nazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemnazwać przepisem na potrawę, ale za to można spokojnie nazwać świetnym pomysłem na niedrogą i pyszną przystawkę. Przystawkę idelną zarówno na imprezę jak i na obiad. Gwiazdą przystwki są rzodkiewki. Twarzystwa dotrzymują im lemonki i sól. Rzodkiewka jako przystawka Składniki (porcja na 3 osoby) : 3 pęczki rzodkiewek z liścmi (mogą być dowolne) 3 małe lemonki 1 łyżka gruboziarnistej soli(...)morskiej Zebrać razem wszystkie składniki. Przebrać rzodkiewki i delikatnie usunąć zewnętrzne, duże liście zostawiając tylko środkowe (młode, zielone i niepołamane) . Bulwy dobrze wymyć i usunąć wszelkie ślady brudu ze skórki. Ozdobnie zaaranżować rzodkiewki na głębokim półmisku (korzeniami do dołu) . Wycisnąć sok z lemonki na zaaranżowane na półmisku rzodkiewki oraz delikatnie zetrzec na nie skórkę z 1/2 lemonki. Poprószyć gruboziarnistą solą
Jem więc Jestemmożemy spotkać jako produkt głęboko mrożony. Tak, więc dziś proponuję Wam pieczonego łososia (swoją drogą grillowany i pieczony to moje ulubione wersje podania) z pesto bazyliowym, dodatkiem mizerii z rzodkiewki i pieczonych ziemniaczków. Moim zdaniem, zestaw idealny, całej mojej rodzince bardzo smakował, także mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu! Składniki na łososia: - jeden duży filet z łososia - kilka(...)łyżek pesto alla genovese - pesto z bazylii (przepis znajdziecie tutaj - KLIK ) - 1/2 cytryny (sok) - oliwa z oliwek - sól, pieprz Dodatkowo: - pęczek rzodkiewki - kilka młodych ziemniaczków - opakowanie jogurtu naturalnego (150g) - koperek Ziemniaki porządnie myjemy i szczotkujemy pod bieżącą wodą. Gotujemy w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nacinamy i spryskujemy smakową lub zwykłą oliwą z oliwek
Be Fit Be Strongmogliśmy się jej najeść. Jak tylko kończyliśmy zjadać jedną porcję, kisiłam już następną. O kiszonej papryce jeszcze będzie... A teraz o moim ostatnim odkryciu jakim są kiszone rzodkiewki. I choć mój małżonek nie podzielał na początku mojego entuzjazmu, to po degustacji zmienił zdanie. Są przepyszne i to zarówno takie małosolne, po 2-3 dniach kiszenia (zakwaszone wodą od kiszonych ogórków(...)już ukiszone, po 5-7 dniach. Polecam, wszak kiszonki są zdrowe o każdej porze roku... :-) Moje kiszonki przygotowuję zawsze wg tej samej receptury co ogórki . Składniki: - 2-3 pęczki rzodkiewek (nadmiar zostanie do schrupania na surowo) - liść chrzanu (można pominąć) - kawałek korzenia chrzanu, 2-3 cm - 1-2 łodygi zielonego kopru z kwiatostanem +1 -2 grubsze gałązki bez kwiatostanu - ok.1/2
Smaczne Zdroweprzyjęciu, szczególnie gdy zaserwujecie kilka rodzajów ułożonych na jednym półmisku. W dzisiejszym wpisie znajdziecie 3 przepisy na pyszne bruschetty skomponowane z sezonowych, wiosennych składników - bruschettę z ricottą, rzodkiewką i pesto, bruschettę z wiosenną zieleniną i fetą oraz bruschettę z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi, szparagami i parmezanem. Podane razem czy osobno - te kanapeczki są pyszne, proste i efektowne. Która podoba(...)się najbardziej? Pin it! Przypnij powyższą grafikę, aby łatwo wrócić do tego artykułu lub podzielić się nim z innymi. 3 proste przepisy na wiosenne bruschetty Bruschetta z ricottą, rzodkiewką i pesto Oczywiście u mnie jest to pesto z liści rzodkiewki ! :P Wiem, że Was nim ostatnio zamęczam, ale odkąd odkryłam jaki jest pyszny, nie jestem w stanie wyrzucić rzodkiewkowych liści
Chilli Czosnek i Oliwapęczek dużych rzodkiewek*, 3-4 łyżki serka mascarpone, szczypiorek, sól Szczypiorek (około 1/2 pęczka) posiekać. Rzodkiewki umyć, ściąć spody tak, aby rzodkiewki mogły stać. Ściąć wierzchy i wydrążyć rzodkiewki, tak aby jak najwięcej środka wyjąć i nie uszkodzić skórki. Resztki lekko zmiksować, oprószyć solą, wymieszać i odstawić na parę minut. Następnie odcisnąć, przełożyć do miski. Dodać serek mascarpone i szczypiorek(...)wymieszać. Doprawić do smaku solą. Napełnić wydrążone rzodkiewki masą. *rzodkiewki mają być duże, jędrne, nie sparciałe zastawa
królestwo garówUwielbiam rzodkiewki. Chrupkie i ostre; i ten ich obłędny, intensywnie różowy kolor. Jedyny w swoim rodzaju; niemal przeczący ich jadalności. Rzodkiewkowy . Czy ktoś w ogóle używa tego słowa? Ja zacznę; bardzo mi się spodobało. Pamiętam smak rzodkiewek z działki Dziadka, choć ani Dziadka, ani działki już dawno z nami nie ma. Były tak ostre, że jako sześcioletni brzdąc(...)byłam w stanie jeść ich samych. Mama chrupała je zapamiętale, a ja domagałam się kawałka chleba. Albo ruszałam w stronę bezpiecznych, soczystych pomidorów. Dzisiejsze rzodkiewki straciły na wyrazistości; można je jeść pęczkami, nie czując ostrości na języku. Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie Spis bedre , nr 5/2016, który tak mi się spodobał, że kupiłam już kilka numerów
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki około 1 kg ziemniaków liście z pęczka rzodkiewki 1-2 cebule 3 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej sól,pieprz do smaku olej kokosowy do smażenia Wykonanie Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych otworach . Wylać masę na sitko ustawione na naczyniu. Lekko odcisnąć. Umyte liście rzodkiewki drobniutko posiekać .Ziemniaki wymieszać z liśćmi(...)rzodkiewki ,roztrzepanymi jajkami i mąką. Z naczynia, nad którym odcedzane były ziemniaki zlać sok ,a powstałą mąkę ziemniaczaną dodać do masy Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć na złoty kolor. U mnie podane z sosem jogurtowym z rzodkiewką . Składniki sosu 1 jogurt kilka rzodkiewek sol,pieprz do smaku szczypta cukru sok z cytryny do smaku szczypiorek Wykonanie
w mojej kuchniDziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak… dzięki dodatkowi soczystego jabłka sałatka smakuje nawet tym, którzy za selerem nie przepadają. Wiem, bo sprawdziłam Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem(...)calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami
Słodkie okruszkiWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. składniki na 12 sztuk 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz przepis Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty(...)ścieramy na tarce na małych oczkach do miski, dodajemy do niego posiekany szczypiorek oraz majonez, wszystko doprawiamy do smaku pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych rzodkiewek odcinamy ogonki, rzodkiewki przekrawamy na pół i z dolnej ich części wydrążamy niewielką ilość miąższu. Każdą rzodkiewkę nadziewamy niewielką porcją przygotowanego nadzienia i przykrywamy górną częścią rzodkiewki
Smakowite Daniasałatce wylądowały :P Nie tylko ciekawie wyglądają, ale fajnego smaku dodają. Na talerzu rukolę w „gniazdo” ułożyłam, a w sam środek jajko z wody dołożyłam. Na wierzch kapary, rzodkiewkę dodałam i czarnym sezamem dla kontrastu posypałam. Z ostrym dressing ją polałam i smaczną sałatkę bez użycia soli w kilka chwil przygotowałam. Składniki na 1 porcję: na dressing: ½ soku(...)cytryny, 1 łyżeczka pikantnego sosu na bazie chili, 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso, ponadto: garść rukoli, kilka kiełków słonecznika, kiełki rzodkiewki, 1 łyżeczka małych kaparów, 1 jajko, 1 łyżeczka octu, kilka rzodkiewek, 1/2 łyżeczki sezamu czarnego. Przygotowanie: Na patelni zagotowujemy wodę (ok. 2 cm powyżej dna) z dodatkiem octu. Jajko rozbijamy do filiżanki i energicznie przelewamy do wody
Moniki Smakołykijajek ugotowanych na twardo, pęczek rzodkiewek, sałata rzymska, sok z 1/2 cytryny, oliwa, cukier, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, Rzodkiewki oczyścić, odciąć liście (najładniejsze, młode odłożyć), umyć. 2 rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, włożyć do zimnej wody. Pozostałe rzodkiewki wrzucić do wrzącej osolonej wody, gotować 4 minuty. Wyjąć i włożyć do zimnej wody. Pokroić na ćwiartki, szóstki (zależy od wielkości). Sałatę(...)podzielić na liście, umyć. Jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. Na półmisku ułożyć porwane liście sałaty, połówki jajek, rzodkiewki, liście rzodkiewki. Polać sosem z soku z cytryny, oliwy, musztardy, cukru i soli (wymieszać sok z cytryny z musztardą, mieszając dodawać oliwę, doprawić do smaku cukrem i solą). Posypałam kiełkami pora i gorczycy. zastawa
królestwo garówLiści rzodkiewki wcale nie trzeba wyrzucać. Są wartościowym źródłem składników odżywczych. Zawierają pierwiastki i więcej witaminy C niż sok z cytryny. Mają właściwości oczyszczające i działają przeciwzapalnie. Oto przepis na prostą pastę kanapkową z soczewicy i liści rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 1 puszka soczewicy w zalewie 1 łyżka oleju lnianego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki bazylii(...)kilka szczypt chili pieprz sól Liście rzodkiewki myjemy, wybieramy te ładne i zielone. Osuszamy i siekamy, ale niezbyt drobno. Wrzucamy na suchą, mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż liście nabiorą intensywnego, zielonego koloru. Soczewicę odlewamy z zalewy i płuczemy na sicie. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy soczewicę, liście rzodkiewki oraz olej lniany. Blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy słodką paprykę, chili
My Chcemy JeśćOstatnio bardzo często robię sałatki wykorzystując mniej (dla mnie) typowe składniki. Dziś zapraszam Was na lekką sałatkę z selerem naciowym, jabłkiem i rzodkiewką. Intrygujące połączenie smaków selera, rzodkiewki i słodkiego jabłka sprawdziło się idealnie. Spróbujcie. Sałatka jest prosta w przygotowaniu i dostarczy Waszemu organizmowi mnóstwa cennych witamin, tak niezbędnych w okresie jesiennym, gdy pogoda nas nie rozpieszcza, a choroby "pukają(...)drzwi". Składniki: 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Łodygę selera naciowego kroimy w cienkie plasterki, jeśli miejscami jest grubsza przekrawamy jeszcze na pół. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Rzodkiewki również kroimy w kostkę
Słodkie okruszkitradycji robi się go w marmurowym moździerzu z oliwy, świeżej bazylii oraz orzechów piniowych. W moim przepisie z oryginalnej receptury została tylko oliwa z oliwek. Główną rolę zagrały liście rzodkiewki. Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego czosnku(...)sól świeżo mielony pieprz Ziarna słonecznika i pestki dyni lekko prażymy na suchej patelni. Liście rzodkiewki przebieramy i zostawiamy tylko ładne i zielone. Myjemy je, odsączamy z nadmiaru wody i blanszujemy bez użycia tłuszczu. Do blendera kielichowego wrzucamy uprażonego słonecznika i pestki dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą
My Chcemy JeśćNajpopularniejsza przystawka w kuchni greckiej. Sos podawany do smażonego, grillowanego i pieczonego mięsa, zapieczonego pieczywa, grillowanych warzyw. Na pewno go znacie. Ale moje tzatziki ma polski akcent – w postaci rzodkiewek ogrodowych i ogórków małosolnych. Lubię mieszać smaki i komponować nowe na bazie tego, co już znam. A czy małosolne ogórki kiedyś komuś zaszkodziły? Pasują do tego zestawu tak samo dobrze(...)łagodna i soczysta ogrodowa rzodkiewka. Tzatziki jest przez to jeszcze świeższe, trochę bardziej kolorowe. Zyskuje w smaku nowego wymiaru, ale dalej jest tak samo pyszne i orzeźwiające. Świeże górki dokładnie umyjcie i nie obierajcie ich – zetrzyjcie je na tarce o grubych oczkach, delikatnie posólcie i odstawcie na sicie, aby puściły wodę. Po 10-15 minutach dokładnie je odciśnijcie. Woda
Karo in the Kitchen