z serem - 4000 przepisów (strona:218/267)

Pierś z kaczki ze śliwkami i golasami 386

Dawno temu byliśmy w fajnej restauracji kresowej w Wilanowie. Jedliśmy pyszne pielemieni, stek z sosem ze świeżego zielonego pieprzu, ser litewski z kminkiem. Na wspomnienie tej wizyty do dzisiaj burczy mi w brzuchu. Jadłam też wtedy pierś kaczki ze śliwkami, która była smaczna, ale trochę za twarda i za sucha. Zapamiętałam to i od tej pory zawsze dbam by moja

OstryKęs
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 235

jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były widoczne. Zabieloną część zupy wlewamy z powrotem do garnka i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku, porcjujemy, dekorujemyi serwujemy

Symfonia Smaków
Sernik chałwowy na kruchym spodzie 196

chałwy, które nie będzie ulepkiem. Kruche ciasto: szklanka mąki 100 g masła 1-2 łyżeczki cukru pudru szczypta soli jajko/pół szklanki zimnej wody Masa serowa: 500 g zmielonego sera 200 g chałwy waniliowej pół szklanki cukru 2 jajka 50 ml śmietanki 30% łyżeczka cukru z wanilią łyżeczka mąki ziemniaczanej aromat waniliowy Polewa: 100 g chałwy waniliowej 50 ml śmietanki

sama złodycz
Serniczki cytrynowe z Oreo i hipsterskim kremem cytrynowym 220

wyciskamy z nich też sok. Jeśli wpadną pestki do miski to perfekcjoniści mogą je wybrać, ja kilka zmiksowałam z resztą ciasta i nikt nie umarł po tego zjedzeniu ;D Ser, cukier, jajka i wanilię dodajemy więc do miski, miksujemy na gładką masę i pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu mieszamy ładny serniczek łyżką, żeby otrzymać serową breję

sama złodycz
Tęczowy sernik z ricottą 155

fasoli lub brudnego hajsu), na kolejnych 15 pozbywając się go i rumieniąc ciasto.        Cukier ucieramy z jajkami, a gdy masa dobrze się połączy dodajemy stopniowo sery i mąkę, cały czas miksując. Mleko podgrzewamy w garnuszku z laską wanilii, którą po 10-15 minutach wyjmujemy i wyciągamy ze środka ziarenka. Razem z mlekiem dodajemy do masy serowej

sama złodycz
Ruskie pierogi, czy na pewno? 167

jeśli mało to podlewamy ciepłą wodą. Łączymy składniki , dobrze wyrabiamy, ciasto powinno być szkliste, łatwo poddające się obróbce. tak wygląda po wyrobieniu Na farsz do pierogów potrzebujemy 1/2 kg sera, 2 kg ziemniaków. Dodam ,że przewaga ziemniaków, sprawia ,że farsz jest smaczniejszy. Do tego podduszamy dwie cebule, tylko lekko zeszklić, na sporej ilości oleju lub margaryny. Chodzi

W kuchennym oknie Ewy
Kluski leniwe z kiszoną kapustą 263

wiemy , co z nimi zrobić, to możemy zaserwować kopytka lub kluski. Czego potrzebujemy: ok. 1 kg ziemniaków 05. kg twarogu mąka pszenna 3 jajka Wykonanie: Ziemniaki i ser przekręcamy przez maszynkę lub wyciskamy praską, do tego dodajemy jajka i mąki ile zajmie. Ciasto powinno być miękkie , ale nie może się kleić się  do rąk. Tak wygląda po wyrobieniu

W kuchennym oknie Ewy
Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą 162

przykrycia 15 minut. Po tym czasie zupę miksujemy na krem. Przekładamy do miseczek, dekorujemy świeżą bazylią, dodajemy po łyżeczce śmietany. Do naszego kremu możemy również dodać po 3 kulki sera mozzarella :) Smacznego

My Culinary Art
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 144

serka mascarponeSKŁADNIKI  400g makaronu tagliatelle      300g świeżego szpinaku200g serka mascarpone100g śmietany kremówki4 ząbki czosnku1/2 gałki muszkatołowej1 łyżeczka oliwy2 łyżeczki masłasól, pieprzparmezan lub inny twardy ser do posypania PRZYGOTOWANIEMakaron gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu. W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce

Moje Kuchenne Rewelacje
Wytrawne ciastka alpejskie 193

układając je w taki sam sposób, tyle, że starałem się, aby one nie zachodziły na siebie. Na boczku, zaraz przy dłuższym boku ciasta francuskiego ułożyłem farsz z suszonych pomidorów, sera i czosnku. Zrobiłem to za pomocą łyżki stołowej, starając się uformować w miarę równy wałek o średnicy około 2 cm. Na jeden płat ciasta francuskiego zużyłem połowę przygotowanych plasterków cukinii

Wyprawy kulinarne
Spaghetti z sosem a'la bolognese 194

wstawieniu makaronu drobno posiekałem pęczek bazylii, pozostawiając kilka listków do dekoracji i dodałem go do sosu. Dodałem również starty parmezan i mozarellę. Całość nadal podgrzewałem do całkowitego rozpuszczenia się sera. Ugotowany makaron odcedziłem i przepłukałem zimną wodą, a następnie wyłożyłem na talerze. Całość obficie polałem sosem. Na makaron dodałem pokrojone w połówki żółte pomidorki koktajlowe, posiekane w plasterki zielone oliwki

Wyprawy kulinarne
Delikatny królik duszony w cytrusach 176

jest, wiem, że w Warszawie pod Halą Mirowską można kupić różne cuda, ale ja mam tam strasznie daleko. Po prostu tęsknię do małych, branżowych sklepików - z mięsem, rybami czy serami, jakich pełno choćby we Włoszech. Szkoda, że u nas takich ze świecą szukać, przypuszczam, że w przeszłości było ich więcej. Mogę jedynie dziękować za roztropność dyskontów i z zazdrością patrzeć

Chilli Czosnek i Oliwa
"Wypiekanie na śniadanie" ... chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi 164

śniadanie” . Tym razem autorki zaproponowały chleb z rodzynkami i orzechami włoskimiwedług Hamelmana. Chlebek okazał się pyszną mieszanką wytrawno- słodkiego pieczywa. Jeszcze chrupiącym zajadałam się z wędliną i aromatycznym serem, mój M zjadł jedną kromkę na próbę i od razu siegnął po następną, dzieci spałaszowały go z nutellą na śniadanie, starsza córka poprosiła o solidną kromkę na podwieczorek, a przed chwilą

Mia Cucina Sofieta
Sernik z lemon curd 191

spód i na brzegi. Zapiekamy go 10 minut w 180 stopniach.  Twaróg i serek ricotta miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy mleko skondensowane jajka i cukier do sera i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy po jednym jajku i miksujemy tylko nie za długo. Gotową masę przelewamy do tortownicy i sernik pieczemy 45 minut w 180 stopniach.  Masło cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie
Dla dzieci - Statki na śniadanie 164

dniu święta naszych pociech na śniadanie warto im podać coś wyjątkowego. Naszą propozycją są statki wykonane z jajek wraz z żaglami z sera lub wędliny. By zwiększyć atrakcyjnośc posiłku (jak i jego ilość) dorzuciłyśmy ośmiornice atakującą statki. Gwarantujemy, że dzieci będą zachwycone takim śniadaniem

Kolizje Smaków

Proponowane wyszukiwania