z serem - 4000 przepisów (strona:215/267)

Jak jeść po włosku, to tylko w La Traviata - recenzja 208

proste danie, które powinno zachwycić  każdego, może nawet tego, który za łososiem nie przepada ? Warto spróbować ! Jako ostatnie danie, zjadłyśmy makaron z małżami, szparagami, pomidorkami koktajlowymi i owczym serem. Jedna Ania zrezygnowała z owoców morza i zamiennie otrzymała talerz z poduszeczkami wypełnionymi truflami i kozim serkiem podane z sosem z serka mascarpone. Po skosztowaniu jej dania żałowałam

kolorowotorcikowo
Toskania: Jak uczyłam się gotować po włosku. Relacja z lekcji gotowania. 167

Povia w miasteczku Gaiole in Chianti.Andrea prowadzi coś, co sam określa "gastronomią", co w praktyce stanowi połączenie sklepu spożywczego z małym bistro. Można zaopatrzyć się u niego w regionalne sery, wędliny czy wino, kupić świeże warzywa, ale również zjeść obiad. Zresztą składniki do naszych potraw również wybieraliśmy spośród towarów leżących w sklepie. Bardzo podoba mi się taka formuła!  Andrea

Chilli Czosnek i Oliwa
Konfitura z czerwonych borówek 194

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3  papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą 191

podsmażyć na patelni, tak jak szpinak. Myślę, że tę odmianę brokuła można wykorzystać do dań podobnie jak szpinak. Na pewno pyszny byłby jako nadzienie do wytrawnej tarty z serem pleśniowym.  Piekłam taką ostatnio ze szpinakiem. Sałatka z brokułem łodygowym i mozzarellą Składniki dla 2 osób: 1/2 opakowania brokuła łodygowego 2 kulki mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych

Kulinarne przygody Gatity
Mięsna uczta w warszawskim Bydło i poidło 195

tempurze, z tyłu blanszowany szpinak Do steków wybraliśmy cukinię smażoną w tempurze, była chrupiąca, delikatna, a co najważniejsze nie ociekała tłuszczem. Drugim dodatkiem był blanszowany szpinak z płatkami ostrego sera, idealnym dodatkiem do szpinaku. Steki zostały wysmażone zgodnie  z tym jak prosiliśmy kelnera. Do steków wybraliśmy sos ze śliwkowych powideł i orzechów. Sos był bardzo smaczny

Kulinarne przygody Gatity
Zielona pizza ze szparagami 184

mleka 80 ml ciepłej wody 15 g świeżych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek EV 1 łyżeczka suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 pęczka zielonych szparagów kilka plasterków sera feta  pesto z natki pietruszki i orzeszków oliwa z oliwek EV suszone oregano sól pieprz Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem

Kulinarne przygody Gatity
Placuszki z cukinii z fetą 253

placuszków Czas przygotowania: 40 minut  Składniki: 500 g cukinii 150 g fety 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki starego sera Pecorino sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko soli, odstawimy na 15 minut, po czym dokładnie ją odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, fetę

Kulinarne przygody Gatity
Dynia zapiekana z grzybami 231

innym typowo jesiennym warzywem, czyli z grzybami. Pieczona dynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją !Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na zimno z sercem 1594

kolejne przez środek patyczkiem do szaszłyków. Całość umieszczamy w pojemniku plastikowym, najlepiej umocować patyczek za pomocą taśmy izolacyjnej na środku. 2. Bitą śmietanę ubijamy z śmietan-fixem na sztywno. Ser miksujemy razem z cukrem i dodajemy do niego ubitą śmietanę i ciepłą żelatynę. Całość szybko (za nim zacznie tężeć) przekładamy do pojemnika pomiędzy sercem z truskawek. Pojemnik z sernikiem odkładamy

zjem to blog kulinarny
Papryka pieczona z mięsem, serkiem i jajkiem na popcornie 198

każdej papryczki wbijamy po jednym jajku i pieczemy kolejne 15 min. Pesto: do blendera wkładamy listki bazylii, orzechy piniowe, czosnek i miksujemy. Dolewamy oliwę, dodajemy sera, doprawiamy solą i pieprzem i ponownie miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej w którym będziemy przygotowywać popcorn. Kaszę gryczaną (małymi porcjami) wsypujemy na sitko i wkładamy do gorącego oleju na kilkanaście sekund. (oleju musi być

Moniki Smakołyki
Bułki pizza 1787

razem z kukurydzą. Dodajemy po około dwie łyżki posiekanych składników na środek placków. Posypujemy całość suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem. 3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki.   Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki posmarujemy delikatnie wodą.Pozostawiamy bułki na około

zjem to blog kulinarny
Bucatini z pesto z awokado, rukoli i orzechów włoskich 211

łyżki soku z cytryny 60 g orzechów włoskich 3 ząbki czosnku pół szklanki oleju z orzechów włoskich lub oliwy łyżka ziół do pizzy sól do smaku 4 łyżki tartego sera Bursztyn lub parmezanu oraz opakowanie makaronu spaghetti Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente. Awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, podzielić na mniejsze części. Wszystkie składniki umieścić w malakserze. Zmiksować

Czerwień i błękit
Pasta z jajek 189

jajkami w roli głównej. Myślę, że ilość składników nie ma większego znaczenia. Najlepiej dostosować ją do własnych upodobań. Potrzebujemy:kilka jajek ugotowanych na twardokawałek żółtego serakilka łyżek majonezuJajka i ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać majonez, wymieszać. W takiej postaci idealnie pasuje do kanapek. Można też dowolnie modyfikować dodając np. czosnek, posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub inne dodatki

Praktyczna pl
Stokrotka 134

Bułeczki drożdżowe w formie stokrotki. Słodkie i puszyste. Tym razem z czekoladą. Można je nadziewać ulubionymi dodatkami np. marmoladą, serem, budyniem.Polecam do filiżanki kakao. Składniki ciasta: ok. 50 dag mąki2 jajka200 ml jogurtu naturalnego                1 opakowanie suchych drożdży7 łyżek cukru1/3 szklanki mleka1/2 łyżeczki soli2 łyżki

Praktyczna pl
Calzone na cienkim cieście 214

szklanki maki 0,5 szklanki ciepłego mleka 0,5 szklanki wody 20 gram drożdży sól i pieprz Nadzienie u mnie: Mozzarella ser żółty salami czosnek pieczarki  groszek konserwowy Sos pomidorowy: 2 pomidory  2 listki bazylii czosnek  zioła prowansalskie sól i pieprz Do miski wsypujemy mąkę, w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy je do mąki, następnie  wlewamy

NaKońcuJęzyka

Proponowane wyszukiwania