z serem - 4000 przepisów (strona:172/267)

Przepyszny tofurnik na zimno, truskawkowy 233

bardzo słodki więc starczyła mi szczypta. W efekcie wyszedł tofurnik, który w smaku przypomina zwykły sernik. Koleżanka, która wegańskiego jedzenia nie jada nie mogła uwierzyć, że to sernik bez sera i bez cukru ;) Polecam ten przepis, myślę, że będzie smakował każdemu:)  Składniki: Spód migdały i suszone morele w proporcji 2:1 u mnie wyszło 1 kubek migdałów i pół

pyszne zdrowości
Sałatka szpinakowa 369

oczywiście żelazo. Duża część tych substancji ulega niszczeniu pod wpływem gotowania dlatego zachęcam do spożywania szpinaku w postaci surowej. Bardzo dobrze komponuje się z np. pomidorami, oliwkami i kozimi serami. Przyprawiac można dowolnie. Tutaj nie dodałam żadnych przypraw, użyte składniki są wystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :) Składniki: 150 g świeżych liści szpinaku 4 łyżki kaparów

pyszne zdrowości
Jarmark Francuski 2015 w Poznaniu 148

wiadomo nie od dziś, kuchnia francuska jest jedną z najlepszych w świecie. Już dochodząc na Stary Rynek zaczęły nas otaczać piękne aromaty przywodzące na myśl Francję. Intensywne zapachy rozmaitych serów oraz świeżo pieczonego pieczywa. Z wielkim zaciekawieniem  zwiedzałyśmy cały Jarmark odkrywając na każdym kroku coraz to wspanialsze smakołyki. Było fantastycznie i na pewno udamy się na niego

Kolizje Smaków
Polędwiczki drobiowe w ziołach z sosem czosnkowym 135

minut. Roztopić masło na patelni i wrzucić polędwiczki, smażyć nie odchodząc od patelni nie dłużej niż 10 min.   Sos czosnkowy: 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/4 kostki sera feta 3 rozgniecione ząbki czosnku sól- tylko opcjonalnie pieprz chlust białego wina Wlewamy śmietankę do rondelka i pomału gotujemy dodając resztę składników. Redukujemy do odpowiedniej gęstości i gorącym sosem polewamy mięso

harrisa
Sałata lodowa z serkiem bałkańskim 170

Sałatę lodową myjemy, osuszamy i kroimy w duże kawałki. Warzywa płuczemy i kroimy w dużą kostkę Na dno salaterki wkładamy sałatę i mieszamy z warzywami. Na wierzch posypujemy kosatkami sera bałkańskiego. W oddzielnym naczyniu mieszamy  składniki sosu. Przed podaniem polewamy sałatę. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Koktajl jaglany z truskawkami i jablkiem 184

była wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl.  Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowy nowalijkowy obiad w 15 minut 180

ciepłej wody. Wymieszać. Gorgonzolę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię.  Posypać potrawę zmielonym pieprzem. Wymieszać. Całość dusić aż zmiękną ogonki liściowe buraczków i roztopi się ser. W tym czasie pokroić wypłukany szczypiorek i koperek. Na talerz przełożyć kuskus i ułożyć na nim podduszone nowalijki. Polać sosem i posypać szczypiorkiem i koperkiem.  ----------------- Podobne: Pęczakotto z mięsem i kurkami

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza jak z włoskiej pizzerii...i kilka słów o kamieniach! 590

sobie pizzę! Przepis na ciasto znajdziecie W TYM MIEJSCU! Dodatki do dzisiejszej pizzy są mało skomplikowane i śródziemnomorskie -mąką ECO pszenna od  Młyn Kopytowa -oliwa z oliwek -utarty ser -łosoś wędzony, pokrojony drobno -papryka marynowana, domowo Przygotuj ciasto według przepisu, wstaw do lodówki. Kamień do pizzy włóż do piekarnika i zagrzej go do 230 stopni. Niech przyjmie ciepło

Z Kuchni Do Kuchni
Bananowy snack 108

Drugie śniadanie nie musi być nudne. Zamiast zwykłych kanapek z chleba, sera lub wędliny stawiam na banany, miód i wafle ryżowe. Składniki 1 banan 2 wafle ryżowe (np. słonecznikowe lub sezamowe) 2 łyżeczki miodu 1 łyżka syropu klonowego (wersja dla łasuchów) Wafle ryżowe smarujemy miodem. Banana kroimy w plasterki. Plasterki banana układamy na waflu ryżowym. Łasuchy mogą całość polać łyżką

My Chcemy Jeść
Tarta makowa 125

ciężkiego makowca proponuję lekką tartę z makiem na zimno. Składniki Spód: resztki ciasta z  piernikowych gwiazdek lub 1 małe opakowanie herbatników  Krem: 60 g maku 1 opakowanie sera ricotta light 10 sztuk orzechów macadamia 25 ml rumu (1 kieliszek do wódki) 3 łyżki cukru trzcinowego garść płatków migdałowych 1 szklanka oraz 50 ml ciepłego mleka żelatyna do deserów

My Chcemy Jeść
Wielkanocny serowiec z orzechami 134

Serowiec to deser, który będzie gwiazdą na wielkanocnym stole. Delikatny ser, orzechy i gorzka czekolada tworzą zgrany zespół. Składniki 1 kg masy serowej 250 g mieszanki studenckiej lub ulubionych orzechów i rodzynek 3 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego 50 g gorzkiej czekolady 3 łyżki mleka garść migdałów Masę serową mieszamy z ksylitolem lub cukrem trzcinowym i dzielimy na pół. Orzechy

My Chcemy Jeść
Paluch we włoskim stylu 132

bogate w kwas oleinowy i błonnik. Oliwki zawierają witaminy z grupy B, A, C i E oraz fosfor, miedź, żelazo i potas. Są świetnym dodatkiem do rożnych sałatek, serów, mięs, pizzy i makaronów. To także smaczna przekąska

My Chcemy Jeść
Tarta brzoskwiniowo - kokosowa 149

brzoskwinie, egzotyczny kokos i włoska ricotta to jej główne składniki.  Składniki Spód 100 g kaszy jaglanej 2 łyżki kakao 1 łyżka ksylitolu 1 jogurt naturalny Krem 1 opakowanie sera ricotta light 2 – 3 brzoskwinie lub 5 – 6 połówek z puszki 3 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka agaru 30 ml gorącej wody 1 łyżka ksylitolu Kaszę jaglaną gotujemy w jogurcie

My Chcemy Jeść
Razowa focaccia z czarnuszką 112

Focaccia rodzaj pieczywa pochodzący z Włoch. Przypomina pizzę, ale bez sera i sosu pomidorowego. Włosi podają ją na ciepło z oliwą i octem balsamicznym przed głównym posiłkiem. Focaccia to także doskonały dodatek do innych dań.  Składniki 250 g mąki pszennej razowej 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki ziołowej oliwy z oliwek 8 g suchych drożdży 2 łyżki czarnuszki

My Chcemy Jeść
Zupa klopsowa 251

który może niektórym przypominać flaki czy nawet rosół – w tym sensie, że stosuję lekki i dość klarowny wywar. Niektórzy wolą jednak coś bardziej konkretnego i np. zagęszczają zupę topionym serem, a klopsy obtaczają w mące. W każdym wypadku warto jednak pamiętać, że sposób przygotowania klopsów gotowanych w zupie zawsze musi brać pod uwagę specyfikę tej formy obróbki termicznej. Kluczowe jest

Kulinarna Pokusa