z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:395/703)

Schab w sosie pieczarkowym 185

Składniki: 8 plastrów schabu, 300g pieczarek, 0,8l bulionu, 2 cebule, sól, pieprz, mąka pszenna, olej. Przygotowanie: Plastry schabu posolić i popieprzyć (mięsa nie rozbijać), obtoczyć w mące. Podsmażyć do zarumienienia na rozgrzanym oleju. Przełożyć do głębszej patelni lub garnka i zalać bulionem. Przykryć pokrywką i pozostawić na średnim ogniu. Pieczarki pokroić w plastry, a cebulę w półksiężyce. Podsmażyć

W kuchni u Moniki
Sałatka śledziowa z suszonymi pomidorami i papryczkami chilli 102

płaty śledziowe, słoiczek suszonych pomidorów, cebula, cebula czerwona,  4 ogórki konserwowe, 4 papryczki chilli nadziane fetą, olej, 2 listki laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz grubomielony, cytryna, kilka pieczarek marynowanych ( ja miałam 14), garść natki pietruszki. Przygotowanie: 1. Płaty śledziowe pokroić na kawałki. 2. Suszone pomidory pokroić na kawałki. 3. Cebule pokroić w paseczki. 4. Ogórki konserwowe pokroić(...)plasterki. 5. Pieczarki pokroić na cztery części, mniejsze na pół. 6. Natkę pietruszki nie siekać, oddzielić tylko listki od gałązek. 7. Wszystkie wyżej wymienione składniki razem wymieszać i włożyć do dwóch słoików. Do środka pomiędzy składniki włożyć papryczki chilli - w całości. 8. Cytrynę sparzyć i ukroić cztery plasterki. Włożyć po dwa plasterki do słoika.  9. Dodać po jednym listku

W kuchni u Moniki
Żurek wrocławski 103

wywar mięsny 1,5 L · pieczarki 6-8 szt · cebula 2 szt · śmietana 18 proc 2/3 szkl · tłuszcz · szynka gotowana 10 dag · mąka pszenna 1-2 łyżki · żur kiszony z żytniej mąki · natka pietruszki · sól · pieprz · majeranek  Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, zalać wywarem, gotować około 5 minut na małym ogniu, następnie połączyć ze śmietaną

Camilla w kuchni
Kieszonki drobiowe 193

piekąc w papirusowych osłonkach. Składniki na 3 porcje: 3 filety drobiowe 3 plasterki sera żółtego 9 pasków papryki czerwonej (ja kroiłam na ok 0,5 cm) 3 duże pieczarki pokrojone w talarki i uduszone na masełku 3 sztuki papirusu- ja miałam Winiary, w ziołach prowansalskich Sposób przygotowania: Filety obieramy z tłuszczy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy filety poziomo robiąc(...)kieszonkę, do której dajemy plasterek sera, duszone pieczarki i 3 paski papryki. Zawijamy w papirusy i zamiast na patelni, pieczemy na brytfannie w piekarniku ok 7 minut z każdej strony w temp. ok 180 st. (Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto sprawdzić po 5 minutach czy zioła za bardzo się nie przypalają

Kuchnia w czekoladzie
Kieszonki drobiowe w cieście naleśnikowym 117

każdej postaci, ta jest jedną z moich ulubionych:) Składniki na 3 porcje: 3 duże pojedyncze filety z kurczaka 3 duże lub 6 mniejszych plasterków sera żółtego 6 średnich- obgotowanych pieczarek bez "korzonków" 3 średnie kawałki świeżej papryki przyprawy wg uznania 2 jajka 3 łyżki mleka sól, pieprz mąka- ok 1 szklanki- tak by ciasto było bardzo gęste Sposób przygotowania: Filety(...)rozbijamy przez woreczek. Posypujemy ulubionymi przyprawami, na środek kładziemy ser, następnie kawałek papryki i pieczarki. Zwijamy, uważając by nic nie wypadło. Jajka z mlekiem, mąką i przyprawami roztrzepujemy na gęstą masę. Obtaczamy kotlety i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na małym ogniu. Po usmażeniu pozostawiamy na chwilę na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Tarta mięsno pieczarkowa 149

blaszkę o śr. 28cm Ciasto: 350g mąki 180g masła (zimne i twarde- wprost z lodówki) szczypta soli 4 łyżki przegotowanej wody Farsz: 0.5kg mięsa mielonego wieprzowego 20 dkg pieczarek 1 mała czerwona cebula kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 mała lub pół dużej papryki 1 serek topiony pieczarkowy (100g) 1 jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego ok 20 dkg sera żółtego(...)wałkujemy między dwoma kawałkami folii. Wykładamy formę do tarty i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika (grzałka górna i dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę

Kuchnia w czekoladzie
Nadziane francuskie koperty 151

Miałam taką ochotę na ciasto francuskie, że z tego co akurat miałam w domu przyrządziłam taką oto przekąskę :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego (użyłam zakupionego w Lidlu) 8 małych pieczarek 1 pierś z kurczaka oprószona solą i pieprzem, pokrojona w kostkę 8x 0.5cm plasterków sera rolada ustrzycka 2 łyżki cebulki zapiekanej 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 małe jajko łyżka(...)kawałków. Każdy smarujemy w połowie (po przekątnej) przecierem pomidorowym zostawiając jeden róg czysty. Na posmarowany róg kładziemy plasterek sera żółtego, kilka kawałków pokrojonej piersi z kurczaka i jedną malutką pieczarkę. Solimy i pieprzymy.   2. Trzy posmarowane rogi zlepiamy ze sobą na górze, delikatnie możemy również zlepić boki, żeby ser nam nie uciekł.  3. Do tak przygotowanej koperty wsypujemy

Kuchnia w czekoladzie
Drożdżowe bułeczki na ciepło 112

podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku   Wierzch(...)wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekane naleśniki warzywne z kiełbasą 186

mąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku(...)drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem.   3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy.  4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony

Kuchnia w czekoladzie
Warzywne calzone 164

Ciasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.  2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki.  4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość

Kuchnia w czekoladzie
Omlet z grzankami i żółtym serem 102

chłodne dni. Nikt się mu nie oprze :) Składniki: Na jeden omlet: 2 jajka 1 duża kromka chleba lub 2 mniejsze 3 łyżki mleka 2 łyżki startego sera żółtego 2 pieczarki duże 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka margaryny 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor(...)Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu. 2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku. 3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy. 4. Chwilkę zapiekamy na silnym ogniu, po czym zaniżamy ogień do minimum i podważamy boki omleta by całe jajko

Kuchnia w czekoladzie
Pikantny gulasz w bułce 181

gulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom.  Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka(...)łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut.  2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego

Kuchnia w czekoladzie
Weekendowe śniadanie, czyli zapiekane bułki z jajkiem 162

niedzieli śmiało możecie wypróbować.  Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis 3 jajka pieprz i sól(...)Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki.  2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy

Kuchnia w czekoladzie
Łazanki inaczej- z kapustą, pieczarkami i ... nutką cytryny :) 187

resztą Mąż się nawet nie chciał podzielić :) Spróbujcie koniecznie tej wersji! Składniki: Dla 3 osób: 250g makaronu np Międzybrodzki, wstążka ząbkowana 1 średnia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego  Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka cukru 2 gałązki świeżej(...)bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru.   2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię

Kuchnia w czekoladzie
Jajka po hiszpańsku 183

jajkiem na śniadanie. Dziś zapraszam na inną wersję- w kokilkach. A że pożywne i syte śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, to tym bardziej zachęcam do wypróbowania.  Składniki: 4 pieczarki 10dkg kiełbasy np toruńskiej 1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 średni pomidor 4 jajka 1 łyżka oleju sól, pieprz, tymianek do smaku(...)łyżka margaryny do wysmarowania kokilek Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy

Kuchnia w czekoladzie