z pieczarkami - 10538 przepisów (strona:414/703)

Pizzerinki z mięsem mielonym. 139

soli szczypta cukru   7 g suchych drożdży   szklanka cieplej wody 1 łyżka oleju dodatki: 300 g mięsa mielonego    6-7 plasterków szynki 300 g pieczarek   2 czerwone cebule   ½ czerwonej papryki   2 małe ogórki kiszone   250 g sera   ulubiony sos pomidorowy lub dobrej jakości ketchup   sól, pieprz   oregano, ostra(...)ciasto będzie jednolite, a następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie kroimy w kostkę paprykę i cebulę oraz w plasterki pieczarki, a następnie podsmażamy je na łyżce oleju. Na drugiej patelni smażymy doprawione solą i pieprzem mięso mielone, bez użycia tłuszczu, gdyż wytopi się on z mięsa. Ogórki kiszone kroimy na plasterki

Symfonia smakowa
Gulasz indyczy z grzybami leśnymi i kaszą. 149

obiad na dziś. Udało mi się w weekend kupić całkiem spory kawałek indyczego mięsa i wymyśliłem sobie, że zrobię na nim gulasz. Czego użyłem: -600 gram mięsa indyczego -8 pieczarek pokrojone na ćwiartki -dwie cebule posiekane na wiórki -papryka czerwona w krótkie paski pokrojona -duża garść suszonych podgrzybków, zalane wrzątkiem (około szklanki) -olej rzepakowy -suszona papryka słodka czerwona -sól, pieprz(...)dodajemy łyżeczkę papryki suszonej, i podsypujemy kilkoma dużymi szczyptami mąki owsianej. Mieszamy smażąc do zrumienienia mięsa. Ściągamy mięso z rondla. Na tłuszcz po smażeniu mięsa wrzucamy paprykę, cebulę i pieczarki i posiekany ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy, podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy. Gdy soki puszczą dorzucamy mięso, dodajemy sporą łyżeczkę papryki, czosnek staropolski, grzyby i zalewamy wywarem z moczonych

BaRepas
Zapiekanka warzywna z cukinii, bakłażana i pieczarek 234

jaką chcemy uzyskać i wielkości naszej formy. Ja użyłam takiej 20 x 20 cm. Składniki (2-3 porcje): 1/3 - 1/2 cukinii 1/3 - 1/2 bakłażana 3 pomidory 5 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/3 kostki wywaru warzywnego zioła: tymianek, cząber, czosnek sproszkowany ser wegański lub mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie (7 min + czas pieczenia 40 min): - cukinię(...)bakłażana, cebulę, pieczarki i pomidory pokroić w cienkie plasterki - czosnek pokroić w drobną kosteczkę - 1/3 kostki zalać szklanką wrzątku - wszystkie warzywa układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym i całość zalewamy wywarem a następnie skrapiamy oliwa i rozprowadzamy pędzelkiem po warzywach - posypujemy pokrojonym czosnkiem - wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni  - po tym czasie wyciągamy i posypujemy ziołami

Pora na pora i pomidora
Jajeczne babeczki śniadaniowe - alternatywa dla jajecznicy 153

jajecznicy. Polecam wszystkim szukającym urozmaicenia codziennego śniadania lub tym, którzy znudzili się już zwykłym jajkiem. Składniki (14 babeczek): 6 jajek 1/5 cukinii 1/5 bakłażana 1 mały pomidor 3 pieczarki 2 ząbki czosnku sól pieprz kurkuma opcjonalnie ser do posypania na koniec Polecam przygotować 2 smaki -  jedną formę wypełnić pomidorem i cukinią, drugą bakłażanem i pieczarkami Przygotowanie (4 minut

Pora na pora i pomidora
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 175

buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować lekko olejem. Na rozgrzanej patelni obsmażyć mięso(...)jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem. Mięso posolić. Patelnię wstawić do piekarnika i upiec wszystko razem do miękkości mięsa i lekkiego zrumienienia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety z migdałami i pesto bazyliowym w sosie, podawane z pieczonymi ziemniaczkami faszerowanymi burakiem z kapustą 151

bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco sól i pieprz do smaku sos 1 puszka pomidorów posiekanych 0,5 papryki czerwonej 100 g pieczarek 1 łyżka papryki słodkiej i słonej sól z pieprzem do smaku faszerowane ziemniaki 6 dużych ziemniaków 0,5 buraka  1/4 kapusty czerwonej ( ok 2 kg miała kapusta) pęczek kopru(...)kolor z każdej strony, odrzucamy do innego naczynia.  sos na tłuszczyku, który pozostał na patelni podsmażamy pomidory, paprykę drobno posiekaną i pokrojone pieczarki, wszystko smażymy na wolnym ogniu ok 10 minut doprawiamy do smaku, następnie dodajemy pulpety i dusimy wszystko jeszcze ok 20 minut na wolnym ogniu. sos tatarski ogórka obieramy i wydążamy

Niezły Młynek
pizza z czosnkiem niedźwiedzim 121

wyrośnięcia. Następnie formujemy cienki okrągły placek, wykładamy na natłuszczoną, okrągłą blaszkę (32 cm średnicy). składniki na wierzch: sos lub koncentrat pomidorowy 125 g sera mozzarella 4 plasterki salami 3 pieczarki 1 pomidor liście czosnku niedźwiedziego wykonanie: Ciasto smarujemy sosem, układamy rozdrobnią rękami mozzarellę, następnie układamy salami, plastry pomidora i pieczarek. Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez

Domowy Smak Jedzenia
Domowe grillowanie 122

grill ektryczny Severin  jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania ze sklepu redcoon . Ponieważ nie mogliśmy się zdecydować co zrobić przygotowaliśmy: stek wołowy, wieprzowinę w sosie teriyaki i tabasco, pieczarki, paprykę oraz pieczywo z oliwą i czosnkiem Stek ugrillował się idealnie. Nie przywierał, smażył się ładnie, równomiernie. Wieprzowina pokrojona w paski pięknie się pdsmażyła. Grill z pełnym spokojem zniósł wszelkie(...)zabiegi wokół mięsa. Zabawy z ogniem (flambirowanie) też dzielnie zniósł. Oraz dolewanie kolejnych składników - tabasco, kikkoman, czarny sos sojowy i miód. Do mięsa pięknie ugrillowała się papryka oraz pieczarki, no i bułka polana oliwą i natarta czosnkiem. Śmiało mogę polecić grill elektryczny..... Z myciem też nie było problemu

królestwo garów
Pstrąg z pieczarkami, z grilla 77

pstrągi patroszone, 300 g pieczarek, 50 ml brandy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 żółtko, masło, cytryna, sól, pieprz Ryby oczyścić, usunąć skrzela i ewentualnie oczy, umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Pieczarki oczyścić, umyć. Każdą przekroić wzdłuż na pół a następnie w grube półplasterki. Podsmażyć na 2 łyżkach masła. Gdy już są podsmażone dodać brandy

królestwo garów
Tahini burger! Przekąsisz? 279

owca zadowolona. Czy jakoś tak ;) pierś z kurczaka oliwa z oliwek suszone zioła (bazylia, tymianek, oregano) natka pietruszki, rozmaryn ząbek czosnku pieprz czarny sól bułka pełnoziarnista sałata rzymska pieczarka hummus (domowej roboty) sezam do oprószenia Pierś z kurczaka umyłam, osuszyłam, lekko rozbiłam. W miseczce przygotowałam marynatę z oliwy i wszystkich suszonych i świeżych ziół i przypraw. Marynowałam kurczaka(...)lodówce. Po tym czasie mięso grillowałam. Bułkę przekroiłam. Ułożyłam sałatę rzymską, plastry pieczarki, kurczaka. Wierzch mięsa posmarowałam hummusem. Sypnęłam sezamem. Przykryłam drugą połówką buły.  Smacznego! Przepis bierze udział w akcji kulinarnej  Jakubiak lokalnie oraz w Pieczarkowym tygodniu Więcej o książce poczytacie  tutaj

bastalena
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą 198

jakiś czas muszę sobie taki zaserwować i to właśnie ze śmietanką 30%. Z brązowym ryżem smakował pysznie. 2 filety z kurczaka 200ml śmietanki 30% 6 dużych pieczarek 3/4 łyżki białej gorczycy, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia   papryka słodka, papryka ostra 3 gałązki natki pietruszki sól, pieprz olej 1. Filety kroimy w kostkę, posypujemy szczyptą: soli, pieprzu, papryki słodkiej(...)papryki ostrej. Dodajemy również gorczycę. Podsmażamy do zarumienienia na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 2. Pieczarki kroimy w plastry, dodajemy na patelnię. Dusimy do momentu wyparowania wody. 3. Na patelnię wlewamy śmietankę. Trzymamy na ogniu aż sos zgęstnieje. 4. Podajemy np. z ryżem. Gotowe danie na talerzu posypujemy posiekaną natką pietruszki

Szefowa kuchni
Leczo 156

Składniki: 300 g kiełbasy (dałam śląską) 1 cukinia 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów krojonych 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 g pieczarek 3 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz Wykonanie: Cebulę i kiełbasę pokroić(...)kostkę. Na oleju  zeszklić cebulę  i dodać kiełbasę, podsmażyć , a następnie dodać pieczarki pokrojone w plasterki. Dodać pomidory z puszki , pokrojoną paprykę, cukinię,przecier pomidorowy, drobno posiekany czosnek. Dolać 1 szklankę wody , liść laurowy, ziele angielskie i dusić do miękkości na wolnym ogniu około 30-40 minut.  10 minut przed końcem duszenia dodać przyprawy. Smacznego

O kuchni z uczuciem
Pizza bez mąki na brokułowym spodzie z otrębami i mozzarellą 188

mała kulka mozzarelli (lub tofu mała kostka) - 1 jajko ( siemię lniane namoczone w wodzie) - 1 mały brokuł - 7 łyżek otrąb owsianych  Dodatki : - pomidory krojone 1 karton - 8-9 pieczarek - paczka oliwek  - ser żółty  - kilka listków bazylii  - przyprawy ( oregano, bazylia, majeranek, tymianek, kolendra, suszony czosnek, kurkuma) - sól, pieprz Przygotowanie: Brokuł ugotować, następnie ubić go ubijaczką do ziemniaków(...)jajko, otręby oraz przyprawy, ułożyć na blachę i piec ok 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, aż zacznie się przyrumieniać. Pomidory wymieszać z wszystkimi przyprawami, solą i pieprzem, pieczarki poddusić chwilę z przyprawami, pokroić oliwki i ser, dodatki ułożyć na upieczonej pizzy i zapiekać, aż do roztopienia sera. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Jajecznica ze szparagą i pieczarkami 152

Niniejszym rozpoczynam tegoroczny sezon szparagowy w swojej kuchni :) W warzywniku wyrosła mi do odpowiednich rozmiarów cała jedna ;) szparaga i powędrowała do jajecznicy. Składniki (na 1 porcję): 4 małe pieczarki szparaga zielona (oczywiście można więcej) ćwiartka cebuli 2 jajka sól łyżka oleju łyżka masła Pieczarki rozdrobnić według uznania i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać masło i gdy się roztopi, wrzucić pokrojoną

Weekendy w domu i ogrodzie
Amarantusowa polenta zapiekana z pieczarkami i mozzarellą 98

Dziś z dodatkiem amarantusa ekspandowanego. Składniki : 100 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łyżka-dwie startego parmezanu 200 ml amarantusa ekspandowanego płaska łyżeczka suszonego oregano ciut pieprzu cayenne sól 8 średnich pieczarek 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowy lub przecieru 1/4 cebuli oregano ok. 150 g sera typu mozzarella Polentę ugotować w potrójnej ilości wody. Trzeba pamiętać o mieszaniu, gdy polenta zacznie się(...)cayenne, parmezanem i odrobiną soli. Masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Równo rozsmarować. Polentę posmarować koncentratem pomidorowym, posypać oregano i cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Ułożyć kawałki pieczarek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. Pod koniec pieczenia rozłożyć na placku plastry mozzarelli. Do tego typu dań wybieram ser typu mozzarella kupowany

Weekendy w domu i ogrodzie