zachęcam do tworzenia własnej kompozycji smakowej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg karkówki bez kości 1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwona trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki(...)odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzła . Po tym czasie , obsmażamy z obu stron , tak ,żeby wierzch zrobił się złoty i przypieczony . Przekładamy do woreczka do pieczenia . Cebulę , paprykę , kroimy , pieczarki wrzucamy w całości ( duże można pokroić ) i podsmażany na odrobinie oleju , po 2 minutach podsmażania dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku , smażymy jeszcze minutkę . Przekładamy warzywa do woreczka z karkówką , układając
Ogrodnik w podróżymnie danie przepyszne, domownicy wolą taką wersję spaghetti. Esencje do duszonych warzyw otrzymałam dzięki firmie Knorr Spaghetti z warzywami Składniki: pieczarki - 5 szt większe seler naciowy - 1 gałązka marchewka - 1 szt por -część zielona - kawałek cebula biała - 0,5 szt cebula czerwona - 1 szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżka wegeta esencja do duszonych warzyw (od Knorr(...)szkl papryczka chili mała - 1 szt oliwa do smażenia makaron spaghetti - 200 g natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, al-dente. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plastry. Warzywa umyć, osączyć. Marchewkę pokroić w piórka, papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę jedną i drugą obrać, pokroić
Kuchnia Danusimięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy. Następnie dodajmy po kolei: cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki
Życie zamknięte w smakuczasowych :) To przepis mojej mamy i po prostu go uwielbiam. Karkówka rozpływa się w ustach, jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka(...)liście składników i umieszczamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie obtaczamy mięso w mące. Podpiekamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku
Życie zamknięte w smakuraczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy(...)wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem
Życie zamknięte w smakumleko oraz ser. Doprawiamy. Smażymy z tłuszczem lub bez (dowolnie). Najlepiej po przygotowaniu farszu, żeby omlet nie zdążył ostygnąć. Składniki na nadzienie: - ½ puszki krojonych pomidorów - 1 parówka - 3 pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie - masło/olej Przygotowanie nadzienia: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie jest to konieczne, można rozgrzać patelnię bez tłuszczu, ja bym jednak zalecał chociaż odrobinkę). Wrzucamy pokrojoną parówkę(...)pieczarki oraz pomidory z puszki. Całość dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Nadzienie wykładamy na jednej połowie omletu i przykrywamy drugą częścią. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuSerca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag pieczarek ½ pęczka pietruszki 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz 50 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy(...)osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim, usuwamy szum ( szum dobrze jest zdjąć sitkiem ) i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną z mąką ( dobrze jest odlać trochę wywaru dodać do niego śmietanę, mąkę i razem wymieszać przed wlaniem do całości ). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy
Smaki Ewymielony. Ten, który dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około
Smaki Ewycebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy(...)dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować
Smaki Ewynaszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem
Smaki Ewyoczywiście najlepiej wykorzystać, gdy pozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem
Smaki Ewyktórą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy(...)skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza
Smaki Ewymrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko wyobraźnia. Składniki: 4 średnie ziemniaki Kilka różyczek brokułu 8 brukselek 4 pieczarek 6 pomidorków koktajlowych 2 gruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy(...)brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą i łyżką oliwy. Gruszki obieramy i kroimy na cząstki ( 8 ), skrapiamy sokiem z cytryny i ostrą papryką. Wszystko pozostawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni
Smaki Ewysałatka o lekkim posmaku słodyczy curry z kaszą jaglaną, pieczonym kurczakiem w otoczeniu kolorowych i smacznych składników. Składniki: Elementy pieczonego kurczaka ( udo, pierś ) 1 woreczek kaszy jaglanej 6 sporych pieczarek ½ pęczka szczypiorku Kilka papryk marynowanych ( kawałków ) Kukurydza z puszki Sól olej 3 łyżki majonezu 50 ml śmietany słodkiej 1 łyżeczka curry Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie i pozostawiamy(...)wystygnięcia. Pieczarki kroimy w plasterki, lekko solimy i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Również pozostawiamy do wystygnięcia. Kurczaka obieramy z kości i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w dużą kostkę. Szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki razem mieszamy. W naczyniu ( kubku ) mieszamy majonez ze śmietaną i curry. Dodajemy do sałatki, ponownie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO
Smaki Ewyzaskoczy zapewne wszystkich domowników. Polecam. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( 1 mała pojedyncza na głowę ) Pomidorki koktajlowe ( 1 na 1 szaszłyk ) Kawałek boczku parzonego Kawałki kolorowej papryki Marynowane pieczarki Sól Pieprz Jajko Bułka tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i papryki kroimy na kawałki ( takie(...)nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić szaszłyków. Mięsem oklejamy przygotowanego szaszłyka ( gdy bardzo klei się do rąk, wystarczy ręce zwilżyć wodą ). Obtaczamy w rozmieszanym jajku i bułce tartej. Smażymy na każdej strony na zloty kolor ( można użyć frytkownicy
Smaki Ewy