polewać śmietaną z cukrem i cynamonem lub bułką tartą usmażoną na masełku i również posypaną cukrem.Dziś proponuję knedle z truskawkami. Składników wystarcza na około 25 sztuk. Z sera, jajek, mąki i masła, zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę . Po tym czasie z ciasta oderwać kawałek i najpierw
Świat Domowej Kuchniokoło 2 x 2 cm). Ułożyć go w pucharkach lub szklaneczkach.Śmietankę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować, żeby dobrze go rozprowadzić w jednolitą, gładką masę. Śmietankę dodać do sera, wlać sok i delikatnie wymieszać całość, aż do połączenia składników. Następnie nałożyć krem do szklaneczek, pokrywając arbuza. Udekorować posypką. Schłodzić w lodówce, przez minimum 1 godzinę.Inspiracja: smakuje.blox.pl
Świat Domowej Kuchnigęsta – 3 łyżkiFARSZ:* mięso mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejny łatwy i szybki przepis , który można błyskawicznie przygotować!W sam raz zarówno na obiad , jak i podwieczorek czy późne leniwe śniadanie
Ostra na Słodkosmaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę wymieszać z jajkiem i startym żółtym serem. Doprawić gałka muszkatołową i pieprzem. Sosem śmietanowym zalać zapiekankę, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 30 minut
Pasja SmakuPrzyprawić do smaku .Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek Do każdej bułeczki wbić 1 jajko i posolić. Na wierzch ułożyć pieczarki z kiełbaską .Wierzch posypać startym serem żółtym.Piec w temp 190 stopni około 10/ 15 minut aż będą rumiane .SMACZNEGO
Sama słodycz i szczypta chiliwędliny (oby nie suche kiełbasy, bo one nie nadają się do zapiekania), pokrojonej w paseczkiok 150 g gorgonzoliok 1/2 szklanki mleka2 jajkaNa ciasto ułożyłam plasterki cukinii, na to wymieszany ser, jajko i mleko z warzywami i wędliną.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut (trzeba pilnować aby wierzch był ładnie zapieczony). I to tyle - można już jeść
Z butelką mleczka w tlepianę. Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę
RAROSSAnajbardziej popularną formą jest "döner kebap (z tur.)" rozpowszechniony w Turcji, jako danie składającej się z pieczonych na pionowym rożnie skrawków mięsa baraniego podawanych wraz z surówkami i owczym serem. Potrawa ta obecnie przekształcona została w danie typu fast food, jakie znamy chociażby z Polskich ulic. W jego skład wchodzą kawałki mięsa, warzywa, całość polewa się sosami i podaje
Słodka Stronaciasto zasmakuje, nawet tym którzy tiramisu nie lubią.Tiramisu - Cappuccino - Składniki:Cappuccino:4 łyżeczki cappuccino100 ml gorącej wody50 ml mleka 2 łyżeczki cukruMasa:330 ml śmietany kremówki250 g sera mascarpone2 łyżki cukru pudrułyżka cappuccino waniliowegoopakowanie biszkoptów ok. 200 gkakao (ok. 3 łyżki)odrobina masłaTiramisu - Cappuccino - Sposób przygotowania:Przygotowujemy kawę cappuccino. Odkładamy do wystudzenia.Formę do pieczenia (ze ściąganym
Słodka Stronagotujemy na twardo. Pięć z nich przekrawamy na pół i wyjmujemy żółtka. Dwa pozostałe jajka oraz 3 żółtka i cebulę siekamy w bardzo drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Wszystko łączymy z pozostałymi składniki i dokładnie mieszamy. (Jeżeli chcemy otrzymać krem z jajek wszystko należy zmiksować).Powstałą pastą faszerujemy jajka. Posypujemy
Słodka StronaSzpinak w połączeniu z fetą tworzy wyjątkowy smak i z pewnością niejednej osobie przypadnie do gustu. Makaron ze Szpinakiem i Fetą - Składniki:ok. 400 g makaronu 200 g sera feta duża cebula4 ząbki czosnku400 g rozdrobnionego szpinaku (może być mrożony)gałka muszkatołowasólpieprzok. 2 łyżki masłaMakaron ze Szpinakiem i Fetą - Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente.Cebulę kroimy
Słodka Stronarozłożyć na tortownice. Podziabać widelcem, i piec ok. 20 min.Masa serowa:Masło utrzeć na puszek, do masła dodawać kolejno jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie.Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko wsypać kaszę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj posługiwałam się
Moje pyszne gotowanietorcik tak bardzo smakował.Składniki:Ciasto:125 g masła3/4 szklanki cukrucukier waniliowy200 g maślankiłyżeczka octu winnego białegołyżeczka sody oczyszczonej3 jajka4 łyżki kakao Masa:1/2 szklanki cukrucukier waniliowy500 g sera półtłustego300 g kremówkiDodatkowo:1/2 szklanki żurawiny1/2 szklanki złotego lnuWykonanie:Ciasto:Piekarnik nastawić na 180 stopni.Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym. Dać stopniowo jajka i przesianą mąkę z kakao
Moje pyszne gotowaniefilmem albo książką do przygotowania jakiejś potrawy (jakiej)?- Póki co jeszcze nie, ale może kiedyś.7.Czy istnieje produkt spożywczy, który w sklepie omijasz szerokim łukiem?- Oj, dużo tego np. ser żółty, ale ciężko mi się zastanowić nad jednym bo jest tego na prawdę dużo.Szybciej było by wymienić co lobię (tak przynajmniej mówi mi rodzinka :))8.Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie
Moje pyszne gotowanie