lodówki, dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej będzie je ubić. Rozdzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na gęstą pianę dodaję po trochu cukier. Do ubitej piany dodajemy kokos i delikatnie mieszamy sylikonową szpatułką. Kokosanki możemy wykładać na blaszkę za pomocą dwóch łyżeczek (potem będzie można nieco je wyrównać, żeby miały ładniejszy kształt). Jeszcze lepiej do tego zadania nada
Ciastkozercymąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos. Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy aż do wykończenia składników. Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i bakaliami. Podajemy mocno schłodzone. Smacznego
Ostra na Słodkomąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty. Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos. Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami. Naprzemiennie układamy aż do wykończenia składników. Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i bakaliami. Podajemy mocno schłodzone. Smacznego
Ostra na SłodkoTort zrobiłam bez okazji, nawet wolę takie sytuacje. Bez stresu, raz, dwa i gotowe. Biszkopt jest idealnie puszysty, lemon curd kwaskowy, śmietana dodaje słodyczy. Kokos tę słodycz uzupełnia. Jak dla mnie ideał. Uwielbiam wszystko co kwaśne, a ten tort daje niezwykle dużo doznań kubkom smakowym. Do obłożenia tortu użyłam chipsów kokosowych, które możecie dostać w sklepie Galeria Herbat . Niezwykle
MamaOskarkaPrzepis autorski (mój). Kokos i jabłko? Oczywiście! To połączenie idealne, smaczne i niezwykle aromatyczne. Ciasteczka są przepyszne, lekko chrupiące i niezbyt słodkie. Idealnie nadają się na zdrową przekąskę oraz dodatek do kubka kawy, czy herbaty. Diabetycy również mogą się na nie skusić, ponieważ cukier kokosowy oraz syrop z agawy mają niski indeks glikemiczny. Koniecznie spróbujcie! (około 17 sztuk) 100g masła
Di gotujegorzkiej czekolady. Po prostu raj! I do tego banalne i całkiem szybkie w wykonaniu (oprócz oczekiwania) . Mają jednak jeden minus - zbyt prędko znikają z talerza... Dlaczego warto? Kokos przede wszystkim zawiera świetne nasycone kwasy tłuszczowe (MCT), które szybko się przemieniają, nie odkładają się jako materiał zapasowy i są szybko dostępnym źródłem energii. Wiórki mają także kwas laurynowy i kaprylowy
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńwykonywaniu hummus z dyni pozostało mi jeszcze troszkę napoczętego puree z dyni, więc postanowiłam je dziś wykorzystać. Jakiś czas temu robiliśmy likier kokosowy i po zlaniu go pozostał mi kokos , żal było mi go wyrzucić więc pozostawiłam go w pojemniku w lodówce. Nie bardzo wiedziałam do czego go użyć, dziś wpadłam na pomysł by połączyć go z dynią. Skoro zupa
Aromatyczne Podróżeklik , ale zrobiłam z oryginalnego przepisu - klik , bo nie miałam mąki ryżowej, po która wybieram się dziś, żeby zrobić obłędne ciasteczka, również od Oli :-))). Muffiny świetne, wilgotne z dodatkiem kokosu , no moje smaki jak nic :-))). Polecam bardzo :-)) Składniki: 90 g wiórek kokosowych 1/2 szklanki mleka 1 szklanka cukru brązowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soku z cytryny 3/4 łyżeczki
kruche babeczkisię istnym hitem! Wyszła reeewelacyjna i już podczas przygotowań żałowałam, że zrobiłam tak mało kremu. Z chęcią wyjadłabym cały. Ciasto łączy w sobie wszystko to co lubię, a mianowicie: kokos, nutę białej czekolady i krem budyniowo-maślany! Poooezja! Sami zróbcie i przekonajcie się o tym! Polecam! (Forma o średnicy 14 x 17 cm) Masa: 500 ml mleka 2 żółtka
Di gotujemurzynek ale skrywa w sobie serowo kokosowe kuleczki. Ciekawie wygląda i bardzo dobrze smakuje. Przepis podpatrzony gdzieś w sieci ale trochę przerobiony :) Kulki serowe: 400 g twarogu 150 g kokosu 50 g cukru 5 łyżek mąki 2 jajka Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i formujemy równej wielkości kulki, które przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x35
Cynamonowe szczęściejuż ich sam zapach sprawia, że ma się na nie wielką ochotę. Są kruche i idealne do filiżanki kawy, herbaty czy ulubionego napoju. O dodatkach chyba nie muszę wspominać? Kokos i czekolada... Pycha! (około 28 sztuk o średnicy 6 cm) 125g masła 120g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko 280g mąki pszennej 60g wiórek kokosowych 1 łyżeczka
Di gotujeWyraziste wiśnie fantastycznie komponują się z kokosem tworząc idealny letni duet. Całość okraszona jest dodatkiem jogurtu i miodu. Pysznie i zdrowo! Składniki: (na jeden duży koktajl) szklanka wydrylowanych wiśni 2 łyżki gęstego mleka kokosowego 2-3 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego miód z mniszka (lub zastępczo wielokwiatowy) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (z wiśniami włącznie
Pyry na GazPyszne ciasteczka dla miłośników kokosów. Niestety ciasteczka są nieco tłuste ze względu na ilość masła jaką używamy, ale są warte tego grzechu:-) Po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne i z tego też względu z pewnością nie nadają się dla 2-3 latków... Składniki: 250 g wiórków kokosowych 100 g masła najlepiej 82% 3/4 szklanki cukru 3 białka 5 łyżek mleka
IMPRESJA SMAKUPrzepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne i już podczas pieczenia kuszą swoim obłędnym aromatem. Kokos i pistacje.... Mmmm... Idealnie komponują się z karmelem, czekoladą lub po prostu cukrem pudem. Nie są zbyt słodkie i to od Was zależy czym je udekorujecie. U mnie znikają w iście ekspresowym tempie, więc na szybkiego posypuję pudrem i już ich nie ma. (około
Di gotujeKokos + maliny + czekolada = IDEAŁ! Uwielbiam to połączenie i to właśnie ono dziś odgrywa u mnie główną rolę! Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto kokosowe na czekoladowym, ciasteczkowym spodzie , pokryte dużą ilością soczystych malin i płatkami kokosa. Ciasto smakuje rewelacyjnie – jest bardzo lekkie, delikatne , idealne nie tylko na upały! Robi się je błyskawicznie, bo nie wymaga pieczenia i jest
Ostra na Słodko