z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:405/703)

Kurczak duszony na pieczarkach 128

Kolejny sprawdzony "babciny" przepis. Mięso rozpływa się w ustach ,sos jest wyborny. Czegóż więcej oczekiwać? Składniki 1 kg podudzi z kurczaka 400 g pieczarek 1 cebula 60 g masła 250 g śmietany 18% 20 g mąki natka pietruszki mielona papryka sól Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondlu rozpuszczamy masło ,dodajemy posiekaną cebulę ,smażymy ,cały czas(...)mieszając (ma być lekko szklista). Na cebulę wrzucamy pokrojone na plasterki pieczarki ,zalewamy bulionem ,kładziemy kawałki kurczaka ,oprószamy solą i papryką. Rondel przykrywamy i dusimy mięso na wolnym ogniu 45-50 min na wolnym ogniu. W razie potrzeby uzupełniamy dolewamy bulion. Po przygotowaniu ,kurczaka wyjmujemy na talerze ,posypujemy posiekaną natką pietruszki. Do grzybów dodajemy śmietanę rozrobioną z mąką ,dusimy chwilę

R'n'G Kitchen
Ryż z mięsem i fasolką 142

tego co było pod ręką. Szybkie i smaczne danie polecamy dla zapracowanych ;) Składniki 150 g ryżu 250 mielonego mięsa z szynki 1 cebula słodka pęczek szczypiorku 250 g pieczarek 250 g mrożonej fasolki szparagowej (u nas zielona) mała puszka kukurydzy 1 łyżka sosu sojowego sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy na sypko. Na dużej(...)patelni podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojone w plasterki pieczarki ,fasolkę szparagową ,smażymy 5 min. Następnie dodajemy mięso mielone ,rozdrabniamy je widelcem ,oprószamy solą i pieprzem ,dodajemy sos ,smażymy 10-15 min. Do całości dodajemy ryż i osączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy jeszcze kilka minut ,do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,mieszamy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy

R'n'G Kitchen
Tagliatelle z mielonym i cukinią po grecku 161

Szybko i smacznie – czyli połączenie mięsa z makaronem. Całość dopełnia młoda cukinia, ser feta i czarne oliwki. 300 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g pieczarek 1 cebula 1 młoda cukinia 10 czarnych oliwek 2 łyżki keczupu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml bulionu Sól Pieprz 1 łyżeczka ziół prowansalskich 50 g sera feta 250 g makaronu tagliatelle Cebulę kroimy(...)kosteczkę, pieczarki w plasterki. Szklimy je na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone mięso i pokrojoną w małą kosteczkę cukinię (wcześniej obraną ze skóry). Wszystko podsmażamy. Dodajemy keczup, koncentrat pomidorowy oraz wlewamy bulion. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz ziołami. Na samym końcu dodajemy pokrojone czarne oliwki oraz ser feta. Podajemy w ugotowanym al dente makaronem tagliatelle

VioletoweKucharzenie
Dzikie zrazy z sarny 202

paseczków) 3 łyżki musztardy Dijon czerstwa bułka 4 łyżki oliwy  1 łyżka miodu 1 cebula 3 ogórki konserwowe mąka do panierowania  smalec do smażenia 250 g pieczarek 1 papryka 1 seler 1 szklanka białego wina  1 łyżka miodu 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ziarna jałowca 3 liście laurowe sól i pieprz do smaku Wszystkie(...)naleśnik, możesz przebić wykałaczką dla bezpieczeństwa aby się trzymały. Zrazy obtocz w mące i obsmaż na smalcu z każdej strony, następnie ułóż na dnie szybkowaru. Następnie wrzucamy pokrojone pieczarki, obrany i pokrojony seler, pokrojoną w kostkę paprykę, przecier pomidorowy, miód. Dodajemy jałowca, liścia laurowego, doprawiamy na oko ( nie za mocno, lepiej doprawić potem ) i zalewamy wszystko winem.  Wszystko

Niezły Młynek
FASZEROWANA CUKINIA 127

MYKITCHEN.PL . Pomaga on w wydrążaniu warzyw a zajęcie to spodoba się nawet dzieciom.W nazwie co prawda mowa o ziemniakach, ale sprawdzi się przy każdym warzywie.   Składniki: 5 pieczarek garść fasolki szparagowej pół czerwonej cebuli pół białej cebuli pół szklanki kukurydzy kilka różyczek brokuła 3 cukinie olej do przesmażenia Wykonanie: Cukinię wydrążamy. Ja ułatwiłam sobie pracę i zrobiłam(...)warzywa. Ja swoją wydrążona cukinię przeciełam na połowę wzdłuż, ale możemy także zostawić ją w całości, nafaszerować sam środek i tak zapiekać. Na patelni przesmażamy posiekane cebule oraz pokrojone pieczarki. W osolonej wodzie obgotowujemy ok 10 minut rózyczki brokuła i fasolkę szparagową,następnie wykładamy na patelnię. Dodajemy też kukurydzę,oraz posiekany wydrążony środek cukinii. Wszystko oprószamy solą, pieprzem, słodką papryką

Z Majeczką w kuchni
Schab z warzywami pieczony w rękawie 783

Zapraszam dzisiaj na pyszny soczysty schab z warzywami pieczony w rękawie . Składniki : Około 1 kg schabu  10 pieczarek 3 marchewki 1 duża cebula vegeta, pieprz do smaku garstka ziół prowansalskich 1 łyżka rozmarynu  1/2 szklanki dobrej oliwy Wykonanie : Schab umyć i osuszyć ręczniczkiem papierowy. Z góry i z dołu ponacinać w kratkę. Zioła i przyprawy wymieszać i natrzeć(...)mięso. Włożyć do rękawa , z jednej strony zawiązać. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki umyć i pokroić w plastry. Marchew obrać , umyć i pokroić w 3 cm kawałki. Warzywa przyprawić solą i pieprzem. Wyłożyć na mięso , wlać oliwę i zawiązać drugi koniec rękawa. Kilka razy obrócić całym workiem tak aby mięso i warzywa połączyły się z oliwą . Włożyć do lodówki

Sama słodycz i szczypta chili
Schab w sosie serowym 143

bardzo smaczne kawałki schabu wieprzowego w 3 różnych serach. Uwielbiam takie smaki. 600 g schabu wieprzowego 1 łyżka przyprawy typy Vegeta Słodka czerwona papryka Olej do obsmażenia 10 pieczarek 1 cebula 2 łyżki śmietany 18% 50 g serka topionego Gouda 50 g twardego sera Gouda 50 g sera feta Sól Pieprz 1 szklanka bulionu 100 brązowego ryżu Skworcu(...)kroimy w 1 cm plastry. Każdy przecinamy na pół. Delikatnie rozbijamy, nacieramy przyprawą typu Vegeta i słodką czerwoną papryką. Mięso obsmażamy na rumiano na patelni, przekładamy do większego garnka. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kosteczkę. Podsmażamy je na patelni po smażeniu mięsa, przekładamy do garnka. Na patelnię wlewamy bulion, dodajemy pokrojone kawałki sery i śmietanę. Mieszamy do rozpuszczenia się

VioletoweKucharzenie
Imprezowe pizzerinki 362

łyżeczka curry 1 łyżeczka pieprzy cayenne 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego sos pomidorowy np. z tego przepisu mozarella/ tarty żółty ser dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso(...)mielone przesmażone z czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne

DefinicjaSmaku
Sos z cukinii, kurczaka i papryki w towarzystwie kaszy kuskus 343

kiedy go tutaj wrzucić. Mam nadzieję, że Wam się spodoba.  Sos z cukinią, kurczakiem i papryką w towarzystwie kaszy kuskus 1 cukinia  papryka piersi z kurczaka kilka pieczarek olej/masło koperek kasza kuskus sól i pieprz Filet z kurczaka umyć, pokroić w  kostkę. Następnie obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić, a następnie pokroić(...)podobnie musimy zrobić z cukinią. Na jednej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojonego kurczaka, dodajemy odrobinę soli, pieprzu. W tym czasie w bardzo małej ilości wody dusimy pokrojone w plasterki pieczarki, a następnie cebulę, paprykę i cukinię. Kiedy warzywa będą lekko miękkie dodajemy kurczaka. Nadal dusimy, można pod przykryciem, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.   Ja podawałam "sos" z kaszą

Kuchnia moimi oczami
DROBIOWA WĄTRÓBKA NA KOŁDERCE Z MŁODEJ CUKINII 176

drobiowej ,  wątróbkę w sosie pomidorowym ,  wątróbkę z cebulą - tradycyjnie ,  wątróbkę z kolorową papryką  - jest w czym wybierać :))) Składniki: 700g wątróbki drobiowej 2 młode cukinie kilka pieczarek 2 młode pory 2 młode marchewki majeranek sól świeżo zmielony pieprz szczypta cukru olej Wykonanie:  Wątróbkę myjemy, czyścimy, osuszamy papierowym ręczniczkiem, jeśli jest duża kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy(...)pieprzymy do smaku. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojony w plasterki por i marchewkę. Podsmażamy kilka minut na małym ogniu. Następnie dorzucamy pokrojone w półplasterki cukinie i pokrojone pieczarki. Mieszamy całość, doprawiamy do smaku: solą, pieprzem i szczyptą cukru. Smażymy do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek. Na talerzu układamy warstwę podsmażonej z warzywami cukinii

Walijskie Pichcenie
Zupa meksykańska 178

papryka, cebula, fasola czy kukurydza nadają jej niepowtarzalnego smaku. 600 g mięsa gulaszowego 2 łyżeczki mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 litra wody 1 zielona papryka 7 pieczarek 3 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 5 pomidorków koktajlowych 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 150 g słodkiej kukurydzy 1 łyżka przyprawy meksykańskiej 1 łyżeczka przyprawy do zup Sól(...)olej, podsmażamy mięso. Cebulę kroimy w pół plasterki, dodajemy do mięsa. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Zieloną paprykę kroimy w kosteczkę, pietruszkę oraz marchewkę obieramy i kroimy w kółeczka, pieczarki w plasterki. Warzywa dodajemy do mięsa, podlewamy wodą, dokładnie mieszamy, gotujemy. Pod koniec dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość doprawiamy przyprawą

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty na ostro 179

kosteczkę 4 małe marchewki pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach 2 białe papryki pokrojone w kosteczkę 1 czerwona papryka pokrojona w kosteczkę 200 g pieczarek pokrojonych w plasterki 1 fenkuł, posiekany w drobne zapałki pęczek koperku, posiekany puszka pomidorów krojonych słoiczek koncentratu pomidorowego sól pieprz 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 3 listki laurowe szczypta(...)wlałam do niej około 3/4 litra wody. Wrzuciłam ziele angielskie, jałowiec i liście laurowe i dusiłam pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Resztę świeżych warzyw i pieczarki wrzuciłam na olej rozgrzany na patelni i smażyłam przez 10 minut na niedużym ogniu, często mieszając. Gdy kapusta była już obgotowana, dodałam do niej przesmażone warzywa, pomidory, koperek, koncentrat pomidorowy

Kulinarny Pamiętnik
Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych 238

tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek średniej wielkości 8 pomidorków koktajlowych  2 czerwone cebule  250ml białego wina sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 1 łyżka oleju 1. Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki(...)szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. 2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy polędwiczki, pieczarki, pomidorki i cebulę w dowolnej kolejności. 3. Całość posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając

Szefowa kuchni
Bataty faszerowane 351

ponieważ mam mało czasu na codzienne gotowanie. Mimo że są mało czasochłonne, to smakują świetnie. Do tego farsz można zmieniać w zależności od upodobań. Można do nich dodać boczniaki, pieczarki czy czarne oliwki. Jeśli bataty podamy np. z sałatką, to taką porcją najedzą się cztery osoby, ponieważ słodkie ziemniaki są dość sycące. Bataty faszerowane: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki(...)kawałków suszonych pomidorów z oliwy lub oleju 2 duże garści rukoli lub świeżego szpinaku 4-6 plastrów szynki parmeńskiej (można pominąć w wersji wege lub zamienić na starte pieczarki) płatki chili (jeśli lubimy) 1 mały kubeczek jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku duża garść liści kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Bataty

Poezja smaku
Gulasz z wolnowaru 137

przyprawami, cebulkę podsmażyć...ja akurat nie miałam czasu i wszystko od razu wylądowało w wolnowarze.. 70 dkg mięsa wieprzowego kawałek papryki 1 cebula 1 pomidor 50 dkg pieczarek czosnek sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy Mięso pokroić w kostkę i przełożyć do wolnowaru .Cebulę,pieczarki i paprykę pokroić, dodać do mięsa. .Dodać przyprawy, dolać bulion lub wodę

Moje domowe kucharzenie