rzodkiewkowy doskonały jako przekąska czy dodatek do śniadania lub kolacji. Prosty i szybki w przygotowaniu. Czas i ilość porcji 5 minut, 1 porcja. Produkty 3/4 szklanki kefiru, 3 x rzodkiewki, szczypiorek. Przygotowanie Rzodkiewki umyj i pokrój w małą kosteczkę. Szczypiorek również umyj i pokrój na małe kawałki. Do szklanki z kefirem wrzuć pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek, a następnie wymieszaj. Udekoruj(...)odrobiną pokrojonego szczypiorku. Wiem co jem Rzodkiewka to warzywo o niewielkiej ilości kalorii, 100 g rzodkiewki to jedynie 14 kcal. Zawiera sporo minerałów, takich jak potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, siarka. Rzodkiewka dostarczy nam również witaminy takie jak kwas askorbinowy i witaminy z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w niej również błonnik, kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę
Fit&Fast Kitchensurowo – pochrupując same, na kanapce, w sałatce, drobno pokrojone w twarogu. Tymczasem po obróbce cieplnej zaskakują nowym smakiem – delikatnieją, stają się mniej ostre, mniej dosłowne i jednoznaczne. Rzodkiewki na ciepło są inne, ale pozostają rzodkiewkami – spróbujcie ich koniecznie, na przykład w takim wydaniu, z grzanką i jajkiem – na śniadanie lub lunch. Jajka robiłam dokładnie tak samo jak jajka do zupy(...)czasu gotujemy jajka na minimalnym ogniu, pod przykryciem. Po 7 minutach jajka wyławiamy i natychmiast schładzamy – najlepiej w misce z lodem i zimną wodą. Obieramy delikatnie jajka ze skorupek. Rzodkiewki myjemy, osuszamy, pozbawiamy ogonków i miejsc z których wyrastają liście. Duże rzodkiewki kroimy na ćwiartki, mniejsze – na połowy. Cebulkę ze szczypioru i sam szczypior drobno kroimy. Na patelni rozpuszczamy masło
Karo in the Kitchentropem, po wykorzystaniu do pesto liści czosnku niedźwiedziego , łodyżki kwiatów i liści przerobiłam na surówkę. Do obiadu, ale nie tylko - witaminowa bomba – surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek. Składniki: - łodyżki czosnku niedźwiedziego - rzodkiewki - wino ryżowe Mirin - olej sezamowy - różowa sól himalajska - sok z cytryny Łodyżki i rzodkiewki myjemy. Łodyżki odsączamy z wody i drobno kroimy, przekładamy(...)miski. Rzodkiewki cienko szatkujemy i przekładamy do miski z lodowatą wodą (na ok. 10 – 15 minut). Pokrojone łodyżki solimy, skrapiamy winem Mirin, olejem sezamowym oraz sokiem z cytryny – mieszamy. Rzodkiewki osuszamy z wody na ręczniku papierowym i dodajemy do miski z łodyżkami. Ponownie mieszamy. Surówka z łodyżek czosnku niedźwiedziego i rzodkiewek gotowa do podania. Surówka z łodyżek czosnku
mojewypiekiinietylkoLubicie kiszone ogóry? Ja bardzo, a najbardziej te w wykonaniu mojej teściowej :) A próbowaliście kisić inne warzywa? Kiszone rzodkiewki smakują bardzo podobnie do ogórów. Są chrupiące i bardzo smaczne. Przygotowane w ten sposób mogą być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu, a jednocześnie świetnym sposobem na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek. Składniki (na dwa słoiki po 400g(...)pęczki rzodkiewek Korzeń chrzanu + liście Kawałek imbiru wielkości kciuka Koperek Liście wiśni 4 ząbki czosnku 1l wody + łyżka soli Sposób przygotowania Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki
Pyry na GazBędziecie totalnie zaskoczeni. Na pewno wiecie, że liście rzodkiewki są jadalne. Ja o moje się nie obawiam, dostaję pęczki rzodkiewki od znajomej z jej własnego warzywnika. I mają piękne liście. I wolne od oprysków. Liście rzodkiewki goszczą u mnie przede wszystkim w sałatkach różnego typu. Ale tym razem pokaże Wam jak zrobić je tak, aby smakowały jak...szpinak. Popularną potrawą(...)Sycylii jest szpinak duszony w pomidorach z białą kiełbasą, z dodatkiem wbijanych jaj. Postanowiłam użyć liści rzodkiewki. IDENTICO! Składniki liście rzodkiewki ,najlepiej z pewnego źródła, dużą ilość, gdyż te, jak szpinak po prostu nikną w oczach podczas gotowania grillówki białe u mnie od Heńderek passata di pomodoro, czyli przecier pomidorowy czosnek. Nie miałam pod ręką. Użyłam koncentratu z czosnku
Z Kuchni Do KuchniMizeria z rzodkiewkami... Plasterki świeżego, zielonego ogórka. Chrupkie, ostre rzodkiewki. Aromatyczny koperek i czosnek. Zatopione w kwaśnej śmietanie. Pyszny dodatek do obiadu! Składniki: 2 świeże, długie ogórki lub 5 średnich, gruntowych ogórków; Pęczek rzodkiewki; 2 ząbki czosnku; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka octu spirytusowego 10% - opcjonalnie; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ogórki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plasterki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w plasterki. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Plasterki ogórków i rzodkiewek przełożyć na sito, posolić i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie wylać wodę, która obciekła z warzyw. Do tak przygotowanych ogórków i rzodkiewek dodać posiakny koperek
Gospodyni Miejskatych, którzy lubią zupy i to o każdej porze roku sympatyczny przepis na zupę z liści rzodkiewki. Porcja dla 4 osób. Przygotowanie 15 minut. Gotowanie 25 minut. Potrzebne nam będą : liście z pęczka rzodkiewki, 1 szalotka lub mała cebulka, 2 małe ziemniaczki, 30 g masła, 500 ml rosołu lub po prostu 2 szklanki wody i sami nagotowujemy sobie rosół(...)robię). Ewentualnie bagietka lub jakiś zasuszony chleb do przygotowania grzanek. U mnie grzanki rozeszły się tak szybko, że nie załapały się na sesję zdjęciową (dzieci). Wiosenna zupa z liści rzodkiewki – przepis. Starannie myjemy liście rzodkiewki pod strumieniem zimnej wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. W garnku lekko podrumieniamy cebulkę z dodatkiem 15 g masła (przez kilka minut
MODA NA BIObardzo wiosenną sałatkę zjedliśmy na wczorajszy obiad. Na bazarku udało mi się kupić pyszne malutkie młode ziemniaczki. Połączyłam je z zielonymi szparagami (trzeba je jeść, póki jeszcze są!) i rzodkiewkami. Dobrze wiecie, że nie lubię wyrzucać rzodkiewkowej naci, więc po raz kolejny przygotowałam z niej pesto . W połączeniu w jogurtem naturalnym pesto przemieniło się w pyszny sos wspaniale pasujący(...)ziemniaków. A Wy co pysznego jedliście w weekend? :) Sałatka z młodych ziemniaków, szparagów i rzodkiewek Składniki: 20 małych młodych ziemniaków pęczek zielonych szparagów pęczek rzodkiewek razem z nacią (potrzebną do pesto) kiełki groszku (lub inne, można pominąć) sos: 5-6 łyżek pesto z liści rzodkiewki (można zamienić na pesto z natki pietruszki) zmieszanych z 5 łyżkami jogurtu naturalnego Przygotowanie: Ziemniaczki
Chilli Czosnek i OliwaByło ciepło i wiosennie parę dni temu i Ilona zażyczyła sobie takie wiosenne śniadanie z twarożkiem i rzodkiewką. A że nie będę jej karmić sztuczną rzodkiewką ze sklepu, to wykiełkowałam ją! Kiełki to samo zdrowie, nazywane są pokarmem życia. Zjadamy je w całości, więc żadne składniki się nie marnują w odpadkach. Poza tym - wszystko, co najlepsze - skumulowane jest(...)małej roślince. A smakują wyśmienicie! Dziś u nas szaro, pochmurno i deszczowo. Ale wiosenne śniadanie jest i mamy na talerzu kiełki rzodkiewki. Co mnie zaskoczyło, to faktycznie taka mała roślinka smakuje jak rzodkiewka! Najpierw należy je namoczyć. Rzodkiewkę około 4-5 godzin. Następnie wykładamy na ligninę, a jeśli jej nie mam (ja nie miałam), to w ściereczkę
dobra gospodyni dom wesołym czyniWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. Składniki na 12 sztuk : 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz Przepis: Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty ścieramy(...)tarce na małych oczkach do miski, dodajemy do niego posiekany szczypiorek oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych rzodkiewek odcinamy ogonki, rzodkiewki przekrawamy na pół i z dolnej ich części wydrążamy niewielką ilość miąższu. Każdą rzodkiewkę nadziewamy niewielką porcją przygotowanego nadzienia i przykrywamy górną częścią rzodkiewki. Artykuł Rzodkiewki nadziewane + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite DaniaDrożdżowe bułeczki z nadzieniem z liści rzodkiewki i fety. Zabierz je ze sobą na piknik lub zjedz na śniadanie. Wiosna rozgościła się na dobre. Przeważnie świeci słońce, a pogoda nastraja pozytywnie. Uwielbiam teraz chodzić z synkiem na spacery, oglądać zielone liście na drzewach i czuć zapach kwiatów. Taka wspaniała wiosenna aura zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, dlatego postanowiłam(...)długi majowy weeekend :) Dzisiejsze bułeczki piknikowe wzorowane są na tureckich śniadaniowych bułeczkach poğaça . Do środka planowałam dać botwinkę, ale akurat nie mieli jej w moim warzywniaku. Dlatego wykorzystałam liście rzodkiewki, które zostały mi po zdjęciach szybkiej pizzy na podpłomyku . Skoro pesto z liści rzodkiewki było takie pyszne, w bułeczkach też powinny dać radę :) Wy oczywiście możecie sięgnąć po wspomnianą już
Chilli Czosnek i Oliwanazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemnazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemmożemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania) z pesto bazyliowym, dodatkiem mizerii z rzodkiewki i pieczonych ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka(...)łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową lub zwykłą oliwą z oliwek
Be Fit Be Strongmogliśmy się jej najeść. Jak tylko kończyliśmy zjadać jedną porcję, kisiłam już następną. O kiszonej papryce jeszcze będzie... A teraz o moim ostatnim odkryciu jakim są kiszone rzodkiewki. I choć mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków(...)już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu, 2-3 cm - 1-2 łodygi zielonego kopru z kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2
Smaczne Zdrowe