przyjęciu, szczególnie gdy zaserwujecie kilka rodzajów ułożonych na jednym półmisku. W dzisiejszym wpisie znajdziecie 3 przepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba(...)się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. 3 proste przepisy na wiosenne bruschetty Bruschetta z ricottą, rzodkiewką i pesto Oczywiście u mnie jest to pesto z liści rzodkiewki ! :P Wiem, że Was nim ostatnio zamęczam, ale odkąd odkryłam jaki jest pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści
Chilli Czosnek i Oliwapęczek dużych rzodkiewek*, 3-4 łyżki serka mascarpone, szczypiorek, sól Szczypiorek (około 1/2 pęczka) posiekać. Rzodkiewki umyć, ściąć spody tak, aby rzodkiewki mogły stać. Ściąć wierzchy i wydrążyć rzodkiewki, tak aby jak najwięcej środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek(...)wymieszać. Doprawić do smaku solą. Napełnić wydrążone rzodkiewki masą. *rzodkiewki mają być duże, jędrne, nie sparciałe zastawa
królestwo garówUwielbiam rzodkiewki. Chrupkie i ostre; i ten ich obłędny, intensywnie różowy kolor. Jedyny w swoim rodzaju; niemal przeczący ich jadalności. Rzodkiewkowy . Czy ktoś w ogóle używa tego słowa? Ja zacznę; bardzo mi się spodobało. Pamiętam smak rzodkiewek z działki Dziadka, choć ani Dziadka, ani działki już dawno z nami nie ma. Były tak ostre, że jako sześcioletni brzdąc(...)byłam w stanie jeść ich samych. Mama chrupała je zapamiętale, a ja domagałam się kawałka chleba. Albo ruszałam w stronę bezpiecznych, soczystych pomidorów. Dzisiejsze rzodkiewki straciły na wyrazistości; można je jeść pęczkami, nie czując ostrości na języku. Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 5/2016, który tak mi się spodobał, że kupiłam już kilka numerów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki około 1 kg ziemniaków liście z pęczka rzodkiewki 1-2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Wykonanie Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych otworach . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Umyte liście rzodkiewki drobniutko posiekać .Ziemniaki wymieszać z liśćmi(...)rzodkiewki ,roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką . Składniki sosu 1 jogurt kilka rzodkiewek sol,pieprz do smaku szczypta cukru sok z cytryny do smaku szczypiorek Wykonanie
w mojej kuchniDziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak… dzięki dodatkowi soczystego jabłka sałatka smakuje nawet tym, którzy za selerem nie przepadają. Wiem, bo sprawdziłam Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami
Słodkie okruszkiWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. składniki na 12 sztuk 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz przepis Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty(...)ścieramy na tarce na małych oczkach do miski, dodajemy do niego posiekany szczypiorek oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych rzodkiewek odcinamy ogonki, rzodkiewki przekrawamy na pół i z dolnej ich części wydrążamy niewielką ilość miąższu. Każdą rzodkiewkę nadziewamy niewielką porcją przygotowanego nadzienia i przykrywamy górną częścią rzodkiewki
Smakowite Daniasałatce wylądowały :P Nie tylko ciekawie wyglądają, ale fajnego smaku dodają. Na talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam. Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku(...)cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso, ponadto: garść rukoli, kilka kiełków słonecznika, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka małych kaparów, 1 jajko, 1 łyżeczka octu, kilka rzodkiewek, 1/2 łyżeczki sezamu czarnego. Przygotowanie: Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody
Moniki Smakołykijajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, sałata rzymska, sok z 1/2 cytryny, oliwa, cukier, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć. 2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody. Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości). Sałatę(...)podzielić na liście, umyć. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. Na półmisku ułożyć porwane liście sałaty, połówki jajek, rzodkiewki, liście rzodkiewki. Polać sosem z soku z cytryny, oliwy, musztardy, cukru i soli (wymieszać sok z cytryny z musztardą, mieszając dodawać oliwę, doprawić do smaku cukrem i solą). Posypałam kiełkami pora i gorczycy. zastawa
królestwo garówLiści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii(...)kilka szczypt chili pieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego koloru. Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili
My Chcemy JeśćOstatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukają(...)drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę
Słodkie okruszkitradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku(...)sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą
My Chcemy JeśćNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze(...)łagodna i soczysta ogrodowa rzodkiewka. Tzatziki jest przez to jeszcze świeższe, trochę bardziej kolorowe. Zyskuje w smaku nowego wymiaru, ale dalej jest tak samo pyszne i orzeźwiające. Świeże górki dokładnie umyjcie i nie obierajcie ich – zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, delikatnie posólcie i odstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda
Karo in the Kitchencoś lekkiego. Warzywny koktajl z nowalijkami na jogurcie -wiosenna bomba witaminowa, dzięki niemu organizm wzmacnia się po zimowym spadku odporności, pycha! Składniki: 1/2 litra naturalnego jogurtu 1 pęczek rzodkiewek 5 liści sałaty lodowej 1 długi ogórek 2 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz kolorowy z młynka do smaku 50 g kiełków rzodkiewki do posypania plasterki rzodkiewki do dekoracji Sposób(...)przygotowania: Warzywa umyć, z ogórków obrać skórkę pokroić w kostkę tak samo obraną z natki rzodkiewkę,sałatę porwać na małe kawałki, przełożyć do wysokiego naczynia posolić, doprawić do smaku pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wlać zimny jogurt z lodówki i wszytko zmiksować blenderem na gładki mus. Rozlać do dwóch wysokich szklanek, posypać obficie kiełkami rzodkiewki udekorować plasterkami rzodkiewki
Wanilia i KardamonBardzo lubimy wszelakie pasty do pieczywa. Jako że wiosna, to nie może zabraknąć nowalijek, takich jak np. rzodkiewka. Z białym serem, tworzy doskonały duet, spróbujcie, nam bardzo smakuje. Twarożek, jeśli nie macie dojścia do wiejskiego, wybierajcie te dobrej jakości, czytajcie etykietki, ja kupuję tutaj (KLIK) Twarożek z rzodkiewką Potrzebujemy : 25 dag twarogu pęczek rzodkiewek (dobra cena(...)KLIK) papryka słodka sól pieprz biały mielony łyżka śmietany lub jogurtu Rzodkiewki myję , odcinam ogonki i ścieram na tarce o grubszych oczkach . Zostawiam na sitku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Przekładam je do miski, do rzodkiewek dodaję twaróg, rozdrabniam go za pomocą widelca, można twaróg wcześniej zmielić, dodaję jogurt, „ucieram „ całość łyżką . Następnie doprawiam
Takie tam pichceniechrupkości, pociągającego różu i ostrego smaku trudno wyobrazić sobie chłodnik litewski czy wiosenny twarożek. Rzodkiewka idealnie pasuje do innych smaków wiosny: kopru, szczypiorku i ogórka. Doskonale nadaje się do chrupania ze szczyptą soli lub dipem jogurtowym. Ale co jeszcze można zrobić z rzodkiewką? Artykuł RZODKIEWKA – CHRUP NA ZDROWIE! pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINESycące, chłodzące i co najważniejsze bogate w składniki odżywcze. Proponuje dzisiaj moją wersję chłodnika z botwinki bez śmietany, ale z jogurtem greckim i zsiadłym mlekiem . Do tego zielone ogórki, rzodkiewki, cebulka dymka, koperek i mój mały akcent – słodkie jabłko. Dzięki niemu chłodnik nabiera lekkiej słodkości. Oczywiście chłodnik z botwinki nie może obejść się bez jaj ugotowanych na twardo(...)kolacji :) Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka 400 ml jogurtu greckiego naturalnego sól morska, świeżo mielony czarny
Moja Delicjarobię z niej surówki, dodaję ją do różnych sałatek, a nawet past. Dziś zapraszam Was na prostą i smaczną surówka z białej rzodkiewki (z majonezem). Spróbujcie. Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) Surówka z białej rzodkiewki (z majonezem) 2016-05-15 22:05:41 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 2 porcje) 1 biała rzodkiewka (około 300 g przed obraniem) 1 średnia marchewka 1 cm pora 1 jabłko 1 łyżka majonezu Folwark 3 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie Rzodkiewkę, marchew i jabłko (u mnie średniej
Słodkie okruszkiPasty kanapkowe. Uwielbiam je, dlatego też dość często pojawiają się na blogu. Dziś wersja lekko chrzanowa z rzodkiewką. Spróbujcie. Taką pastę, jak zawsze przygotujecie bez problemu i naprawdę szybko. Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z rzodkiewką Delikatnie chrzanowa pasta kanapkowa z rzodkiewką 2016-05-10 23:02:43 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 jajka 4 rzodkiewki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól pieprz 3 łyżki majonezowego sosu chrzanowego Folwark 1 łyżka majonezu (również polecam Folwark) Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy, po czym kroimy
Słodkie okruszkiMajówka - tak nazywamy w moim rodzinnym domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające(...)doda odrobiny pikanterii. Również ten przepis można przeczytać w moim artykule do Magazynu Aromat - zapraszam jest tam wiele innych przepisów na wiosenne i letnie potrawy Majówka - twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 250 g twarożku chudego mały kubeczek jogurtu naturalnego (lub śmietany jak kto woli - ja lubię ze śmietaną 12 lub 9%) pęczek szczypiorku 5-6 rzodkiewek Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę
sierotka maRysia w kuchniKolorowa, chrupiąca, lekka i smaczna sałatka z ogórka zielonego, rzodkiewek i groszku, to świetny pomysł na błyskawiczny dodatek do obiadu lub smaczną przekąskę na kolację. Warzywa świetnie się ze sobą komponują a sos chrzanowy nadaje sałatce delikatnej ostrości. Polecam wszystkim smakoszom sałatek, szczególnie jaroszom. Składniki na 2 porcje(...)ogórek zielony 200 g groszku z puszki pęczek rzodkiewek 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoiczka 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego czarny pieprz cukier sól Przepis : Umytego i osuszonego ogórka, oraz rzodkiewkę kroimy razem ze skórką w półplasterki. Pokrojonego ogórka i rzodkiewki układamy na talerzu lub w salaterce na wierzchu sałatki umieszczamy odsączony z zalewy zielony groszek. Do małej
Smakowite DaniaLekki twarożek z rzodkiewką i ogórkiem z dodatkiem szczypiorku to obok warzywnych i owocowych koktajli odchudzających jeden z posiłków w czasie odchudzania, jem go głównie na kolację. Pijąc koktajle owocowe i warzywne , wodę z cytryną, sok pomidorowy, oraz jedząc np. twarożek z rzodkiewką , naprzemiennie urozmaicając twarożek jeszcze zielonym ogórkiem (jak w tym przepisie), można zauważyć ubytek wagi, z którego jestem(...)zadowolona. Polecam też zrobić samemu domowy twaróg ! Niedługo pokażę Wam prosty sposób na przygotowanie domowym sposobem żółtego sera. Składniki: 200g wiejskiego twarożku, 3 rzodkiewki, 2 łyżki siekanego szczypiorku, ½ średniego ogórka do smaku sól i pieprz młotkowany z kolendrą Opakowanie twarożku wiejskiego przekładamy do miseczki. Ogórka i rzodkiewki kroimy w grubą kostkę i wraz z połową szczypiorku mieszamy z twarożkiem, doprawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBanalnie prosta i szybka do przygotowania sałatka, która gości na naszym stole kilka razy w tygodniu. Sałatka z ogórkiem, rzodkiewką, białym serem typu włoskiego polana domowym miodowym winegretem. Do tego opcjonalny dodatek, czyli chrupiąca posypka z prażonych ziaren słonecznika, maku i sezamu, którą uwielbiamy. Sałatkę jadamy zarówno z posypką, jak i bez, więc jeśli akurat nie posiadacie nasion możecie(...)pominąć. Aczkolwiek ją bardzo polecam ze względów smakowych, jak również zdrowotnych. Składniki sałatki: (2-3 osoby) 1/2 opakowania mieszkanki sałat 1/2 zielonego ogórka 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 opakowania białego sera typu włoskiego lub białej mozzarelli w kulce Miodowy sos winegret 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 ząbek czosnku 1 niepełna łyżeczka miodu 1 niepełna łyżeczka musztardy
Moja DelicjaDzisiaj mam dla Was kolejny prosty pomysł na sałatkę: rzodkiewki, groszek i cebulka. Jako surówka do obiadu. Smacznie komponuje się z jakimkolwiek daniem, czy to na bazie ryżu czy ziemniaków. Smaczna, prosta w przygotowaniu i pożywna. Do jej przygotowania potrzebne nam będzie: 1 pęczek rzodkiewek, 1 miseczka groszku, 1 cebulka, oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, odrobina kolendry. Przygotowanie sałatki: Umyć(...)rzodkiewkę. Pokroić w plasterki albo w kosteczkę według uznania. Poszatkować cebulkę. Dodać groszek. Wymieszać razem. Polać oliwą z oliwek. Doprawić octem. Posypać z wierzchu poszatkowanymi ziołami np kolendrą. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie. Beata A ja zapraszam Was na mój Instagram , gdzie regularnie staram się podrzucać inspiracje sałatkowe. Prosta salatka : groszek, rzodkiewka, cebulka. #petitpois #radis #oignon #healthy #healthylifestyle #healthyfood #followall
MODA NA BIOTwarożek można przygotować w zasadzie z każdym dodatkiem. Jeden z najbardziej popularnych jest twarożek z rzodkiewką. Ilość rzodkiewki którą użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań. Składniki: 1 opakowanie twarożku 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru kilka rzodkiewek sól pieprz Wykonanie: Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do twarożku dodać(...)jogurt, wymieszać. Dodać rzodkiewkę, doprawić pieprzem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać z pieczywem lub krakersami
Mama Gotujenowe składniki, wymieniam te zalecane itd. Lubię tak eksperymentować. Czasami coś nie wyjdzie ale takie jest ryzyko kulinarnych eksperymentów. Wracając do mojego chłodnika ogórkowego - poniżej przepis: Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką - składniki Składniki na 4 porcje: ok. 5-6 ogórków gruntowych pół pęczka rzodkiewek 3-4 cebulki dymki ze szczypiorem koperek (pęczek) 400 ml zsiadłego mleka 300 ml kefiru ziarenka słonecznika(...)ocet lub wino białe sol i pieprz Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką Wykonanie Będziemy potrzebować miskę, w której zmieszczą się wszystkie składniki. Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki. Szczypior i koperek siekamy ale niezbyt drobno. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy zsiadłe mleko i kefir oraz ok. ¼ szklanki octu lub białego wina (wina można dodać nieco więcej). Doprawiamy do smaku
Pyza i Surówkaadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria inaczej, czyli ogórki z rzodkiewką i szczypiorkiem. Narzeczony się odchudza, więc porcja śmietany jest minimalna :) Spokojnie można zwiększyć jej ilość ;-) Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Składniki: 540g ogórków 100g rzodkiewki szczypiorek 40ml śmietany 12% zwykłej 1 łyżeczka octu 1 płaska łyżeczka cukru pieprz, sól Mizeria z rzodkiewką i szczypiorkiem – Wykonanie: Ogórki obrać(...)zetrzeć na tarce lub pokroić w plasterki. Posolić. Odstawić na kilka minut, a następnie zlać nadmiar wody. Rzodkiewki pokroić w plasterki. Szczypiorek posiekać. Śmietanę wymieszać z octem i cukrem. Wszystko wrzucić do jednej miseczki, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! The post Mizeria inaczej appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojebardzo, dlatego często je przygotowuje i to w najróżniejszych wariantach. Zmieniając jakiś składnik zyskujemy całkiem inne, pyszne smarowidło. Dziś zapraszam Was na pastę jajeczną przygotowaną na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Spróbujcie, jest naprawdę pyszna. Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem. Do pasty użyłam soli czosnkowej Skworcu . Pasta jajeczna na serkach topionych z rzodkiewką i ogórkiem(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 4 trójkąty śmietankowego serka topionego 4 jajka 2-3 rzodkiewki 3 małe ogórki (korniszonki) pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki soli czosnkowej Skworcu Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki (najlepiej jeszcze ciepłe). Do jajek
Słodkie okruszkibrokułami czy kalafiorem. Można też dodać ugotowane jajko pokrojone w plastry (tuż po ser). Smacznego! Składniki: 4-5 średnich ziemniaków 5 ugotowanych klusek śląskich z poprzedniego obiadu 2 rzodkiewki (lub więcej) 1 duża marchewka 1 szczypiorek 1 duża pietruszka 2 średnie cebule 2 duże ząbki czosnku ok pół puszki odsączonej czerwonej fasoli konserwowej 150 ml gorącej wody 3 kopiaste łyżki(...)pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego i ziołowego ser żółty w plastrach lub starty Przygotowanie: Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obierz, z rzodkiewek odetnij ogonki, umyj. Czosnek obierz. Wszystkie warzywa oprócz rzodkiewki pokrój w cieńsze plastry, zaś rzodkiewki w kosteczkę. Ziemniaki wrzuć do garnka z wodą, aby nie sczerniały. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę
Anioszek w kuchnizawsze smaczne, zdrowe i kolorowe. Składniki na 1 porcje: dressing: 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżeczka musztardy ognistej, 1 łyżka zalewy z kaparów, ponadto: garść rukoli, ok. 7 szt. rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, kiełki brokułu, kilka szt. czarnych oliwek, pomidorki koktajlowe, 4 duże kapary z ogonkiem, 1 łyżka słonecznika łuskanego Kresto, 1 łyżka pestek dyni. Przygotowanie: Dressing: Musztardę mieszamy z zalewą(...)kaparów, następnie powoli dolewamy olej, ciągle mieszając do uzyskania kremowej konsystencji. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię, odstawiamy do przestygnięcia. Rzodkiewki nacinamy w szachownicę i wkładamy na chwilę do zimnej przegotowanej wody. Na talerz nakładamy rukolę, kiełki brokułu, kiełki rzodkiewki, dodajemy oliwki, pomidorki, kapary i rzodkiewki. Do sałatki dodajemy prażony słonecznik, dynię i polewamy dressingiem. Smacznego
Moniki Smakołykisię zaczyna, więc na blogu będzie coraz bardziej kolorowo! Oprócz jaja na gofrze wylądowało własnoręcznie ukręcone masło migdałowe, kozi ser, pesto bazyliowe, które zostało mi z obiadu i najpiękniejsza rzodkiewka! Jest tak piękna, że nie miałam serca jej pokroić, ale oczywiście, Wam polecam pokrojenie. To znacznie ułatwia konsumpcję. To moja propozycja podania gofrów, ale jeśli lubicie inne smaki to zachęcam(...)mące kokosowej! Przygotowując dla Was ten przepis stworzyłam ok. 110 gofrów (jak dobrze, że istnieją zamrażarki!) między innymi takie na mące kokosowej. Wyszły całkiem zacnie, jednak nie pasowały do rzodkiewki! Więc, będzie następnym razem. Uwielbiam to. Jeszcze ciepłe gofry na niedzielne śniadanie, do tego ulubiona kawa lub herbata i nieco inspiracji w postaci nowej książki kulinarnej. Tak spędzone śniadanie ładuje
Fill The Bowlpełna łyżka musztardy sarepskiej 1/2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie jogurtu) Pozostałe składniki: 1 tortilla 1/2 pomidora 2-3 łyżeczki kiełków rzodkiewki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku kawałek filetu z wędzonego kurczaka 2-3 rzodkiewki Przygotowanie: W małym naczyniu mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos. Na środek tortilli układamy pokrojone w plasterki rzodkiewki, dowolnie(...)pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki (opcjonalnie w kostkę) filet z wędzonego kurczaka. Całość posypujemy kiełkami rzodkiewki (2 łyżeczki). Na koniec wszystko polewamy przygotowanym wcześniej sosem musztardowym. Tortillę składamy w pół. Przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy z obu stron (ostrożnie obracając) do powstania złotych pasków. Podajemy posypaną kiełkami rzodkiewki. Smacznego
Słodkie okruszkiwięcej świeżych warzyw i owoców oraz przyrządzać dania bardziej lekkie. Przynajmniej ja staram się tak robić. Bardzo lubię twarożek ziarnisty. Postanowiłam go trochę urozmaicić i dodałam do niego pomidorki, rzodkiewkę i szczypiorek. Wyszło bardzo pysznie. Idealnie nadaje się na śniadanie lub kolację. Pozdrawiam i przesyłam buziaki :). SEREK ZIARNISTY Z RZODKIEWKĄ I POMIDORKAMI. Składniki(...)twarożek ziarnisty 2 garście pomidorków truskawkowych lub koktajlowych kilka sztuk rzodkiewek 3 łyżki pokrojonego szczypiorku sól pieprz czarny pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Twarożek ziarnisty przełożyć do miseczki, dodać pomidorki, rzodkiewkę i pokrojony szczypiorek
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 250 g twarogu 50 g sera żółtego np. gouda 2 łyżki śmietany pół pęczka rzodkiewki (ok. 10 sztuk rzodkiewki) 3 - 4 krakersy solone sól zioła prowansalskie pół pęczka szczypioru Przygotowanie: Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Szczypior i rzodkiewkę opłukać. Szczypior drobno posiekać.Rzodkiewkę oczyścić i pokroić np. na paski. Krakersy rozkruszyć (można użyć malaksera jeśli(...)chcemy uzyskać drobny piasek). Twaróg za pomocą łyżki rozetrzeć, następnie wymieszać z serem żółtym. Dodać śmietanę, wymieszać. Pod koniec dodać szczypior i rzodkiewkę dokładnie wymieszać. Na koniec doprawić solą i ziołami prowansalskimi. Pastę przełożyć do salaterek. Na wierzch posypać rozkruszonymi krakersami
Ciastka - domowe słodkościWiosna coraz bliżej więc dzisiaj na śniadanie kanapka z ciabatty z chrupiącymi rzodkiewkami i ricottą, którą można przygotować na wiele sposobów. Najlepsza, jaką jadłam w Akademii Kurta Schellera, zapiekana była z owocami i alkoholem, smakowała wyśmienicie, jak najlepszy na świecie sernik! Ricottę można zapiec także np. na słono z suszonymi pomidorami i oliwkami lub połączyć z suszonymi ziołami i używać(...)jako dodatek do kanapek, pokrojoną na plasterki, brzmi wspaniale! Dzisiejsze śniadanie, polsko - włoskie, w kolorach tęczy sprawiło, że naprawdę poczułam nadchodzącą wiosnę! Kanapka z ciabatty z ricottą i rzodkiewką Składniki: 1 ciabatta 2 listki sałaty masłowej kilka rzodkiewek 2 łyżki ricotty kilka gałązek dymki sól Przygotowanie: Ciabattę przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część smarujemy łyżką ricotty oprószamy solą, układamy umyte
Moja smaczna kuchniaDziś zapraszam na prosty i bardzo lubiany twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem. To będzie taki zwiastun wiosny na naszym talerzu. Twarożek z rzodkiewką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 500 g białego gęstego sera mielonego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 pęczek rzodkiewek 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól Wykonanie: Rzodkiewki płuczemy, odcinamy ogonki i kroimy w kostkę. Do miski(...)wkładamy biały ser, dodajemy jogurt, rzodkiewki, szczypiorek i sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli twarożek wyda się Wam za gęsty można dodać do niego więcej jogurtu
Kulinarne przygody GatityZastanawiałam się ostatnio jaką zrobić surówkę do obiadu i przypomniałam sobie że dawno nie jadłam rzodkiewki ze śmietaną. Łatwa, szybka a do tego pyszna i to był strzał w dziesiątkę. Szybka surówka z rzodkiewki Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 200 ml śmietany 18 % - sól - pieprz - łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Rzodkiewkę myjemy i trzemy na tarce na plasterki. Śmietanę doprawiamy solą(...)pieprzem i sokiem z cytryny i odkładamy na ok. 15 min. Po tym czasie mieszamy z rzodkiewką. Podajemy jako surówka do obiadu, można też jeść same. Życzę smacznego
Kulinarne życieWitam serdecznie Propozycja na smaczną sałatkę z rzodkiewek i pomidorów, jest prosta w przygotowaniu i zdrowa. Będziemy potrzebować: 2 pęczki rzodkiewek 3 pomidory 1 cebula 1/2 pęczka szczypiorku 6 łyżek śmietany do smaku: szczypta cukru sól Link do filmu z przygotowania: Sałatka z rzodkiewek do obiadu https://www.youtube.com/watch?v=7yN0vMcu4TU Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę. Umyty i osuszony szczypiorek(...)drobno kroję. Umyte pomidory kroję razem ze skórką w pół plasterki. Umyte rzodkiewki ścieram na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładam do salaterki, dodaję śmietanę, szczyptę cukru i doprawiam solą. Całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z rzodkiewek jest gotowa można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujeTradycyjne placki ziemniaczane wzbogaciłam moim ulubionym twarożkiem z rzodkiewkami i dymką. Do tego czapa z kiełków lucerny i mamy smaczne i zdrowe danie. Polecam, są pyszne :) Placuszki: 5 ziemniaków jajko 3 łyżki mąki pszennej sól świeżo zmielony pieprz dymka Twarożek: 200g białego sera 3 łyżki jogurtu naturalnego/śmietany 3 rzodkiewki dymka sól kolorowy pieprz Dodatkowo: op. kiełków lucerny 2 rzodkiewki(...)solą i pieprzem. Na niewielkiej ilości oleju smażyć niewielkie placuszki. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Twarożek: Ser dokładnie rozetrzeć widelcem, wymieszać z jogurtem. Dodać 3 drobno pokrojone rzodkiewki i dymkę. Doprawić solą, wymieszać. Na talerzach układać placuszki, na nich łyżkę twarożku i kiełki lucerny. Powtykać plasterki rzodkiewek, posypać szczypiorem. Całość oprószyć świeżo zmielonym pieprzem
Smakołyki AsiKażdy przyrządza sałatę ze śmietaną w różny sposób ,ja polecam wam moją wersję z dodatkiem rzodkiewek i szczypiorku ze słodkim sosem śmietanowym . Składniki: 1 główka sałaty masłowej pęczek rzodkiewek pół pęczka szczypiorku Sos śmietanowy: 1 szklanka śmietany 18% sól cukier sok z cytryny Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą ,odsączamy z nadmiaru wody i rwiemy na mniejsze kawałki(...)Rzodkiewki kroimy w plasterki,kilka sztuk zostawiamy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.Szczypiorek drobno siekamy.Śmietanę doprawiamy do smaku solą,cukrem i sokiem z cytryny.Sałatę układamy w salaterce na przemian z rzodkiewką.Polewamy sosem śmietanowym i posypujemy startą rzodkiewką i posiekanym szczypiorkiem. Sałatę najlepiej polać sosem przed podaniem
Bajeczna KuchniaProsty w wykonaniu i szybki (no może z wyjątkiem czasu na pieczenie buraków ;) chłodnik buraczkowy z ogórkiem i rzodkiewkami podany z jajkiem na twardo. Ma cudowny, intensywny, różowy kolor. Jest gęsty i kremowy o idealnie wywarzonym smaku. Bardzo długo szukałam przepisu na chłodnik idealny. Prób i podejść do tematu miałam już kilka. I powiem szczerze, że nigdy nie udało(...)maślanką. Aby więc chłodnik nie stracił na smaku i konsystencji wpadłam na pomysł, aby buraczki upiec, następnie zetrzeć na tarce i dopiero wymieszać z jogurtem, startym ogórkiem i rzodkiewkami. Do uzyskania pysznego smaku i koloru wykorzystałam koncentrat buraczany (taki do przygotowania barszczu). Wyszło przepyszne! Spróbujcie koniecznie, bo upały nadchodzą! :) Składniki (na ok. 4-5 porcji): 800 g jogurtu greckiego
MyCookBook.plMarynowane rzodkiewki- chrupiące i lekko pikantne będą doskonałym dodatkiem do sałatek, lub zakąską do wódki. Świetnie sprawdzą się także jako element dekoracyjny mięs i ryb w galarecie. Składniki na dwa słoiczki: około 400 g rzodkiewek (2 duże pęczki) 500 ml wody 65 ml octu spirytusowego 10% 70 g cukru 3/4 łyżki soli łyża oleju łyżeczka pieprzu kolorowego kilka ziaren(...)ziela angielskiego 2 listki laurowe Rzodkiewkom obciąć liście i ogonki, dokładnie wyszorować. Za pomocą wykałaczki nakłuć na wylot 2-3 razy, najlepiej od strony gdzie były liście. Wodę zagotować z cukrem, solą, olejem i przyprawami. Na końcu dodać ocet a po chwili rzodkiewki. Gotować około dwóch minut. Rzodkiewki przełożyć do słoików i zalać przestudzoną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaCzasem coś potrafi zaskoczyć... Coś co dla nas jest oczywiste, dla innych okazuje się odkryciem. Tak było właśnie z surówką z ogórka i rzodkiewki. pęczek rzodkiewek, 4 ogórki średniej wielkości*, śmietana 22 %, sól, Ogórki umyć i obrać (można nie obierać, zależy od skórki ogórka), zetrzeć na tarce o dużych otworach. Oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Rzodkiewki umyć(...)osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Ogórka odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać rzodkiewki. Doprawić solą. Polać śmietaną, wymieszać. Śmietany dodajemy, tyle ile uważamy za stosowne :) Jedni wola mniej inni więcej.... Zamiast ścierać na tarce, można ogórka i rzodkiewkę pokroić w cienkie plasterki. *tak naprawdę to proporcje, należy samemu dobrać wedle smaku zastawa
królestwo garówdzisiejszy obiad polecamy Wam wszystkim dobrze znane kotleciki mielone, jednak są one w nietuzinkowej odsłonie. Do masy mięsnej polecamy dodać posiekany koperek i tarte rzodkiewki, wszystko doprawić na ulubiony smak... Kotlety idealnie komponują się z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i z domową mizerią Kotleciki z rzodkiewką i koperkiem SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy jajko, doprawiamy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiUpały upałami , ale jeść trzeba. Dzisiaj zrobiłam szybką surówkę z rzodkiewek. Podałam ją z młodymi ziemniaczkami i pieczoną karkówką. Składniki: 1 pęczek rzodkiewek 4 liście sałaty 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 2 szczypty cząbru 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Rzodkiewki umyć i pokroić w plasterki. W kubeczku wymieszać jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem,cząbrem, solą(...)pieprzem. Polać rzodkiewki i wymieszać. Dodać koperek i ponownie wymieszać. Podawać na liściach sałaty. surówka z rzodkiewek
O kuchni z uczuciemSkładniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone(...)pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych
Mango PapajaTaka pyszna, wiosenna propozycja. Jajka faszerowane z łososiem, rzodkiewką i kiełkami, idealne na Wielkanocne śniadanie. Składniki: jajka, wędzony łosoś, kilka rzodkiewek, kiełki - u mnie rzodkiewki i brokuła, cienki szczypiorek, majonez, sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć na pół. Żółtka przetrzeć przez sitko, albo rozdrobnić przy pomocy widelca. Łososia bardzo drobno pokroić, drobno posiekać cienki szczypiorek, rzodkiewki(...)zetrzeć na maleńkiej tarce (na kilka połówek jajek 2-3 sztuki). Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą w miseczce, dodać majonez, doprawić do smaku. Podać posypane kiełkami i udekorowane plasterkami rzodkiewki, fajnie smakuje podane z roszponką i świeżym pieczywem. Smacznego
Plate of JoyProsta, bardzo zdrowa i super smaczna sałatka z jajkiem i rzodkiewką. Miłego chrupania :) SKŁADNIKI 2 garście rukoli lub roszponki (ja jestem fanką rukoli :) ) 4 jajka ugotowane na twardo pęczek rzodkiewek 3 łyżki kiełków rzodkiewki sól pieprz oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Rukolę/roszponkę myjemy i osuszamy. Jajka obieramy, rzodkiewki myjemy- jedne i drugie kroimy w ćwiartki. Doprawiamy całość
Moje Kuchenne Rewelacje