mgnieniu małe talerzyki, tacki i miseczki zapełniają się cieniutkimi plasterkami szynki serrano, salami czy chorizo ( cienkie kiełbasy wieprzowe mocno przyprawione papryką i jałowcem ) różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą
Kulinarny karnet ChristopheraZielone.1jajko 10 dag mąki ½ szklanki wody 4 łyżki ugotowanego szpinaku lub świeże posiekane zioła Dodatki. Olej do smażenia, sól, pieprz. Wykałaczki. Papryka ,ogórek konserwowy, kukurydza mała konserwowa Pomidorki koktajlowe ,ser żółty ,oliwki ,kiełki ,szynka konserwowa ,salami, ryba wędzona itp. Wykonanie. Ciasto naleśnikowe w każdym kolorze przygotować w osobnej miseczce. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać łyżką małe porcje
Kulinarny karnet ChristopheraPajda z cebulką i jabłkiem. Pastrami wołowe, najlepiej domowe. Kiełki wyhodowane w domu. Bułka na dzień dobry. Któż z nas nie lubi bułki na śniadanie? Proponuję trochę odetchnąć od sera. Chrupiącą bułkę smarujemy smalczykiem roślinnym z ziołami ogrodowymi , posypujemy świeżym szczypiorkiem i akcentujemy kiszonym ogórkiem oraz czerwonym pieprzem. Zapas energii do lunchu zapewniony. Do pracy ,szybki sandwich. Między dwiema
Kulinarny karnet ChristopheraPaccheri with romesco sauce. Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno. Makaron 20 szt makaron paccheri 5 dag parmezan 2 łyżki oliwy sól Sos romesco. 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 1 papryka czerwona
Kulinarny karnet ChristopheraColourful peppers. Składniki. 2 papryki 1 jajko 20 dag sera ricotta 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka keczupu 1/4 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki koperku 1 łyżeczka oliwy sól Wykonanie. Papryki przekroić na pól i oczyścić. Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią
Kulinarny karnet Christopheracałkowicie odparuje. Gorącą konfiturę przełożyć do słoika i zamknąć. Można przechowywać długo, chociaż ja wolę robić na bieżąco. Konfitura słodko -kwaśna jest doskonała jako dodatek do sałatek, mięsa, wędlin, serów
Kulinarny karnet Christopheranimi chudym twarogiem dzięki temu pancakes'y nie zawierają wyłącznie węglowodanów i tłuszczy, ale również sporą porcję białka, która idealnie komponuje się z całością. Jeśli nie przepadasz za serem możesz zastąpić go na przykład masłem orzechowym i dodać więcej świeżych owoców- smakuje równie wspaniale, zresztą- co z masłem orzechowym nie jest pyszne?! Poniżej kilka moich wariacji w dzisiejszym temacie. Zachęcam
peanutbuttermonsterpieprzu ale trzeba zdążyć zabrać je zanim dziecko zje, co nie jest łatwe bo ptaszki szybko znikają z gniazdka ;) Jeśli dziecko ma uczulenie na mleko i nie może jeść serów, możemy zrobić ptaszki z rzodkiewek lub pomidorków koktajlowych
głodny alergikwymieszać z masłem i wylepić masą spód tortownicy wyłożonej papierem (25 cm). Dodatkowo spód i boki zabezpieczyć folią aluminiową przed wyciekaniem tłuszczu. Wstawić do lodówki. Masa serowa: 1 kg sera śmietankowego na serniki 2/3 szklanki cukru (można więcej) 1 cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) 5 jajek 1 budyń waniliowy bez cukru 2 szklanki musu z dyni Do dekoracji
Czerwień i błękitSernik z limonką na spodzie czekoladowych ciasteczek, jest delikatny, rozpływa się w ustach i nie opada podczas pieczenia ;) Składnik na masę; 1kg trzykrotnie zmielonego sera białego 1 całe jajko 3 żółtka 3 łyż. mąki ziemniaczanej 250g cukru do wypieków 200ml śmietanki 30 % 5 łyż. soku z limonki starta skórka z limonki Składniki na spód: Paczka herbatników czekoladowych
Wypieki Ulisuszoną bazylią. Wstawiamy do piekarnika na 7 minut. W tym czasie na papierze do pieczenia rozsypujemy cienką warstwę parmezanu. Wstawiamy do piekarnika na około 3 minuty – aż ser się rozpuści i zacznie złocić. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Składamy torciki w podanej lub dowolnej kolejności np.: bakłażan -> pomidor -> cebula
Poezja smakupapier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym…a co do nadzienia to już sprawa każdego z nas …u nas podstawą jest dobry ser. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 200-220 stopni przez ok. 8-10 minut – czas sami oceniamy podczas pieczenia
Apetyczna babeczkacukier waniliowy zagotować i odstawić.Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować.Odstawić na 30 minut. Odcedzić przez gęste sito.Utrzeć margarynę z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać. Wierzch: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów rodzynki 2 jasne galaretki Przełożenie placka ; Ciemny biszkopt – masa – ciasto makowo - kokosowe – masa – ciemny biszkopt – masa – okrągły biszkopty
Apetyczna babeczkawędliny z dużą ilością tłuszczu 2-3 kromki czerstwego chleba, (bez skórek) 3 ząbki czosnku 2 jajka kilka łyżek bułki tartej 10-12 dag oscypka lub innego regionalnego sera sól pieprz biały i czarny mleko do namoczenia chleba ok.1/2 szklanki Wykonanie; Chleb bez skórek moczymy w mleku. Do miski wkładamy zmieloną łopatkę i kolejno dodajemy drobno pokrojoną pietruszkę
Apetyczna babeczka