miałam – musiałam zrobić … i nie ukrywam zrobiłam z wielką przyjemnością!Trochę pozmieniałam … trochę dodałam od siebie ….Soczyste brzoskwinie … puszysty biszkopt …. przyjemnie chrupiący pod zębami kokos ….Ciasto brzoskwiniowe wyszło rewelacyjne i na stałe zagości w mojej kuchni! SKŁADNIKI:CIASTO:– cukier – 1 szklanka– jajka – 4 szt– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Ostra na SłodkoCIASTO :- mąka – 4 łyżki- proszek – 1 łyżeczka- cukier – 4 łyżki- jajko – 4 sztKREM :- mascarpone – 400 g- cukier – 5 łyżek- śmietana 30 %- 125 mlDODATKOWO :- kokos / wiórki- brzoskwinie – 4 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO:Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę.Kiedy piana będzie dobrze ubita dodajemy cukier i dalej ubijamy aż cukier będzie dobrze rozpuszczony.Dodajemy
Ostra na SłodkoOd czasu urlopu na Gran Canarii coraz częściej i z większą przyjemnością sięgam po tamtejsze specjały!Kuchnia ta jest nie tylko smaczna , ale i niezwykle łatwa
Ostra na Słodkotortu .. czy też tak jak u mnie w formie keksu – szachownica zawsze zachwyca nie tylko podniebienie , ale i oczy!Dwukolorowe ciasto przełożone lekkim kremem budyniowym i obficie obsypane kokosem znajdzie wielu zwolenników.Wbrew pozorom szachownica jest niesamowicie łatwym ciastem i można ją przyrządzić nawet z pomocą dzieciaków!SKŁADNIKI :( forma keksowa )* jajko – 6 szt* cukier – 200 g* cukier
Ostra na SłodkoPokazywałam ostatnio tajemnicze zdjęcie , a Wy wołaliście o przepis.Także przyspieszyłam tempo i tym oto sposobem ciacho już dziś może zagościć w Waszych domach!Zachwyci na
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was kolejne ciacho z truskawkami.W sklepach są coraz tańsze .. stragany robią się coraz bardziej pełne … Koniecznie trzeba to wykorzystać , bo ani się
Ostra na Słodkowaniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu, dodajemy masło, lekko
Ostra na SłodkoDziś mam dla Was przepis na kolejne , niesamowicie pyszne naleśniki!Delikatne puszyste ciasto , wypełnione przepysznym musem ananasowym z kawałkami owoców i chrupiącym pod zębami kokosem , który przywodzi na myśl najlepsze egzotyczne wakacje!Dodatek rumu sprawia , że danie smakuje obłędnie i jest fantastycznym pomysłem na obiad dla dwojga , albo kolację ze śniadaniem ;)Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka – 150 g* jajko
Ostra na Słodkoogonki dla zajączków.Z marcepanu formujemy kształt spłaszczonych "łezek" (środek powstał z masy marcepanowej z dodatkiem odrobiny różowego barwnika) - będą to uszka króliczków. Ogonki to kulki marcepanowe obtoczone w kokosie. Oczka ulepione zostały z lekko rozpuszczonej czekolady, a nosek z posypki cukrowej (noski można również zrobić z różowej masy marcepanowej). Wszystkie elementy wbijamy do wcześniej przygotowanych babeczek z kremem
Słodka StronaPrzepyszny deser z dość ciekawym połączeniem kokosu i granatu. Powiązanie tych smaków idealnie ze sobą komponuje tworząc eksplozje smaków na naszych podniebieniach. Jedwabista, wręcz kremowa, kokosowa panna cotta złamana orzeźwiającą galaretką z granatów, a wszystko polane rubinowym syropem - poezja zamknięta w kieliszku...Kokosowa Panna Cotta z Galaretką i Syropem z Granatów - Składniki: (ok. 8 deserów)galaretka z granatu:2/3 szklanki
Słodka Stronawkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Pieczemy ok. 20 minut do "suchego patyczka".Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na trzy części.Masa kokosowa:Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kokos i gotujemy do momentu zgęstnienia. Następnie dodajemy masło i chwilę podgrzewamy do otrzymania gęstej masy. Lekko studzimy, a następnie wykładamy połowę masy na dolny biszkopt. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta, ponczujemy
Słodka StronaKremowy Deser Kokosowy z uwielbianą przez wielu Nutellą. Czekolada z Kokosem to niemal połączenie idealne tworzące elegancką, pięknie prezentującą się Panna Cottę. Deser bardzo prosty w przygotowaniu, a dość efektowny, pyszny w smaku i sycący - już jeden pucharek zasyci naszą potrzebę "na słodkie".Kremowy Deser Kokosowy z Nutellą - Składniki: (ok. 6 deserów)Warstwa kokosowa:350 ml śmietanki
Słodka Stronapokrojone migdały, a do większej wrzucamy wiórki kokosowe - dokładnie mieszamy.Formę (ok. 20x28 cm) wykładamy papierem do pieczenia i układamy pierwsza warstwę herbatników. Następnie wykładamy połowę masy z kokosem, znów przykrywamy herbatnikami, smarujemy masą z migdałami, wykładamy herbatniki, smarujemy pozostałą masą kokosową i na nią znów układamy herbatniki. Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy
Słodka Stronaotrzymania gładkiej masy (nie gotujemy). Czekoladą polewamy wierzch ciasta ("zygzakami"), a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.Umieszczamy w lodówce na minimum 2h. przepis jest modyfikacją Ciasta Cappuccino z Kokosem Siostry AnastazjiMoje posty
Słodka Stronazimnoskórka otarta z 1 pomarańczy4 łyżki soku z pomarańczyszczypta soli morskiejkrem czekoladowo-orzechowy z daktyli i awokado ("wegańska nutella" z tego przepisu)jagody goi, orzechy laskowe i suszony kokos do posypaniaZ mąki z kaszy jaglanej, melasy, oleju kokosowego, pomarańczy (skórka+sok) i soli zagnieść ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Formę na tartę wysmarować olejem kokosowym. Wyłożyć nań ciasto
Food Square