Kotlety mielone to tradycyjny, polski obiad. Nie ma domu w którym chociaż czasem na stole nie królowałby klasyczny kotlet mielony w otoczeniu pysznych ziemniaczków (lub kaszy), ulubionych sałatek a także aromatycznych sosów. Sos pieczarkowy to idealny dodatek do kotletów mielonych. Przepyszny, aromatyczny sos pieczarkowy to jeden z najpopularniejszych sosów grzybowych w Polsce. "Sznycelki" w takiej formie to z pewnością(...)doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety mielone wrzucamy do przygotowanego sosu i chwilę razem podgrzewamy. Gotowe "sznycelki" podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci (lub z kaszą) oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka Stronakanapki, więc to tyle słowem wstępu. Składniki: opakowanie parówek 3 czerwone papryki 3 sztuki wszędobylskiej cebuli łyżeczka oliwy do podsmażania 2 łyżki przecieru pomidorowego sól/pieprz 2 szklanki kaszy kuskus Wykonanie: Parówki kroimy w grubsze kawałeczka, obsmażamy na oliwie i przerzucamy do rondelka. Na tę samą patelnie wrzucamy cebulę, a potem paprykę i razem chwilkę smażymy, dodajemy(...)parówek. Do garnka lejemy trochę wody i wszystko razem dusimy. Pod koniec dodajemy przecier i doprawiamy do smaku. Kasze kuskus przyrządzamy jak piszą na opakowaniu, przekładamy na talerze i polewamy naszą potrawką. Smacznego
Moje pyszne gotowaniepół szklanki cukru pudru żółtko Masa serowa: wiaderko serka mielonego na sernik (1kg) 100g masła 6 jaj (rozdzielonych) 1,5 szklanki cukru pudru cukier waniliowy (cała paczuszka) 2 łyżki kaszy manny szczypta soli Polewa: 150g cukierków Bajecznych 1/2 szklanki kremówki (36%) Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Dużą tortownicę na spodzie wyłożyć papierem i posmarować masłem. Ciasto kruche: Mąkę przesiać(...)jajka (po jednym, za każdym razem zmiksować), przesiany cukier puder, ser. Wszystko utrzeć starannie. Ubić pianę z białek i wyłożyć na sernikową już ubitą wcześniej masę, na białko wsypać kaszę, szczyptę soli, cukier waniliowy. Wszystko starannie wymieszać, ja tutaj posługiwałam się już drewnianą łyżką. Masę tą wyłożyć na podpieczony spód, wierzch wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni
Moje pyszne gotowanierozczyn, i resztę składników. Wszystko wymieszać, i dokładnie zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić, aż porządnie wyrośnie. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy porcjami na przemian serek, z kaszą manną. Oraz wystudzone masło. Mieszamy wszystko dokładnie. Jeżeli masa będzie za rzadka dodać jeszcze łyżkę kaszy. Nasze wyrośnięte ciasto, dzielimy na mniejsze porcję (odrywając po kawałku i tworząc kółka). Każde
Moje pyszne gotowaniesię znalazła. Manna wyszła pyszna i bananowa. Polecam dla małych szkrabów, ale i nie tylko dla tych większych też :) Składniki: (na dwie miseczki) 2 kubki mleka 7 łyżek kaszy manny 2 banany Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić. Mannę dodać do mleka i dokładnie wymieszać, postawić jeszcze na chwilę, ale zmniejszyć płomień. Pogotować moment. Banana obrać i zmielić blenderem. Dodać(...)kaszy i wymieszać. Smacznego
Moje pyszne gotowaniedzisiaj znów mlecznie i śniadaniowo. Pyszna manna toffi. Bo najlepsze jest najprostsze. Składniki: (na miseczkę) szklanka mleka 4 łyżki kaszy manny jedna krówka Wykonanie: Mleko zagotować, zestawić z ognia dokładnie wmieszać kaszę i znów postawić ją na ogień. Chwilę pogotować. Krówkę pociąć na mniejsze kawałki. Kaszkę przelać do miski, dodać krówkę pomieszać. Kiedy się rozpuści, wcinać. Smacznego
Moje pyszne gotowanieSkładniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce(...)Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnyprzepuszcza tj. pochłania. Jeśli więc chcemy upiec potrawę (tak jak w tym przypadku) błyszcząca strona musi być wewnątrz, a matowa na zewnątrz.Danie można podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszami. U mnie z kaszą gryczną do obiadu i surówką z selera z rodzynkami.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); Mała główka białej kapusty; 100 g białego ryżu (u mnie 1 torebka); 1 duża cebula; 1 duże jajo; 200 ml kaszy manny; 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego; 1 łyżeczka kimnku; 2 ząbki czosnku; Szczypta słodkiej papryki; Szczypta ostrej papryki; Sól; Pieprz; Olej do smażenia; Bułka tarta do obtoczenia kotletow; 1 łyżka przyprawy(...)przyprawy (tj. przyprawę do mięsa mielonego, kminek, słodką i ostrą paprykę, sól i pieprz), wystudzony ryż, odsączoną z wody kapustę, podsmażoną cebulę i dobrze wyrobić. Podczas wyrabiania dodać tyle kaszy manny (około 200 ml), aby masa mięsna dobrze odchodziła od ręki i dała się formować w kotlety. Z masy mięsnej formować okrągłe kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć
Gospodyni MiejskaKaszka....wspomnienia z dzieciństwa.... ta jednak o niebo lepsza...pełna pysznych bakalii Składniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka kaszy mannej 1/4 kostki masła 4 łyzki cukru 4 łyzki wiórków kokosowych Bakalland 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczy Bakalland 5 dag rodzynek Bakalland Wykonanie: Mleko wlewamy do garnka,dodajemy pokrojone w kosteczkę masło,cukier.Gdy masło się rozpuści dodajemy kasze manną
Z Majeczką w kuchnidowolnie, czy będą to jabłka, śliwki czy gruszki na pewno się uda.Ja miałam w domu i jabłka i śliwki, więc użyłam obu.Potrzebujemy na średnią blachę, czy tortownicę:- dwie szklanki kaszy manny- dwie szklanki przesianej mąki- 1 i 1/2 szklanki cukru- 3 łyżeczki przesianego proszku do pieczenia- cukier wanilinowy- 1,5 kg owoców- 200 g zimnego masła- niepełna szklanka bułki tartej(...)ilością bułki tartej.Owoce mieszamy z resztą bułki tartej i połową cukru i łyżką cynamonu. Opcja dla dorosłych to dodatkowo jeden szus rumu.Teraz mieszamy mąkę, pozostały cukier i cukier wanilinowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia.Dzielimy na pół. Jedną połowę rozsypujemy równomierniena blachę.Rozkładamy owoce równomiernie, posypujemy resztą mieszanki i ścieramy masło na tarce o dużych oczkach. Rozkładamy równo
Pasje JolkiWielkość formy : Ciasto:3,5 szkl mąki2 jajka3 żółtka200g margaryny 1 szklanka cukru2 łyżeczki proszku do pieczenieszczypta soliDodatkowo:2 łyżki kaszy manny do posypania plackaok 700g śliwek węgierekpłatki migdałówWykonanie:Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na dwie nierówne części 60% i 40%.Schłodzić w lodówce.Śliwki umyć i pozbawić pestek, pokroić na połówki , duże można(...)ćwiartki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Większą częścią ciasta wylepić blaszkę do pieczenia i posypać kaszą manną.Poukładać śliwki skórką do dołu. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać migdałami.Ciasto piec w 180 stopniach ok. 50 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaprzygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :)Składniki :1 szkl. mąki pszennej1 szkl. cukru1 szkl. kaszy mannyłyżeczka proszku do pieczeniaok 1 kg jabłekmargarynacynamonrodzynkiPrzygotowanie:Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
charlotte gotujeobiad gotowy!Składniki:600 g mięsa mielonego (łopatka, szynka, gulaszowe)1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)100g ryżu (1 torebka)2 jajka1 średnia cebula2 łyżki kaszy mannybułka tartamajeraneksól, pieprzoliwa do smażeniaNa sos:2 łyżki mąki pszennej500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszkiśmietana 18%ząbek czosnku1 cebulasól, pieprz, cukier, słodka paprykakoperekoliwa z oliwekWykonanie(...)bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy
Walijskie Pichcenie300g mielonego mięsa z indyka (ja dałam 180g tofu i 100g warzyw - włoszczyzny w słupki)- 1 mała cebula- 3 ząbki czosnku- mały kawałek ostrej papryczki (nie dawałam)- 1/4 szklanki kaszy pęczak (dałam grubą jęczmienną z braku pęczaku)- 500ml bulionu (dałam mniej i uzupełniłam wodą)- 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju kokosowego- sól, pieprz, chili, oregano, kmin rzymski, dałam także(...)rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Dosypujemy mrożone warzywa (włoszczyzna słupki) i chwilę podsmażamy, rozkruszamy tofu, mieszamy, dodajemy kaszę i zalewamy całość bulionem, dodajemy kmin rzymski, oregano, chili, papryki, sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem ok.20 minut. Po tym czasie dodać passatę, można także doprawić ketchupem (nie trzeba). Dorzucamy
Smaczne Zdrowe