszką owiniętą w szynkę z gorgonzolą 188

Składniki na ciasto na 4  porcje:200 g masła300 g mąkipół łyżeczki soli2 łyżki ciepłej wody2 żółtkaDodatkowo:4 gruszki200 g sera gorgonzola100 ml śmietanki kremówki 30 %4 plastry szynki parmeńskiejKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formy na małe tarty (średnica(...)minut. Na złoty kolor.Do podpieczonych mini tart wkładamy obraną gruszkę z wydrążonym gniazdem nasiennym. Pozostawiamy ogonki. Ogonki owijamy w folię aluminiową, żeby się nie spaliły. Gruszkę owijamy w plaster szynki. Gruszkę wkładamy do tart. Na około gruszki dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko zalewamy odrobiną śmietanki kremówki. Pieczemy w 190 stopniach C około 25-30 minut. owijamy gruszki

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z szynką i pieczarkami 192

Agaty. Nie robię już ciasta według innego przepisu - tylko tego :) Tym razem zapraszam na tradycyjną pizzę z szynką i pieczarkami.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/4 czerwonej papryki1/2 cebuligarść tartego żółtego sera1-2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania(...)Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju. Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy

Kuchnia domowa Ani
Swiateczna szynka 169

ziarenka ziela angielskiego,3 listki laurowe,0,7 l czerwonego wina / u nas słodkiego, ale może też byc wytrawne/,Wykonanie;Cebule kroimy w plastry i zalewamy winem. Dodajemy przyprawy. Szynkę nacieramy solą, przekładamy do naczynia i zalewamy marynata. Odkładamy na 2 dni do lodówki. Po tym czasie szynkę wyciągamy ,osuszamy. Szpikujemy gozdzikami i pokruszonym cynamonem. Wkładamy do brytfanki i polewamy(...)marynata. Pieczemy pod przykryciem około  1,5 godz. w temperaturze 180 stopni.W czasie pieczenia polewamy szynkę wytworzonym sosem

Anioły w kuchni
Roladki drobiowe z suszonymi morelami i szynką 272

kurczaka,szynka wędzona parzona,suszone morele - polecam Kresto,sól, pieprz, majeranek - do smaku,mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki,jajko, mąka, bułka tarta - do panierowania,olej do smażenia.Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka pieczona 246

Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki:-jedna lub dwie nieduże szyneczki-pół szklanki oleju-kilka ząbków czosnku-sól-przyprawa barbecue lub do mięs-słodka papryka mielona   Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną(...)kostkę.Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.   Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.Szynkę warto kilka razy obrócić.   Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
ROLADKI Z SZYNKĄ ,SEREM I SZPARAGAMI 165

sera szklanka twardego zółtego sera potarkowanegosólpieprzzioła prowansalskieWykonanie:Piersi  z kurczaka oprószamy solą i pieprzem oaz ziołami prowansalskimi  z obu stron. Na każdej układamy plaster sera i szynki(...)szparagów odłamujemy zdrewniałe końce. Poprostu należy je przełamać, pękną w tym miejscu co trzeba. Na każdą pierś kładziemy też po 2 szparagi, zwijamy wokół nich mięso z serem i szynką po skosie. Spinamy wykałaczkami. Obsmażamy na rumiano na głębokim oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, zapiekamy ok 10 minut

Z Majeczką w kuchni
Domowe zdrowe i najlepsze - pieczona szynka 202

może być podana zarówno na ciepło, jak  i na zimno. Do tego odpowiedni sos  chrzanowy lub żurawinowy. POTRZEBUJEMY: ok. 1,5 kg szynki bez kości, można w dwóch mniejszych kawałkach MARYNATA: 5-6  ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 5-6  ząbków czosnku  zioła typu tymianek, kolendra, rozmaryn, majeranek(...)łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu papryka słodka w proszku 2 łyżki sosu sojowego WYKONANIE: Z podanych składników, oprócz  czosnku i papryki, robimy marynatę. Nacieramy  szynkę i zostawimy na około dobę w zimnym miejscu. Przed pieczeniem  nacieramy jeszcze papryką. Pieczemy w temperaturze ok 220 st. C przez ok 1,5  godziny. Po tym czasie posypujemy

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką 170

Kolejny dzień, kolejny pomysł...Tym razem całkiem spontanicznie!Zobaczcie co mi wyszło!:) Kurczak otulony szynką szwarcwaldzką filety z kurczaka (ok. 600 g) szynka szwarcwaldzka ( 4 plasterki) ser żółty (4 kawałeczki) olej (lub masło) do wysmarowania naczynia żaroodpornego papryka czosnek i masło ( ewentualnie masło czosnkowe) Czyścimy mięso, Filety przekrawamy na dwa kotlety każdy. Najlepiej zrobimy to, gdy każdą pierś(...)ząbki czosnku i roztopione masło). Solimy i pieprzymy mięso. Układamy na tym 2 paski papryki, a pomiędzy nimi kawałeczek żółtego sera. Zwijamy mięso w roladkę. A następnie obtulamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej.  Smarujemy naczynie żaroodporne masłem lub odrobiną masła, układamy nasze roladki, a następnie wkładamy pod przykryciem do nagrzanego piekarnika na 170 stopni na pół godziny, po tym czasie

Kuchnia moimi oczami