z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:397/703)

Zupa fasolowa z makaronem 197

wywar warzywny 1,5 L · fasola perłowa 1/2 szkl · pieczarki 8 szt · tłuszcz · cebula · mąka pszenna 1 lyżka · ser biały 10 dag · natka pietruszki · sól · pieprz · gałka muszkatołowa mielona  Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny; potem ugotować. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, dodać do fasoli pod koniec gotowania i ugotować

Camilla w kuchni
Pieczarki portobello z grzybowym pilawem 172

pełni i tak pewnie jest w niektórych rejonach kraju ale u nas grzybów nie ma za dużo. To co zebrałam zaraz przerobiłam na pyszny obiad. Wykorzystałam tutaj również najsmaczniejsze pieczarki jakie znam czyli wielkie portobello. Użyłam też krowiego włoskiego sera Quartirolo Lombardo, przepysznego. Zapraszam serdecznie, będzie smakować. Pieczarki portobello z grzybowym pilawem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Karczek koczownika 129

zachęcam do tworzenia własnej kompozycji smakowej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg karkówki bez kości 1 duża papryka słodka , opcjonalnie czerwona trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki(...)odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzła . Po tym czasie , obsmażamy z obu stron , tak ,żeby wierzch zrobił się złoty i przypieczony . Przekładamy do woreczka do pieczenia . Cebulę , paprykę , kroimy , pieczarki wrzucamy w całości ( duże można pokroić ) i podsmażany na odrobinie oleju , po 2 minutach podsmażania dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku , smażymy jeszcze minutkę . Przekładamy warzywa do woreczka z karkówką , układając

Ogrodnik w podróży
Spaghetti z warzywami 109

mnie danie przepyszne, domownicy wolą taką wersję spaghetti. Esencje do duszonych warzyw otrzymałam dzięki  firmie  Knorr  Spaghetti z warzywami Składniki: pieczarki - 5 szt większe seler naciowy - 1 gałązka marchewka - 1 szt por -część zielona - kawałek cebula biała - 0,5 szt cebula czerwona - 1 szt koncentrat pomidorowy - 1 łyżka wegeta esencja do duszonych warzyw (od Knorr(...)szkl papryczka chili mała - 1 szt oliwa do smażenia makaron spaghetti - 200 g natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Makaron ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, al-dente.  Pieczarki umyć, osączyć, pokroić na plastry.  Warzywa umyć, osączyć.  Marchewkę pokroić w piórka, papryczkę przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Cebulę jedną i drugą obrać, pokroić

Kuchnia Danusi
Leczo z cukinii, czyli coś na co dzień i do słoików 144

mięsożerców. ;) LECZO Z CUKINII Składniki: - cukinia - 4 pomidory - 3 cebule (małe) - mięso, np. pierś z kurczaka lub kiełbasa - 3 marchewki - mały pęczek natki pietruszki - 2 papryki - 400 gram pieczarek - 5 ząbków czosnku - sól - pieprz - słoik koncentratu pomidorowego (200 gram) Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą oraz pieprzem i podsmażamy. Następnie dodajmy po kolei: cebulę pokrojoną w piórka, pieczarki

Życie zamknięte w smaku
Karkówka pomidorowa 112

czasowych :) To przepis mojej mamy i po prostu go uwielbiam. Karkówka rozpływa się w ustach, jest słodka i krucha - pycha! KARKÓWKA POMIDOROWA Składniki: - 1,5 kilograma karkówki - 500 gram pieczarek (opcjonalnie) - 3 duże cebule - 100-150 mililitrów wody - 150 gram koncentratu pomidorowego - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki cukru - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka rozmarynu - 1 łyżeczka(...)liście składników i umieszczamy w lodówce na 3 godziny. Po tym czasie obtaczamy mięso w mące. Podpiekamy na patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę pokrojoną w piórka oraz pieczarki w plasterkach podduszamy na tłuszczu po mięsie. Wykładamy na mięso. Zalewamy sosem przygotowanym z wody, sosu sojowego, cukru i koncentratu pomidorowego. Pieczemy około 1 godziny i 15 minut w piekarniku

Życie zamknięte w smaku
Soljanka 171

raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane ze skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy(...)wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną i pomidory. Na samym końcu w garnku powinny się znaleźć pokrojone oliwki i kapary oraz czosnek. Zupę przyprawiamy solą, pieprzem i chili. Podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem

Życie zamknięte w smaku
Omlet leniwy z nadzieniem 175

mleko oraz ser. Doprawiamy. Smażymy z tłuszczem lub bez (dowolnie). Najlepiej po przygotowaniu farszu, żeby omlet nie zdążył ostygnąć.  Składniki na nadzienie: - ½ puszki krojonych pomidorów - 1 parówka - 3 pieczarki - sól - pieprz - zioła prowansalskie - masło/olej Przygotowanie nadzienia: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (nie jest to konieczne, można rozgrzać patelnię bez tłuszczu, ja bym jednak zalecał chociaż odrobinkę). Wrzucamy pokrojoną parówkę(...)pieczarki oraz pomidory z puszki. Całość dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Nadzienie wykładamy na jednej połowie omletu i przykrywamy drugą częścią. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Gulasz z serc indyczych z pieczarkami 98

Serca indycze są bardzo wdzięcznym materiałem do przygotowania wielu smacznych i zdrowych potraw. Poza tym nie wymagają wielogodzinnego przygotowywania. Składniki: 70 dag serc indyczych 30 dag pieczarek ½ pęczka pietruszki 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego Sól, pieprz 50 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Serca indycze oczyszczamy z ewentualnych błon, nadmiaru tłuszczu i naczyń. Następnie kroimy(...)osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim,  usuwamy szum ( szum dobrze jest zdjąć sitkiem ) i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy umyte i pokrojone pieczarki i jeszcze chwilę gotujemy. Następnie zagęszczamy śmietaną z mąką ( dobrze jest odlać trochę wywaru dodać do niego śmietanę, mąkę i razem wymieszać przed wlaniem do całości ). Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy

Smaki Ewy
Mielone z niespodzianką 137

mielony. Ten, który dzisiaj prezentuję jest pieczony w piekarniku z niespodzianką w środku. Pracy mało a efekt interesujący. Składniki: 500 gram mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowo – wołowego ) 8 sporych pieczarek Sól, pieprz Wykonanie: Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. W tak przygotowane mielone zawijamy umytą, pieczarkę z obciętą nóżką. Formujemy kotleta i układamy go w naczyniu do pieczenia. Pieczemy około

Smaki Ewy
Leczo z cukinii i bakłażana 185

cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy(...)dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować

Smaki Ewy
Jajka w galarecie - z niespodzianką 149

naszej inwencji twórczej (np. pojemniki po serkach homogenizowanych, kaszkach itd.). Tak wykonane jajka będą odmianą śniadaniową, prostą a jakże efektowną. Składniki: Dowolna ilość jajek Kawałek papryki konserwowej Gotowana marchewka Pieczarki marynowane Kilka listków natki pietruszki Bulion/ rosół Ocet cukier Żelatyna Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Paprykę, marchewkę kroimy na kawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem

Smaki Ewy
Zasmażane ziemniaki z cebulką i pieczarkami 114

oczywiście najlepiej wykorzystać, gdy pozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem

Smaki Ewy
Leczo z pieczoną papryką 131

którą nie wszyscy lubią. Poza tym nadaje smaku potrawie. Składniki: 6 papryk ( mieszanych ) 250 gram mięsa z kurczaka pozbawionego kości 250 gram kiełbasy typu śląska 2 cebule 250 gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy(...)skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy w plasterki, obsmażamy na wysokiej patelni. Do kiełbasy na patelnię dodajemy pokrojone cebule w większą kostkę. Smażymy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i również podsmażamy. Dodajemy kurczaka i pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czubrycą. Dusimy pod przykryciem. Podpieczoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do gotującego się lecza

Smaki Ewy
Aromatyczne warzywa z patelni z gruszkami 130

mrożonki ze sklepu, więc dobór składników był całkowicie własny. To coś zamiast codziennych ziemniaków i dodatków. Wystarczy tylko wyobraźnia. Składniki: 4 średnie ziemniaki Kilka różyczek brokułu 8 brukselek 4 pieczarek 6 pomidorków koktajlowych 2 gruszki Oliwa 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Zielona czubryca Ostra papryka Sok z ½ cytryny Łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. W drugim garnku gotujemy(...)brokuł, brukselki i pieczarki. Brokuły wyjmujemy najwcześniej ( aby się nie rozpadły ). Odsączamy. W misce umieszczamy wszystkie ugotowane warzywa oraz pomidorki przekrojone na połowę. Przyprawiamy czubrycą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, pieprzem i ewentualnie solą i łyżką oliwy. Gruszki obieramy i kroimy na cząstki ( 8 ), skrapiamy sokiem z cytryny i ostrą papryką. Wszystko pozostawiamy na około 30 minut. Rozgrzewamy olej na patelni

Smaki Ewy