mąki pszennej typ 00 Stagioni 360 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli morskiej (drobnej) 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży Dodatki: ketchup szynka pieczarki świeże pomidor listki bazylii Przygotowanie: Odlać 50 ml ciepłej wody wsypać łyżeczkę mąki, cukru wkruszyć drożdże i wymieszać. Pozostawić na około 10-15 minut aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać(...)ciasto podzieli na cztery części. Z każdej dłońmi uformować koło. Na brzegach formujemy tzw. rancik. Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować ketchupem ułożyć pokrojone w plastry pieczarki, szynkę i 3-4 plasterki pomidora. Na górę zetrzeć żółty ser. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni gór-dół na drugi stopień od dołu i piec około 15 minut
Ala piecze i gotujekotleciki, a następnie je grillujemy. Pozostałe składniki: - pomidor - 2 sztuki - cebula - 1 sztuka - cukinia - 1 sztuka - ser Mozzarella - 1 opakowanie - sałata - 2 listki - pieczarki (małe) - 7 sztuk - suszone zioła, pieprz Cukinię, pomidory oraz cebulę kroimy w plastry. Pieczarki dokładnie czyścimy. Warzywa przyprawiamy suszonymi ziołami oraz pieprzem, a następnie grillujemy. Na patyczki nabijamy
Fit-aminaSkładniki mąka pszenna 300 g jajko 1 szt. woda (ciepła) 100 ml Zagnieść ciasto i bardzo dobrze wyrobić. Rozwałkować, wykrawać kółka. Farsz Pieczarki 200 g cebula 1 szt papryka 1 szt marchewka 1 mała sól pieprz ostra papryka tymianek majeranek masło klarowane Na patelnię z roztopionym masłem wrzucić drobno pokrojone pieczarki, podsmażyć, następnie dodać pokrojoną cebulę, paprykę oraz
harrisasyte ale mało kaloryczne. 500 g filetu z piersi kurczaka 3 łyżki oleju cytryna z bazylią 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 200 g pieczarek 250 g makaronu tagliatelle 2 łyżki keczupu Pieprz młotkowany z kolendrą Pęczek natki pietruszki Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę i doprawiamy ostrą czerwoną papryką. Podsmażamy na oleju(...)cytryną i bazylią. Czerwoną paprykę kroimy w kosteczkę, czerwoną cebulę w piórka, pieczarki w plasterki. Stopniowo dokładamy do mięsa, dusimy pod przykryciem. Pod koniec przyprawiamy pieprzem i dodajemy keczup. Natkę pietruszki siekamy, połowę dosypujemy do mięsa na patelni. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i łączymy z mięsem. Posypujemy natką pietruszki bezpośrednio na talerzach
VioletoweKucharzenieduża szczypta bazylii 1 opakowanie sera białego typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" 100g szczypiorek 1 1/2 łyżki mleka 1 pieczarka 1 duża bagietka Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy bagietkę - wydrążamy z niej środek, tworząc "łódkę", którą później napełnimy nadzieniem (uwaga! nie należy wydrążać bagietki zbyt mocno, by nie przebić skórki). Do miseczki(...)typu śródziemnomorskiego w zalewie olejowej z suszonymi pomidorami Apetina "SNACK PACK in oil" (dodajemy ser wraz z zalewą). Ser lekko rozgniatamy widelcem, mieszając z rozbełtanym jajkiem. Pieczarkę myjemy i obieramy, usuwając ogonek. Tniemy ją na większą kostkę i dodajemy do masy serowo - jajecznej. Szczypiorek sikamy - około 1 łyżki stołowej i łączymy z masą. Na koniec dodajemy mleko
Słodkie okruszkisię najeść - dementuję te pogłoski), kolorowe, a doznania smakowe nie dają sie opisać :) Użyłam grzybów portobello - pierwszy raz je kupiłam, nie mając pojęcia co to takiego ;) Trochę przypominają pieczarkę, ale są bardziej wyrazoste w smaku. Oczywiście moZna użyć pieczarek (aczkolwiek portobello sa lepsze bo by mieć 250 g grzybów wystarczy obrać dwa ;) Składniki: 2 bakłażany soczewica ugotowana
pyszne zdrowościSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)musiałam tak 3 razy bo kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć
Gaździnka warzyosób Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 mała papryczka chili ok. 2 cm świeżego imbiru 1 mango 1 łyżeczka czerwonej papryki 250 g pieczarek 2 łyżki sosu Teriyaki sól morska olej do smażenia Wykonanie: Pierś myjemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w paski. Solimy i pieprzymy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Mięso(...)odkładamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, pieczarki kroimy na plasterki, imbir obieramy i siekamy, papryczkę pozbawiamy nasionek i drobniutko siekamy. Wszystko przesmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. W międzyczasie obieramy mango i kroimy je na mniejsze kawałki. Na patelnię z warzywami wkładamy smażonego kurczaka, dodajemy przyprawy i sos, wrzucamy mango i smażymy na średnim ogniu przez około
Kulinarne przygody Gatitywyszedł jak oryginał i do tego jest bardzo szybki w przygotowaniu. Składniki na 4 bycze porcje: 2 duże czerwone papryki 3 średnie ogórki kiszone 2 cebule 300 g pieczarek koncentrat pomidorowy – mały słoiczek 200 g suchych kotletów sojowych – ugotować i bardzo dokładnie odsączyć) 2 łyżki mąki (użyłam kukurydzianej) przyprawy po 1 łyżeczce: pieprz, papryka słodka, papryka wędzona Przygotowanie(...)cała idea tej potrawy to krojenie w paseczki około 2 cm, tak więc kroimy cebulę i pieczarki (cieniutkie plasterki) wrzucamy do duże garnka na gorący olej. Po 5 minutach smażenia dodajemy paprykę. Po kolejnych 5 minutach podlewamy szklanką wody. W międzyczasie kroimy w paseczki kotlety sojowe, wrzucamy do miski i obtaczamy w mące. Tak przygotowane podsmażamy na patelni aż się
greenscarfciasta ziemniaczanego. Pychota! Składniki: 1 kg ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki masła 25 dag kiełbasy wiejskiej 1 cebula 1 papryka 1 puszka kukurydzy 10 dag sera żółtego 10 dag pieczarek ¼ szklanki śmietany 5 łyżek mąki Sól, pieprz Ketchup Tłuszcz do formy Bułka tarta do formy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć(...)pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem. Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem. Piec w temp. 190 stopni około pół godziny
Tradycyjna Kuchniachipsy z cukinii, które smakowały niebiańsko! (szczególnie w połączeniu z ostrymi sosami) W koreczkach zamiast sera i innych tłustych składników pojawiły się m.in. chlebek żytni, chuda szyneczka, ogórek i pieczarka marynowana, pomidorki koktajlowe oraz lekki ser feta. Dodatkowo przyrządziłam smaczne mini kanapeczki z łososiem, puszystym i lekkim serkiem- posypane pachnącym koperkiem. Dopełnieniem były sosy na bazie jogurtu naturalnego(...)kanapeczki z łososiem - chleb żytni - łosoś wędzony - serek puszysty -koper Chleb pokroić na mniejsze kawałki, posmarować serkiem, nałożyć łososia i posypać posiekanym koperkiem. Koreczki w wersji light - ogórki konserwowe - pieczarka konserwowa - chleb żytni - pomidorki koktajlowe - ser feta - oliwki -szynka Wszystkie składniki pokroić- chlebek w małą kostkę, ogórki w zależności od wielkości na mniejsze kawałki, pomidorki na połówki oraz
Tradycyjna KuchniaCoś na szybko, smacznie i syto ;) Składniki: 25 dag pieczarek 10 dag mąki 2-3 łyżki płatków owsianych 2 jaja 1 cebula 1 szklanka mleka Sól, pieprz ½ łyżeczki sody Olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki pokroić w cienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku. Masę dokładnie
Tradycyjna Kuchniawody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania Dowolne składniki, ja użyłam: 15 dag pieczarek 10 dag szynki 1 mała cukinia 1 pomidor Oliwki Kukurydza Papryka czerwona lub zielona Przecier pomidorowy lub ketchup 15 dag Mozzarelli 15 dag sera gouda Przygotowanie: Do szklanki odlać odrobinę(...)dodać sól, oliwę, rozczyn drożdżowy i resztę wody. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia na min. 1,5 godziny w ciepłe miejsce. W między czasie przygotować składniki- ja pieczarki z papryką lekko podsmażam z odrobiną soli, pieprzu i oregano. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, posypaną kaszą manną (dzięki niej ciasto po upieczeniu będzie chrupiące, jednocześnie będzie się wygodnie formować
Tradycyjna KuchniaTradycyjna zupa pieczarkowa- szybka, łatwa w przygotowaniu i pyszna ! Składniki: 1 ½ litra wywaru warzywnego, 150 ml śmietany, ½ kg pieczarek, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól do smaku, pieprz, natka pietruszki lub koperek. Wykonanie: Pieczarki oczyścić, pokroić, usmażyć i zalać wywarem warzywnym. Gotować około 10 minut, następnie połączyć z zasmażką przyrządzoną z masła i mąki. Dodać śmietanę, zagotować, przyprawić
Tradycyjna KuchniaTradycyjna, smaczna i szybka w wykonaniu. Polecam na każdą okazję. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 1 słoiczek pieczarek marynowanych 1 słoiczek sosu tatarskiego(250 ml) 5 jaj 1 makaron typu ryżowego 20 dag szynki konserwowej sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ryżowy ugotować według opisu na opakowaniu. Jaja ugotować, wyjąć żółtka, a białka pokroić w kostkę. Pieczarki drobno
Tradycyjna Kuchnia