Krokiety z kapustą i grzybami. Składniki: ok 800 g - 900 g kapusty kiszonej ok 500 g -800 g pieczarek pieprz, sól, magii, liść laurowy, ziele angielskie, kucharek 1 cebula Bułka tarta 2 jajka plus 5 łyżek mleka olej do smażenia dodatkowo: Przepis na naleśniki Wykonanie : Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości z dwoma liśćmi laurowymi i z trzema kulkami ziela angielskiego(...)Odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka. Pieczarki myjemy, obieramy kroimy w paski. Podsmażamy na patelni z cebulą, wrzucamy do garnka z kapustą. Podsmażamy razem od razu doprawiając podanymi przyprawami. Należy pamiętać aby wyraziście doprawić farsz, żeby nie stracił się on w cieście naleśnika i panierce. Smażymy naleśniki. Farsz zawijamy w naleśnikach, zawijanych w kopertę. Obtaczamy
W Moim Magicznym Domuprzekładamy do miski. Na tej samej patelni roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę, chwilę smażymy żeby się zrumieniła ok 2-3 minuty, dodajemy cebulę, pora i chwilę smażymy. Dodajemy cukinię i pieczarki pokrojone w plastry całość smażymy do momentu jak pieczarki robić się miękkie wówczas dodajemy przyprawy curry, obie papryki w proszku, sos sojowy, ostrygowy i chilli. Całość dokładnie mieszamy. Po wymieszaniu
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 7 pieczarek 2 ząbki czosnku pęczek pietruszki po szczypcie tymianku papryki ostrej kolendry sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko(...)oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach C około 2 godzin. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw aby rolada nabrała rumianego
kgwjanczeworosołu lub podsmażone tak jak ja zrobiłam. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 500g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól do smaku 500 g piersi z kurczaka 3 pieczarki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy 1 cebula Wykonanie : Mięso umyć i pokroić na kawałki, cebulę obrać pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z drobno pokrojonymi pieczarkami
Sama słodycz i szczypta chilimundurkach - 150 g. 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku - 3 g. 1 pierś Kurczaka - 100 g. sól pieprz 1 łyżeczka startego żółtego sera light - 30 g. 2 małe pieczarki - 30 g. 1 mała cebula - 20 g. 1 łyżeczka z oliwy z oliwek 5 g. 1 duży ogórek - 100 g. ćwierć pojemnika jogurtu naturalnego 50 g. ************************************************** Umyta pierś kurzą naciąć(...)środku tak , aby utworzyła się kieszeń ; napełnić ją startym serem wymieszanym z drobno pokrojonymi pieczarkami i cebulą .Tak przygotowaną pierś usmażyć na oliwie z oliwek .Upieczone ziemniaki w mundurkach przekroić i posypać szczypiorkiem .Podawać z mizerią z ogórka wymieszanego z jogurtem naturalnym.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiIndiach! A potem otwiera się oczy i znowu jest się w domu/pracy ;) Smutno? Nie, bo można przygotować coś pysznego i znowu przenieść się gdzieś indziej! :D Składniki: ½ kg pieczarek 1 duża papryka (u mnie czerwona) ½ kalafiora Kawałek pora (ok. 5 cm) lub cebula 300-400g piersi z kurczaka ½ puszki mleczka kokosowego (mile widziana śmietanka! ;)) Curry – do smaku Pieprz(...)przyprawami do smaku i dorzucamy najtwardsze warzywa – paprykę, kalafior i por. Smażymy całość przez 3-4 minutki i dorzucamy pieczarki/resztę opcjonalnych warzywek ;) Przesmażamy kolejne 3-4 minuty (aż pieczarki zaczną puszczać sok, który lekko odparuje) i zalewamy wszystko mleczkiem i śmietanką kokosową. Teraz trzeba tylko dusić wszystko na wolnym ogniu, aż wszystkie warzywka (no i kurak!) będą odpowiednio miękkie
Jak gotować i nie zwariowaćgluten chodzi, już minęły. Można i przy nich dojść do perfekcji. Oczywiście, jest to początkowo droga przez męki, ale wynagrodzona smakiem. FARSZ: - główka świeżej, białej kapusty, - 4-5 cebul, - pieczarki ok 1/2 kg (opakowanie), - olej - ilość wg uznania, średnio potrzeba 4-5 łyżek, - przyprawy: domowa vegata, pieprz ziołowy, pieprz czarny, pieprz biały (wg uznania). WYKONANIE FARSZU: Główkę kapusty kroimy(...)wystygnie i obcieknie z wody. Kroimy na mniejsze kawałki, odciskamy resztkę wody i przepuszczamy przez maszynkę o grubych oczkach. Na oleju podsmażamy 4-5 cebul, dorzucamy kapustę i zmielone pieczarki (ilość wg uznania, my bardzo lubimy, więc dodajemy opakowanie). Wszystko razem przesmażamy, żeby odparować płyn. Doprawiamy do smaku solą ( vegetą domową , bo po co się truć), pieprzem białym, czarnym
Wypisz Wymalujziemniaków jajko ok 1/3 szkl mąki pszennej luksusowej Młynomag sól, pieprz, majeranek do smaku 1 mała cebula Gulasz: 50 dag mięsa wieprzowego duża cebula 3 ząbki czosnku 5 dużych pieczarek 3 łyżki przyprawy do wieprzowiny 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego papryka słodka i ostra sól, pieprz 3 łyżki mąki pszennej luksusowej Młynomag olej rzepakowy do smażenia kwaśna śmietana(...)kostkę. Posypać przyprawą. W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, wrzucić mięso i smażyć do lekkiego zarumienienia. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć ok 5 minut. Następnie dodać pokrojone pieczarki i czosnek, smażyć jeszcze ok 10 minut. Po tym czasie mięso zalać ok 0,75ml wody, dodać pozostałe przyprawy i dusić do miękkości. Mąkę wymieszać z 1/3 szkl wody
Smakołyki Asiprostu filet z kurczaka, ale podany inaczej niż zwykle :) Składniki filet z kurczaka 1 szt pieczarki 5-6 szt cebula 1 szt jajka 2 szt sól i pieprz papryka … Czytaj dalej Kurczak z pieczarkami zasmażany w jajku
czarrna od kuchniNiby nic wymyślnego, ale sprawdzi się przy każdej okazji. Karkówka jest mięciutka, aromatyczna i zanurzona w pysznym sosie. Można też użyć innego rodzaju mięsa. 5 plastrów karkówki 4-5 pieczarek (dużych) 1 cebula (duża) 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna do obtaczania mięsa olej Mięso pokroić w plastry, delikatnie rozbić i oprószyć solą(...)pieprzem. Każdy kawałek obtoczyć w mące i obsmażyć (z obu stron) na złoty kolor. Dodać pieczarki (pokrojone w plastry) i cebulę (pokrojoną w piórka). Całość chwilkę przesmażyć i podlać niewielką ilością wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielski, przykryć i dusić (na niewielkim ogniu) do miękkości. (Sos powinien zagęścić się od mąki, w której obtoczone było mięso.) Doprawić do smaku
Di gotujeuwieńczona pracą uczta. Zapraszam. Składniki: 1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki 100 g masła 2 łyżki oliwy sól morska pieprz(...)flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym. Bon appétit
Wino Francja Kuchniaczosnku 3/4 l bulionu 1 łyżka mąki 3-4 ziarna ziela angielskiego 1-2 listki laurowe 15 dkg szalotek 2 łyżki masła olej 1 łyżeczka cukru 20 dkg małych pieczarek sól pieprz mielony Sposób wykonania : M ięso pokrój w dużą kostkę. Oprósz lekko pieprzem, zrumień na oleju. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmaż, oprósz mąką . Przełóż do rondla(...)gorącym bulionem i winem. Dodaj ziele i listek laurowy, duś około 2 godziny na wolnym ogniu. Połowę masła rozpuść na patelni, dodaj cukier, przesmaż obrane szalotki, wsyp do gulaszu. Pieczarki oczyść, obsmaż na maśle, wrzuć do mięsa. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i duś jeszcze 15 minut
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : pół słoiczka cebulek marynowanych ( tzn.około 100 g ) 1 czerwona papryka 3 gotowane jajka 5 średnich ugotowanych pieczarek sól, pieprz do smaku majonez i jogurt grecki Przygotowanie: Cebulki osączyć, umytą paprykę pokroić w kostkę To samo zrobić z ugotowanym jajkami oraz pieczarkami Składniki sałatki wymieszać, posolić do smaku, posypać pieprzem Majonez i jogurt wymieszać Sosem polać sałatkę, wymieszać
Proste Potrawypolędwiczki wieprzowej 100 ml białego wina 100 g gorgonzoli 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paski 400 g śmietany 18% 1-2 łyżki kaparów 200 g pieczarek pokrojonych w paski 1/2 pęczka pietruszki posiekanej opcjonalnie olej Marynata 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju(...)polędwiczki obsmażamy z każdej strony na patelni grillowej lub suchej patelni przez chwilę tylko by zamknęły sie pory i zdejmujemy z ognia. Na głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pieczarki i lekko podsmażamy. Jak już zaczną się robić miękkie dodajemy papryczkę chilli i chwilę razem smażymy, możemy dodać w tym momencie pozostałość marynaty. Po tym czasie dolewamy wina i smażymy
Piekielna Kuchnia Patizawartością błonnika wśród innych kasz, posiada również najmniej kalorii. Zapraszam :) Składniki : 1 szklanka kaszy bulgur Melvit 1 szklanka kaszy bulgur z vermicelli 1 duża papryka czerwona 7 dużych pieczarek 1 duża czerwona cebula 3 średnie marchewki sol, pieprz do smaku 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 4 łyżki oleju Wykonanie : Obydwie kasze bulgur(...)ugotować w osolonej wodzie, przełożyć na sito i odsączyć z nadmiaru wody. Marchewkę, pieczarki obrać i pokroić w półplasterki.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Z papryki wydrążyć środek, umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć warzywa, przyprawić solą i pieprzem.Chwilę podsmażać na małym ogniu aż warzywa zmiękną ale nie może powstać ciapka. Ugotowaną
Sama słodycz i szczypta chili