Faszerowane roladki z ogórka z twarogiem i rzodkiewką. Młody ogórek gruntowy, który uwielbiam, rzodkiewka i domowy twarożek to moja propozycja na lekkie, dietetyczne, a jednocześnie pyszne fit śniadanie lub kolację. Takie ogórkowe roladki z farszem z twarogu można zabrać ze sobą do pracy, będą też smakować gościom jako imprezowa przekąska, którą łatwo wziąć do ręki, ale bez okazji roladki(...)ogórka też są smaczne Piotrek ostatnio co tydzień przynosi do domu doskonały domowy biały twaróg, który wykorzystuję do przygotowania twarogu z rzodkiewką , twarogu z ogórkiem , czy do zrobienia domowego żółtego sera . Nadziewam tym serem również inne warzywa, pomidory , czy paprykę. A te roladki z ogórka stały się domowym przebojem. Roladki ze świeżego ogórka z twarożkiem i rzodkiewką: Składniki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłyszeliście o zupie z rzodkiewek? Rzodkiewki uwielbiam, ale zupę z nich jadłam po raz pierwszy. Znalazłam ją na wż , a że akurat miałam rzodkiewki, to zaryzykowałam zupkę ;) Muszę Wam powiedzieć że dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim. Pycha, polecam :) Składniki: 2 pęczki rzodkiewek 1 cebula olej lub masło klarowane 1 duży(...)ziemniak 1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego 50 ml śmietanki 30% pieprz biały sól jajko na twardo film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :) Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć. Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć
Takie tam pichcenieDzisiejsze bezchmurne niebo zachęciło mnie do przygotowania lekkiego, wiosennego obiadu. Przygotowałem kotlety z indyka połączonego z warzywami i koperkiem. Do tego świeża i chrupiąca surówka z białej i czerwonej rzodkiewki. Czas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1(...)szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów z indyka z warzywami:Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso
kulinarnyJarzodkiewkowy doskonały jako przekąska czy dodatek do śniadania lub kolacji. Prosty i szybki w przygotowaniu. Czas i ilość porcji 5 minut, 1 porcja. Produkty 3/4 szklanki kefiru, 3 x rzodkiewki, szczypiorek. Przygotowanie Rzodkiewki umyj i pokrój w małą kosteczkę. Szczypiorek również umyj i pokrój na małe kawałki. Do szklanki z kefirem wrzuć pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek, a następnie wymieszaj. Udekoruj(...)odrobiną pokrojonego szczypiorku. Wiem co jem Rzodkiewka to warzywo o niewielkiej ilości kalorii, 100 g rzodkiewki to jedynie 14 kcal. Zawiera sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarka. Rzodkiewka dostarczy nam również witaminy takie jak kwas askorbinowy i witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w niej również błonnik, kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę
Fit&Fast Kitchensurowo – pochrupując same, na kanapce, w sałatce, drobno pokrojone w twarogu. Tymczasem po obróbce cieplnej zaskakują nowym smakiem – delikatnieją, stają się mniej ostre, mniej dosłowne i jednoznaczne. Rzodkiewki na ciepło są inne, ale pozostają rzodkiewkami – spróbujcie ich koniecznie, na przykład w takim wydaniu, z grzanką i jajkiem – na śniadanie lub lunch. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy(...)czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy. Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło
Karo in the Kitchentropem, po wykorzystaniu do pesto liści czosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy(...)miski. Rzodkiewki cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku
mojewypiekiinietylkoLubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g(...)pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki
Pyry na GazBędziecie totalnie zaskoczeni. Na pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne. Ja o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od oprysków. Liście rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą(...)Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku
Z Kuchni Do KuchniMizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek
Gospodyni Miejskatych, którzy lubią zupy i to o każdej porze roku sympatyczny przepis na zupę z liści rzodkiewki. Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół(...)robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie myjemy liście rzodkiewki pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. W garnku lekko podrumieniamy cebulkę z dodatkiem 15 g masła (przez kilka minut
MODA NA BIObardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto . W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący(...)ziemniaków. A Wy co pysznego jedliście w weekend? :) Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek Składniki: 20 małych młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto) kiełki groszku (lub inne, można pominąć) sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto z natki pietruszki) zmieszanych z 5 łyżkami jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ziemniaczki
Chilli Czosnek i OliwaByło ciepło i wiosennie parę dni temu i Ilona zażyczyła sobie takie wiosenne śniadanie z twarożkiem i rzodkiewką. A że nie będę jej karmić sztuczną rzodkiewką ze sklepu, to wykiełkowałam ją! Kiełki to samo zdrowie, nazywane są pokarmem życia. Zjadamy je w całości, więc żadne składniki się nie marnują w odpadkach. Poza tym - wszystko, co najlepsze - skumulowane jest(...)małej roślince. A smakują wyśmienicie! Dziś u nas szaro, pochmurno i deszczowo. Ale wiosenne śniadanie jest i mamy na talerzu kiełki rzodkiewki. Co mnie zaskoczyło, to faktycznie taka mała roślinka smakuje jak rzodkiewka! Najpierw należy je namoczyć. Rzodkiewkę około 4-5 godzin. Następnie wykładamy na ligninę, a jeśli jej nie mam (ja nie miałam), to w ściereczkę
dobra gospodyni dom wesołym czyniWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. Składniki na 12 sztuk : 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz Przepis: Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty ścieramy(...)tarce na małych oczkach do miski, dodajemy do niego posiekany szczypiorek oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych rzodkiewek odcinamy ogonki, rzodkiewki przekrawamy na pół i z dolnej ich części wydrążamy niewielką ilość miąższu. Każdą rzodkiewkę nadziewamy niewielką porcją przygotowanego nadzienia i przykrywamy górną częścią rzodkiewki. Artykuł Rzodkiewki nadziewane + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite DaniaDrożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego postanowiłam(...)długi majowy weeekend :) Dzisiejsze bułeczki piknikowe wzorowane są na tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już
Chilli Czosnek i Oliwanazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemnazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemmożemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania) z pesto bazyliowym, dodatkiem mizerii z rzodkiewki i pieczonych ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka(...)łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową lub zwykłą oliwą z oliwek
Be Fit Be Strong