z kaszą - 986 przepisów (strona:31/66)

Kuskus z gulaszem z warzyw :) 125

kroimy w kostkę, a pomidory na ćwiartki. Mieszamy wszystko razem, posypujemy pieprzem, wyciskamy sok z połówki limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus:  1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem

vegetanie
Wege bigos w innej odsłonie. 170

widzicie i jakie dekoracje lubicie na talerzu. Trochę się rozpisaliśmy, a tu trza bigos gotować :) No to do kuchni !     Bigos wegetariański w innej odsłonie, a na dodatek kasza bulgur (5-6 osób) Składniki: 1 niewielka główka kapusty pekińskiej 1 brokuł lub 1 opakowanie mrożonego 1/2 kalafiora lub 1/2 opakowania mrożonego 1 duża marchewka* 1/2 szklanki zielonego groszku* *(możecie(...)wszystkie wyżej wymienione przyprawy. Przykrywamy i dusimy, aż warzywa będą już dobrze miękkie. Polecamy jednak nie przesadzać z miękkością warzyw, lepiej będą smakować nieco kruche. Na dodatek my zrobiliśmy kaszę bulgur, ale jeśli podacie ziemniaki, ryż czy jeszcze coś innego też będzie dobrze. Bo w końcu bigos smakuje zawsze i ze wszystkim. Polecamy, wypróbujcie ten przepis ! Pozdrawiamy i życzymy smacznego

vegetanie
Jabłecznik sypany 703

lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre.  (ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe) 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka kaszy manny  1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około(...)180g masła (z lodówki lub zamrażalnika) 1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.  2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.  3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. 4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka

Szefowa kuchni
Sałatka z KusKus 186

pieprz  Sos: 2 łyżki oliwy z oliwek ekstra Virginie 3 łyżki soku z cytryny    Przygotowanie:   Kolejna bardzo prosta w przygotowaniu, smaczna i zdrowa sałatka. Przyrządzamy kaszę kuskus ja do wody dodaję Vegeta. Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Cebulkę dymkę kroimy wraz z szczypiorkiem. Warzywa pomidorki, paprykę, ogórek ja kroje w kosteczkę gdyż według mnie smacznie(...)się później zjada naszą sałatkę. Gdy kasza ostygnie łączymy wszystkie składniki dodajemy 2 łyżki oliwy i 3 łyżki soku z cytryny następnie mieszamy dokładnie doprawiając solą i pieprzem. Sałatka świetnie nadaję się do samodzielnego dania lub z jakimś dodatkiem na moim załączonym zdjęcia sałatka podana jest z jajkami po benedyktyńsku ( sposób ich przygotowania w innym przepisie). Smacznego

Sprawdzone przepisy kulinarne
Przekąski do szkoły i do pracy 226

Wykorzystajcie te przepisy. Może zrobicie je w dokładnie ten sam sposób. Może będą dla Was po prostu inspiracją! Smacznego! Kuskus tabbouleh Zdrowa przekąska - tortilla   Pikantne placuszki z kaszy jaglanej (bez glutenu, bez laktozy) Domowa pasta z kurczaka (bez glutenu, bez laktozy) Śniadaniowe placuszki z kaszy jaglanej i jabłka (bez glutenu, bez laktozy) Sałata z soczewicą Placuszki brokułowo-ziemniaczane

Szybko Tanio Smacznie
Sernik tradycyjny 374

chyba taki czas poświąteczny. Składniki: - 0,75 kg twarogu trzykrotnie zmielonego; - 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków; - 5 jajek; - 125 g masła w temperaturze pokojowej; - 4 łyżki kaszy manny; - 1/2 opakowania budyniu waniliowego; - 1 szklanka śmietany 36% - małe opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie: Masło utrzeć do puszystości, dodawać partiami twaróg ucierając. W osobnej misce utrzeć całe jajka z cukrem na puch(...)dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać kaszę, budyń, cukier wanilinowy i krótko zmiksować. Kremówkę ubić, delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę o wymiarach 20x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, wystudzony sernik włożyć na całą noc do lodówki. Smacznego

dom-agi.pl
Knedle ziemniaczane z kiełbasą i kiszoną kapustą 158

przyrządzę... Przepis dodaję do akcji =ZIEMNIAK= Składniki:    500g ugotowanych ziemniaków,  2 cebule, 2 łyżki oleju,  jajko,  2 szklanki mąki pszennej,  8 łyżek kaszy manny,  2 laski kiełbasy np. zwyczajnej lub śląskiej,  kminek,  sól, pieprz,  1/2 kg kiszonej kapusty. Wykonanie Jedną cebule obrać, drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju. Kapustę(...)Dusić na małym ogniu około 50 minut, w razie potrzeby dolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować

Z miłości do słodkości
Jak wzmocnić odporność? 127

należy się głodzić. Ponadto należy dbać o to, aby nasza dieta zawierała: Cynk – ma on ważny wkład w budowanie odporności naszego organizmu. Cynk znajdziemy w pestkach dyni, słonecznika, kaszy gryczanej, razowych produktach (makaron, chleb), ryżu brązowym, płatkach owsianych, pieczywie graham, rybach i owocach morza. Witaminę C – jej rola w profilaktyce przeziębienia jest dość sporna. Istnieją badania wykazujące, że codzienne przyjmowanie(...)tłuste ryby morskie które tych kwasów mają najwięcej. Przykładowo łosoś, makrela, sardynki. Żelazo – jest znacznie lepiej przyswajalne z produktów mięsnych (wątróbka nerki, czerwone mięso) niż z innych źródeł (grube kasze, buraki, chleb razowy, jajka). Jego przyswajalność zwiększamy spożywając równolegle produkty bogate w witaminę C. Musimy także pamiętać, że na odporność organizmu ma wpływ prawidłowa flora jelitowa. Należy więc dbać

Powiedz dietom nie
Czekoladowo-kokosowa chwila wytchnienia 209

zwieńczeniem deseru nie mogło być nic innego jak przepiękna, zachwycająco czerwona, słodziutka truskawka. Składniki: (na dwie porcje) 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego 15-16 łyżeczek kaszy manny błyskawicznej 2 łyżeczki wiórek kokosowych 4 czubate łyżki masła czekoladowego - najlepiej domowego (przepis następnym razem) lub kupnego (uwaga! czekoladowego bez dodatków) 2 truskawki i odrobina cukru pudru Przygotowanie(...)waniliowy i kokos. Gdy mleko z dodatkami zacznie się gotować, zmniejszamy moc palnika i dodajemy po łyżeczce masło czekoladowe. Ciągle mieszamy, aż nasze masło się rozpuści. Następnie dosypujemy powoli kaszy manny. Mieszamy, aż deser osiągnie gęstą konsystencję (około 4-5 minut). Przekładamy do przygotowanych pucharków. Czekamy aż przestygnie. Dekorujemy truskawką i odrobiną cukru pudru. Podajemy. Smacznego   Wpis dołączam

Słodkie okruszki
Gulasz wieprzowy z marchewką 131

Gulasz nie wymaga dużo pracy, ale na jego przygotowanie trzeba mieć trochę czasu. Najbardziej lubię gulasz podawany z kaszą gryczaną. A Wy jakie dodatki najbardziej lubicie? Składniki: 500 g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 czerwona papryka 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy papryka słodka chili 500 ml wody 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć(...)półplasterki marchewkę. Dusić do miękkości mięsa. Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem, chili i papryką.  W razie potrzeby zagęścić mąką rozrobioną z porcją gulaszu. Podawać np. z kaszą gryczaną

Pasja Smaku
Krupnik 122

kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie(...)opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę, seler. Następnie dodać dokładnie wypłukana kaszę. Cebulę pokrojoną w drobną kostkę oprószyć solą i podsmażyć na maśle, pod koniec dodać dokładnie wypłukane grzyby i chwilkę smażyć na wolnym ogniu - grzyby dzięki temu nabierają jeszcze lepszego aromatu

Kuchnia Beaty
Gulasz myśliwski. 242

wszystkich, którzy lubią kasze czy ryż proponuję dziś GULASZ MYŚLIWSKI. Oczywiście można go zjeść z ziemniakami, ale kasza to lepszy dodatek w tym przypadku. SKŁADNIKI: 80 dag. szynki wieprzowej lub łopatki 20 dag. boczku wędzonego parzonego 3 ogórki kiszone 50 dag. pieczarek garść suszonych lub mrożonych grzybów 2 małe cebule 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego tłuszcz do smażenia(ja używam masła

Kuchnia Beaty
Zupka z marchewki i ziemniaka dla niemowlaka 172

Kiedy warzywa będą miękkie, zupkę starannie miksujemy, dodajemy łyżeczkę tłuszczu, mieszamy. Podajemy w temperaturze pokojowej. Taką zupę można wzbogacić dodatkiem kleiku ryżowego lub ryżem, a w późniejszym etapie: kaszą manną   kaszą jaglaną żółtkiem kawałkiem ugotowanego mięska

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak 170

dzieciństwa. Składniki:    60 dag kapusty kiszonej    30 dag marchwi    pietruszka    seler    około 5 ziemniaków    1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej    2 liście laurowe    2-3 ziela angielskie    0,5kg łopatki    0,3kg wędzonych żeberek    około 2 łyżeczki cukru(...)kosteczkę albo ścieram na tarce o dużych oczkach), listkiem laurowym i zielem angielskim.  Jak kapusta podgotuje się, przelać ja do garnka z mięsem i dalej gotować, wsypując kaszę. Ziemniaki pokroić w kosteczkę i lekko podgotować w osobnym garnku i dopiero wtedy już podgotowane dodać do zupy. Dorzucić pokrojoną w plasterki kiełbaskę.  Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz wlać

Amatorka kuchenna
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 243

przygotować, zróbcie gołąbki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Można je podawać z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej, 500g mięsa mielonego wieprzowego, 1 saszetka ryżu, 2,5 łyżki kaszy manny, 2 jajka, 1/2 łyżki przyprawy uniwersalnej, oliwa, sól, pieprz, mąka. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę pekińską bardzo drobno kroję, solę i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie odciskam powstały(...)kapusty dodaję mięso mielone, ugotowany ryż, kaszę mannę, jajka, sól oraz pieprz. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję owalne kotleciki. Obtaczam je w mące. 3. Gołąbki obsmażam na patelni z dwóch stron na oliwie. Następnie przekładam je do garnka. Zalewam wodą i wsypuję przyprawę uniwersalną. Gotuję na małym ogniu około 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi

Proponowane wyszukiwania