przepis dostałam od koleżanki ,jest całkiem inna w smaku niż wszystkie-bardzo szybka do zrobienia i naprawdę pyszna SKŁADNIKI: PAPRYKA KONSERWOWA PIECZARKI KONSERWOWE, CZOSNEK ZE SŁOICZKA Z ZIOŁAMI CEBULKA MALUTKA ZE SŁOICZKA, OLIWKI CZARNE LUB ZIELONE SER FETA ZIOŁA DO SAŁATEK PRZYGOTOWANIE: CEBULKI ODCEDZAMY,,PIECZARKI KROIMY NA PÓŁ LUB W PLASTERKI(ZALEŻY JAKIE DUŻE),CZOSNEK I OLIWKI KROIMY
Swojskie jedzonkoskładnikami marynaty. Obtoczyć w niej pokrojoną pierś. Odstawić na 1h do lodówki. Piec w 180 stopniach około 30 minut. Warzywa: 1 cukinia 1/3 niedużej dyni 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 ząbek czosnku zioła włoskie 100 g śmietany 18 % 2 łyżki oleju Przygotowanie: Ząbek czosnku posiekać. Cukinię, dynię (hokkaido kroimy ze skórką, a zwykłą obieramy i dopiero potem kroimy(...)kostkę) i paprykę pokroić w kostkę, a pieczarki w półtalarki. Dodać olej, zioła włoskie i szczyptę soli. Smażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodać śmietanę, chwilę zredukować. Pozdrawiam Anulla
Fabryka pomysłówprzed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości. Kawałki mięsa podawać z surówkami lub sałatkami, np. z surówką z marchwi, gotowaną marchewką, całymi pieczarkami itp. Można też ułożyć królika na sałacie z osłodzonym jogurtem naturalnym. Najlepsza będzie tu sałata typu lodowa lub zimowa. ----------- Podobne: Królik z sosem z całych pieczarek Królik z marchewką Pieczony
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny pyszny i dietetyczny obiad! Wystarczy trochę fantazji i niewiele składników i gotowe! -ziemniaki -mrożone warzywa -kasza gryczana z pieczarkami -opcjonalnie -pieprz ziołowy Skworcu -bazylia -świeża czerwona papryka -sól do smaku Przygotowanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić na cząstki. Wsypać do garnka- u mnie szeroka patelnia grillowa z kopułą. Dosmaczyć pieprzem. Solą. Dodać kaszę gryczaną z pieczarkami. Podlać rosołkiem
Z Kuchni Do Kuchnioleju 1 łyżka musztardy 1 łyżka majeranku szczypta lubczyku szczypta słodkiej papryki 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz sos pieczarkowy 50 g masła 150 ml słodkiej śmietany 350 g pieczarek oraz sos zabrany z pieczeni karkowej ewentualnie sól, pieprz sposób przygotowania Wszystkie składniki marynaty ( oprócz czosnku) wkładamy do sporej miski i dokładnie mieszamy. Karkówkę myjemy, wkładamy do miski(...)minut. Jest to etap równie ważny jak samo pieczenie. Umożliwia on pieczeni, wchłonięcie z powrotem soków, które z niej wypłynęły w trakcie obróbki termicznej. W tym czasie myjemy pieczarki i kroimy je na dość cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim grzyby, lekko je rumieniąc. Teraz możemy zlać sos z pod pieczeni (samą pieczeń
Miód i pieprzduże cebule 1 mała dynia - u mnie hokkaido - (około 450 g ze skórką) 1 średniej wielkości kabaczek (około 700 g) 3-4 kolorowe papryki 150 g pieczarek 400 g pomidorów 2 szklanki wody lub bulionu (opcjonalnie) 3/4 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka(...)kostkę dynię (hokkaido wraz ze skórką) i poszatkowany lub stary na tarce czosnek, zamieszaj i smaż całość około 8-10 minut . Teraz dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę i talarki pieczarek, smaż całość kolejne 4-5 minut. Po tym czasie dorzuć kabaczka pokrojonego w większą kostkę (uprzednio obierz go ze skórki i wydrąż miękki środek wraz z pestkami), pomidory sparzone, obrane
Słodko-Słony Świat Ilonywadze 2,5 - 3 kg (po obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa(...)palnika mieszając co jakiś czas. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, posiekać w kostkę i dodać do cukinii. Pieczarki pociąć w plastry, cebulkę drobno pokroić - przesmażyć razem na tłuszczu, dodać do garnka. Kiełbasy nie obierać ze skóry, pociąć na plastry, zrumienić na tłuszczu, dołożyć do pozostałych składników
Poezja Smaków - blog kulinarnymnie uskrzydlają. Już zastanawiam się czym zaskoczyć ich następnym razem ;) SKŁADNIKI: na 10 porcji 10 plastrów schabu (bez kości) 400 g mielonego mięsa (najlepiej łopatki) 1 cebula 2 duże pieczarki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki ostrej musztardy szczypta estragonu i majeranku (opcjonalnie) sól pieprz słodka mielona papryka mąka olej A jak to zrobić: Plastry schabu bardzo dokładnie rozbić(...)były cienkie, co ułatwi ich zwijanie. Każdy oprószyć solą i pieprzem. Mięso mielone połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startymi na grubych oczkach tarki pieczarkami, musztardą i ziołami. Całość dobrze wymieszać na gładką masę, doprawiając solą i pieprzem. Z masy mięsnej formować kulki i układać na plastrach schabu i zwijać jak na rolady. Tak przygotowane zrazy
Kuchnia w opałachchrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana. Składniki: Ciasto: 1,5 kg ziemniaków, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 6 łyżek mąki pszennej, 2 jajka, sól Farsz: 500g pieczarek lub innych grzybów, 1 cebula, 3 łyżki masła, sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta, olej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie(...)mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić. Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć). Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
Nie tylko w kuchnirozgrzewający obiad z makaronem. Brukselka oraz mini marchewki nadają daniu kolorów oraz ciekawego smaku. Danie idealne dla dzieci. 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz 2 cebule 10 pieczarek 8 brukselek 2 garście mini marchewek 1 szklanka bulionu drobiowego 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku 250 g makaronu farfalle Filet z kurczaka kroimy(...)małe kotleciki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej w garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną
VioletoweKucharzenienaprawdę bardzo smaczne, świetnie zastępując tradycyjne pierogi a przy tym wyglądają efektownie wśród wigilijnych potraw. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego 2 cebule 10 dkg kapusty kiszonej 20 dkg pieczarek 10 dkg suszonych prawdziwków 1 jajko, roztrzepane widelcem 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Suszone grzyby namaczamy i gotujemy do miękkości a następnie drobno siekamy. Kapustę szatkujemy i gotujemy. Cebulę kroimy(...)kostkę i smażymy. Pieczarki ścieramy na tarce, przekładamy do cebuli i przesmażamy do całkowitego odparowania wody. Następnie dokładamy pokrojone grzybki, doprawiamy do smaku i chwilę razem dusimy. Ugotowaną kapustę staranie odcedzamy i mieszamy z grzybami. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty. Nakładamy przestudzony farsz, składamy na pół po ukosie, a następnie za pomocą widelca dociskamy, tworząc wzorek. Piekarnik rozgrzewamy
Podróż w kulinariasmaczna przekąska. Można dowolnie modyfikować nadzienie dodając na przykład paprykę lub ser. Składniki: 8 gniazd makaronu wstążki 10dkg sera żółtego Składniki na farsz: 50 dkg mięsa mielonego 20 dag pieczarek jajko 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 4 ząbki czosnku sól, pieprz, chili, oregano, bazylia Składniki na sos: 0,5 litry śmietany 1 litr wody 3 płaskie łyżki mąki(...)łyżeczek przecieru pomidorowego sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany, chili Wykonanie: Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na farsz wkładamy do miski, doprawiamy i dokładnie mieszamy. Dzielimy na 8 równych części i formujemy kulki. Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki wkładamy w gniazda makaronu, lekko dociskając – wypełniając środek makaronowego gniazda. Śmietanę
Podróż w kulinariaroboty! Składniki: Ciasto: 3 dag drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szklanka mleka 3 szklanki mąki Nadzienie: 20 dkg pieczarek 10 dkg sera oliwki kukurydza filet z kurczaka pół papryki żółtej i pomarańczowej oregano/ przyprawa do pizzy pieprz Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 3 łyżki Wykonanie: W głębokiej(...)staną się płynne. Dodajemy olej i ciepłe mleko, mieszamy, na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Posypujemy mąką, przykrywamy i odstawiamy na ok 30 minut aż podwoi swoją objętość. Pieczarki kroimy i smażymy na odrobinie tłuszczu. Filet kroimy w kostkę i obsmażamy w wybranych przyprawach . Papryki kroimy w kostkę. Następnie wszystko mieszamy w misce dodając kukurydzę i pokrojone na pół
Podróż w kulinariastołach królują mięsa i pieczenia. Chcesz zaskoczyć gości wykwintnym smakiem? Pieczeń można podawać na ciepło jak i na zimno zastępując wędliną. Składniki: 1/2 kg łopatki bez kości 20 dkg pieczarek 1 papryka czerwona sól ,pieprz, ostra czerwona papryka, słodka czerwona papryka, majeranek, 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko Przygotowanie: Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na rozgrzanej
Podróż w kulinaria