Wczorajszy obiad. Lekki i bardzo smaczny, jeśli zastąpić pistacje pestkami dyni i pominąć ser w pesto idealne danie dla mam karmiących lub alergików (oczywiście nie uczulonych na pomidory :)Przyznam szczerze, że same zawijasy też są pyszne np. jako wędlina do chleba.Pomidorowa z makaronem ryżowym i zakrętasem z pistacjowym pesto500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego6 podłużnych
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki:Dowolna sałata (u mnie mix)Kilka pomidorków koktajlowychKilka suszonych śliwek np. węgierskichPołowa zielonego ogórka2 rzodkiewki Opakowanie sera bryndzaKilka oliwek Pestki dyniDowolny sos u mnie winegret Listki bazyliiSałatę i warzywa myjemy. Najpierw na talerzu rozkładamy sałatę, następnie kolejno: pokrojony ogórek, pomidorki, rzodkiewki, oliwki, bryndzę, prażone pestki dyni na suchej patelni, suszone śliwkami. Sałatę polewamy dowolnym, ulubionym sosem. Sałatka
Bon Appetit Małgorzatyfolie aluminiowa i pieczemy około 10 - 15 minut w 180 - 190 stopniach C aż jajko się zetnie. Do środka bułki możemy dodać także inne składniki np. kozi ser. Jajko w bułce
Bon Appetit Małgorzatyfigakawałek koziego sera1 pomidorek koktajlowy (albo winogrono)szczypta cukrułyżeczka wysokoprocentowego alkoholu np. brandy,rumFigę nacinamy delikatnie na krzyż, ale nie do samego końca. Do środka wkładamy kawałek koziego sera. Wydrążamy środek pomidorka (w oryginalnym przepisie było winogrono). Do środka wsypujemy odrobinę cukru (stanowi podpałkę dla ognia) a następnie wlewamy odrobinę wysokoprocentowego alkoholu i podpalamy
Bon Appetit Małgorzatykroimy w plastry i podsmażamy na grillowej patelni (na oliwie). Doprawiamy solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Na rozgrzanym masełku podpiekamy tortillę. Następnie przewracamy ją na drugą stronę, posypujemy tartym serem, układamy podsmażone wcześniej plastry cukinii, plastry pomidora a na środek wbijamy jajko. Doprawiamy jajko solą i pieprzem oraz posypujemy szczypiorkiem lub bazylią. Całość podsmażamy na małym ogniu
Bon Appetit Małgorzatypęczek botwiny (liście i łodygi)oliwaPonadto:1 cebula1 łyżka masłaPrzygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko
Bon Appetit Małgorzatyplacek o grubości ok. 1 cm. Wyciąć koła o średnicy około np. przy pomocy miski o średnicy ok. 10 cm. Na ciasto nakładamy cebulę pokrojoną w piórka, żółty ser, plasterki kiełbasy, plaster pomidora oraz oliwki. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut. Najlepiej obserwować nasze pizzerinki w trakcie pieczenia. Gotowe mini pizze udekorować świeżą bazylią albo oregano
Bon Appetit Małgorzatymojej mięty oraz z moim psem rasy bichon frise :)Składniki na 2 duże porcje:- 250 ml śmietanki 36 albo 30 %- 250 g serka mielonego do sernika albo mascarponce. u ser marki Wieluń- kilka białych, kupnych bez. (ilość uzależniona od tego jak bardzo chcemy by deser był słodki.- 1 l malin - czerwone porzeczki do dekoracji- mięta do dekoracjiSchłodzoną śmietanę ubijamy
Bon Appetit MałgorzatyLekach - miodowe ciasto z orzechami (przepis poniżej)- Sałatkę Izraelską ( z warzywami dojrzewającymi w opolskim Słońcu)- Kawior żydowski czyli siekaną wątróbkę z jajkami oraz jabłkami podawaną na macy- Cebularze z serem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie
Bon Appetit MałgorzatyPonadto:1 cebulaolej do smażeniapół pęta chorizoświeży tymianek Przygotowanie:Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić puree. Cebulę drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Na sam koniec dodajemy ketchup i całość mieszamy.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę
Bon Appetit Małgorzatychiliocet winnyoliwasuszona bazylia i oreganopieprzSer, pomidory kroimy w plastry. Papryczkę drobno siekamy i mieszamy ją z oliwą i octem winnym oraz suszonymi ziołami. Na półmisku układamy na przemian: pomidory, ser, liście szpinaku, całość polewamy sosem. Na wierzch układamy orzechy włoskiecaprese
Bon Appetit MałgorzatyWasze przygotowania do Świąt? U mnie pierogi i krokiety są gotowe. Będą jeszcze francuskie paszteciki z pieczarkami i serem żółtym. Jutro nastawiam barszczyk. Będzie sałatka ale z kurczakiem więc zjemy w pierwszy dzień świąt. Do tego schab pieczony z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Propozycje na blogu znajdą się na pewno w tym roku jeszcze :) Zapraszam na podsumowanie tygodnia w zdjęciach
Magiczne Życie Martyszklanki mleka1 cukier waniliowy 5 jajek60 g budyniu śmietankowego1 szklanka cukruŻółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru na puch. Następnie dodajemy do twarogu i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Kolejno do sera dodajemy przesiane budynie oraz mleko i ponownie mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę
Delicious Titbits