podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy gyros Po pół płaskiej łyżeczki: soli, pieprzu, papryczki ostrej, kurkumy, curry oraz czosnku Wierzch(...)wyrośnięcia pod przykryciem, w ciepłym miejscu. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz
Kuchnia w czekoladziemąki pszennej 1/3 szklanki oleju Farsz: 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 1/2 średniej główki kapusty 60dkg kiełbasy lub boczku 30 dkg pieczarek 1 kremowy serek topiony (100g) 1 jajko 1 łyżka mąki 2 łyżki śmietany sól, pieprz, oregano, papryka, maga do smaku 2 łyżki oleju Wierzch: 4 łyżki śmietany 30 dkg sera żółtego w kawałku(...)drobną kostkę, zalać 1/2 szklanki wody i 2 łyżkami oleju. Dusimy pod przykryciem. 3. Gdy warzywa troszkę zmiękną dodajemy pokrojony w pół plasterki por, kapustę pokrojoną w kostkę, pieczarki i kiełbasę. Dodajemy również przyprawy- wg własnego smaku i nadal dusimy. 4. Gdy jarzyny będą już miękkie dodajemy wymieszany sos: Blendujemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, jajko, mąkę oraz serek topiony
Kuchnia w czekoladzieCiasto: 600g mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 3 dkg drożdży 2 łyżki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Farsz: 1 opakowanie warzyw włoskich 30 dkg pieczarek 1 pierś z kurczaka po 1 płaskiej łyżeczce przypraw: bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku 2 łyżki sosu pomidorowego z czosnkiem+ 2 łyżki(...)ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na małe kosteczki. Podsmażamy z przyprawami na odrobinie margaryny. 3. Dodajemy mrożone warzywa oraz pieczarki. 4. Do usmażonych warzyw dodajemy sos pomidorowy z czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. 5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, każdy wałkujemy na grubość
Kuchnia w czekoladziechłodne dni. Nikt się mu nie oprze :) Składniki: Na jeden omlet: 2 jajka 1 duża kromka chleba lub 2 mniejsze 3 łyżki mleka 2 łyżki startego sera żółtego 2 pieczarki duże 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka margaryny 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: 1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor(...)Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu. 2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku. 3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy. 4. Chwilkę zapiekamy na silnym ogniu, po czym zaniżamy ogień do minimum i podważamy boki omleta by całe jajko
Kuchnia w czekoladziegulasz z dodatkiem soczewicy. Podany w takiej formie na pewno spodoba się zarówno domownikom jak i gościom. Składniki: Na 10 porcji: 10 dużych bułek 800g szynki surowej 350g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/4 papryki zielonej 1/4 papryki żółtej 1 papryczka pepperoni 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 pomidor mały słoiczek przecieru pomidorowego 1 cebula 50g śmietany 18% 1 płaska łyżka(...)łyżce przyprawy gajowego oraz do steków i podlewamy 1/2l wody. Dusimy ok 1 godzinę a następnie dosypujemy czerwoną soczewicę i ponownie dusimy przez kolejne 45 minut. 2. Pieczarki myjemy, kroimy w talarki, paprykę w krótkie paski, a papryczkę pepperoni w krążki. Cebulę drobno siekamy. Pomidory kroimy w kostkę. Na osobnej patelni dusimy warzywa z 1/4 szklanki wody. Do duszonego
Kuchnia w czekoladzieniedzieli śmiało możecie wypróbować. Mi smakowało, więc w głowie już mam pomysły na kolejne... Składniki: Dla 3 osób: 3 bułki 10 dkg boczku wędzonego- bez skóry 4 duże pieczarki 1 cebula 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 10 dkg fasolki szparagowej 1 płaska łyżeczka czubrycy Bella-Bis 1 płaska łyżeczka jarzynki lux Bella-Bis 3 jajka pieprz i sól(...)Boczek kroimy na cienkie słupki, cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy razem na patelni dodając czubrycę oraz jarzynkę. Fasolkę gotujemy ok. 10 minut, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Pieczarki kroimy w talarki, papryki na małe cząstki. Wszystko zapiekamy razem z dodatkiem 1 ząbku czosnku na oleju czosnkowym. Dodajemy łyżkę posiekanej pietruszki. 2. Z bułek odcinamy cieniutki wierzch i wydrążamy
Kuchnia w czekoladzieresztą Mąż się nawet nie chciał podzielić :) Spróbujcie koniecznie tej wersji! Składniki: Dla 3 osób: 250g makaronu np Międzybrodzki, wstążka ząbkowana 1 średnia główka młodej kapusty 10 dużych pieczarek 1 cebula duża 4 ząbki czosnku (jeśli są bardzo duże to wystarczą 2-3) 2 łyżki oleju smakowego Kujawski z cytryną i bazylią 1 płaska łyżeczka cukru 2 gałązki świeżej(...)bazylii sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Dusimy na oleju smakowym przez 10 minut, po tym czasie dodajemy posiekaną kapustę obraną najpierw z brzydkich liści oraz cebulę. Dusimy ok 20 minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem oraz łyżeczką cukru. 2. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię
Kuchnia w czekoladziejajkiem na śniadanie. Dziś zapraszam na inną wersję- w kokilkach. A że pożywne i syte śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, to tym bardziej zachęcam do wypróbowania. Składniki: 4 pieczarki 10dkg kiełbasy np toruńskiej 1/2 opakowania warzyw na patelnię z grzybami leśnymi 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 średni pomidor 4 jajka 1 łyżka oleju sól, pieprz, tymianek do smaku(...)łyżka margaryny do wysmarowania kokilek Sposób przygotowania: Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na łyżce oleju na rumiany kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki, posiekaną cebulkę oraz czosnek, pomidor pokrojony w kostkę i mieszankę warzyw z grzybami leśnymi. Smażymy do odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do wysmarowanych kokilek robiąc na środku małe wgłębienie. Wbijamy po jednym jajku, delikatnie solimy
Kuchnia w czekoladziepozostały nam z wcześniejszego obiadu. Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 3 łyżki oleju smakowego z czosnkiem Kujawski 2 płaskie łyżki przyprawy do ziemniaków Bella- Bis ok 15dkg pieczarek pęczek koperku Sposób przygotowania: Ziemniaki, które zostały nam z dnia poprzedniego najlepiej odgrzać. By były smaczne, wystarczy przełożyć je do rękawa do pieczenia, skropić olejem smakowym z czosnkiem oraz oprószyć(...)przyprawą do ziemniaków. Dodać umyte pieczarki. Zamknąć szczelnie rękaw i potrząsając dobrze wymieszać ze sobą składniki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na ok 30 minut. Po tym czasie rękaw nacinamy od góry i opiekamy ziemniaczki jeszcze 10 minut na górnej grillowej grzałce. Przyprawę do ziemniaków możecie kupić w internetowym sklepie Bella-Bis, polecam
Kuchnia w czekoladziewygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :) Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju smakowego (pomidor, papryka ostra, bazylia(...)składników przekładamy cząstki pomidorów, posiekany tymianek oraz bazylię i gotujemy cały czas mieszając aż do zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego. 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany
Kuchnia w czekoladziejajka 70ml oleju rzepakowego (1/4 szklanki) 125ml wody mineralnej niegazowanej (1/2 szklanki) szczypta soli Nadzienie: 30 dkg żółtej fasolki szparagowej 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 cebula 10 pieczarek 2 małe piersi z kurczaka (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku 2 łyżki oleju Dodatkowo: 10 łyżeczek sosu ajvar (paprykowo-bakłażanowy) 20 dkg sera żółtego w kawałku Sposób przygotowania: Składniki(...)Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 15 minut. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Do mięsa dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i dusimy na małym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy pokrojone w paseczki papryki oraz odcedzoną fasolkę szparagową. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy naleśnik smarujemy łyżeczką ajvaru, na środek nakładamy
Kuchnia w czekoladziesmakuje nawet lepiej niż tradycyjne Zapraszam do wypróbowania Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól • pieprz • kurkumę Sposób przygotowania 1. • Fasolkę ugotować odcedzić. • Cebulę i por pokroić w paski(...)patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju. • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas smażyć • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone pomidory koktajlowe. • Doprawić solą pieprzem • Dodać nie całe pół łyżeczki
W królestwie smaków Beatyżurkowy z butelki biała kiełbasa 3 ugotowane jajka na twardo 3 ziemniaki, marchew, 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego Tao Tao około 20 dag grzybów mun, 10 pieczarek kwaśna śmietana, 2 łyżki startego chrzanu Przygotowanie : Do gorącego bulionu wrzucamy namoczone i pokrojone grzyby mun oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone w plastry pieczarki i marchew- gotujemy do miękkości
Proste Potrawywywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ziemniaki 3-4 szt · boczek wędzony 10 dag · marchew · pietruszka · seler korzeniowy · pieczarki 4-5 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku
Camilla w kuchniłyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone w letniej wodzie drożdże. Wszystko(...)gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem i startym żółtym. Pieczemy
VioletoweKucharzenie