z szynki - 3000 przepisów (strona:6/200)

Ziemniaki faszerowane pieczarkami i szynką+ film 157

smakują pysznie. Dla skrócenia czasu przygotowania można je po prostu obgotować a potem nafaszerować i zapiec. składniki na 6 porcji 6 średnich ziemniaków 40 dag pieczarek 15 dag szynki 2 łyżki oleju lub masła do smażenia 2 gałązki natki pietruszki 5 dag sera żółtego czarny pieprz  sól przepis Umyte i osuszone ziemniaki zawijamy w folię aluminiową , wkładamy(...)Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy pieczarki, szynkę i natkę pietruszki, wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone ziemniaki wyjmujemy z folii i przekrawamy na pół i łyżeczką wydrążamy środki. Do połówek wydrążonych ziemniaków nakładamy nadzienie z pieczarek i szynki. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy startym na tarce o dużych oczkach

Smakowite Dania
Kremowe risotto z szynką i pieczarkami 276

musicie sprawdzić ile Wasz ryż będzie go potrzebował, dlatego najlepiej wlewać bulion partiami.  Kremowe risotto z szynką i pieczarkami Czas przygotowania: 40 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 100 g  szynki konserwowej pokrojonej w grubsze plastry 150 g pieczarek 2 szalotki 1 szklanka ryżu arborio ok. 2,5 szklanek  bulionu(...)bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ) 3 łyżki  serka śmietankowego sól pieprz świeżo starty parmezan olej do smażenia Wykonanie: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szynkę również kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy szalotki, a następnie pieczarki. Na koniec wrzucamy szynkę, wsypujemy ryż i przesmażamy przez 2-3 minuty, mieszając

Kulinarne przygody Gatity
Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami. 124

Szparagi w szynce parmeńskiej z beszamelem na rukoli z parmezanem i grillowanymi pomidorkami - długa nazwa ale jest konieczna, by oddać pełen wymiar ten przepysznej potrawy :) W sam raz na śniadanie jak i na kolację. POEZJA :)Składniki na 2 porcje:6 zielonych szparagów4 plastry szynki parmeńskiej lub innej50 g parmezanu2 garści młodej rukolikilka pomidorków koktajlowychcukier do gotowania oliwa(...)mąkę na złoty kolor, następnie wlewamy mleko i energicznie mieszamy trzepaczką aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i gałką.Podgotowane szparagi owijamy w szynkę. (3 szparagi owijamy w 2 plastry szynki). Układamy je na papierze do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy pomidorki, które także skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy w 200 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Piersi z kurczaka z suszonymi pomidorami w szynce parmeńskiej 303

Pyszne piersi z kurczaka w szynce parmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :)SKŁADNIKI4 pojedyncze piersi z kurczaka4 duże plastry szynki parmeńskiejserek o smaku czosnkowym typu Almettemały słoiczek pomidorów suszonych w olejusól,pieprzpapryka tymianek PRZYGOTOWANIEPiersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy i doprawiamy papryką Obsmażamy(...)minuty z każdej strony na patelni.Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche.Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
KLASYKA PRZYJĘĆ CZYLI SZYNKA W GALARECIE 199

sałatkę) rozpuszczamy żelatynę w ilości przewidzianej na opakowaniu. Studzimy. W tym czasie szynkę kroimy w paseczki. Kukurydzę odcedzamy. Marchewkę gotujemy i kroimy w kostkę. Oczywiście warzyw używamy dowolnych wg upodobania. Możemy użyć gotowanych jajek, czerwonej papryki, groszku konserwowego i wielu innych składników, gdyż tak naprawdę do szynki w galarecie pasuje chyba wszystko :) Ponieważ przygotowywałam szynkę w małych pojemniczkach(...)mogłam użyć zbyt wielu dodatków. W kubeczki nakładamy nasze pokrojone warzywa, szynkę i zalewamy przestudzonym bulionem. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia

Walijskie Pichcenie
Szynka peklowana z szynkowara 382

Szynkowar nadal w użytku. Szynka wieprzowa z "kulki" peklowana kilka dni w zalewie i gotowana w szynkowarze. Jest pyszna, krucha o delikatnym smaku i aromacie. Składniki: 1 l wody 2 łyżki soli do peklowania 3 ząbki czosnku 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe   około 600-700g szynki wieprzowej z kulki Przygotowanie(...)równomiernie peklowało. Po wyjęciu z marynaty mięso osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć woreczka i szczelnie skręcić. Przełożyć do szynkowara i zamknąć. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć z wody i schłodzić zimną wodą. Odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Jeśli jest problem

Ala piecze i gotuje
Szynka marynowana w winie porzeczkowym 137

rarytas dla osób, które lubią mięso z posmakiem owocowym. Szynka marynowana w czerwonym winie porzeczkowym, oliwie z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów,  oraz z solą morską. Składniki: ok 1.5 kg surowej szynki 2-3 łyżeczki soli gruboziarnistej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki domowego wina, u mnie porzeczkowe świeżo mielony pieprz 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy(...)nacinamy w romby. Wcieramy sól gruboziarnistą i zalewamy winem oraz oliwą. Naczynie z szynką przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki.2. Przygotowujemy naczynie żaroodporne, przekładamy szynkę z winem, oprószamy pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 2 godziny. Po godzinie pieczenia ściągamy górna pokrywę i pozwalamy aby mięso się zrumieniło. Należy je równomiernie

Apetyczna babeczka
Szynka z indyka z szynkowara 258

późno. Szynkowar klik który otrzymałam w zestawie miał 10 woreczków oraz niezbędny do przygotowania szynki termometr. Wykonany jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej i bardzo prosty w użyciu. Szynka wyszła bardzo aromatyczna, smaczna i co ważne 100% mięsa w mięsie. Jednym słowem wiem co jem. Oczywiście Was też namawiam do kupienia tym bardziej, że cena za cały zestaw jest(...)worek, napełniać stopniowo mięsem mocno dociskając ręką. Worek dokładnie skręcić, zamknąć szynkowar i ponownie włożyć na 24 godziny do lodówki. Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą powyżej linii szynki i parzyć od momentu uzyskania około 80 stopni przez 2 godziny. Szynkowar wyjąć i schłodzić. Ponownie odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Przed wyjęciem zanurzyć na moment

Ala piecze i gotuje
Jajko w szynce 169

takie jajka. skladniki:(celowo nie podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie:Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest(...)zelatyne kilkona kroplami soku z cytryny, by galaretka miala lepszy smak. Mozna tez dodac octu jak ktos woli.Ugotowane na twardo jaja kroimy na pol. Kazda polowke zawijamy w plaster szynki. Zawijamy na ksztalt koperty. Gotowe zawiniatka ukladamy w naczyniu, w ktorym beda podawane na stol.Nastepnie przystepujemy do ozdabiania. Na kazdym owinietym jajku kladziemy lyzeczke majonezu

Przysmaki Karolki
Taboule w szynce 155

szynce, tak jak to było dziś u mnie? Taboule w szynce składniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania  wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1(...)sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę. Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem

Przysmaki Karolki
Sałatka z szynką wędzoną 224

składniki:4 plastry szynki(...)wędzonej a'la parmeńska5 liści sałaty masłowejkilka listków rukoli25 g fety5 pomidorków cherryolej lniany do skropieniaNa talerzu ułożyć porwane liście sałaty masłowej i rukolę.Na sałacie ułożyć porwane plasterki szynki (użyłam szynki w stylu tych dojrzewających w cieniutko pokrojonych plastrach, wędzonej) oraz pomidorki przekrojone na pół.Na wierzch rozkruszyć fetę.Całość skropić olejem lnianym

Monia miesza i gotuje
Pudding chlebowy z szynką, serem i papryką 179

kokilki o średnicy 11 cm: 3-4 kromki chleba pokrojone w kostkę 1 średnia cebula pokrojona w kostkę 4 plasterki sera żółtego (starte lub pokrojone) 4 plasterki szynki lub innej wędliny np. kabanosy 2 jajka 1/3 szklanki mleka Ulubione przyprawy: u mnie 1 łyżeczka przyprawy włoskiej i szczypta chili sól, pieprz 1 łyżka oleju ½ czerwonej papryki pokrojonej w kostkę(...)mlekiem i przyprawami oraz wysmarować kokilki masłem. Do każdej kokilki włożyć kolejno: chleb (zapełnić mniej więcej połowę naczynka), podsmażoną cebulę, szynkę i paprykę (odrobinę zostawić na wierzch), posypać serem, znów na wierzch dać chleb. Na wierzchu ułożyć jeszcze trochę szynki i papryki oraz posypać serem, po czym zalać każdą kokilkę masą jajeczną, a na koniec lekko docisnąć całość

Fabryka pomysłów
Kanapeczki smażone z jajkiem i szynką szwarcwaldzką 248

śniadanie lub przekąskę - kanapeczki z bagietki z żółtym serem, obtoczone w jajku z mlekiem, zawinięte w szynkę szwarcwaldzką i usmażone. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób (na 6 kanapeczek): 12 cienkich kromeczek bagietki 6 małych, grubych plastrów sera 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko łyżka mleka sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE(...)łyżką mleka, doprawiamy solą i pieprzem; maczamy kromki i wykładamy na talerz. 2. Na 6 kromkach kładziemy plastry sera, na to kładziemy kolejne 6 kromek. Każdą kanapeczkę zawijamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej. 3. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Kanapeczki smażymy z każdej strony ok 3 minuty na złoty kolor (nie zapominamy o bokach!). Przekładamy na talerze i podajemy ciepłe. Smacznego

My Culinary Art
Tarta z szynką i cebulą 195

Prosta i szybka do zrobienia tarta. Szynka w tarcie sprawdza się znakomicie.składnikiciasto kruche np z tego przepisu500 g cebuli (czerwona i biała)150 g szynki4 jajka100 ml śmietanyzioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka100 g sera np chedar  - starty sól, pieprz1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalniemożna też dołożyć trochę grzybówprzygotowanieprzygotować ciasto i spód tarty(...)Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka - o 20  - 30 minut. Dodać łyżkę octu balsamicznego i posolić.Szynkę pokroić w drobną kostkę. Jajka rozbełtać w misce, dodać śmietanę, posolić i popieprzyć.Na spodzie tarty rozłożyć cebulę, szynkę, posypać ziołami, zalać jajkami i śmietaną. Posypać serem. Przybrać pokrojonym

Stare Gary
Jajka faszerowane z szynką - klasyka 206

zagospodarować resztki poświątecznych, wędlin. Tak przynajmniej było u mnie.  Faszerowane w ten sposób jaja polecam, jest to na prawdę dobry pomysł na szynkę, gdy nieco nam się już znudzi .składniki6 jajekok 100 g szynki wędzonej3 spore łyżki majonezułyżeczka chrzanusól, pieprz, papryka do smakuprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić , obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Szynkę zmielić w blenderze(...)miski włożyć szynkę, żółtka, dodać majonez, chrzan, ewentualnie trochę oliwy. Wszystko dobrze wymieszać widelcem. Posolić i popieprzyć dosypać papryki do smaku. Farszem napełniać połówki jajek, przybrać dowolnie - ziołami, papryką, kaparami. Smacznego

Stare Gary
Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem 223

niezapowiedziani goście lub gdy po prostu mamy ochotę przekąsić coś dobrego, a mało pracochłonnego. Rogaliki świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.Francuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki (można również użyć boczek, salami itp.)kilka plasterków żółtego seramleko do posmarowania ciastaFrancuskie Rogaliki z Szynką i Serem - Sposób przygotowania:Schłodzone ciasto francuskie kroimy(...)trójkąty (podstawa powinna mieć ok. 14 cm a boki ok. 18 cm).Na środek każdego z nich wykładamy pokrojone na mniejsze kawałki ser i szynkę - zawijamy do góry jak rogaliki. Smarujemy wierzch mlekiem. Rogaliki przekładamy na blat wyłożony pergaminem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (do zrumienienia ciasta).Podajemy z dowolnymi sosami. Mi najbardziej

Słodka Strona
Ciabatta z szynką szwarcwaldzką, tapenadą, buraczkiem, rukolą i kozim serem 124

czekać podczas drugiego śniadania. Oto jedna z moich propozycji!Co do kanapki?ciabatta lub inne ulubione pieczywoserek kozi do smarowaniamała garstka rukolikilka plasterków buraka (pieczonego lub gotowanego)2 plastry szynki szwarcwaldzkiejtapenada z czarnych oliwek i anchoviesTapenadę warto zrobić samemu (obiecuję niedługo podać na nią przepis), ale w związku(...)zachował mi się ostatni słoiczek przywieziony z Hiszpanii, to ją wykorzystam.Ciabattę przekroić. Połówkę posmarować serkiem kozim i położyć nań rukolę, a następnie plasterki buraczka i szynki szwarcwaldzkiej. Szynkę posmarować tapenadą. Przykryć drugą połówką pieczywa i zapakować do szkoły/pracy lub spożywać na miejscu :).*Wpis uczestniczy w akcji Co do kanapki? organizowanej przez Durszlak

Food Square
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 145

lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej(...)nagrzewa się tylko do 200'C a i tak nie zdarzyło mi się niczego przypalić, więc dostosujcie temperaturę do swoich urządzeń ;) W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz szynkę. Doglądamy i mieszamy, aby nam się nie przypaliło :) Rozkładamy ciasto francuskie. Dookoła, na ok. 0,5cm od brzegu ciasta narysowałam kreskę nożem. Uważajcie, by nie przeciąć ciasta! Brzegi zawinęłam

Kitchens Alphabet