z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:390/703)

Domowy smalec z pieczarkami, kiełbasą i cebulą. 197

przetopić. Kroimy w kostkę i w garnku z grubym dnem topimy na małej mocy palnika co jakiś czas mieszając (nie podlewamy niczym!).  Jeżeli używacie smalcu, należy go roztopić. Pieczarki oczyścić, posiekać w drobniutką kostkę. Podobnie kiełbasę i cebulkę - w drobniutką kostkę. Na patelnię ułożyć trochę smalcu - najpierw podsmażyć z dodatkiem soli pieczarki, następnie dodać kiełbasę i cebulę. Kiedy składniki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Calzone a'la gyros 199

łyżki oliwy,   Na farsz:   500 g piersi z kurczaka,   1/2 główki kapusty pekińskiej,   puszka kukurydzy,   2 średniej wielkości czerwone cebule, 250 g pieczarek,   przyprawa do gyrosa,   Dodatkowo:   sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać rozrobione drożdże, oliwę(...)odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski. Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni. Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka. Kukurydzę odcedzić. Połączyć

Nie tylko w kuchni
Pałki kurczaka w sosie Tikka Masala 161

nutą orientu. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: 6 pałek z kurczaka, słoiczek sosu Tikka Masala ( dostępny w większości marketów), 50 dag pieczarek, przyprawa do kurczaka, sól, ziele angielskie, liść laurowy, magii, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Pałki opłukać i osuszyć. Oprószyć przyprawą do kurczaka, niewielką ilością soli i zalać sosem.  Pieczarki

Nie tylko w kuchni
Kieszonki ze schabu z pieczarkami, porem i rzodkiewką 136

Bardzo smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie. Składniki: 500 g schabu, 150g żółtego sera, 300 g pieczarek, jasna część pora, pęczek rzodkiewek, sól, pieprz, słodka czerwona papryka w proszku, ostra papryka w proszku, przyprawa maggi w płynie, olej do smażenia Na panierkę: 2 – 3 jaja, bułka tarta Dodatkowo: wykałaczki do spięcia kieszonek Sposób przygotowania: Schab oczyścić(...)włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i odstawić. Przygotować farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztłuczone schabowe

Nie tylko w kuchni
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 112

Witajcie :) Ostatnio robią furorę w internecie ciasteczka Pieczarki :) Nie mogłam wytrzymać i też je upiekłam :) przepisu użyczyła mi  Danusia . Nie była bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe . Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe . ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Ciasteczka podałam(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Szyjkę butelki (bez zakrętki) lub taki przyrząd jak ja mam    zanurzamy w kakao i wciskamy kolejno w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami pieczarek.  Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 16  minut.  Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Idealny sos do wszystkiego - pitos 103

zapiekany ze schabem, jednak ja fanką schabowych nie jestem i dla mnie lepszy był z polędwiczką czy z samym ryżem. Jest genialny, dlatego musicie koniecznie go zrobić. Składniki : * kg pieczarek * 2 czerwone papryki * 5 średnich cebul * przecier pomidorowy * ketchup pikantny * kostka masła * chili, pieprz i sól * 250ml śmietanki 12% do gotowania * puszka zielonego konserwowego groszku ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać(...)cebulę pokrojoną w krążki i poddusić. Pieczarki pokroić w plastry, wrzucić do cebuli, posolić. Dodać paprykę pokrojoną w paski. Wszystko razem dusić około 20 minut. Opcjonalnie dodać groszek. Wlać ketchup, koncentrat oraz śmietankę. Przyprawić. Zagotować

Magiczne Życie Marty
Zupa krem z pieczarek 126

sezonie jesiennym uwielbiam zupy właśnie w postaci kemu, są sycące i rozgrzewające :) No i dzieci za nimi przepadają :) Składniki: 60 dag pieczarek 1  średnia cebula ok. 0,75 l bulionu majeranek, tymianek 1 średni ziemniak oliwa Dodatkowo: kilka plasterków boczku 2-3 kromki chleba pszennego 1 łyżka masła Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy pokrojone(...)plasterki pieczarki. smażymy  ok 7 minut następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalewamy bulionem. Gotujmy ok 10 minut, dodajmy majeranek i tymianek oraz pieprz i chwilę gotujemy. Całość blendujemy. W między czasie przygotowujemy grzanki. Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na średnio rozgrzaną patelnie bez tłuszczu bardzo często mieszając. Gdy delikatnie się zrumienią zmniejszamy płomień dodajemy masło

Delicious Titbits
KOTLETY MIELONE Z PIECZARKAMI 124

mięso wołowo-wieprzowe,wtedy są one idealnie wilgotne.Dbam również o to by je urozmaicić choćby właśnie przez dodanie pieczarek.Pychotka. Składniki: 50dag mielonego mięsa(u mnie łopatka) ok 30 dag pieczarek 1 jajko 1 cebula kula mozzarelli sól,pieprz czubryca czerwona  bułka tarta    Do zmielonego mięsa dodajemy cebulę,którą najlepiej przecisnąć przez maszynkę do mielenia mięsa.Oczywiście jeśli(...)posiadamy takowej wtedy należy drobno ją posiekać.Następnie umyte pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, mozzarellę w kostkę oraz jajko z przyprawami.Dokładnie mieszamy,odstawiamy na 1/2 godz.Po tym czasie dodajemy 3-4 łyżki bułki tartej,ponownie mieszamy,formujemy kotleciki.Bułkę tartą wysypujemy na talerz i dokładnie panierujemy mięsko.Patelnie mocno rozgrzewamy,wlewamy olej i gdy jest gorący smażymy

Niespełnione zdolności kulinarne
Błyskawiczne pizzerinki z chlebków pita 299

mini pizze są super na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Pizzerinki z chlebków pita: 5 chlebków pita tarty ser żółty lub mozzarella (użyłam cheddara) dowolne warzywa (u mnie: pieczarki, cukinia i pomidorki) sos pomidorowy, ziołowe pesto lub kwaśna śmietana dodatek mięsny (jeśli lubimy; u mnie salami) suszone zioła: oregano lub bazylia opcjonalnie: świeża rukola lub szpinak Sos pomidorowy(...)minut, aż ser się rozpuści (ale nie spali). Gotowe pizzerinki można posypać rukolą lub szpinakiem. Jakie kompozycje? Możemy zrobić klasyczne pizze na pomidorowym sosie: z szynką i pieczarkami, z salami i kukurydzą, hawajską z ananasem, ale też świetne będą warzywne pizze na zielonym pesto. Jeśli nie macie w domu nic sycącego – wbijcie na wierzch każdej pizzy jajko i zapiekajcie

Poezja smaku
Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 154

kanapki znikały w mgnieniu oka! Przepisy na rukolę, które znajdziecie na blogu: Chrupiąca sałatka z rukoli, z brokułami Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką

Moja smaczna kuchnia
Naleśniki z mięsem i grzybami 166

może naleśniki z mięsem i grzybami Składniki Naleśniki - 1 szklanka mleka - 1,1/3 szklanki mąki - 3 jajka - szczypta soli - olej Nadzienie - 40 dag mięsa z obiadu np udka - 6 pieczarek - 1/2 papryki żółtej - 1/2 papryki czerwonej - 1/2 pora - 2 łyżki śmietany - 1 łyżka masła - kilka łyżek oleju Sposób przygotowania 1. Naleśniki - do mleka dać jajka miksując dosypywać mąki na koniec(...)szczyptę soli odstawić na chwilę 2. Nadzienie - Mięso pokroić na małe kawałki Na patelni rozpuścić masło  dodać kilka łyżek oleju Podsmażyć por pokrojony w paski dodać  pieczarki pokrojoną w kostkę paprykę i mięso dusić wszystko pod  przykryciem na małym ogniu do odparowania wody doprawić solą  i pieprzem dodać 2 łyżki śmietany Farszem nadziewać naleśniki

W królestwie smaków Beaty
Grillowany szaszłyk w polędwiczce wieprzowej 161

wynagrodzi :) A mięsko jest tak delikatne że rozpływa się w ustach samo, nawet gryźć nie trzeba wiele :P Składniki: Dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki majonezu 8 pieczarek 1 papryka zielona 1 papryka żółta 1 bakłażan 1 cebula czerwona ok 20 małych ziemniaczków sól, pieprz do smaku czosnek granulowany 2 łyżeczki oliwy z oliwek 2 łyżki oleju smakowego(...)bazylia 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju rzepakowego 2 patyczki do szaszłyka Sposób przygotowania: 1. Na patyczki do szaszłyka nadziewamy kolejno obok siebie kawałki zielonej, żółtej papryki oraz plastry pieczarek i bakłażana.Układamy na płycie grilla elektrycznego, polewamy każdego łyżeczką oliwy i delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Grillujemy do miękkości.  Polędwiczkę wieprzową dzielimy na pół, każdą nacinamy i rozbijamy

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka z tortellini 196

Pomyślałam i zrobiłam :) . Wcześniej z tortellini przygotowałam sałatkę, która od jakiegoś czasu jest już na blogu (przepis) Wypróbujcie , polecam Składniki: 250 g tortellini 1 duża czerwona papryka 300 g pieczarek 1 łyżka masła klarowanego 1 cebula 100 g żółtego sera 250 ml śmietany 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Tortellini ugotować  według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić na sitku(...)patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć do odparowania wody, doprawić solą i pieprzem, a na koniec dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Smażyć jeszcze  około 3-4  minuty. Wszystko wymieszać z tortellini i przełożyć do naczynia do zapiekania. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Polać po wierzchu

O kuchni z uczuciem
Golonki indycze duszone z warzywami. 127

Jednak potrafie bez niego żyć;-) Dziś zapraszam na danie które idealnie nadaje się na niedzielny obiad. Kto chętny?     Składniki; 3 indycze golonki 1 marchew 1 cebula 6 pieczarek garść zielonej fasoli szparagowej lisc laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, słodka papryka 2 łyzki oleju 1 łyzka mąki     Golonki umyc i wytrzeć papierowym recznikiem  a następnie dokładnie(...)golonki i zalac woda do połowy ich wysokości. Dodac lisc laurowy i ziele. Przykryc pokrywką i dusic na małym ogniu. Marchew pokroić w kostke i również dodac do miesa. Pieczarki obrac i pokroić w półplasterki i około 20 min przed koncem duszenia dodac do miesa wraz z fasola szparagowa. Kiedy mieso będzie już miękkie wyjac z rondla. Sos doprawić

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegetariańskie "burrito" 237

mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone  jedna papryczka chili  cebula  ząbek czosnku  30dag pieczarek  puszka fasoli czerwonej  700ml przecieru pomidorowego  2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy z wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem(...)porządnie rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku. Gotowy sos zawijamy w naleśnik- tak jak pokazane jest na rysunku poniżej ;) Źródło:Stylowi.pl

Czerwona Porzeczka