z szynki - 3000 przepisów

Najlepsze przepisy na świąteczną szynkę: Szynka z grilla 176

bazie cukru (cukier spala się już w temperaturze 120 stopni – może powodować gorzkie przypalenia na skórze szynki). Wracając do samej szynki. Szynkę możemy kupić surową albo gotowaną. Istnieje kilka metod przygotowania szynki. Tradycyjną metodą jest pieczenie surowej szynki w 180 stopniach przez 10-15 minut na każde ½ kg szynki. Natomiast w przypadku gdy mamy szynkę(...)szynki gotowanej (około 1 ½ kg – 2 ½ kg)Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik/grilla do 180 stopni. Roztopić masło. W małej miseczce wymieszać miód, brązowy cukier i musztardę. Szynkę natrzeć mieszanką i umieścić w brytfance. Górę szynki naciąć tak aby uzyskać wzór diamentu (co około 1.5 cm – 2 cm). W nacięcia włożyć kilka ząbków czosnku. Polać roztopionym masłem i piec około

naRuszcie
Szynka domowa gotowana 398

bardzo smaczna, do tego jest soczysta i aromatyczna. Szynka domowa gotowana jest wyborna, nie ma nic lepszego na świąteczne śniadanie, czy na zwykłe kanapki. Polecam też Szynka gotowana z jałowcem Składniki: 2 surowe szynki po ok. 1 kg Zalewa do peklowania : 3 l wody 180 g soli peklowej (60 g x litr) 3 duże ząbki czosnkuprzyprawy do gotowania szynek(...)małym ogniu 10 minut. wyłączyłam i studziłam, przez noc szynki leżały w zalewie.  Na drugi dzień znów zagotowałam całość i gotowałam ponownie 10 minut, szynka stygła w zalewie. Po wystudzeniu szynki wyjęłam z zalewy, osuszyłam ręcznikiem papierowym, po rozkrojeniu była delikatnie różowa, pyszna i soczysta:) Można ściągnąć siatkę z szynek i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 134

osłonki i mieszamy, aby powstała mięsna masa. Połowę zamarynowanych plastrów szynki rozkładamy na folii spożywczej, aby powstał prostokąt 15x20 cm. Na szynce układamy warstwę farszu z białej kiełbasy, a na nim kolejną warstwę plastrów szynki. Zwijamy roladę i ciasno zawijamy ją folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną(...)ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. PORADA: Białą kiełbasę możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem lub czosnkiem niedźwiedzim

Smakowity Blog Kulinarny
Dyniowe gofry z chipsem z szynki parmeńskiej! 223

jeśli nie posiadasz gofrownicy, możesz użyć np. grilla elektrycznego jak ja ;-) ) - dżem Łowicz z czarnej porzeczki - świeże liście szałwii - szynka parmeńska Na usmażone gofry, wyłóż dżem Łowicz i sporą garść szałwii, przykryj gofrem posmaruj dżemem i ułóż chips z szynki parmeńskiej. (Chipsy najłatwiej zrobisz w następujący sposób: na ręczniku papierowym ułóż plaster szynki i włóż na 35 sekund(...)mikrofali, szynka się pięknie upraży, uformuj pożądany kształt i ułóż na gofrze). Posyp listkami szałwii!  Dobre! ;-) Smacznego

SMYKWKUCHNI
Zraziki z szynki 129

Najpopularniejsze są zrazy z mięsa wołowego.Nasze są z szynki wieprzowej, co wcale nie umniejsza ich walorów smakowych.Potrzebujemy:-zwarty kawałek szynki wieprzowej - ok. 1 kg-3 plastry boczku wędzonego lub surowego-cebulę-3 marchewki-ogórek kiszony-2 ząbki czosnku-ketchup(...)przyprawę do mięs-olej-kawałek pora   Szynkę kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.Plastry delikatnie tłuczemy,posypujemy je przyprawą do mięs.Boczek, ogórek i jedną marchewkę oraz 1/4 cebuli kroimy w słupki.Pozostałą marchewkę, cebulę, por i czosnek kroimy w krążki i posypujemy przyprawą.   Plastry szynki smarujemy ketchupem.   Na brzegu plastra układamy

Maminek kulinarny
Świąteczna pieczeń z szynki 204

wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka chili50 g masła1 cebula2 łyżki mąki(...)dokładnie natrzeć marynatą ze wszystkich stron. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc. W tym czasie dobrze jest mięso odwrócić.Wyciągnąć szynkę z zalewy i dokładnie osuszyć. Wierzch posypać pieprzem i chili. ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać połową szklanki wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę.  Naczynie szczelnie przykryć

Stare Gary
PIECZONA SZYNKA WIEPRZOWA – 4,6 zł 425

zmarnowanej marynaty) mieszamy wszystkie składniki marynaty (czosnek wyciskamy przez praskę). Szynkę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i wkładamy do marynaty. Dobrze obtaczamy mięso z każdej strony w marynacie, zakrywamy naczynie, w którym jest (folią lub przykrywką) i wstawiamy do lodówki. 2. PIEKARNIK: kiedy nadchodzi czas pieczenia szynki, nastawiamy piekarnik na 220 stopni C, opcja góra i dół(...)marynatę z szynki, zostawiając je w naczyniu do marynowania (przypali się podczas smażenia) i obsmażamy szynkę na patelni z każdej strony na bardzo mocnym ogniu aż do lekkiego zrumienienia (każda strona to ok. 2 min intensywnego smażenia), pamiętamy również o bokach szynki. 4. CEBULA + WODA (1 min): Do odłożonej marynaty dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i 4 łyżki

Nerds Kitchen
Roladki z pstrąga łososiowego i szynki parmeńskiej z kaszą gryczaną smażoną z gruszką, cebulką i orzechowami włoskimi 203

pstrąga kroję na 4 części, przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny z każdej strony. Następnie zawijam każdy kawałek w rulon i ponownie każdy rulon zawijam w plaster szynki parmeńskiej. Takie roladki układam w naczyniu żaroodpornym i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-12 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną bardzo drobno czerwoną cebulę, kiedy(...)minut. W tym czasie myjemy i osuszamy rukolę, kroimy w kostkę paprykę. Na talerzu układamy kilka łyżek kaszy gryczanej z dodatkami, przekrojone na pół roladki z pstrąga i szynki parmeńskiej oraz rukolę z papryką. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy posiekanymi orzechami, ewentualnie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe

Mango Papaja
Roladki z szynki 206

się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki:500 g szynki wieprzowej2 cebule2-3 ząbki czosnkumała cukiniakilka pieczarekmąka bułka tartajajkoolej sól, pieprz, majeranek, rozmarynCebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy i podsmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy do smaku.  Mięso(...)kroimy na kotlety. Z pół kilograma szynki wykroimy 4 spore płaty, które rozbijamy tłuczkiem tak by były jak największe i cienkie. Każdy kotlet solimy, nakładamy po łyżce podsmażonych warzyw i zawijamy. Panierujemy jak kotlety, czyli obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym jajku i posypujemy bułką tartą. Wkładamy na rozgrzany olej, smażymy przez chwilę na średnim ogniu i delikatnie przekręcamy

prawdziwe jedzenie
Roladki z szynki i sera 1075

plasterków szynki konserwowej 10 plasterków żółtego sera 100 g serka topionego 1 łyżeczka koperku (u mnie mrożony) ogórki konserwowe Przygotowanie:  Serek topiony wymieszać z koperkiem. Rozłożyć plasterek szynki cienko posmarować serkiem topionym, przykryć krótszym od szynki plasterkiem sera żółtego. Ser cieniutko posmarować serkiem, położyć kawałek ogórka i zwinąć roladki. Odłożyć do stężenia w chłodne miejsce. Przed

Ala piecze i gotuje
Gulasz z szynki wieprzowej z warzywami 178

Widzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez kości słodka mielona papryka sól czosnek granulowany pieprz olej 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka liść laurowy ziele angielskie kminek w ziarenkach woda mąka śmietana Sposób wykonania: 1. Szynkę umyć, osuszyć

Kuchnia domowa Ani
Roladki z szynki prosciutto, sera koziego, gruszki i rukoli 522

właściwie sałatka tylko podana w innej formie. Niesamowite połączenia sera koziego, który uwielbiam i gruszki z szynką i rukolą. Siła prostoty tego dania jest tak wspaniała, każdy składnik eksploduje smakiem w naszych ustach. Bardzo lubię takie połączenia. Składniki: 4 plastry szynki prosciutto pół gruszki garść rukoli  30-40 gram sera koziego- 4 słupki Rukolę i gruszkę myjemy. Gruszkę(...)obieramy i kroimy na 4 części. Na każdym plasterku szynki układamy odrobinę rukoli, słupek sera koziego i kawałek gruszki, zawijamy dość mocno całość i gotowe. Nie trzeba niczym doprawiać, samo w sobie to danie jest wyśmienite. Ewentualnie można polać oliwą z oliwek ale nie uważam by było to konieczne

Mango Papaja
sałatka z kukurydzy i szynki 328

składniki: 5 jajek 1 puszka kukurydzy 200 g szynki(...)małe ogórki konserwowe natka pietruszki 7 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, ostudzamy, obieramy i kroimy w kostkę. Pora myjemy, drobno kroimy, solimy i odstawiamy. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Kukurydzę odcedzamy, mieszamy z majonezem i pozostałymi składnikami a następnie przyprawiamy

Domowy Smak Jedzenia