roladkach z ulubionymi dodatkami. Polecam są nie tylko smaczne, ale jeszcze bardzo efektowne. Uwaga! Zrobiłam te roladki również z mozzarellą - na mój gust smaczniejsze! SKŁADNIKI: 2 polędwiczki wieprzowe ser feta 250gr. lub 2 kulki mozzarelli żurawina suszona mały słoik suszonych pomidorów z ziołami i czosnkiem w oliwie ulubione przyprawy WYKONANIE: polędwiczkę rozcinamy i rozbijamy na duży płat, posypujemy ulubionymi przyprawami
Kuchnia Beatymałych naczyń do zapiekania. Nakryć ciastem francuskim przyklejając je lekko do naczynia. Zapiekać w 200 stopniach C do zarumienia się ciasta. Zupę można zapiec również z grzankami i żółtym serem
O kuchni z uczuciemłyżka posiekanego estragonu. Przygotowanie: Połowę kaszy zmiksować z jajami, mąką gryczaną, cukrem i solą. Dodać pozostałą kaszę i dokładnie wymieszać widelcem, żeby nie było grudek posklejanej kaszy. Dodać ser rozgnieciony widelcem, wymieszać, dodać kilka łyżek mąki pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Deskę posypać mąką, z ciasta uformować wałek, spłaszczyć dłonią a następnie widelcem, pociąć na małe kawałki. Gotować
SzczyptaSmaQOczywiście można ją modyfikować, dodawać i odejmować. Ja dzisiaj nie mam czasu, biegnę dalej podbijać świat ale wcześniej jedzonko, także przygotujcie: Składniki: torebka roszponki jedną kostkę sera sałatkowego typu feta słoik pomidorów suszonych w zalewie ... i wszystko razem wymieszajcie dodając odrobinę oliwy z zalewy oraz ulubione przyprawy,bez soli. Miłego dnia
pieprzny smaczekszynka (kiełbasa) kukurydza konserwowa około 40 dag pieczarek 2 cebule starty żółty ser sos pomidorowy Przygotowanie: Robimy zaczyn: Drożdże, cukier utrzeć. Dodać 1/3 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić
Amatorka kuchennaOstatnio robię na kolację różne sałatki. W szczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy
Amatorka kuchennataki upał to tylko sernik na zimno z owocami i galaretką pomoże... Składniki: 1 kg sera w wiaderku (u mnie z Biedronki) 50 gramów żelatyny 3/4 szkl. mleka 3/4 szkl. cukru pudru paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki brzoskwiniowe brzoskwinie w puszce borówki Tortownicę wyłożyć biszkoptami Żelatynę rozpuścić w mleku, wymieszać i odstawić Twaróg i cukier puder przełożyć do malaksera
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comProsto :) Mieszając wszystkie poniżej wymienione składniki. Najlepiej mikserem, końcówką do rozdrabniania. Ja akurat nie miałam parmezanu, więc użyłam plasterek Goudy. Stąd na zdjęciu widoczne większe kawałki sera. Składniki: 10 gramów liści bazylii 10 gramów tartego parmezanu 2 ząbki czosnku 1/4 szkl. orzeszków piniowych szczypta soli 4 łyżki oliwy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comprzepis chyba 5 dni temu i po prostu się nie dało... Nadrabiam :) Składniki: 1 opakowanie rozdrobnionego, mrożonego szpinaku (450 gramów) 3 garści ciemnego makaronu (np. razowy) 8 trójkącików topionego sera FIT śmietankowego 1 ząbek czosnku - ja nie dałam, bo niestety, nie miałam sól i pieprz do smaku Makaron ugotować w osolonej wodzie Szpinak rozmrozić, a następnie na maśle poddusić Dodać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compowinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy do malaksera - mieszamy Następnie dodajemy jagody, żelatynę rozpuszczoną w wodzie i śmietan-fixy - mieszamy Na 20 biszkopcików nakładamy masę jagodowo-serową Następnie przykrywamy biszkopcikami, które
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce , własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie. Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami . SKŁADNIKI NA MANGO CHUTNEY 1-2 duże mango 1/2 szklanki octu winnego lub jabłkowego 1/2 szklanki cukru ostra papryka w proszku 2cm kawałek świeżego
Zofiananaturalnego 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej 400 g jajecznego makaronu tagliatelle 3 żółtka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 4 łyżki parmezanu ( ja akurat nie miałam i użyłam pokrojonego w paseczki sera gouda) sól i pieprz do smaku Odsącz cebulki i korniszony z zalewy. Posiekaj ogórki. Włóż masło na dużą patelnię, postaw na średnim ogniu i smaż z korniszonami i cebulkami przez
noteskulinarnyfigatroche bekonu możecie rozłożyć go pomiędzy szparagami. Posypujemy mozarellą i przyprawiamy obficie pieprzem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 stopni C) na około 20 minut ( do momentu aż ser i bekon się zarumienią). Podajemy na rukoli skropionej oliwą z sokiem z cytryny
noteskulinarnyfigaFajna propozycja na szybki i bardzo smaczny obiad. Frittata to zapiekanka na bazie masy jajecznej, różnorodnych warzyw i innych dodatków takich jak ser, szynka, kiełbasa itp. Jest to danie bardzo popularne w Hiszpanii oraz we Włoszech. Składniki można dowolnie dobierać w zależności na co w danej chwili mamy ochotę. Wystarczy otworzyć lodówkę, wykorzystać to co mamy pod ręką i frittata
noteskulinarnyfiga