z serem - 4000 przepisów (strona:194/267)

Food Blogger Fest V - relacja 126

napiszesz o tym na blogu. Po przerwie o swoich doświadczeniach na stażu w Nomie opowiedziała Maria Przybyszewska . Pozostałych prezentacji wysłuchałam w holu, a wystąpień było jeszcze kilka. O serach zagrodowych opowiedział Gieno Mientkiwicz , radość z wypiekania własnego chleba przybliżył Piotr Kucharski , Jemradio.pl zaprezentował Paweł Loroch , a o niedawnym konkursie Wedla i planach na przyszłość opowiedział sam Janusz Profus

Pasja Smaku
Pasta Ajvar / ajwar | Moja wersja z dodatkiem cukinii i aromatycznych przypraw 478

Ajvar / ajwar to jedna najwspanialszych past warzywnych z jakimi miałam do czynienia.   Pasuje do wszystkiego: serów, mięs, warzyw i z powodzeniem zastępuję wszelkie smarowidła na kanapki:) Pochodzi z kuchni bałkańskiej , a na oryginalny przepis składają się pieczone: papryka, bakłażany, pomidory i ewentualnie cukinia, z dodatkiem różnych przypraw.   SKŁADNIKI (na 8 małych słoiczków) 1,5 kg papryki

Zofiana
Placki z cukinii i fety podane z sosem curry 136

placki z cukinii i fety, przepis na sos curry odkryłam u sympatycznej Ani z bloga Jedwabna SKŁADNIKI (na 5 osób) 1 duża cukinia lub 2-3 średnie 1 opakowanie sera feta 2 jajka sól pieprz ulubione przyprawy (w moim przypadku czubryca) mąka (dodajemy do momentu, aż konsystencja będzie niezbyt rzadka) olej  SOS 6 łyżek śmietany/jogurtu lub majonezu

Zofiana
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 163

solą. Sugestia Jeśli chcemy, aby warzywa upiekły się w miarę równomiernie to przez jakiś czas pieczenia dobrze przykryć ziemniaki folią aluminiową. Dla urozmaicenia dania, można posypać ziemniaki startym żółtym serem.  Znacie smak kani? Lubicie

Zofiana
Roladki grzybowe z ciasta francuskiego z fetą i ajvarem 245

ochotę upiec coś na słodko lub słono i w szczególności, gdy goni mnie czas. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego grzyby lub pieczarki (wcześniej lekko podduszone) 1 opakowania sera feta pasta ajvar ---> przepis KLIK    (pastę można zastąpić ketchupem, przecierem pomidorowym lub pesto) przyprawy (użyłam gotowej mieszanki przypraw, w skład której wchodziły: oregano, czosnek granulowany, pieprz, papryka słodka, szałwia

Zofiana
Spaghetti bolognese z serem feta 326

Spaghetti bolognese to chyba jedna z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej. Dane łatwe w wykonaniu i bardzo sycące.  Ale robiliście je z dodatkiem sera feta? Jeśli jeszcze nie, to już zabierajcie się do gotowania, aby przekonać się dlaczego to takie smaczne! SKŁADNIKI 500 g mięsa mielonego 1 puszka krojonych pomidorów 1-2 łyżki ketchupu (przepis --> TUTAJ ) 1 ząbek

Zofiana
Roladki schabowe z oscypkiem i z suszonymi płatkami papryki 231

Ostatnio stałam się szczęśliwą posiadaczką oscypków.  Uwielbiam je za ich niepowtarzalny, wyrazisty smak. Oscypki to sery niezwykłe, oryginalnie wyrabiane z mleka owczego są naszą dumą narodową i świetnym towarem eksportowym. Oscypki bardzo dobrze smakują na zimno, ale moim zdaniem podanie ich na ciepło wydobywa pełnię ich smaku.  SKŁADNIKI kilka plastrów schabu oscypek suszone płatki papryki musztarda pieprz ziołowy

Zofiana
Jajko z pomidorkami koktajlowymi 156

które od razu układam ćwiartki pomidorków koktajlowych. Smażę pod przykryciem 1 tylko z 1 strony. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Podałem z sandwiczowymi kanapkami z chleba tostowego z serem i kakao

Mechanik w kuchni
Kotlety z kaszy jaglanej i warzyw 301

ognia ,przyprawić i ostudzić. kaszę wymieszać z warzywami i jajkiem i formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano. Wg. mnie kasza bardzo dobrze się komponuje z serem, więc podałam z wiejskim serkiem i brokułami. Smacznego

Anioły w kuchni
Makaron z tuńczykie czyli obiad w 20 minut i Small MasterChef cz.2 394

smaku. Pozostawiam na wolnym ogniu przez około 10 minut.  Gotowy sos przekładam do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem i dokładnie całość mieszam.  Podaję ze startym żółtym serem. Przygotowanie jest bardzo proste :) A jak wygląda dokładnie przedstawiam poniżej: Zapach gotowego dania jest znakomity, co sprawdziła nasza cudna kotka

Magiczna kuchnia Darii
Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży 1040

Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru

Ze smakiem i z pasją
Ciasto czekoladowo - orzechowe z pikantną galaretką malinowo - czekoladową 176

przytyka zawór ciśnieniowy). Smakuje on fantastycznie i z łatwością znajdzie zastosowanie do rozmaitych deserów. Sprawdzi się świetnie jako polewa na ciasto, do lodów, gofrów, placków, naleśników, do sera lub na masę serową do ciasta, Po dodaniu żelatyny powstanie z niego galaretka lub warstwa do przełożenia ciasta (tak jest w moim przepisie).  Ciasto to, upieczone w szybkowarze wychodzi

Szybko Szybkowar
Serniczek czeski :) 216

miksujemy składniki na masę serową, dodajemy ubita pianę i mieszamy, bądź na malutkich obrotach miksujemy. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wylewamy ciasto, a na to nakładamy łyżką porcję sera (robimy takie jakby kleksy :D). Wkładamy do piekarnika na 45 minut na 180 stopni :) Pałaszujemy z wielkim smakiem

Zdrowie na języku :P
Lekki sernik z nutą bananową :) 190

mleka 0,5% DEKORACJA: *gorzkie kakao *talarki banana/ żurawina Przygotowanie Składniki powinny znajdować się w temperaturze pokojowej.  Dojrzałe banany miksujemy. Następnie łączymy w misce, również za pomocą miksera ser, mąkę, budyń, aromat waniliowy i ewentualnie słodzidło do smaku (choć pamiętaj banany nadają dużej słodyczy!). Dodajemy do masy banany i mleczko zagęszczone, a także jajka i białka. Miksujemy do uzyskania

Zdrowie na języku :P
Pizza na aromatycznym cieście :) 143

ciasto. Wkładamy do piekarnika na 180 stopni na ok. 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i smarujemy koncentratem pomidorowym, następnie wykładamy na to farsz. Posypujemy startym serem (jeżeli ktoś preferuje bez, jak najbardziej polecam :)) I jeszcze chwilkę wkładamy do piekarnika, do momentu rozpuszczenia się serka. Podajemy z polanym keczupem, bądź bez :D Pizza wyśmienicie pachnie, ciasto jest delikatnie

Zdrowie na języku :P