z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:376/703)

Tapas Party. Menu na imprezę. 140

tzatziki paluszki grissini świeża bagietka Sałatki: sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą i orzechami włoskimi sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego turecka sałatka z ciecierzycy Na ciepło: ekspresowe calzone pieczarki faszerowane po liguryjsku (z czosnkiem i natką pietruszki) pieczarki faszerowane mozzarellą grzanki śródziemnomorskie Jeśli masz więcej czasu: kolorowa tortilla z piekarnika cygara z ciasta filo z serem feta libańskie gołąbki

Chilli Czosnek i Oliwa
Krokiety Bez Mięsa 131

mało ziemniaczków do to wystarczy 1 jajko ) 1/2  do 3/4 szkl mąki ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 szkl ) 1  główka cebuli 5-6 pieczarek do środka sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 1 jajko + mąka + bułka tarta do panierowania 1. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to musimy je przegnieść przez praskę(...)wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. 3. Następnie szklimy cebulkę na oleju i od razu dodajemy do masy ziemniaczanej. Na tym samym oleju przesmażamy pieczarki i po lekkim przestygnięciu dodajemy do ziemniaków. Mieszamy całość i zaczynamy formować podłużne krokieciki. 4. Obtaczamy je najpierw w mące potem w jajku ( jajko doprawiamy solą, pieprzem i papryką

Gotowanie...to proste !
Makaron chow mein z warzywami i pieczonym kurczakiem 174

nowym cyklu to dawajcie śmiało znać. Wystarczy komentarz, e-mail czy informacja na Facebooku :) Składniki na 1 porcje: 50g makaronu chow mein (w zastępstwie makaron nitki) 2 pieczarki 150g mrożonych warzyw azjatyckich ½ łyżki oleju 2 łyżki ciemnego sosu sojowego plaster cytryny 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis lub kolendra i  szczypta ostrej papryki szczypta brązowego cukru lub miodu(...)Przygotowanie: Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokroić na półtalarki. Podsmażyć razem z warzywami azjatyckimi. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, cukrem, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać odcedzony makaron. Dodać kolejną łyżkę sosu sojowego. Całość chwilę podsmażyć. Kurczak składniki na 1 porcje: 2 małe podudzia z kurczaka bez kości lub pół piersi z kurczaka 1-2 łyżki ciemnego

Fabryka pomysłów
Bakłażanowe mini pizze z kalafiorowym sosem "serowym" 150

oregano szczypta soli 2 pomidory pozbawione skórki i gniazd nasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego 1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior umyj, osusz i podziel(...)suszonym oregano. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.  Po wyjęciu każdy plaster wyłóż delikatną warstwą pokrojonych pomidorów lub sosu pomidorowego, posyp pokrojoną papryką i porozkładaj plasterki pieczarek. Na koniec za pomocą dwóch małych łyżeczek nałóż kilka kleksów sosu kalafiorowego. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Pizze podawaj lekko przestudzone posypane listkami świeżej bazylii.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Sałatka pieczarkowa (z jajkami) 175

sałatkę robiła moja mama. Zawsze znikała w ekspresowym tempie i tak jest do dzisiaj... Sałatka może być samodzielną przekąską, ale też doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. 500g pieczarek 5 jaj 1 cebula majonez (użyłam od Folwark ) sól, pieprz   Pieczarki wrzucić do osolonego wrzątku (mają bardziej się sparzyć niż ugotować) i odsączone pokroić w kostkę. Ugotowane jajka także

Di gotuje
placuszki z kiszonej kapusty z boczkiem i pieczarkami 176

razu pomyślałam, żeby zrobić szybszą wersję kieszonek. Pomysł doskonały. Placuszki bardzo smaczne, mimo niewielkiego nakładu pracy.  Składniki na ok 12 sztuk: 400 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej  Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię(...)kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą na gładką masę. Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Leśna sałatka z marynowanymi grzybkami 162

mojej sałatki użyłam marynowanych pieczarek, lecz mogą to być dowolne grzybki z octu, jakie tylko macie w domu. Sałatka jest dość ostra i specyficzna w smaku właśnie za sprawą grzybków i zdaję sobie sprawę, że nie podpasuje każdemu.  1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 ziemniaki 2 marchewki 2 jajka 1/2 pęczka pietruszki 2 łyżki majonezu sól, pieprz 1. Ziemniaki

Szefowa kuchni
Rösti z polędwiczką 102

Wspaniałe danie inspirowane kuchnią szwajcarską, idealne na niedzielny obiad. Rösti z polędwiczką Polędwiczka wieprzowa: - 500 g polędwiczki wieprzowej - 350 g pieczarek - 1 średnia cebula - 300 ml śmietany 18% - 300 ml śmietany 30 % - 150 ml bulionu - olej rzepakowy - sól - pieprz - ½ pęczka pietruszki Rösti: - 1 kg ziemniaków - 1 cebula - olej rzepakowy - sól Cukinia: - 2 cukinie - 1/4 pęczka natki zielonej pietruszki - oliwa(...)oliwek - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz  Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut

Kulinarne życie
Sałatka z surowego brokuła 144

kalafior, na surowo. Zarówno umyte różyczki jak i obraną z włókien łodygę (ma podobny smak jak kalarepa). U mnie dziś pyszna sałatka! Składniki: 1 brokuł 20 dag pieczarek 20 dag koktajlowych pomidorków 2 łodygi selera naciowego 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól do smaku pieprz do smaku majonez Wykonanie: Brokuł podzielić na różyczki, przelać wrzątkiem i osuszyć. Pieczarki dokładnie opłukać

Tradycyjna Kuchnia
Zapiekanka mięsno-warzywna 161

Składniki (na 2 porcje) - 200 g mięsa mielonego z indyka, - cebula (ok. 70g), - por (ok.119g), - 6 pieczarek (ok.120g), - papryka (ok. 150g), - łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g), - puszka pomidorów krojonych (ok. 400g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - pół kalafiora (ok. 400g), - natka pieruszki, - łyżeczka masła (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie. Sposób przygotowania 1. Cebulę(...)kroimy na drobno i szklimy na oleju rzepakowym. 2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w paski paprykę. 3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min. 4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne 5-10 min. 5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
GULASZ Z PIECZARKAMI 181

Składniki: 1 kg szynki wieprzowej (może być łopatka lub gulaszowe) 2 średnie cebule 200g pieczarek 1 puszka groszku konserwowego 2 marchewki 1/2 selera 1 łyżka PRZYPRAW 5 ZIÓŁ PESTO firmy RAFEX    mała puszka koncentratu pomidorowego vegeta  sól ,pieprz 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 2 łyżki tłuszczu 2 łyżki mąki Sposób wykonania: Mięso umyć, pokroić w kostkę(...)mięsa i nadal podsmażamy. Gdy mięso się podsmaży zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości. W między czasie na tarce ścieramy marchew i seler, pieczarki kroimy na plastry i podsmażamy - dodajemy do gotującego się mięsa. Następnie wrzucamy odsączony groszek konserwowy, koncentrat pomidorowy i doprawiamy ziołami oraz vegetą.   Na koniec zaciągamy mąką rozrobioną

Prosto i Smacznie z Anetą
Danie jednogarnkowe 2 204

osoby może wystarczyłoby, niestety dla czterech to za mało. Dlatego dodałam kilka dodatków i obiad i to szybki gotowy. Składniki na sos - 1 szklana sosu z karkówki - 7 szt pieczarek średnich - 1 cebula - 3 pomidory suszone z oliwy. - ząbek czosnku lub 1/2 łyżeczki granulowanego (nie koniecznie) - 1i1/2  litra wody - 1 kostka rosołowa może być mniej - olej do podsmażenia Składniki(...)kluski kładzione - 2 jajka - 2 szklanki maki - woda lub mleko - szczypta soli Wykonanie - umyte pieczarki i cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanym oleju do miekkości. - włożyć sos, dodać czosnek,pokrojone pomidory,wodę i kostkę rosołową.Zamieszać i zostawić do    zagotowania wody. - do miski wybić jajka dodać 1/2 szklani wody, dodać mąkę i sól. Wymieszać.     Jeśli

Eli Gotowanie
Krokiety pasztetowe z pieczarkami 138

przyrządzenia potrawy.... Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju sól do smaku olej do smażenia farsz 300 gram pieczarek 200 gram pasztetu drobiowego 2 cebule majeranek, pieprz świeżo zmielony olej Wykonanie: Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z solą oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite(...)niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiamy do ostudzenia. Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Patelnię rozgrzewamy z odrobin ą oleju, wrzucamy pokrojoną cebule, podsmażamy. Pieczarki trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodajemy do cebuli, podsmażamy następnie dokładamy pasztet smażymy wszystko ok 15-20 minut przyprawiamy.   Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika

kgwjanczewo
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 137

jarmuż (dwie garści) 100 g sera pleśniowego blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin(...)środka boku, aby je również zamknąć. Roladę obwiązujemy dość mocno sznurkiem, jak na zdjęciu poniżej. Pozwoli to utrzymać właściwy kształt mięsa i zapobiegnie jego rozpadnięciu się podczas duszenia. Pieczarki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie. Przecedzone i opłukane podsmażamy na jednej łyżce oleju kokosowego, a następnie dodajemy rolady z kurczaka, które obsmażamy delikatnie na złoty kolor z każdej strony

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Kurczak na dziko 118

have.       Potrzebujemy: 1 kurczaka (1-1,5 kg) 1 łyżkę mielonego jałowca 1 łyżkę soku z cytryny 100 g chudej wędliny (szynki lub polędwicy) 200 g pieczarek 1 duża cebula 3-4 ziarenka ziela angielskiego 3-4 kulki jałowca 3-4 kulki pieprzu czarnego 1 liść laurowy 1 szklanka białego wytrawnego wina 1 łyżeczka posiekanego lubczyku sól(...)miękki. Wtedy wyjmujemy go i dzielimy na porcje. Powstały sos przecieramy przez sito.  W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i przesmażamy na niej pokrojone w kostkę pieczarki i wędlinę. Wlewamy przetarty sos i szklankę wina. Mieszamy, podgrzewamy i wkładamy do sosu kawałki kurczaka. Dusimy około 15 minut aż kurczak będzie miękki.  Kurczaka podajemy z podsmażonymi

Marder&Marder Manufacture