Składniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni
upichcicwidelcem na całej powierzchni. Podpiekamy ciasto 15 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, następnie wyjmujemy, żeby nałożyć farsz. Na farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty
upichcicosolonej wodzie następnie studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, a następnie dodajmy do ziemniaków. Do miski dodajemy w następnej kolejności biały ser i wszystko zagniatamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem.Sposób przyrządzenia pierogów:Na stolnicę wykładamy przesianą mąkę, sól, olej oraz bardzo gorącą wodę. Nie jestem w stanie zapewnić
upichcicJeśli mamy patelnię z nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek
Codzienna kuchnia niecodziennaserowe Taniki A jak przyrządzić moje?Potrzebujemy:1 kg. twarogu zmielonego3/4 kostki masła stopionego i przestudzonego (margaryna też może być)cukier do smaku (jeśli mamy bardzo kwaśny ser, to trzeba go do smaku dosłodzić)duży cukier waniliowyok. 1/2 kg. mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody4 jajkaolej do smażeniaWszystkie składniki zagniatamy i wałkujemy na grubość około 1 cm.Wykrawamy
Codzienna kuchnia niecodziennapanowie potrzebują solidniejszej niż my porcji energii, więc tym razem zaproponuję coś z myślą o nich :)Składniki:wędzony parzony boczek,4 jajka,2 łyżki śmietany,szczypiorek,odrobina żółtego sera,łyżeczka przyprawy "Bruschetta",sól i pieprz.Boczek pokroić w cienkie plastry i wyłożyć nimi foremki do babeczek.Do pierwszej foremki wbić na boczek 2 jajka i posypać je odrobiną utartego żółtego sera.Do drugiej
Codzienna kuchnia niecodziennazagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.Składniki farszu:ok. 150 g. twardego sera - ja użyłam Grana Padano,1 średnia czerwona cebula,1 łyżeczka suszonego tymianku.Najlepiej jest użyć świeżego tymianku - należy go drobno posiekać. Ja akurat nie miałam świeżego, więc zastąpiłam
Codzienna kuchnia niecodziennarazem wykorzystałam surowego, wędzonego łososia, paluszki surimi, świeżego ogórka i sałatę lodową. Ale to dość ascetyczny zestaw :) Często do sushi dodaję paprykę, awokado, kawałki dojrzewającego sera czy delikatny twarożek śmietankowy. Wspaniale pasuje również krewetka albo zgrillowany pstrąg czy łosoś. Przygotowując sushi DLA SIEBIE pamiętajcie, ze to WY je będziecie zjadać, więc to WAM musi smakować
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo prosta i szybka zupa, o zaskakującym smaku i aromacie. Na randkę jej nie polecam, ze zrozumiałych względów ;) Jednak na obiad, podana z pszennymi grzankami ze zrumienionym serem jest wyśmienita.Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Kuchnia polska" Elżbiety Adamskiej.Składniki:ok. półtora litra rosołu lub wywaru mięsno-warzywnego,10-12 sporych ząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały
Codzienna kuchnia niecodziennaużyć świeżego, ale akurat dziś nie udało mi się go kupić),3 łyżki masła,4 ząbki czosnku,sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku,żółty ser do posypania.Na patelni rozgrzać olej, włożyć mięso mielone i krótko przesmażyć. Wlać przecier pomidorowy i salsę (można użyć tylko soku lub przecieru). Zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennataka zapiekanka nie smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować
Codzienna kuchnia niecodziennazmielonego twarogu,1 szklanka cukru,8 jajek,1 kostka masła lub margaryny,1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru.Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche
Codzienna kuchnia niecodziennazłoty kolor. Przestudzone smarować sosem czosnkowym (lub innym, ulubionym). Na sosie rozkładać pokrojone drobno dodatki. Ja wykorzystałam do tego:sałatę, rzodkiewkę, pomidory, czerwoną cebulę, ogórek i drobno utarty żółty ser. Można jednak dorzucić do tego każdy ulubiony składnik. Ogranicza nas chyba tylko nasza wyobraźnia.Dodatki można komponować w dowolny sposób, czasem podaję wszystko na stole i każdy sam komponuje swoją
Codzienna kuchnia niecodziennajaki sposób zwierzęta są hodowane i zabijane; a po części dlatego, że warzywa smakują nam ostatnio bardziej niż mięso czy wędliny. Wolimy zjeść sałatkę, sery czy jakąś kolorową zapiekankę. Czasem jednak pokusimy się na przykład o upieczenie kurczaka, który jednak nigdy nie jest zjadany w całości. Co zatem zrobić z tym, co pozostało? Można na przykład zrobić
Codzienna kuchnia niecodziennadłońmi nasmarowanymi olejem, rozłożyć na papierze do pieczenia. Olej na powierzchni ciasta nada mu chrupkości.Ciasto posmarować sosem pomidorowym i rozłożyć ulubione składniki - pamiętając, aby większa część sera była na spodzie (jako pierwszy składnik).Reszta moich dodatków to:czerwona świeża papryka pokrojona w słupki,oliwki pokrojone w plasterki,cebula pokrojona w piórka,sucha kiełbasa pokrojona drobno.Sos
Codzienna kuchnia niecodzienna