cytryny - 10 listków świeżej bazylii lub 2 łyżeczki suszonej - 3 łyżeczki suszonego majeranku - 1 łyżeczka papryki ostrej *opcjonalnie do dekoracji: 50g groszku uwzględniony w składnikach, kostki sera koziego, cebula i koperek Wszystkie składniki prócz 50g groszku (zostawiamy do dekoracji) umieszczamy w malakserze i miksujemy do otrzymania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masą wykładamy ostudzony spód z kaszy jaglanej, dekorujemy tym, czym chcemy
Be Fit Be StrongDziś mam dla Was kolejną propozycję na fantastyczne, pyszne, a zarazem zdrowe śniadanie! Jedno z tych śniadań, którymi dogadzam sobie w wolny weekend, nie mogąc wygrzebać
Ostra na Słodkoschłodzić około 2 godziny. Przed podaniem zupę posypać ziarnem czarnuszki. Czarnuszka ma gorzki smak, który zmienią się w ostry i korzenny. Stosowana również jako substytut pieprzu. Współgra z serami, marynatami, zupami, sałatkami, idealnie pasuje do domowych wypieków chleba. Niepozorne czarne ziarna odgrywają również dużą rolę w lecznictwie. W starożytności uważano, że czarnuszka "potrafi wyleczyć wszystko prócz śmierci".\ Nasiona posiadają
Garnkowe fanaberieduszę na maśle. Jak odparuje płyn, przekładam do kapusty. Mieszam całość. Na koniec dodaję posiekany koperek i doprawiam do smaku. SMACZNEGO!!! ERNESTO -polecam ;) KLIK Moje ulubione sery w super cenie, zerknij KLIK
Takie tam pichceniebazylii Sposób przygotowania: Szparagi myjemy, dokładnie obieramy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i łyżki cukru. Odsączamy. Pistacje obieramy z łupin, parmezan ścieramy . Pistacje, ser, liście bazylii, obrany ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek miksujemy tak aby uzyskać masę z wyraźnymi kawałkami orzechów (no chyba że wolicie na gładko). Szparagi
Pyry na Gazświeżym parmezanem. Była też już typowa propozycja, której nie można pominąć będąc w Grecji - Królowa Sałatka Grecka :) Grecy podają ją z pomidorami, ogórkiem, papryką, zielonymi oliwkami, czerwoną cebulą i serem feta. Wszystko doprawione świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek. W oczekiwaniu na jedzenie :) razem z zimnym Amstelkiem :D WARTO ZOBACZYĆ Wysepka Marathonisi Symbolem Zakynthos jest żółw Caretta-Caretta . Zwiedzając
Mój Smak na Życiejaja, 1 białko, 200 g masła, 150 g śmietany 18%, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao, 3 łyżki mleka Kulki kokosowe: 1 żółtko, 1 jajko 200 g sera zmielonego, 3 łyżki cukru pudru, 8-10 łyżek wiórek kokosowych, 1 łyżeczka cukru waniliowego Masa śmietanowa: 400 g śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, Ponadto kakao do posypania Wykonanie
kgwjanczewotarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej diety
Milion Smakówzielonymi szparagami i feta. Wspaniała wegetariańska pizza. Przepis poniżej Pizza ze szparagami i feta Składniki: na 3 pizza ciasto na pizza, tutaj przepis , podwojona porcja 200 g szparagów 100 sera feta garść rukola 250 g crème fraîche 1 ząbek czosnku 4 łyżki posiekanych ziół 1 cebule dymki sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżka sezamu Zrób
codojedzeniaRavioli uwielbiam, i chyba to wszystko w tym temacie! ;-) heheheh Pyszotka świeże truskawki, biały ser, troszkę śmietanki i letni obiad, aż się uszy trzęsą! ;-)) Ciasto na ravioli przygotowuje według przepisu Gwyneth Paltrow (po lekkim zmodyfikowaniu, tj. mniej żółtek, a dokładnie o 2 mniej ;-))) ) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 1 duże jajko - 4 żółtka - 150 g mąki - łyżeczka oliwy - łyżka letniej wody
SMYKWKUCHNIobojętnie czując zapach i słysząc dźwięk pękającej chrupiącej skórki pysznych obwarzanków. W końcu doczekaliśmy się ze można było zacząć konsumpcję. Najpierw mak, później sezam, sól i nasze ulubione z serem – ech… uczta dla podniebienia i radość dla krawca że będzie trzeba kupować kolejną szerszą parę spodni na odkładające się kilogramy – choć patrząc na wszystkich piekarzy to chyba
Kuchenne Wariacjefetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka masła - 1 czerwona cebula - 2 ząbki czosnku - 200 g świeżego szpinaku - 70 g sera feta - 3 suszone pomidory - sól, pieprz - ciasto filo - 1 łyżeczka cukru Dodatkowo 2 łyżki masła do smarowania. Składniki na ok. 8 sztuk. Masło rozpuszczamy w rondelku i wrzucamy cebulę pokrojoną
Kuchenne Wariacjespód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka - 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Składniki na piankę: - 4 białka - 1 szklanka cukru
Kuchenne Wariacjewanilii 200 g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka startej skórki z cytryny lub pomarańczy 3 jajka Czekoladę rozpuszczamy z połową śmietany i odstawiamy do ostygnięcia. Ser ucieramy do gładkości z cukrem, ekstraktem z wanilii i pozostałą śmietaną. Ciągle ucierając dodajemy mąkę, skórkę z cytryny lub pomarańczy i jajka. Ucieramy krótko całość do połączenia się składników. 2/3 masy
Made By Mom And Sondzisiaj zjadłam: Śniadanie: - woda z cytryną - sałatka z rukoli, pomidora i grapefruita - połączenie może wydawać się egzotyczne, ale jest super:) jakby dodać do tego jeszcze odorbinę koziego sera...mmmm ;) - grapefruit Obiad: - duszone warzywa (brokuł, czosnek, papryka czerwona) - pomidor - jabłko Kolacja: - pieczone warzywa (seler, pietruszka, burak) - czipsy jabłkowe
pyszne zdrowości